Spanien Torrevieja

Jordnära – Nära jorden och på olika sätt

Lite snuvade kände vi oss igår på det vackra vädret. Söndagen var lysande och vi möttes när vi av skön försommarvärme när vi landade i Alicante. Dock mötte oss tisdagens morgon med regnskurar, men ingen idé att misströsta.Vi vet ju av erfarenhet att solen oftast tar över efter ett tag. Planer fanns på lite mer jordnära sysselsättningar på terrassen med visst är det trevligare med utomhusjobb  i solsken. Så en god bok och vandring i “Blogglandia” blev ett bra alternativ i väntan på solens ankomst. Och väntan blev kort.

Molnen och regnet försvann efter hand och då lockade en promenad längs havet.

Jordnära

kan man absolut säga att sanden var nere på Playa de la Cura, en av stränderna inne i stan. Den var tämligen blöt och en del av den hade, som vanligt när det regnar, förflyttat sig ut i havet. (Men detta kom de ansvariga snabbt och åtgärdade) Havet glittrade i solen och vi var inte sena att slå oss ner på en bar med god havsutsikt. Inte helt enkelt att hitta en plats därför att det var “Fars dag” här igår. Denna dag är helgdag i vissa delar av Spanien med stängda butiker och ledigt från jobb ock skolor. Dock varierar ledigheten i landet berättade bloggvännen Emma för mig. (Jag hade av våra spanska grannar forstått att helgdagen gällde hela Spanien) Här är det i alla fall ledigt så  troligen var det därför det var trångt om plats på våra favoritställen. Men någonstans att slå sig ner hittar man alltid för det är gott om dem.

Sanden och stranden Playa de la Cura i Torrevieja kändes verkligen jordnära efter nattens regn. Ett glittrande Medelhav är alltid trevligt att titta på.

På hemvägen hade vi tänkt att på nytt vila fötter och ryggar efter den 7 km långa promenaden och passerade en favorit. Ja, en tidigare favorit, baren Calabrio. Gott vin eller annan dryck med tapas till brukade serveras för det facila priset av 1,50 Euro. Men, här var det verkligen jordnära. Ja, golvet inomhus bestod av stampat jordgolv. Ombyggnad pågick. Om stället är sålt eller om det är de gamla ägarna som bygger om fick vi inte reda på. Hoppas verkligen baren återuppstår i de gamla ägarnas regi.

Jordnära var det även på en av favoritbarerna i Torrevieja , Calabrio. Calabrio finns inte kvar. Inte just nu. Men jordnära var det här också.  I alla fall nära jorden.

Väl hemma igen

blev det lite pyssel med växterna. Passionsblomman som vi försökte utrota förra våren ville inte låta sig tas bort så den klamrar sig fast längs sina snören. (Att vi ville ta bort den berodde på att den kräver mycket vatten och det kan den inte få sommartid när vi inte är här. Nu får den stanna och klara sig utan vatten. Vi hoppas den gör det för när den blommar är den väldigt vacker.

Passionsblomman fick nya trådar att klättra på och så hemma blev det annat jordnära jobb. En del nya trådar sattes upp för att blidka passionsblomman. (Den behöver ha något att klättra på.)

Passionsblomman just när den slagit ut. Den slår ut på några minuter när solen skiner på knoppen och sluter sig på kvällen för att senare falla av. (Den blommar alltså bara en dag.)

Nästa jordnära uppgift blev att ta tag i vår “trillingblomma” – bougainvillea. Vi fick den som krukväxt av vår vän P för flera år sedan och den grävdes ner i jorden verkade trivas bra och blev större och större. Men i januari var den krasslig och nu kan man påstå att det var riktigt sjuk. Trots försökt att bota den så har vi inte lyckats så nu slutligen fick den tyvärr lämna oss.

 

Det var heller inte så att bougainvillean var samarbetsvillig utan rötterna hade bitit sig fast ordentligt.  Avsaknaden av en rejäl spade underlättade inte heller. Maken grävde och sågade och jag ledde och fördelade arbetet. Och efter mycket grävande med den lilla plastspaden så hade det mesta av rötterna kommit bort och växten fick vandra vidare till soptunnan. (Väl inslagen i en rejäl sopsäck) Kändes vemodigt men inte mycket mer vi kunde göra för att få växten pigg igen.

Att få bort den krassliga bougainvillean var ett verkligt jordnära jobb. Särskilt utan stor spade.

36 svar på ”Jordnära – Nära jorden och på olika sätt”

 1. Jordnära…ett fint ord som innehåller så mycket och det har du verkligen lyckats förmedla med både bild och text. Åh så fin Passionsblomma ni har!…ta väl hand om den nu när den har sån otrolig livskraft, den trivs tydligen i torka. Härligt med sol och lite lagom värme. Här snöar idag igen och Kronprinsessan skidade precis förbi nere på älven. Hon är här på “Landskapsvandring” och Kalix är en av de utvalda kommunerna då den ligger på andra plats bland landets “Friluftskommuner”. Lite trevligare med “parkettplats” idag än i höstas då jag fotade uppdragandet av likdelar vid älvkanten. Du har säkert hört talas om styckmordet som i dagarna har varit uppe i rätten och igår kväll granskades av Leif GW. Ha det fortsatt gott i solen!

  1. Jordnära kan vara så mycket och jag är nog en ganska jordnära person också. Dock är jag väl numer inte så ntresserad av odlingar eller trädgårdsskötsel men några växter vill jag ha. Kan tänka mig att våren dröjer ännu ett tag hos er. Vad trevligt att ha kronprinsessan på besök i era trakter på “Landskapsvandringen!. Och skidåkning tycker hon ju om. Och med dig som fotograf måtte det ha blivit fina bilder.
   Såg just igår “hos GW” inslaget om styckmordet i Kalix. Och roligt var att den lokala polisen hos er fick beröm för att ha jobbat snabbt. Kanske såg vi igår på tv några av dina bilder- NU kommer jag att lyssna och titta efter Kalix för jag vet ju att det är din hemmabas.

 2. Skönt att få syssla med lite jordnära uppgifter för det behövs då och då. Så gör det även här men temperaturerna gör att vi väntar någon månad till innan det är dags att ta itu med vårbruket. Passionsblomman verkar vara av den envisare sorten så förmodligen klarar den sig utan vatten om den tvingas till det. Bara att vänta och se.

  Kram och god kväll!

  1. Såg just idag att två blommor är på gång hos passionsblomman så jag får vara beredd med kameran. Och visst verkar den vara envis. En av mina egenskaper.Och den har ju överlevt utan att få vatten sommartid så hoppas den fortsätter så för annars klipps den ner. Ja, en bit ansas den ett par gånger om året ändå-
   Kram och trevlig kväll-

 3. Jordnära. Ett vackert ord. Det minner mig om min pappa och alla hans växter, fruktträd, bärbuskar, potatisland med olika sorter, stenpartier.
  Så fint du visar bilderna och vad bra du är på att hitta olika teman! Det är klart att era växter nu behövde ses till rejält, när ni kommit till sommarstugan.
  Vårdagjämning och jag längtar till sommar och sol.
  Stor kram!

  1. Visst är det och gårdagen blev jordnära på lite olika sätt. Numer och har har vi bara några få växter men under åren vi bodde i villa fanns det en hel del. Numer jag har inte direkt något intresse för trädgårdsskötsel men lite växter vill jag ha både här på terrassen och hemma på balkongen. Passionsblomman har nu flera knoppar så jag får vara redo med kameran när de slår ut endera dagen.
   Vårdagjämning i kväll och visst känns det bra. Här är klockan snart 18.30 och det är fortfarande ljust ute ett tag till.
   Stor kram!

 4. Jordnära! Underbart 🙂 Härligt med glittrande hav och fina blommor, här i norra Sverige har snön vräkt ned sista två veckorna och det känns LÅNGT till vår, sommar och glittrande hav. Men vi har klart väder ikväll så jag ska spana efter norrsken. Varje plats har sin tjusning 🙂
  Kramar

  1. Norrsken! Fantastiskt! Det har jag bara sett på vykort och på dina vackra bilder. Men någon gång ska jag nog få se det i verkligheten också. Ja, mycket snö har ni uppe i norr och får nog vänta ett tag på våren. Men jag skickar lite vårkänslor till dig.
   Kram!

 5. Låter som en behaglig tillvaro, litet . Trädgårdsarbetet gillade jag under våren. Sen höst kändes det inte lika lockande. Idag har jag begränsat mitt “trådgårdspyssel” till mina krukväxter. 🙂

  1. Numer räcker det med blommorna hemma på balkongen och som jag skaffar nya varje vår. Och sedan vill jag ha lite blommor här på terrassen i den spanska sommarstugan. Men lite knepigt blir det här eftersom vi ju inte är här alls från mitten av juni till mitten av augusti och växterna då inte får vatten. Bougainvillean har klarat sig fint men fick nu utgå av sjukdomsskäl. Passionsblomman verkar numer överleva utan vatten och sedan har vi ett par hibiscus som också är tåliga . Lite tåliga gröna markväxter pryder också rabatterna.
   Låter bra med att ta hand om krukväxterna tycker jag. Lagom!

 6. Härliga bilder och att solen kommer snabbt efter en regnskur. bra att någon fixar att sanden inte försvinner från stranden ,-)
  7 km promenad låter hur härligt som helst ,-)
  Underbart fint
  Härlig blomma, synd att den bara får finnas en dag.
  Hoppas den klarar sig utan vatten när ni inte är där. ,-)

  Fortsätt att njuta av ert paradis ,-)
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Passionsblomman är så vacker men tyvärr varar den bara en dag. Vi försökte gräva upp den eftersom ingen är här sommartid och kan vattna men se den överlevde ändå. Så nu får den vara här hos oss. Vissnar den så klipper vi ner den och så kommer den upp på nytt.Ja, om den vill förstås. Numer är jag inte så mycket för att ta hand om en trädgård men lite blommor vill vi allt ha på terrassen.
   Ha det fint du också.
   Kram!

  1. Visst är det priset jordnära och jag står gärna med fötter och annat på backen. Och det får inte bli för mycket “jordbruk”. Men här och även hemma i Stockholm kan lite jord och växter pigga upp.

 7. Ja, regnväder är aldrig långvarigt på Costa Blanca som tur är. Skulle gissa att ert favo ställe håller på att renovera/bygga om inför högsäsongen. Jag hoppas det i alla fall, då det alltid är trist när ens stamställen försvinner.

  Hoppas verkligen att passionsblomman klarar sig, den är ju sååååå vacker. Å som vanligt är du väldigt smart som agerar “supervisor” och låter mannen göra grovjobbet med en liten plastspade – hahaha! Det kunde ha varit jag;-)

  PS. Börjar förstå varför ni bor i lägenhet – hahaha:-) DS.

  1. Visst är det skönt att regn oftast är kortvariga här. Viss skillnad mot hemma. Vi hoppas att Calabrio byggs om och Påsken är ju den största högtiden här så vi lär väl snart få se vad som händer. Men ett bra ställe var det på alla de sätt-
   Har idag sett tre knoppar på “passionen” så nu får jag sitta med kameran på pass och vänta på när de slår ut- Det går på några minuter när solen är framme och knoppen redo. Men de blommar bara en dag. Vatten får ju inte “passionen” undre sommaren men den kanske har accepterat sin lott. Verkar så.
   Plastspaden var inte det bästa att gräva med här men det var det bästa vi hade. Rötterna satt djupt så hålet efter “bouggan” blev rejält. Men jag var en god och uppmuntrande arbetsledare. Antar att du varit detsamma.
   Här vill vi gärna ha lite växter på terrassen och hemma i stan gärna lite tåliga sommarväxter. Men efter att ha bott i villa med stor tomt med gräs, diverse bärbuskar och mängder av blommor som skulle skötas i 15 år så ser jag ingen anledning att fortsätta med större trädgårdsprojekt. Har liksom haft det. Finns annat som lockar. Kan tänka mig att du också är inne på den linjen…Eller?

 8. Hej Ditte!
  Men va sorgligt med boggisen ? Den kostade 4 E på den nästan stängda jardinerian. Var ynklig från början…. Då har jag ett tips för mig själv i morgon…du letar upp en finare som du tar hem! Dom klarar ju somrar normalt ? Ja bra då vet du och så fikar vi och gör upp det hela ?? Ja när du fårctud alltså…
  Kram P ?? och ?…

  1. God sen kväll!
   Ja, tyvärr boggisen var inte frisk och vi kunde inte bota den trots tappra försök. Den växter ju till sig och blev både stor, stark och så fin.
   Vad gäller en ersättare så ska jag leta och ses gör vi snart. Helt klart.
   Stor kram!

 9. Hola! Fina bilder! Längtar verkligen ner…❤️ Hoppas att Calabrio uppstår i gamla ägarnas regi igen. Renovering var nödvändig – speciellt toaletten som inte ens hade en sittring sist vi var där.

  Här har det varit jobb, styrelsemöte och sedan teaterrep. Har tränat skrattmusklerna och bla konstaterat att sköldpaddor inte är insekter. ?

  Snart är det dags att utbrista i ett rungande hipp hipp hurra – men lägger band på mig tills i morgon! ?? Hälsa tekniska kontoret – eller är det parkförvaltningen idag? ?

  1. God sen kväll! Hoppas verkligen att Calabrio uppstår igen i samma regi men nu var det mesta stampat jordgolv där inne och hopplockat där ute. Visst kändes en renovering nödvändig. Verkligen! Får titta dit igen om en vecka och se vad som hänt.
   Full fart hos dig som vanligt och bra att du tränar skrattmusklerna. Och att göra det på sköldpaddor verkar än roligare. De är ju inte så raska så man har ju tiden liksom…
   Ja, snart är det dags. Tänk….
   Tekniska kontoret har idag tagit över parkförvaltningen med mig som arbetsledare. Och det gick förvånansvärt bra. Alltså för mig att leda och fördela jobbet.
   Kram!

 10. Svar: Japp, är helt inne på den linjen som du skriver.

  MEN det är inte därför jag kommenterar just nu. Tänkte nämligen att vara först eller åtminstone tvåa efter Bosse att gratta till din födelsedag som ju slutar på en nolla. Hipp, hipp, hurra säger jag bara! Nu är det bara att satsa på nästa nolla. Hoppas du firar rejält imorgon – förlåt, jag menar idag. Du har ju en massa kompisar i Torrevieja, så det blir kanske ett riktigt partaj. Ja, eller så tar du det lugnt och tycker att födelsedagen med nollan är ingenting att fira. Ja, morgondagens inlägg lär säkert upplysa mig;-)

  Ger dig en varm födelsedagskram med bara “The best wishes” som Ruth skulle säga:-)

  1. Mången tack! Ja, du var allra först med att gratta. Ja, en nolla har lagts till och ännu ett år har gått. Vad gäller firandet så får vi se vad som sker under dagen. Och mars har i sig varit en firarmånad och den är ju inte slut ännu . Kram! ??

 11. Vilket härligt glitter i vattnet. Passionsblomman får du inte utrota. Upplever du som flygresorna ner och upp tar någon minut mindre för varje resa?
  Kram Bosse som längtar efter våren

  1. Visst är det vackert när solen får havet att glittra! Och att strosa här längs med havet gör vi ofta och gärna.
   Passionsblomman försökte vi utrota för något år sedan men den var inte alls med på det och kom tillbaka igen. Och nu får den stanna. men den vet att så mycket vatten sommartid blir det inte. Har varit tydlig med att förklara detta.
   Att ta sig hit går ganska snabbt och tar kortare tid än om vi skulle ta oss hemifrån Stockholm och till din fina ö. Och ska man åka med SJ någonstans är det tveksamt om man ens kommer fram samma dag….
   Skickar lite vår till dig.
   Kram!

 12. God förmiddag!
  Jordnära … ett vackert ord!
  Härliga bilder … passionsblomman är verkligen en överlevare – och såå vacker! Tråkigt med bougainvillean och jobbigt att utföra trädgårdsarbete utan de riktiga redskapen.
  Önskar dig en riktig bra dag idag!
  Kram

  1. God förmiddag!
   Stor tack! Dagen har börjat lovande med solsken och det ser fortsatt bra ut på väderfronten. Frukost med jordgubbar och bubbel smakade bra.
   Har varit ute med kameran för att se om passionsblomman ville slå ut med en blomma idag. Men inte ännu. Kanske senare och vacker är dn verkligen. Har fem knoppar nu på lut. Roligt att den valde att överleva trots våra försök att ta bort den. Nu vet den att vattningen sommartid är sparsam.
   Bougainvillean fick vandra vidare för den hade fått någon sjukdom och även smådjur. Men maken gjorde ett bra jobb som fick bort den. Inser att vi behöver en rejäl spade.
   Kram!

 13. Stort GRATTIS till dig idag, Ditte! 🙂 Men glöm för allt i världen inte bort regeln att man får fira hela året när man nollar. Jag tycker du har startat alldeles fantastiskt med det, bland annat med den underbara kryssningen 😀

  Haha! Du utrotar blommorna för att dom inte ska dö av törst? Dom är duktiga på att spjärna emot måste jag säga 🙂

  Ha en underbart härlig födelsedag! Själva kulmen på födelsedagsåret 🙂
  Kram och GRATTIS igen!

  1. Stort tack och tack för påminnelsen att det är hela året som gäller. Har i övrigt anammat din tanke med att fira en hel månad men visst kan det med enkelhet utsträckas till ett år.
   Kryssningen var Bosses present till mig och en present/upplevelse jag kommer att ha med mig för resten av livet.
   Passionsblomman tog vi bort eftersom den ville ha mycket vatten och dte kan vi inte erbjuda sommartid. Men den kom tillbaka och nu kräver den mindre vatten. Fem knoppar har jag sett idag och väntar på att de ska slå ut. “Bouggan” blev sjuk och har fått vandra vidare. De brukar tåla torka men nu hade den fått djur som bodde på och i den som vi inte blev kvitt.
   Dagen blir nog firad i viss enkelhet men med god mat och dryck och troligen också en långpromenad.
   Kram och stort extra tack för födelsedagshälsningen

 14. Oj, vi hade missat att ni landat här igen, ni skulle ju ha varit med i går kväll! Vi får planera in ett annat tillfälle. Hur länge blir ni kvar?

 15. Trist med trillingblomman, men så blir det ju ibland. Så här sår ser de inte så där superroliga u, särskilt inte när det varit svalt och blåsigt. Men de brukar ju vara envisa. Som din passionsblomma.

  Spanien är verkligen lurigt och klurigt med sina helgdagar. Vissa gäller hela landet, en del i vissa regioner och några i enstaka kommuner … Som du förstår av detta så är Fars Dag, dvs San José, inte en nationell helgdag utan är det endast i Valencia, Galicien, Murcia, Navarra och i Baskien. Här var det vanlig skoldag vilket sonen påpekade: Mors dag är minsann ledig dag men inte Fars dag! Det är mycket snack om feminism i skolan just nu, allt inte så vidare värst trevligt. Men men …

  Ha en härlig dag! (Läser lite bakåt igen …)

  1. Visst var det trist med trillingblomman men den hade djur på sig som vi inte fick bort trots envisa försök. Men min vän P som gav mig denna ska ge mig en ny och det uppskattar jag verkligen. Passionsblomman frodas och jag väntar fortfarande på att fem knoppar ska slå ut . Kanske mot slutet av veckan. Aha, jag fick uppfattningen att Fars dag var helgdag i hela Spanien. Min spanska falerade här. Grannarna förklarade för mig men alltså förstod jag inte allt . Men de är å andra sidan från Baskien. Ska genast ändra i inlägget. Tack för infon.Och “Mors dag” är ledig hos er men inte “Fars dag”. Ja, då har de kommit längre vad gäller jämställdheten här i Valenciaområdet.
   Dagen har varit riktigt bra och jag tror kvällen går i liknande tecken.

   1. Mors dag är inte en röd dag mer än att den alltid är på en söndag i Spanien, jag var nog lite otydlig där. 😀

    Det är helt OK att spanskan fallerar, det gör den hela tiden för mig! Det är liksom bara att gilla läget. Men man är ju glad varje gång man kan ha en konversation och det verkar som att båda förstår det mesta av vad som sägs.

    1. Även i Sverige är mors dag en röd dag och så även fars dag.
     Jag tränar på med spanskan och framsteg blir det men en del missas. Var roligt att under vår kryssning i Sydamerika träffa på många från Latinamerika och prata med dem. Språk är ju en tillgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *