Torrevieja

Jordskalven här i Alicanteprovinsen är många

Vi har nu under tre veckor här i Torrevieja upplevt tre jordskalv, alltså ungefär ett i veckan. Skalv vi känt av och som på Richterskalan, den skala som registrerar jordskalv/jordbävningar, visat på en styrka mellan 3.8 och 1.6. I Alicanteprovinsen, dit Torrevieja hör, räknar man med att det är ett skalv var fjärde dag. Detta innebär  alltså ca. 100  skalv på ett år. Oftast sker jordskalven några kilometer ute till havs men känningarna av dem går en bra bit in över land.

Gårdagen bjöd på spännande molnformationer och ett riktigt aprilväder med åska, sol, hård vind och hagel.

Jordskalven

i Torrevieja har vi känt av ett par gånger per år sedan 2013, då vi kom hit första gången. Men de jordskalven har inte direkt orsakat några skador här i stan. Annat var det 1829 då dog nästan 400 personer i området avled och dryga 500 bostadshus blev skadade eller förstörda. Detta kraftiga  skalv uppmätte 6.6 på Richterskalan och hade sitt centrum i Almoradi, en stad ett par mil nordväst om Torrevieja. Under perioden 1820- 1830 var den seismiska aktiviteten stor. Alltså jorden översta skikt med de olika plattorna var i ständig rörelse i förhållande till varandra.  (Mer fakta om den seismiska aktiviteten finns här) Ett annat kraftigt skalv, 5.1 på Richterskadan, ägde rum  2011 i staden Lorca, i Murciadistriktet, sydväst om Torrevieja. Hela 80% av byggnaderna förstördes då.

En mycket bra sida om de seismiska förhållande  fick jag tips om av en läsare. (Titta in på länken om du vill veta mer) Sidan finns på olika spanska språk och på engelska . Stort tack Marianne för detta.

Slog mig ner på en bänk här vid havet och funderade på den kraft jordskalven kan ha med sig. Satt här på en bänk vid havet. Blickade ut och funderade på fenomenet med jordskalven som sker här ute.

Är det skillnad på jordskalven och jordbävningar?

Egentligen inte är det korta svaret. Men efter hand har jordbävning kommit att användas om kraftiga skalv där person och materiella skador skett. När ett skalv kommer skakar och rör sig  marken eftersom det uppstår plötsliga rörelser i jordskorpan. Sker rörelserna under havet kan också en tsunami utlösas. Vad gäller skakningarna i marken kan de pågå mellan några sekunder och upp till dryga 10 minuter.

Här i Torrevieja har jag bara upplevt att det skakat några sekunder och jag vet ju vad det är och blir inte direkt orolig. Men obehagligt är det.

Många av jordskalven här i Alicanteprovinsen äger rum ute till havs.

Tittar ut över havet och funderar över fenomenet. Här i trakten, långt ute till havs, är det den afrikanska och europeiska plattan som trycker på varandra. Och det är den europeiska plattan som är på väg ner under den afrikanska. Så det är detta fenomen man märker av i  Nordafrika och i Medelhavsområdet, längs delar av Spaniens kuster.

Jag blickar ut över Medelhavet och försöker förstå hur jordskalven uppkommer.

Här i området sker jordskalven under havsytan och det är alltså det möjligt att en tsunami kan uppstå vid ett kraftigt skalv.

Jordskalven i Alicanteprovinsen kommer av att den europeiska jordplattan är på väg under den afrikanska. Naturens krafter är mäktiga och vi rår inte på dem.

Fenomenet med jordplattornas rörelse är märkligt men att de framkallar jordskalven vet vi

 

32 svar på ”Jordskalven här i Alicanteprovinsen är många”

 1. Otäckt med jordskalv. En tsumani är inte något man vill råka ut för. Vädrets krafter är oroligt så man vet aldrig vad det kan bli framöver.
  Visste inte att det var så ofta i Spanien, vilket jag inte vet har nämts här hemma. Själv har jag också varit med om skalv, i Kashmir, vaknade jag av att väggarna rörde sig i huset. För ett antal år sedan i Turkiet, semesterorten Marmaris, även där riste det till i hotellet.
  Tack för att du tycker om det jag syr. Nu har jag inget reg. företag, så då vet jag inte …?

  1. Ja, visst är det. Här brukar de vara av den lindrigare sorten men man vet inte och det skakar ordentligt även nu när skalven inträffar-
   Just i Alicanteprovinsen är det så många som ett 100-tal som registreras varje månad men det innebär inte att alla dessa känns av.
   Jag har upplevt skalv även i Kina och då var jag helt oförberedd.
   Kanske jag ändå kan få lägga en beställning till dig, även om du inte har någon firma. Och om du förstås syr på beställning-

 2. Så obehagligt med jordskalv. Hoppas det inte blir fler nu. Kan tänka mig att det måste vara ett orosmoment när de kommer så pass ofta.
  Kram och ha en bra start på veckan!

  1. Nästan varje gång vi är här så har det varit ett jordskalv som vi noterar men vi vet att många fler av det mindre slaget registreras varje månad.
   Nu vet vi i alla fall varför marken här kan skaka. Men det är bara några sekunder. Obehagligt är det hur som helst.
   Kram och trevlig måndag.

 3. Oj, att det förekommer jordskalv så ofta i södra Spanien hade jag ingen aning om och det som var 3,8 måste ha känts en hel del? Vi är allt rätt små i det stora hela och inget kan vi göra heller.
  Har upplevt mindre skalv några gånger på olika ställen i världen, till och med ett här hemma i juni förra sommaren som var 2,6 och det skakade till ordentligt i huset. Tänker ofta på dem som bor i LA och längs hela stillahavskusten, att de har hotet över sig hela tiden, hotet och vetskapen om att “det stora” kan komma när som helst. Det gäller att vara fatalist om man lever där.

  1. Jorden krafter är starka. Nu vet vi alla fall varför det skakar till ibland. Och det som för ett tag sedan var på 3.8 märktes ordenttligt.
   Jag läste också hos en bloggvän att det ocks var ett skalv i Fredriksberg/ludvikatrakten ungefär samtidigt och det är ju tämligen ovanligt. Men har skett förr.
   Hela Stillahavskusten är ett jordskalvsområde och de berättad enär vi var i Chile hur hårt det landet drabbades för en del år sedan.
   Nu vet jag ju här vad det är frågan om när det skakar. Och vi bor på “marken”. Känns tryggt i sammanhanget.

 4. Otäckt och spännande med jordskalv. Jag har aldrig råkat ut för det. Och tsunamin var för mig okänd innan katastrofen på annandag jul för några år sedan, men den var riktigt otäck.
  Jordens krafter står vi maktlösa inför. Även blixtnedslag, usch.
  Ja, mycket kan hända.
  Solen skiner, det är kallt, men snart blir det en cykeltur till körövningen!
  Stor kram!

  1. Nu vet vi ju vad det handlar om när marken skakar några sekunder. Men visst är det läskigt. Och naturens krafter rår vi inte alls på. Jag hade inte heller direkt hört talas om tsunami innan den inträffade i Thailand men efter det har jag läst på rejält.
   Ja, mycket kan hända.
   Här har vi haft en fin dag med +20 och mestadels sol.
   Önskar dig en trevlig körövning och en fin cykeltur.
   Stor kram!

 5. Hej Ditte!
  Ja det är lite läbbigt när det skakar…jag har själv haft den “värsta” år 2003 på 3.8…nu sist var den ju på 4.2 väl?
  Det beror ju på hur man bor och hur djupt skalvet ligger. Kände inget alls sist…Gediget byggt hus 🙂 Dom nyare husen har ju några ton armeringsjärn i sig har jag sett när jag följde Ami och Patriks hus när det byggdes våning för våning.
  Där jag nu bor är det ungefär lika gammalt. 2008-2010.
  Men värsta var när Lorca i Murcia år 2011 skakades av två riktiga skalv…5,6 el 5,9 eller nåt. 9 människor dog, fick dåligt byggda gamla hus och tom kyrktornet över sig…Då var vi skakade, det är ju inte så långt härifrån.
  Ja så har vi det här om man ska vara här så blir man van vid småskakningar och påmind. Den länken fast mer modifierad nu har jag tittat på i alla år…Har den som “favorit”… 🙁
  Kram och tack för kaffet i dag 🙂 P ♥♥

  1. God afton!
   Tack för idag! Trevligt att ses som vanligt.
   Skalvet sist läste jag var här på 3.8 men kanske var det mer på andra ställen. Vi bor ju på marken men detta kändes rejält- DEt som kom några dagar senare märktes inte så mycket men min sjukhussäng hoppade ett kort skal. Läste just om Lorca och vad jordskalvet där ställde till Och visst är det nära Torrevieja. Jag hade inte sett just den tidigare och var glad för att få den. Säkert kan flera ha glädje av den.
   Än värre är detta med jordskalven längs Stilla havskusten och i Asien.Och naturens krafter är mäktiga och starka.
   Kram!

 6. God kväll!
  Tack för all info om jordskalv hos oss. Otroligt att jag under mina dryga 30 år i Torrevieja inte upplevt detta. Vet att det ”small” en natt för många, många år sedan och det tändes upp i husen runt om, då många säkert undrade vad det var. Kanske var det ett jordskalv, inte vet jag, kände dockningen skakning.
  Hoppas ni fått bättre väder nu. Min syster och svåger är inne på sin sista vecka nu.
  Många kramar /A-K

  1. Go kväll!
   Har suttit ute på terrassen och ätit middag och det är fortfarande +20. Behagligt. Vi har nog upplevt ett jordskalv varje gång vi varit här, i alla fall de senaste tre åren.Nu vet vi ju vad det är i alla fall.
   Nu hoppas vi att det bättre vädret består, men lite känsla av aprilväder har det varit de senaste dagarna med både sol, blåst, regn, hagel och svalare temperaturer.
   Kramar från oss.
   Vi saknar dig här.

 7. Jordbävningar, tsunamin, vatten generellt och eld är “element” som skrämmer mig rejält. Även om skalven är små på Richterskalan så är jag inte helt säker på att jag skulle kunna vänja mig. Rädslan skulle nog troligen ta överhand där. Naturens krafter rår vi ju inte över. Bara den tanken är aningen skräckinjagande, för jag blir alltid “osäker” när jag inte kan påverka saker och ting.

  Dina bilder är som alltid helt underbara!

  1. Tack! Jag funderade mycket här vid havet på alla naturens krafter. De är starka och mäktiga och inget vi alls kan påverka. Läste hos Paula att de också haft ett skalv samtidigt som vi. Tämligen ovanligt.
   Nu vet jag ju vad det är frågan om när marken skakar och hoppas det inte blir mer skalv än så här. Vi bor på “marken” och i detta läge känns det bra.
   Hela Stillahavskusten är ju drabbad av jordskalv och ofta av det kraftigare slaget och många länder i Asien också.
   Och påverka det hela kan vi ju inte. Kan också bli osäker när jag inte kan det, men tränar mig på att acceptera det.

 8. Vädrets makter rår man inte på, och läskigt är det! Våra kompisar upplevde både jordbävning och skogsbränder nära inpå när de var på Rhodos för några år sedan…obehagligt!
  Njutningsfulla foton på allt det blåa hos dig!
  Kram och godkväll!

  1. Nej, så är det. Naturen rår vi inte på- Men nu vet vi ju när det skakar i marken och huset rör sig i alla fall vad det är. Upplevde i Peking ett jordskalv men då visst jag inte att det var just det.
   Funderade när jag stod där vid havet just på att plattorna rör sig och vad som händer.
   Kram och god kväll.
   Sitter ute på terrassen och det är här fortfarande +18 grader. Skönt.

 9. Upplevde många jordskalv men inget särskilt stort under 20 år i San Francisco-
  området. Man blev faktiskt ganska blasé . Reagerade inte särskilt mycket,
  när de hängade lamporna i vardagsrummet började svänga lite. Den enda gången jag
  var rädd, var på ett hotell i Anchorage, Alaska. Bodde på 14e våningen och hela byggnaden
  svängde – dessutom var det nån som sprang ute i korridoren och skrek “earthquake, earthquake”.
  Tur nog blev det stilla. 10 år tidigare hade Alaska sin “Good Friday” (långfredag) quake, då många
  avled. Jorden svalde faktiskt hela hus.

  “Ring of Fire” – runt Stilla Havet
  (som inte är så “stilla”, som Ditte upptäckte. 🙂 på kryssningen )

  Som Ditte skriver, vår jord är aldrig stilla, vare sig vi ser det eller ej.
  Vulkaner och undervattensplattor m.m. är alltid i rörelse. Geologi är ett intressant ämne.

  1. Kan förstå att du i San Francisco upplevde många skalv. Men som du skriver, man blir nog blasé när de förekommer så ofta. Har läst om stor förstörelse både i Califonien och på Alaska. Även Chile har varit hårt drabbat. Nej, Stilla havet är inte direkt stilla. Helt fel namn.
   Geologi är väldigt intressant och jag försöker läsa och förstå vad som händer och varför.

   Ruth! Bosse och jag vill också passa på att gratulera dig på din födelsedag den 9 april och önskar dig en fin dag. (Mail kommer)

 10. Har känt av flera skalv här och visst är det obehagligt! Jag kände till och med av skalvet i Lorca 2011 där jag satt i soffan som gungade en aning trots att skalvet var såpass långt bort. Anders som vid tillfället var ute på terrassen märkte dock ingenting.
  Man kan bara hålla tummarna att det inte blir några större skalv i närområdet…

  Idag verkar det bli en riktigt härlig dag – hoppas att finvädret håller i sig 🙂

  1. Oj, kändes skalvet i Lorca ändå hit! I början när vi kom hit visste jag inte vad det var som skakade men nu vet jag i alla fall det. Och hoppas på att skalven nu håller sig i den mindre varianten.
   En skön dag ser det ut att bli och inte ett moln i sikte.
   Önskar er en skön dag.

 11. Usch ja, jordskalven är obehagliga tycker jag. Och speciellt när man hör det där dova otäcka dånet först. Och man vet ju att det kan bli riktigt hemskt med tanke på det som hände i Lorca 🙁
  Stor kram och ha en fin tisdag!

  1. Visst är de! Men nu vet man ju i alla fall vad det är. I början, när vi kom hit, var jag tämligen frågande, och visste inte så mycket om att de förekom här så ofta. Hoppas nu de håller sig på “skaknivå”
   Stor kram!

 12. Naturens krafter är ingen lek, men ändå fascinerande. Vi hade ett skalv utanför Donsö, där vår gemensamma vän Mabel håller till. Det märktes även hemma hos oss. En rejäl smäll och lite ska. Alla på gatan sprang ut och undrade vad som hänt!
  Jag kollade upp det nu och det var 2.8 eller 3.5. Beroende på vem som mätte. USA hade den högre siffran. Om det blir ett sånt himla liv vid ca 3.0. Vilken fruktansvärd upplevelse när det närmar sig 6.0 till 7.0
  Bra att det inte blir så våldsamt hos er! Kram och simma lugnt!

  1. Naturens krafter rår vi inte på. Och vad gäller Sverige vet jag att det “skalvat” nyligen i Dalarna/Ludvika. Att Donsö också haft ett visste jag inte men kan tänka mig att många var oroade. Här är man mer van och vet ju vad som händer. Detta med mätningarna blir olika beroende på vem som gör dem- Men när det blir över 5 så känns det läskigt.Hela Stilla havskusten och delar av Asien är ju tämligen ofta och hårt drabbade.
   Här verkar skalven numer hålla sig tämligen lugna. Skönt så.
   Kram!

 13. Vi är rätt små när naturen säger till.
  Jag känner stor, stor respekt och givetvis försöker jag följa med om vad som kan vara på gång.
  Men även experterna går bet, mitt i allt så händer det något ödesdigert. Det gäller att ta vara på stunden och livet.
  Ruggigt måste det vara när jorden skakar och skälver. Tsunamis vill man ju inte heller vara med om.
  Det är som Bosse säger, både intressant och skrämmande.
  Ha det fint Ditte!

  1. Visst är vi små när det gäller det som händer i naturen. Och i många andra sammanhang också-
   Nu vet vi vad det är som händer när det börjar skaka och många skalv märker vi inte ens av. Men i det lite kraftigare som var för ett par veckor sedan skakade huset rejält under ca 10 sekunder. Sedan var det över.
   Jag har läst på en del och försöker förstå men kan ju inte påverka något.
   Önskar dig en fin tisdag från ett strålande vackert Torrevieja.

 14. Tycker det låter otäckt…hoppas ni bor långt ifrån havet så ni är trygga om det skulle bli en tsunami!
  Naturens krafter är otroliga.
  Hoppas verkligen det blir bara de små jordskalven.
  Ska in och läsa länken intressant att veta mer.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Nu vet vi vad som händer om det skakar till och skalven brukar var några sekunder. Vi bor en bit från havet och på så sätt är det ju bra men jag tror att tsunami är vanligare i Asien än i Europa.
   Naturens krafter är starka och vi kan ju inte påverka dessa.
   Stor kram och trevlig tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *