Resor i Sverige

Julbord på Karlslunds herrgård – med Skyltsöndag

Första advent och jag befinner mig på jobbresa  i Värmland och i Säffle. Och idag  fortsätter resan mot och med  nya  trevligheter. Men det är ju söndag, och förstås “Skyltsöndag,” som bloggvännen BP så fint förvaltar. Dessutom är det första advent. så jag bjuder på lite matiga och juliga skyltar från Karlslunds herrgård, strax utanför Örebro. Här stannade vi igår  för att äta av de läckerheter som kan finnas på ett svenskt julbord. Både miljön och maten är helt klart värd en resa hit. (Och att boka bord i mycket god tid är helt nödvändigt.)

Karlslunds herrgård utanför Örebro dukar i dessa tider upp ett fantastiskt vällagat och gott julbord. Karlslunds herrgård- med snö. Foto av ett foto. 

Julbord som gör skäl fär namnet.

Jag gjorde även förra året denna Värmlandsresa och även då stannade vi på Karlslunds herrgård för att äta julbordet och då berättade jag om herrgårdens historia.

Vi välkomnades av källarmästare Ulf Jander med personal. Och välkomna kände vi oss.

Väldigt bra också med tydliga instruktioner om “konsten att äta julbord på rätt sätt”. Alltså inte lägga och blanda allt på en och samma tallrik. Utan det är sju tallrikar som rekommenderas. Jag kan meddela att det för min del blev lite av första, andra, tredje, fjärde och sjunde tallriken. Dock halva tallrikar för att mäkta med…

Tydliga instruktioner kan underlätta…

Här på Karlslund förbereds julbordet noga och allt som serveras är fräscht och vackert upplagt.Så fräscht och vackert. Och lugnt! Inte den där vanliga rusningen… Jodå, det var helt utsålt så gäster saknades inte.

Det finns flera olika rum och i olika storlekar och det gör att miljön blir lugn trots att det är många gäster. Uppskattas verkligen. I vanliga fall avstår jag gärna att gå ut på restaurang för att äta julbord för jag tycker det ofta är bullrigt och att maten ocfta “rörs ihop” och inte alltid känns fräsch. Visst finns många undantag och julbordet på Karlslunds herrgård är ett sådant. (Vad gäller julmat hemma så är det mycket lite av det traditionella, men jag köper hem det jag verkligen tycker om och sen får man benämna det vad som. För mig kan hummer och skaldjur absolut ingå där.)

Vacker miljö betyder mycket. Dagtid  och

– och kvällstid. (Foto taget av Ulf Jadner, krögare på Karlslunds herrgård)

Jag skyltar här med min deserttallrik. Försvinnande gott!

Och så lite adventsstämning.

Fler söndagsskyltare finns här.

Önskar alla en trevlig första advent från Värmland.

 

 

46 svar på ”Julbord på Karlslunds herrgård – med Skyltsöndag”

 1. Vilket underbart ställe och vilket härligt julbord! Fint med facit hur man ska äta också 😀 Skumtomtar… Mmm…
  Säffle. Hasse å Tage satte verkligen det stället på kartan för mig.
  – Å vart ska du på semester då?
  – Till Säffle. Kan man få en kopp kaffe?
  😀

  Tack för en härlig skyltning och ha nu en jättefin första advent!

    1. Säffle räknas nästan inte riktigt Värmland av ”äkta”värmlänningar… En mil till gränsen till Dalsland och sedan bara några kilometer till Åmål där min pappa kommer ifrån och där min farmor och farfar bodde. Har rest sträckan på knappt 8 mil från Karlstad hur många gånger som helst under min uppväxt. ?

     1. Nja, nu ligger ju förvisso Säffle i Värmland, men nära gränsen till Dalsland är det förvisso. Kan förstå att du är väl hemtam i dessa trakter och jag börjar i alla fall bli bekant med dem. Har ju förr varit mycket i Värmland…
      Kram och natti”. Väl hemkommen är jag. Haft en jättebra resa.

  1. Tack! Visst satte H&T Säffle på kartan. Tror alla i din och min ålder ler vid tanken på denna dialog.
   Julbordet, nåja – maten på det- var verkligen god och jag ficj gå runt och titta in vad jag ville äta för att prova allt var inte ens möjligt.
   Dagen har varit väldigt lyckad på alla sätt med en bra mix av trelvligheter. Har nu landat hemma efter två väldigt fina dagar och med huvudet fyllt av intryck.
   Önskar er en fin kväll denna första advent. Hoppas på att hos dig få se lite bilder från julkrubban i Torre…

 2. Oj va mysigt såg nyss på tv ang Värmland o tanken gick till dig om hur du har det, men ser nu att det går ju ingen nöd *s* gud va gott o så trevligt för dig ..kul att du delar med dig av detta kram å fin 1 advent

  1. Jag har haft det jättebra på alla sätt. En väldigt lyckad resa tyckte gästerna och det är viktigast. Även jag är väldigt nöjd- Jättegod mat och detta julbord var så gott och i läcker miljö. Många upplevelser och har det blivit under dessa två dagar och många skratt.
   Önskar dig en fin adventskväll.
   Kram!

 3. Så vackert och vilket julbord, det vattnas i munnen när man ser allt gott. Sen att det är lugnt och behagligt där man äter är ju extra plus. Smart det där med olika tallrikar, ska nog tänka på det när vi kommer hem och ska på Restaurangskolans julbord hemma i Åkersberga. Det är ju så lätt att äta sig mätt på den första tallriken och så missar man en massa annat gott.

  Ha en fortsatt trevlig resa!

  1. Julbordet här är verkligen en upplevelse både för gom och öga. Och detta med “instruktioner” är inte så dumt eftersom maten då kommer mycket bättre till sin rätt. Prova när ni testar restaurangskolans julbord för jag tycker detta ger varje “matavdelning” sin chans att framträda.

   Är nu hemkommen och resan har varit väldigt lyckad på alla sätt. Många upplevelser, mycket att se och många skratt.

   Önskar dig en trevlig kväll.

 4. Vilket flott ställe, oerhört vacker dukning, ja förstås slottsmiljö!
  Kul med instruktionerna, för det är helt riktigt, så borde man alltid göra.
  Jag skulle också hoppat över tallrikarna 5 och 6. Lutfisk äter jag gärna, men en dag för sig.
  Trevligt skyltat!
  Skyltsöndagskram!

  1. Tack! Jag var även här förra året denna helg och julbordet då var lika bar som i år. Och miljön är så läcker, betyder mycket och att faten med mat hela tiden byts ut. Och instruktioner kan vara bra för att blanda allt ger ju inte maten en chans.
   Skyltsöndagskramar även från mig.

 5. Så trevligt det ser ut … och säkert gott också 🙂 Bra med “ätanvisningar” för oj så mycket konstiga blandningar man kan få se … vet inte om det är lathet att en del plockar på allt från sill till småvarmt på samma tallrik 🙂
  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Kram

  1. Väldigt bra att ” julbordsätningsinstruktionerna” finns. Jag vet inte heller varför man lasssar på högvis med mat i ställeet för att gå fler gånger. Många gånger är det också så att mat lämnas och skickas ut och det tycker jag är slöseri. Och inte ser det aptitligt ut med alla blandningar heller.

   Är nu hemma efter ännu en lyckad dag. Mycket att se och uppleva, många skratt och en väldigt lyckad resa på alla sätt. Viktigast!
   Kram!

 6. Vilket julbord och vilken fantastisk miljö! Där förstår jag att du njöt. Skönt att få äta i lugna och ro, och visst underlättar det med tydliga instruktioner.

  Av någon märklig anledning kan man ju dock inte äta hur mycket som helst, haha … 🙂 Minns att det gick mycket lättare förr! I dag skulle jag nog nöja mig med tallrik nummer ett, två och lite av fyran. Möjligen en frukt eller lite choklad på slutet (jag är ingen dessertfantast, hellre förrätter för min del).

  Att låta skaldjur och hummer ingå på julbordet var en utmärkt idé!

  Tack för ett inspirerande inlägg! Det är klart man blir sugen på att besöka denna herrgård.
  Jag önskar dig en skön första advent.

  Stor kram!

  1. Här var både mat och miljö väldigt bra och med en serviceminded personal blir det hela än bättre. Nej, man kan bara äta sig mätt. Så mycket desserter blir det inte för min del heller. Något lite att prova bara. Däremot provade jag några goda ostar.

   Är nu hemkommen efter två väldugt roliga och inspirerande dagar men det är full fart hela tiden. Jag tycker ju väldigt mycket om det här jobbet men det är även skönt att nu koppla av.
   Önskar dig en fin första adventskväll.
   Stor kram!

  1. Instruktioner kan vara viktiga så att man inte blandar…Givetvis gör ju folk som de vill men lite råd i bästa välmening är bara trevligt.
   Väldigt gott var det och med vackra uppläggningar och fin, lugn miljö.
   Stor kram!

 7. Vilket fantastiskt julbord detta verkar vara! Jag håller med om att julbord ibland kan vara stökiga både när det gäller mat och ljudnivå. Detta verkar bara ett undantag, ett julbord jag skulle gilla!!!

  1. Både mat och miljö var väldigt trevliga och faten byttes snabbt ut och var hela tiden fräscha. Var här vid denna tid förra året också och kika bra då. Och att mat och miljö är viktigt så hit återkommer vi gärna med gäster. Är ett ställe inte bra så kommer en ju inte tillbaka. Även prismässigt ligger julbordet här bar till och vi skulle ändå passera Örebro…Perfekt paus.

 8. Alltså skylten “Konsten att äta julbord på rätt sätt” borde hänga/sättas upp på alla ställen som serverar julbord. Bästa skylten ever kan jag säga. Har tyvärr mycket dåliga erfarenheter av personer som lastar allt på en och samma tallrik och gör om den proceduren ett antal gånger. Jag får bara kväljningar där, bortsett från att ögonen som ju också vill njuta gråter.
  Fantastiskt vackert upplagd julbord, och jag hoppas att dina resenärer läste denna helt suveräna skylt!!!

  Tusen tack för pinfärsk skyltning och länken:-)

  PS. Vi köper också hem det vi känner för, här kan det vara bläckfisk som ingår;-) Men ett måste för mig är lutfisk. Kunde man beställa det på Karlslunds Herrgård? DS.

  1. Jodå, kortet med “konsten att äta julbord” delades ut på Karlslunds herrgård och mina resenärer/gäster var föredömliga på alla plan. En ren fröjd. Hela resan har varit toppen med fina upplevelser, mycket humor, många skratt god mat.
   Lutfisk fanns med på detta julbord. Jag provade inte, men gäster som åt var väldigt nöjda.

 9. Det ser helt fantastiskt ut, alltsammans. Vacker miljö och en massa god mat. Ibland tar jag alldeles för mycket på tallriken, för det ser så himla gott ut. Äter som om det vore sista måltiden! Äta litet, sakta, smaka av, mer än äta sig mätt… mmm Tack för att vi fick vara med litet på avstånd! 🙂

  1. Både miljön och maten här var så bra och en lugn stämning, nog så viktigt. Jag tar lite på tallrikarna och väljer noga innan något hamnar där. Äter inga varmrätter så då blir det ett par tallrikar av det andra. Att äta sakta är viktigt, magen mår bättre då.
   Trevligt att du var med.

 10. Nu blir jag hungrig! Vilket fint julbord och fantastiskt vackert ställe, men oavsett hur fint och gott det är så hade jag inte orkat äta sju olika tallrikar med julrätter. Tja, kanske om det är små portioner och väldigt got….

  Hoppas att du haft en fin adventshelg!
  Kram Christina

  1. Tack, jag har haft en jättebra helg där det fanns flera höjdpunkter. En av dem var besöket på Sandgrund idag och att se flera nymålade tavlor av lars Lerin och många av de äldre. Ett annat var den fina “icke pråliga” julmarknaden på Alsters herrgård utanför Karlstad.
   Vad gäller julbordet så var det väldigt gott, maten alltså och i en miljö som är tilltalande. Men jag nöjde mig med fyra små tallrikar. Gick så bra det också.
   Hoppas du också haft en fin helg.
   Kram!

 11. Hola! Bra med instruktionerna! Gillar också ”ordnung” mellan varmt och kallt och fisk och kött. Det söta hoppar jag över. Dricker ju inte heller glögg (för sött numera) men har hittat en ersättningsvariant som funkar finfint: Varmt rött vin (spanskt som i regel är under 3 gr socker per liter) men en hel kanel och hela nejlikor i. Smaskens!

  Kram! ❤️

  1. Jag gillar också ordning och reda även med mat och hur den kombineras.
   Vanlig glögg avstår jag helst ifrån men gör egen ibland som är perfekt. Och ditt tips testar jag gärna, lite som “vin chaud”.
   Kram!

 12. Väldigt vackert! Stämningsfullt.
  Kul att få lära sig äta julbord på rätt sätt ,-)
  En upplevelse måste det ha varit.
  Ha det fortsatt fint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Jag var på jobbresa denna tid förra året också och även då åt vi julbordet här på Karlslunds herrrgård. Den lugna och fina miljön, den goda maten och stämningen bidrar till det där “lilla extra”.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

 13. Wow, vilket ställe att äta julbord på, snodde instruktionen av dig, den kan vara bra att ha 🙂
  Men jag tycker det är slöseri med magutrymme att äta gröt och lutfisk gillar jag inte så jag hoppar över tallrik fem och sex

  1. Instruktionerna tycker jag är bra, för det är ju onödigt att blanda ihop allt. Smakerna kommer ju då inte alls till sin rätt. Jag äter ju bara det jag tycker allra bäst om och något “varmt” blir det inte. Varken gröt eller lutfisk. Känns som slöseri.

 14. Det där julbordet ser verkligen fräscht ut! Det besvärliga är ju att man alltid äter för mycket och sedan svär att aldrig äta julbord mer. 🙂 En jultallrik brukar räcka för mig. 🙂
  Du verkar nöjd med resan.
  Kram!

  1. Både gästerna och jag är väldigt nöjda med resan. Den blev lyckad i allat. Jag tar bara smakprover av det jag tycker bäst om och några varma rätter blir det inte.
   Kram och trevlig måndag.

 15. Så gott och mysigt.
  För mig var det nu några år sedan jag åt julbord på restaurang. Kan inte påstå att jag saknar det, oftast rörigt, precis som du skriver. Detta som du nu besökt verkar så mycket bättre.
  Skaldjur hade vi inte på julbordet när jag var barn men nu är det ett måste bland allt det feta och kraftiga traditionella.

  1. Här på Karlslund är både mljön och maten väldigt bbra och det är lugnt. I vanliga fall avstår jag bufféer, men det finns ett par undantag. Detta är ett av dem. Och vad gäller den traditionellaa julmaten så är den hemma hos oss i stort sett borta. Finns annat jag tycker bättre om.
   Roligt att du också gärna vill ha skaldjur. INget som fanns hemma på julbordet när jag växte upp. Men jag tycker att det är trevligt att välja det man själv tycker bäst om.

 16. Så trevligt, vackert och tilltalande det ser ut på alla vis! Även om julmat inte är min grej så hade jag nappat på tallrik fyra och sju medan resten hade fått vara. Julmat är inte min starkaste grej men en dag får jag “offra mig”. I år blir det på julafton.

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Här är bde maten och miljön väldigt fin och det är viktigt. Julmaten är inte heller min favorit och jag väljer noga vad jag tar. Skaldjur,lax och en del kallskuret passar mig bra.Mne det är ju nte direkt “julmat” utan äts ju när som. Lite goa smakprov på det “söta” blev det också.
   Trevlig vecka önskar jag dig.
   Kram!

 17. Oj så fin miljö. Jag blir mätt bara jag ser julbordet! Inget för mig, men vanlig mat i den miljön är säkert helt fantastiskt! Kram

  1. Miljön är verkligen fin och vad gäller maten, som är väldigt god och vällagad, ägnade jag mig åt en del skaldjur och kalla rätter. Julmaten är jag inte så mycket för…
   Kram!

 18. Vilken trevlig jobbresa,tack för att vi får följa med! Fina bilder,och nu blir jag sugen på julbord! Vi har ett inbokat med barnen längre fram,men fick ju redan igår på “glöggmingel”, smaka av både skinka,lax och korv. ..och inte minst :gubbröra,mums! Ha det fortsatt trevligt! Kram

  1. Resan blev väldigt lyckad på alla sätt och med en väl avvägd blandning av god mat,underhållning och kultur.
   Julbordet på Karlslund var verkligen vldigt bra och i så vackra omgivningar. Julmaten är inte direkt min favorit, men jag slog runt på läckerheter bland det kallskurna smat olika laxar, fiskar och skaldjuren. Även ett par goda sillbitar kom med.

   Mysigt att ni i familjen ses och äter julbord men trevligt att börja lite innan med adventsmingel.
   Kram!

 19. Så vackert, och så välordnat allt ser ut. Jag kopierade ned ordningen för hur man äter julbord, mest för att kanske inspireras till några nya rätter på julbordet. Det är ganska många rätter som jag inte är så förtjust i, men nu kanske jag kan komplettera med sådant jag gillar bättre 🙂 Lagom storlekar på desserterna, så att man kan prova flera.

  1. Jag tycker bara man ska ta med det som man tycker är gott. I en familj kan det ju vara lite olika förstås…Jag vill inte ha den tunga maten. Men visst är instruktionerna roliga. Jag är ju inte förtjust heller i att blanda hej vilt. Ordning och reda även på matfronten.
   Och desserter i små storlekar tror jag helt klart på.

 20. Underbart underbart – minnen från Säffleopran har jag ju som du vet. Även från många fina danskvällar från Säffle:-)
  Bild och skyltupplevelsen blev bra – jag förstorade upp bilderna och vips så var jag nästan inne i den fina matsalen. Instruktionerna gillas – men inte helt genomförbart.
  Tack för turen!
  Stor kram

  1. Ja tänkte på dig här! Och även denna kväll var dte danskväll som började efter föreställningen. (Men jag drog mig hemåt till hotellet med gästerna.)
   Julbordet och miljön på Karlskunds herrgård är så trevligt och fint att återkomma hit.
   Vad göller “ätinstruktionerna” så är dte ju bra att inte blanda allt, men så många “tallrikar” orkar jag då inte heller med. Jag äljer noga och äter inga varma rätter.
   Alltid trevligt att du är med.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *