Allmänt

Jakten på den blodröda månen – Ett tappert försök

Igår kväll inföll seklets längsta månförmörkelse och i vissa delar av Sverige och i södra delen av Europa kunde  den vackra “blodmånen” ses. Alltså en total månförmörkelse. Förr var det så att den blodröda månens färg ingav rädsla eftersom den ansågs tyda på att hemska händelser skulle uppstå. Jag var helt klart inställd på att ta mig an jakten på blodmånen från balkongen hemma på Söder. Kamerorna var beredda, bekväma stolar framtagna och lämpliga tilltugg uppdukade.

Jakten på månen hade jag gärna tagit i denna skönhet.Många båtägare fanns i kanalen för att spana efter blodmånen. Och jag hade gärna bytt balkongens spaning mot jakten på månen  i denna båt.

Jakten på “blodmånen”

var i gång redan klockan 20, bäst att vara ute i god tid om den nu skulle dyka upp före utsatt tid. Jag tyckte jag hittat en bra utsikteplats (vår balkong) men det hade varit bättre om mindre ljus finnits i närheten. Något jag nte kunde påverka. Fri sikt hade jag åt både syd och sydost som var rekommenderat. Alltså bara att vänta. Jag slog mig till ro i min vilstol. Insåg att jag inte kunde skynda på förloppet.

Tvärs över kanalen, i Hammarby sjöstad, syntes lysen från kontorsbyggnader och lyftkranar. Men ingen måne synlig.

Molnen kom farandes över himlen och jag insåg att någon röd måne skulle jag inte få se. Fenomenet med blodmånen uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det solförmörkelse, där solen syns som en röd kant runt jorden och det är just detta ljus som färgar månen röd. Men hur jag än spanade så såg jag ingen röd måne. Däremot såg jag den blåfärgade Globen.

Globen konkurrerade inte i rött denna kväll utan hade blå dräkt.

Månförmörkelsen

skulle synas mellan klockan 21.15 – 01.30 och mellan 21.30 – 23.14 skulle den vara helt förmörkad. (Olika klockslag i olika delar av landet men månförmörkelsen skulle börrja i Malmö 21.15)

En liten del av månen skymtades här först klockan 23.15

Klockan 23.22

Klockan 23.25 och månen syns rakt i söder.

Klockan 23.44 – Lite drygt hälften av månen syns.

Jakten på månförmörkelsen är över för denna gång. Och någon blodmåne såg jag inte till. Strax efter midnatt syntes nästan hela månen igen.

I vissa delar av Sverige har månen sett än rödare ut och i södra Sverige bör den ha synts bäst. Norrut i landet kan den ha varit svårare att se eftersom nätterna är ljusare och månen i sig där ligger lägre på himlen. Månförmörkelsen syntes samtidigt i Europa, Afrika, större delen av Asien och i Australien.

(En annan typ av månbilder tog  jag under vår minisemester till Grisslehamn tidigare i veckan)

 

34 svar på ”Jakten på den blodröda månen – Ett tappert försök”

 1. Husse och yngsta fröken tog bilen och körde iväg för att se den men jag valde att stanna hemma. Orkade inte stänga igen hela huset när det var så varmt…

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Förstår dig! Hoppas de fick se den. Jga fick det inte. Fick nöja mig med månförmörkelsen och det blev sköna timmar på balkongen.
   Kram och trevlig lördag.

 2. Jag somnade vi lade oss tidigt i går efter en veckas jobb. Jag tror man blir trött av denna värme som jag inte gillar helt och hållet. Men den var säkert fin för dom som såg den. Utsikten från din balkong är inte heller helt fel, vilken fin båt du fångade. Stor kram i värmen.

  1. Vi satt ute länge för det var svalt och skönt. Inne hade vi +31 i går kväll. Puh! I mitt tycke är det alldeles för varmt.
   Så när jag satt ute kunde jaglika gärna titta efter blodmånen. Men den kom inte fram. Däremot månförmörkelsen. Vi har det bra här på balkongen och utsikten är helt klart omväxlande.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Men blodmånen syntes inte hos oss i Stockholm. Alltför mycket moln. Men i Italien , Spanien, Greklans m.fl. länder lär den har varit synlig. Fick nöja mig med den mer vanliga månförmörkelsen.

 3. Den var allt lite lömsk igår, månen. För vissa dolde den sig väldigt väl. Men du gjord verkligen ett tappert försök – all heder för det 😀

  Ha en fin lördagskväll!

  1. Jag vet att blodmånen syntes på sina ställen i Sverige och mest söderut i landet. Här kom det moln som dolde den. Men jag kämpade på och detvar ljuvligt att sitta ute på balkongen och mycket annat än en måne finns ju att beskåda. Vet att våra vänner på Costa del Sol såg blodmånen. Såg inte ni till den?
   Önskar er också en fin kväll.
   Här fortsätter värmen men nu utökad med moln.

 4. Du är en hejare på att fota månen! Kör bilderna i PhotoShop så blir den röd, haha!

  Näst sista bilden ser det nästan ut som reklam för Monster, den där loggan man ser överallt. Fast på sniskan. Den hade väl däckat i värmen.

  1. Nu väntade jag idogt på blodmånen som slulle komma men som behagade att lysa med sin fråbvaro här hos oss.Vet att vänner såg den i era trakter i Spanien. Vad gäller photoshop så blir ju inte bilderna alltid “äkta” så det momentet hoppar jag över Just på näst sista bilden blev såg vi hur månen gick ur förmörkelsen och det skedde snabbt. Verkligt skådespel.Och kanske lite likt Monstret på sniskan. Tänkte inte direkt på det.

 5. Jag gick runt och ut på altan och pooldäck för att få se en skymt av månen. Såg bara en liten skärva??

  1. Jasså! Blodmånen ville inte framträda hos dig heller. Jag tittade länge men fick i alla fall se en del av månförmörkelsen. Satt ute till två-tiden. Så skönt. Inne var det dryga +30.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Tack för att du delar med dig av bilderna, jag tittade också efter den men jag var inte lika tålmodig som du. (Var på Öland och det var inte klart väder ute igår kväll, så jag gav mig ganska snabbt)
  Tack för din omtanke på min sida. Kram

  1. Jag var envis men denna gång hjälpte det inte. Har förstått att just “blodmånen ” syntes bättre söderut och molnfritt hade underlättat. Tror inte den var synlig i Stockholm. Fångade i alla fall månförmörkelsen.
   Har fortfarande mina tankar hos dig och de dina.
   Kram!

 7. Hej, jag nog fångade du månen alltid även om gubben kanske inte var så röd. Och du har rätt att det var mycket ljus i kvällen som gör effekten mindre. Effekt hade den nog här hos mig, men jag är helt utmattad av värmen och skulle jobba idag, så jag avstod och tittade på fina foton idag. Min bloggkompis Sirpa tycker jag lyckades fantastiskt. Kika in på hennes foto på susajt.se Nu dags för drottning Viktoria på teve, en riktig favorit,/Kram

  1. Nej, röd var han inte. Och molnen här gjorde att blodmånen inte ville framträda. Men månförmörkelsen fick jag se och med. Visst är värmen tärande och vi satt ute till klocan två i natt för det var svalt. Helle ringet jobb som väntade idag. Men ibland har jag ju det.
   Ska helt klart titta in på din bloggkompis Sirpas blogg.
   För egen del är det alltför varmt inne så det blir balkonegn ett bra tag till.
   Men annars hade jag gärna sett Viktoria.
   Kram!

 8. Kan inte låta bli att skratta gott här! Gjorde ju ungefär samma sak som du igår, men måste medge med stor beundran att dina bilder är betydligt bättre än mina, nästan lika bra som Ankis faktiskt. Visst var det kul att kunna uppleva och dokumentera månförmörkelsen. Å “min” måne var inte ens röd – på bilderna alltså. Men när jag tog makens kikare så var den faktiskt röd. Riktigt coolt!

  1. Visst är det gott med ett skratt…Jag anade att vi hade tankarna åt samma håll. Har liksom hänt förr. Blodmånen var nog inte synlig i Stockholm, men jag vet några väster om stan, i Jakobsberg, som sett den. Här var det moln. Och länge fick vi vänta på månförmörkelsen också. Men å andra sidan var det behagligt på balkongen och mycket att titta på förutom månen så det var helt ok. Kikaren glömde jag. Kanske hade jag då också sett en röd måne. Kan tänka mig att det var häftigt att se.

 9. Jag vet att min äldsta dotter såg den en kort stund i Nössemark, Ed sen kom molnen och äldste sonen såg den i Lefkás, Grekland. I Grekland var den väldigt röd och tydlig.
  Jag ser ju aldrig någon måne här. Husen är i vägen och jag vägrar gå ut så där.
  Det kom lite regn men vaddå. Nu är det kvavt igen, 25 grader ute. Det behövde friskas upp.
  Stor kram!

  1. jag vet att många sett blodmånen i södra Europa och även på en hel del platser i Sverige. Roligt att den syntes i Nössemark. Vi tittade tappert men i Stockholm visade den sig inte. Däremot såg vi ju månförmörkelsen tydligt från balkongen.
   Inget regn här alls och +29 idag. Nu i sen akvällen är det +24 och behagligt ute på balkongen där jag sitter och kommer att så göra länge. Inne är dte +31.
   Stor kram!

 10. Fina månbilder fick du ju i alla fall, även om den röda färgen inte kom med. Jag var faktiskt ute för att leta efter månen mellan husen… men det var för ljust och /eller så låg månen för lågt. Tittade ut flera gånger under kvällen/natten, men såg ingen måne överhuvudtaget.
  Ha en fin söndag <3
  Kram!

  1. Tack! Månförmörkelsen såg vi men blodmånen var inet synlig. Läste att det inte fick var för ljust om man skulle se den ochh att den var mer framträdande söderut. Här kom det en del moln som sedan försvann och då såg vi månen växa fram.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram!

 11. Du fick till bra bilder på månen – även om den inte var röd, så fick du uppleva och dokumentera månförmörkelsen … och det är ju kul att få varit med och sett den unika händelsen.
  Kram

  1. Tack! Blodmånen såg vi inte alls här men månförmörkelsen kunde vi följa. Och skönt att sitta ute i den ljumma kvällen som hann övergå till natt innan vi drog oss in.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram!

 12. Hej Ditte!
  Såg varken solar eller månar 🙂 Så trött på solen nu…det kom ett litet skyfall i morse men nu så kom solf-n fram igen….
  Ja det var väl det regn som vi får…
  Kram P ♥♥

  1. God morgon!
   Lite regn kom det även här i morse och lite åska. Men luften känns inte direkt svalare. Kanske kommer det mer regn i början av veckan. Välbehövligt. Jag satt och väntade på både blodmånen och förmörkelsen. Blodmånen såg ing inte till med månförmörkelsen följde vi. Skönt på balkongen kvällstid så vi blev sittandes länge.
   Karm!

 13. Så fina bilder du fick! Här såg vi också den från terrassen, men det var lite disigt på himlen.
  Stor kram och trevlig söndag

  1. Tack! Ja, en del moln var dte här också. Men de drog vidare. Dock såg vi ingen blodmåne.
   Har vänner i Fuengirola spm såg “blodmånen” men säkert mindre moln och dis där.
   Önskar er en fin söndag.
   Stor kram!

 14. Se där. Du fick i alla fall fina bilder av månförmörkelsen. Inte dåligt alls. Tack för dom bilderna för här blev det inget.
  Jag är kvällsmänniska men hade tänkt vara uppe och kolla på blodmånen, men klockan halv elva orkade jag inte och inte fick jag se någon måne heller.
  Trevlig söndag.
  Kram!

  1. Jadå! Vi höll ut på balkongen. Kvällarna ärså sköna och i lägenheten är det så hett, runt +30 om kvällarna. Först dolde molnen månen så någon “blodmåne” var dte inte tal om att se. Men ju senare det blev desto mer såg vi.Men nu fick du i alla fall se hur månförmörkelsen såg ut från vår balkong.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 15. Du fick ju till många “braiga” bilder trots att det röda inte dominerade. Jag var alldeles för trött för att vänta in händelsen.
  Jag har levt ett ovanligt liv i flera månader känns det som. Långt ifrån Blogglandia. Sommaren 2018 kommer jag inte att minnas som de flesta kommer att göra, som stannat kvar i Sverige. Det är tufft att bära kartonger och dona i en bastu. 😉
  Om tre dagar lämnar vi Y. Sju år går fort.
  Vad kul att du, Tove och E skaffat er en somrig tradition. Hoppas Tove trivs på sin nya bostadsplats. Du kommer säkert att få en nyckelroll nästa sommar.
  Kram Svettiga Bosse

  1. Tack, men någon blodmåne sågs inte här. Jag var ute i god tid, men det hjälptes inte- Däremot fick jag i alla fall se månförmörkelsen.
   Förstår att du levt ett ovanligt liv den senaste tiden men mycket om dig inför flytten till Gotland- Och i denna värme som jag tycker är tärande som den är. Kan bara tankemässigt föreställa mig en flytt. Och nu lämnar ni Ystad.
   Vi hade ett fint dygn tillsammans och att vara bland dessa härliga konstnärssjälar,omgiven av färg och form, ger så mycket. Jag tror att Tove är nöjd med sin flytt och har ju ett förflutet i Värmland-
   Önskar er det bästa.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *