Kultur Stockholm

John Bauer-Tomtar, troll och natur – Trollbunden på Waldemarsudde

Konstnären John Bauer har alltid fascinerat mig från det jag var liten. Och nästan varje kväll såg jag fram emot att få höra en saga, gärna  från boken/böckerna “Bland tomtar och troll” . Böcker som J. Bauer illustrerat från 1907, då den först kom ut och i tio år framåt.  (J.B avled 1918 så senare tog andra konstnärer vid.)

Jag har i flera veckor velat se utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen som pågår på Waldemarsudde fram till den 24/1. Och i fredags kom jag äntligen dit.

Stockholm. Djurgårdsstaden. Jag lämnade den och fortsatte österut mot Waldemarsudde och John Bauer utställningen- "Trollbunden".Jag lämnade Djurgårdsstaden, ett delmål för  fredagens promenad och fortsatte österut längs vattnet , på  Kungliga Djurgården, mot prins Eugens Waldemarsudde.  Och här utställningen “Trollbunden” med John Bauer och hans målningar i fokus.

Vackert att gå längs med vattnet och målet, Waldemarsudde, skymtar längst bort till vänster i bild. På andra sidan ser vi över till Nacka. Stockholms grannkommun österut.

“Trollbunden” John Bauer och den magiska naturen

John Bauer (1882- 1918) är troligen den konstnär som man i Sverige mest förknippar med skildringar av mörka skogar, troll och andra naturväsen. I utställningen här på Waldemarsudde finns dryga 60 konstverk av J.B. med och de samverkar fint med de andra konstnärerna, både svenska och nordiska, som också är representerade i utställningen. Detta är konstnärer som också i början av 1900-talet fördjupade sig i nordisk folktro och deras väsen.Svenska konstnärer som också intresserade sig för folktro och väsen under den här tiden var bl.a  Jenny Nyström, Elsa Beskow och Ernst Josephsson. Men även Carl Larsson, Bruno Liljefors, prins Eugen och Oskar Bergman hörde hit. Om John Bauer och hans liv finns mycket att läsa. 

Delar av den byggnad på Waldemarsudde som inrymmer utställningslokalerna och restaurangen.

Butiken är placerad bredvid entrén till museet. Och bara att titta och bläddra i böckerna här är givande. 

Prins Eugens Waldemarsudde. Pågående utställning är bl.a. Trollbunden- John Bauer och den magiska naturenBoken “Trollbunden”, John Bauer och den magiska naturen, köpte jag och kommer att ha stor glädje av den.

Boken berättar utförligt om utställningen men också om fantasi och sagor, väsen i folktro och innehåller förstås också mycket om J.B.  Mängder av spännande illustrationer finns och jag fängslades genast av mystiken och detaljerna i bilderna.

“John Bauer – Sagornas djup och speglande yta”

heter ett kapitel i boken där Margareta Rossholm Lagerlöf berättar om natur och myt. Båda blev inspiration både för konstnärer och deras publik vid sekelskiftet 1900. En längtan och ett sökande fanns efter det man kunde känna igen. Det som hade funnits en gång i världen. Kanske fanns detta gamla och ursprungliga kvar på något sätt. I sagor för barn på den här tiden kunde segern över stora och ibland oförklarliga krafter upprepas. Och i sagorna hamnade man oftast på den goda sidan. Men inte alltid. Vanliga teman i sagorna var prinsessor, troll, näcken och naturen. Inte minst också mystiken.

Självporträtt av John Bauer och hans hustru Ester Ellqvist Bauer. Finns i vanliga fall på Nationalmuseum men nu utlånade till utställningen på Waldemarsudde. Till vänster ett självporträtt gjort 1910 av Ester Ellqvist Bauer och till höger ett självporträtt av John Bauer målat 1908. Båda finns i vanliga fall på Nationalmuseum. Nu utlånade till Waldemarsudde.

Ett smakprov, urval, av målningar som jag såg

Några av tavlorna är fotograferade på utställningen på Waldemarsudde och andra har jag fotograferat av från boken jag köpte.  “Kan tänka mig att igenkänningsfaktorn kan vara hög. Och förutom J.B. så finns i mitt urval också Jenny Nyström, Elsa Beskow och Carl Larsson med.

John Bauer 1912 Bild från boken. " Vad vill du här i min skog? Ropade hon, då Nisse kom gående. John Bauer 1912 “Vad vill du här i min skog? Ropade hon då Nisse kom gående.”

Waldemarsudde. John Bauer 1913. "En sådan eländig bleknos"John Bauer 1913. “En sådan eländig liten bleknos” . (Waldemarsudde)

Waldemarsudde. John Bauer 1907. "Trollen i Domberget väntar främmande"John Bauer 1907. “Trollen i Domberget väntar främmande. (Waldemarsudde)

Bilder från boken. Till vänster “Lasse den late” av Jenny Nyström 1925. Till höger “Tummeliten” av Elsa Beskow 1897.

Från boken. Den här målningen;”Rödluvan och vargen i skogen” är målad av Carl Larsson 1881.

Från Waldemarsudde. “Näcken” målad av Carl Larsson 1887.

Troll, älvor, skog och näcken

John Bauer har verkligen påverkat nutidens föreställningsvärld kring just naturväsen. I varje fall jag förknippar honom med en sagoskog som oftast är mystisk fylld av olika väsen.  Man låter sig fångas av äventyr bland  stigar,  mossbeklädda  stenaroch trädens  grova stammar och rötter.  Och jag blev verkligen trollbunden av utställningen. Har någon vägarna förbi eller kanske är i närheten gör gärna ett besök på Waldemarsudde. Gott om plats är det i utställningslokalerna och förutom utställningarna är miljön och parken med alla sina skulpturer värd ett besök i sig.

 

Mer om och från den vackra parken och utemiljön på Waldemarsudde kommer på onsdag.

30 svar på ”John Bauer-Tomtar, troll och natur – Trollbunden på Waldemarsudde”

 1. Waldermarsudde har jag varit till ganska många gånger.
  Så fin miljö.
  Även fikat gott där och handlat i butiken.
  Vilken trevlig utställning, John Bauer är barndomsminnen.
  Tycker mycket om hans tavlor.
  Tragiskt hur han och familjen omkom, läste hos Wikipedia.

  1. Här är så fint och jag brukar se de flesta utställningarna här. Om jag är intresserad förstås och ofta är jag det. Butiken är så trevlig och jag bara älskar dessa Waldemarsuddekrukor. Har sex stycken i vitt och i olika storlekar. Från den minsta till den största- Köper också gärna böcker och annat där. Och som vanligt blev det en bit mat i restaurangen.
   Det finn så mycket att skriva om både John Bauer och utställningen men det gäller att i viss mån begränsa sig.
   Omgivningarna här ute på Waldemarsudde är ju så vackra de också.

 2. Vilken spännande och intressant inställning så den förstår jag att du ville se. Den hade jag gärna sett om jag varit i huvudstaden. John Bauer fick mycket inspiration från Trollsjön som ligger i närheten av Mullsjö i Västergötland. Där åkte vi skidor när jag var liten och man kan verkligen se att han inspirerats av den.

  Kram och god måndag!

  1. Utställningen var riktigt bra och Bland tomtar och troll var en kär bok. Trollsjön finns det ju fler av i Västergötland men den vid Mullsjö har jag besökt. (Har även varit vid Trollsjön i Älgarås kommun och den i Alingsås kommun. Tror även en Trollsjö finns i Göteborgs kommun.) NU när du sähger det kan jag också notera att han blivit inspirerad där. Vet att även Tivedsskogarna, som också kallas Trolltiven varit till inspiration.
   Nu har du i alla fall fått se lite av utställningen här och jag insåg att jag fick begränsa mig. Hade kunnat bli ett riktigt långt inlägg annars.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   kram

 3. Men, så trevligt! Den utställningen var nog något alldeles särskilt. Visst kommer jag ihåg John Bauer och sagovärlden.
  Och när du beskriver boken, så ringde en klocka. Jag har en jättefin bok om honom här hemma. Utgiven 1982 från Bra Böcker och som ett 100-årsminne av Bauers födelse. Den heter “En konstnär och hans sagovärld”.
  Jag har också varit i Mullsjö och vandrat bland trollen i Tiveden många gånger, så spännande.
  Glad måndag har det varit här hela tiden med solsken i blick.
  Stor kram!

  1. Det blev ett väldigt intressant, roligt och givande besök. Focus var just på John Bauer och det var så roligt att på plats se de vackra målningar med alla detaljer. Och det var ju fler svenska konstnärer som också målade sagoväsen och intressant att se även dessa. Ja, visst minns man Trollsjön vid Mullsjö och även den vid Ålgarås liksom Tiveden.
   Strålande sol här också hela dagen så vi har varit ute i många timmar. Så ljuvligt och åtta km blev det. Men med lunchpaus och vötskepaus. Perfekt att sitta utomhus och kunna göra detta den femte oktober.
   Stor kram!

 4. Visst har jag bland tomtar och troll av John Bauer. Den brukade jag läsa för barnen till jul. Man förknippar såklart med mörka skogar, troll, mystik. Vilken trevlig utställning du tar oss på. Alltid lika trevligt att ta en kulturell tur. Ta hand om dig Ditte
  Kram <3

  1. Vad roligt att du också känner igen boken. Vet att jag som liten fick den i olika omgångar och just till jul .
   Utställningen var riktigt bra och roligt att se så många målningar av dessa fantastiska konstnärer. Och Waldemarsudde i sig är ju så fint-
   Ha det fint du också och var försiktig.
   Kram

 5. Bara vackra Waldemarsudde är ju värt ett besök. Troll är inte riktigt min grej. Minns att jag som barn blev hur rädd som helst vid självaste åsynen av troll i sagoböcker. Det sitter nog i än idag är jag rädd;-)
  JB var en otroligt duktig illustratör och målare, så jättekul att en bok fick följa med dig hem.

  1. Visst är Waldemarsudde ett läckert ställe. Och jag gillar verkligen John Bauer och hans målningar. Älskade boken “Bland tomtar och troll”från det jag var 4-5 år. Vet att jag önskade mig dnm i julklapp och kunde sagorna nästan utantill efter hand. Men visst tyckte jag också att bilderna ibland var skrämmande, precis som sagorna. Men de hade ju ofta lyckliga slut.
   Roligt var här på utställningen också se Carl Larsson, Jenny Nyström. Elsa Beskow m.fl. Hade inte riktigt tänkt mig dem i sgoskogen.
   Boken är så läcker och roligt att läsa mer om alla tankar som både J.B. och de andra konstnärerna hade. Är jätteglad att jag gick hit.

  1. Jag är så glad att jag tog mig hit med färja och till fots för att se utställningen. Väldigt roligt att se dessa tavlor som jag tidigare sett som bilder i olika böcker. Intressant också att se andra berömda svenska konstnärer som ockås målat motiv från sagornas värld. Och Waldemarsudde i sig, hela området, även utan utställningar, är så fint i sig.

 6. Åh vilket fantastiskt inlägg Ditte! Här är min favoritgenre vad gäller böcker och dessa ilustrationer är verligen klockrent sagolika! Kan liksom inte hitta ett bättre ord, eller hur!

  Boken verkar helt fantastisk. Så vacker! Och fylld med så mycket som jag tycker är intressant. Näcken-målningen gilkar jag.

  Förstår att det måste ha varit en bra utställning. Lite avis blir jag allt.

  1. Tack! Är så glad att jag gick hit. Har varit på väg i tankarna sedan utställningen öppnade men nu blev det av. Väldigt roligt att se dessa fantastiska målningar i verkligheten som man sedan sett i bilder i olika sagoböcker.Vad roligt att du också är förtjust i J. B. Och ditt uttryck “klockrent sagolika” stämmer väl med min upplevelse. Boken är en skatt och jag har både bläddrat i den och läst en del. Men den är tjock så det kommer att ta sin tid. Men både texter och bilder fängslar.
   Jättetrevligt att du var med. Och Waldemarsudde i sig, med sina vackra omgivningar är ju värt ett besök i sig. Nu kunde jag ju ta del av dem också. Även en god lunch.

  1. Så roligt att se målningarna här och många kände jag väl igen från sagoböcker. Och man hamnar mitt i sagans värld.

 7. Så vackert han målade John Bauer, och faktum är att hans troll ser lite snälla ut. Så kul att en bok kom med hem.
  Ernst Josephson finns med på min mans släktträd, jättespännande! Han är ju känd för sitt Näcken-tema, apropå folktro och väsen.
  Må så gott!
  Kram

  1. Väldigt roligt och intressant att se målningarna i verkligheten och detaljerna framkom på ett helt annat sätt. Och visst ser trollen ganska snälla ut.
   Vad roligt att Ernst Josephson finns med i ditt släktträd. Tänkte de tankarna när jag var här . Och flera alster av honom fanns också med på utställningen. Kanske tar du dig också en vända hit och tittar.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Så trevlig utställning och boken ser fantastisk ut! Jag minns också boken “Tomtar och troll” – minns att jag älskade när farfar läste ur den för mig 🙂
  Yngste sonen var alldeles betagen av John Bauers teckningar när han var liten och han gjorde massor med egna tolkningar av Bauers trollskog med innevånare. 🙂
  Kram

  1. Visst var Bland tomtar och troll en spännande bok med alla fina bilder. Roligt att du också har minnen från den.
   Och himla roligt att din yngste var en Bauerfantast och gjorde egna tolkningar. Jag har alltid tyckt om J.B:s teckningar och nu var det extra roligt att se dem i större skala och med än mer framträdande detaljer.
   Har ofta när jag var barn och vandrade i Tiveden (Trolltiven) i Västergötland, (bodde ju nära där tills jag var 10 år) förknippat den med just John Bauer. Mycket inspiration kom också från Trollsjön, både den vid Mullsjö och Älgarås, nära Tivedsskogarna. Men det finns ju flera Trollsjöar i landet.
   Kram från ett idag regnigt Stockholm

  1. Utställningen var så bra och roligt att se alla dessa målningar i verkligheten.Intressant också med de andra konstnärerna som också var representerade här- John Bauers teckningar har alltid fascinerat mig när jag sett dem i böcker. Och hela Waldemarsuddeområdet i sig är ju så fint. Extra fint dessutom en ljuvligt vacker höstdag.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 9. Vilken underbar utställning att få se. Jag älskar John Bauers målningar. Mina barn hade en del tavlor med trollen på sina rum och även en del sagoböcker med hans bilder. Han får t.o.m. trollen att se lite mänskliga ut även om de ibland är stora och fula. Jag tycker det är lite synd att inte alla utställningar flyttas runt i landet, så alla har en chans att få se dem. Speciellt idag när allt är så inrutat med restriktioner överallt. Kostnadsmässigt är det klart inte möjligt, men det går ju att drömma. Kram

  1. Jag är så glad att jag nu kom iväg. Hade tänkt på det sedan det var vernissage. En strålande dag var det så utställningen och hela Waldemarsudde tillsammans blev så lyckat. Väldigt roligt att se tavlorna i verklighet och roligt även att se några samtida konstnärer med liknande motiv. Jag älskade dessa sagoböcker och min mamma läste dem för mig när jag var barn och har läst dem för mina döttrar. Och just att trollen är lite snälla och mänskliga gör de mindre farliga. Vad roligt att du också känner igen målningar och böcker. Kunde nog tro att du skulle göra det.
   Ja, visst är det trist att många utställningar inte kommer på turné. Men jag tror den ekonomiska biten är en stor broms.
   Väldigt roligt att du var med mig här.
   kram

 10. Tack för visningen! Kan inte se mig mätt på tavlorna. Tänker så här att många har valt att illustrera sagor, få lyckas lika bra som Bauer. Sen konstaterar jag att hans fru var jätteduktig konstnär, självporträttet var mycket vackert.
  Det jag minns bäst är de underbara långa krusiga håren som trollkvinnorna hade och trollens stora missprydande vårtor, hihi
  Ibland, som denna gång, är jag otroligt avundsjuk på dig som kan välja och vraka bland besöksmål och promenadstråk. Du behöver sannerligen inte ha långtråkigt en minut! Här kan jag mest bara välja åt vilket vädersträck jag ska gå i skogen…det blir sällan större variation. Därför är det extra skoj att följa med på dina turer.
  Kram

  1. Tänkte på dig här när jag såg utställningen på Waldemarsudde. Och det var en upplevelse att se tavlorna i stor storlek och i sitt ursprung. Men böckerna “Bland tomtar och troll” har jag kvar i minnet och likaså bilderna där med alla fina detaljer.
   Roligt att se lite verk också från John Bauers fru. Jag fick ju begränsa mig i inlägget. Hade kunnat bli hur långt som helst. Och med många fler bilder.
   Jodå. Jag minns också de långa håren på kvinnorna och vårtorna på trollen. Men också att trollen hade något snällt i sig.
   Ja, vi har det lite olika men är så glad för att vi kan dela vår vardag med varandra. Och du ska veta att jag är så glad över att följa med dig. Stort tack.
   Kram

 11. Tack kära Ditte för ett underbart inlägg.
  Älskar John Bauer och önskar att jag kunde se denna utställning, vilket ju tyvärr inte är möjligt.
  Är också så fascinerad av hans liv och hans hemska död.

  1. Vad roligt att du också tycker om John Bauer. Jag har gjort det sedan jag var liten.
   Detta blev ett smakprov från utställningen och jag hade kunnat skriva spaltmetrar. Men det gäller ändå att i en blogg begränsa sig.
   Jag mycket finns att berätta om John Bauer och jag är så glad för boken jag köpte. Så fin och intressant.
   Trevligt att du var med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *