Kultur

Intryck, upplevelser och påverkan kan försvinna eller bestå

Hela tiden utsätts vi för påverkan av olika slag. Ibland medvetet och ibland omedvetet. Intryck och upplevelser påverkar och ger oss både positiva och negativa känslor. Olika avtryck  och märken  tar vi med oss och vi minns. För egen del är jag just nu mentalt uppe i onsdagens resa till Peking. Verkligt spännande att komma tillbaka och visst tar jag både gamla minnen och upplevelser med mig samtidigt som jag det finns ett stort utrymme för att fylla på av allt nytt som jag kommer att möta.

När jag nu inte ägnat mig åt diverse reseförberedelser här i mars har jag läst ett par av de böcker som jag köpte på bokrean.

Påverkan och intryck

“30 år av tystnad – Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme” skriven av Anna Hage och Åsne Seierstads bok  -“Två systrar” är den andra”. Två böcker som påverkar men på olika sätt och där intrycken och effekterna av upplevelserna hos huvudpersonerna i båda böckerna berör- (Återkommer med tankar om “Två systrar)

Anna Hages bok är hennes berättelse om upplevelser från fredagkvällen den 28 februari 1986. Den kväll då Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm. En ung 17 -åring, Anna, som varit på bio, passerar i bil med vänner  på Sveavägen . Hon ser att någon liggr på marken och är skadad och hoppar ur bilen för att försöka hjälpa till. Anna studerar till undersköterska och vet hur hjärt och lungräddning går till. Vad hon inte alls vet är att det är Sveriges stadsminister som ligger svårt skadad på gatan. Anna försöker till varje pris rädda stadsministerns liv tillsammans med sin väninna Karin och en ung man som ansluter. Lisbet Palme, stadsministerns fru, försöker knuffa bort dem och Karin gör sitt bästa för att lugna henne.  Ambulansen kommer och stadsministern förs bort.

Anna Hage har alltsedan mordet på Olof Palme 28/2 1986 påverkats av intryck och upplevelser i samband med mordet. Hon var den som först kom till platsen och försökte rädda livet på sveriges stadsminister. ( Trots bokens innehåll tycker jag att färgerna på bilden är hyfsat pigga. Bloggvännen “Gärdsmygen” har nu färgglada veckor och jag hänger gärna på.)

Rejält blodiga, efter sin räddningsinstats, tas flickorna in till förhör. Anna fryser så hon skakar och just denna känsla av frossa kommer att följa Anna under många år. Här hos polisen fanns det då ingen som förstod flickornas traumatisk upplevelser och ingen hjälp fanns att tillgå utan de kördes sent på natten hem till Karins föräldrar och Anna fortfarande med allt stelnat blod på huden och sina kläder. Tidningar och tv startade nu jakten på Anna och Karin och polisförhören blev många och tunga. Rättegångar avlöste varandra. Och den hjälp Anna ville ge till en för henne okänd och skadad person kom att påverka hennes liv på olika sätt. Alla intryck var närvarande och påtagliga.

Fortsättningen   

Anna träffar tre år senare Janne som kom att bli hennes man i 26 år och även far till deras två barn. I samband med att Janne och Anna flyttar ihop slutar hon också prata om den hemska kvällen den 28 februari 1986. En ren överlevnadsinstinkt. Jobb och familjen tar upp Annas tid och hon är nöjd med det. Att inte ha tid att tänka bakåt. Men den pågående mordutredningen tar henne ibland tillbaka i olika sammanhang. Förhören fortsätter med ojmna mellanrum.

Jobbet inom vården lämnas och Anna börjar jobba i en bokhandel och stannar där i många år. Men sorgen smyger sig på, äktenskapet knakar och en skilsmässa står för dörrren. Och det finns hos Anna en dörr som måste låsas upp.  Men hur och var. Räddningen blir KBT terapeuten “Ingrid”och här börjar Anna berätta och den långa tystnaden är över. Men inte rädslan. Den är ständigt närvarande liksom de intryck som fastnade på näthinnan och i själen.

Jag tycker

-att  boken är läsvärd om än väl detaljerad.  När jag läste boken kunde jag se Anna sitta framför mig och jag förstår varför detaljerna är en viktig del i berättandet. De är en del av läkandeprocessen. Det är en ung flicka på 17 år som tillsammans med sina vänner försöker rädda ett liv. Ett liv som inte gick att rädda. Mordet på Olof Palme är inte uppklarat och en ny utredning är tillsatt. Anna kan när som helt bli kallad till nya vittnesmål och rättegångar för mordet blir inte preskriberat förrän om 22 år.

En sak jag funderade på när jag läste boken är Lisbet Palmes agerande. Att hon var chockad när maken blev skjuten  är verkligen förståligt. Men jag ka inte förstå att inte  hon eller någon i familjen ens hört av sig till Anna. Tiden har ju verkligen funnits.

Och apropå böcker så ska jag ikväll på bokklub tillsammans med “The Beijing Ladies”. Och bl.a “30 år av tystnad” får följa med.

 

32 svar på ”Intryck, upplevelser och påverkan kan försvinna eller bestå”

 1. Jag tänker precis likadant som du Ditte. Väldigt märkligt att inte familjen Palme har tagit kontakt med de som försökte åtminstone rädda Olof Palme. Även om det inte gick att rädda livhanken på honom så kan jag förstå att detta är en trauma för de inblandande. Troligen går man och bär med sig det hela livet ut.
  Appråpå din Pekingresa förstår jag att du har en längtan att komma tillbaka till den miljö där du bodde en gång och även uppleva nya intryck. Ha trevlig måndag/ kram

  1. Jag undrar så varför inte familjen här ens hört av sig. Och det är ju aldrig för sent. För mig känns det otacksamt, men kanske finns en annan förklaring vi inte vet. Men jag lyssnade på Anna Hage hos Skavlan och hon sa likadant där. Ingen hade ännu hört av sig.

   Pekingresan närmar sig med stora steg och vi är väldigt förväntansfulla. Det ska verkligen bli roligt. Både med mycket nytt och en del gammalt. Vi ska ju bo i “våra kvarter” och det känns jättebra.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 2. Det låter som en läsvärd bok på många vis. Mycket i Lisbet Palmes agerande tycker jag kan ifrågasättas. Väldigt märkligt i alla fall när det gäller många saker… Även om situationen var en mardröm så borde ett gemensamt agerande underlättat för alla!

  kram

  1. Jag tyckte boken var läsvärd men inte den mest välskrivna bok jag läst. I mitt tycke väldigt mycket detaljer, me å andra sidan är de viktiga öfr Anna att få med. Hennes berättelse är levande. Händelsen har ju haft stor begränsning i Annas liv och ständigt funnits närvarande även om hon inte talade om den på 30 år. Men den fanns där. För min del kan Palmeutredningen gärna läggas ner, men så är ju inte fallet. Så nya rättegångar och förhör kan komma när som helst.
   Tiden för Lisbeth Palme att be om ursökt har funnits och finns fortfarande kvar och att säga ett tack borde vara självklart. Anna försökte rädda en för henne okänd persons liv och det var modigt.
   kram!

 3. Det har ju varit såpass grått den senaste tiden, att du fick chansen att ägna dig åt både reseförberedelser och bokläsning.
  Är inte säker på att Palmemordet någonsin kommer att lösas. Det jag inte förstår att Lisbeth Palme och familj inte har hört av sig till personerna som ju faktiskt ville hjälpa till. Tror nog att de aldrig kommer att tacka heller.
  För stackars Anna är det ju ett livslångt trauma som kommer att förfölja henne. Bra att hon försöker bearbeta det genom boken.

  Ha det så bra ikväll! En perfekt uppladdning ju med tanke på förestående resa:-)

  1. Det grå fär man tänka bort. Färgglada blogginlägg ocg trevligheter är en god hjälp. För min del kan Palmeutredningen gärna läggas ner och till handlingarna. Bättre böcker har jag läst men jag läste boken som ett tidsdokument. Anna som är 17 år försöker rtillsammans med sin ävninna och en tillskyndande yngling rädda livet på en person de inte alls vet vem det är. Verkligen modigt och strongt. Hela händelsen med atta rättegångar, förhör, media m.m. har ju tagit hårt och eftersom brottet inte är preskriberat kan nya förhör och rättegångar komma. Jag reagerade väldigt starkt på att familjen Palme/Lisbet Palme inte hört av sig till Anna och undrar så hur man kan låta bli det. Hör till vanligt hyfs i mitt tycke.

   Kvällen blev mycket lyckad och med vänner, goda böcker, god mat och dryck.

 4. Jag har inte läst boken, men hörde om den på radio – och min tanke är att läsa den framöver … och som sagt – visst är det märkligt att ingen i familjen Palme hört av sig under alla dessa år.
  Förstår att dina tankar är uppfyllda av den förestående resan till Peking 🙂
  Ha en fin måndagskväll!
  Kram

  1. Jag blev intressserad av boken i samband med programmen från Uppdrag granskning och sedan hade GW det uppe med den nya Palmeutredningen.
   Även Anna Hages besök hos Skavlan intresserade mig. Hennes berättelse har liksom inte kommit fram. Verkligen civilkurage att försöka rädda livet på en för henne okänd person. Det var ju inte förrän Lisbeth Palme berättade att det var hennes man, stadsministern Olof Palme, som låg där och höll på att förblöda som Anna fick veta det. Denna händelse har sedan strakt påverkat Anna Hages liv och brottet kommer inte att preskriberas förrän om 22 år.
   Ja, Pekingresan upptar en del tankar och jag är väldigt förväntansfull.
   Kram!

 5. Har läst en del om boken men inte läst boken själv. Har ännu inte bestämt om jag ska läsa den. Vilken tuff upplevelse för en 17-åring och som du skriver, den fortsätter att följa henne. Det är mycket som händer i våra liv som vi inte väljer.

  1. Jag köpte boken efter Uppdrag gransknings program och i samband med att Anna Hage var hos Skavlan. Hon och hennes väninna och ynglingen är ju de vittnen som fanns förutom en Lisbet Palme i chock. Även GW tog upp den nya utredningen. För min del kan den gärna läggas till handlingarna.
   Bättre skrivna böcker har jag helt klart läst, men det var intressant att läsa Annas berättelse för den har inte direkt framkommit tidigare. Och så präglad hennes liv blev av att hon försökte rädda livet på en för henne helt okänd person. Verkligen civilkurage. Men det stod henne dyrt.

 6. Kan det vara så att chocken var så stark så tanken på att ta kontakt aldrig kom upp, jag vet ju inte, såg inte Tv programmet men såg henne hos Malou efter tio ,-)
  Vissa saker gör starkt avtryck hela livet ut, helt klart detta minne för Anna.
  Vissa starka minnen för mig försvinner aldrig, men sen är det mindre avtryck som stannar kvar av andra orsaker, hoppas nu ändå efter programmet att någon från fam Palme som verkar vara så omtänksamma enkla människor kommer att höra av sig till Anna, precis som du säger, det är ju aldrig försent!
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag förstår ju att chocken var stor för familjen Palme men samtidigt så borde man ju på någor sätt ha kunnat ta kontakt med Anna Hage. Dethar liksom gått 30 år. Hon försökte rädda en främmande människas liv och visade verkligen civilkurage. Och ett tack tycker jag hör till vanlig hövlighet och det oavsett vilken person man är.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 7. En spännande fundering, det där om att ingen någonsin hört av sig… Boken har jag inte hört talas om tidigare, men den kanske är värd att titta närmare på.

  1. Boken berörde mig därför att en ung kvinna drabbades så hårt när hon försökte rädda en för henne okänd person. Och vad gäller författaren har händelsen funnits inom henne och begränsat henne i 30 år. Och preskriveringstiden för brottet har lång tid kvar. Jag tycker ju att de kan lägga ner hela utredningen, men så blir det ju inte. Och för Anna Hage kommer mycket att komma tillbaka för hon kan när som helst åter kallas till förhör.

 8. Jag måste säga att hela Palme-mordet är något av en vit fläck i mitt huvud. Jag har lagt ner otroligt lite möda och tankeverksamhet på att ta reda på de fakta som finns, hur man har jobbat för att hitta mördaren osv. Jag vet inte varför jag känt sådant ointresse för det är ju förfärligt att statsministern mördas påöppen gata. Men jag var inte i Sverige under Palme-epoken, det kan bero på det, samt att jag upplevde honom som arrogant och inte särskilt sympatisk.
  Men, man har ju mognat mycket under åren och idag skulle jag säkert reagerat annorlunda på händelsen.
  Kram

  1. Jag var inte heller någon som helst Palmefantast och tycker för min del de kunde lägga ner det hela. Nu aktualiserades det hela genom Uppdrag granskning och hos GW och när jag såg och hörde bokens författare hos Skavlan, ville jag läsa hennes historia. och jag blev berörd av den. Bätter böcker har jag läst men intressant att läsa hennes berättelse och händelsen har ju präglat 30 år av hennes liv. Hon var 17 år och blev verkligen illa utsatt för att hon försökte rädda ett liv på en person hon inte alls visste vem det var. Verkligen civilkurage och har inte ens fått ett tack från den drabbade familjen. Det stör mig.
   Kram!

 9. Låter som en intressant och läsvärd bok. Jag har faktiskt inget emot detaljer i berättandet.
  Så spännande att Peking-resan är så nära inpå. 🙂
  Kram!

  1. Mycket detaljer var det men samtidigt så är de viktiga i sig. Jag tyckte det var intressant att efter att Uppdrag granskning och GW på nytt granskade Palmemordet och att jag såg Anna Hage hos Skavlan att läsa hennes berättelse från denna kväll. Tänk att genom att försöka rädda livet på en okänd person (just då visste inte Anna vem hon försökte rädda) få lida så mycket på olika sätt för egen del. Och inte ett tack.

   Idag laddar vi inför resan och hoppas på att det är ok med visumen som ska hämtas.
   Kram!

 10. Det verkar vara en läsvärd bok. Men jag tycker också att det är märkligt att inte Lisbet eller någon i familjen har hört av sig under alla dessa år….
  Stor kram och trevlig tisdag!

  1. Jag blev intresserad av boken i samband med Uppdrag gransknings program och även när GW tog upp mordet. Och Anna Hages berättelse är väldigt intressant och så mycket hon fått lida för att hom försökte rädda livet på en för henne okänd person. Men det är ju inte försent ännu för Lisbet Palme att höra av sig, äben om 30 år passerat.
   Önskar er en fin dag.
   Stor kram

 11. Lisbeth Palme har verkligen betett sig konstigt på många vis i samband med mordet… Själv tycker jag att det var lite synd att dom tog bort preskriptionstiden för mord – det ströp nog alla chanser att få svar på vad som verkligen hände…

  Härligt att ha Pekingturen att se fram emot nu! 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Visst känns det som ett märkligt beteende att inte höra av sig och tacka för att någon försökte rädda livet på en för henne okänd person. Och det går ju att höra av sig 30 år senare också. DEt är ju en ny Palmeutreding igångsatt så preskroptionstiden lär gå ut om 22 år och tills dess kan Anna hage kallas till nya förhör. Så fri blir hon ju inte i sinnet.

   Idag laddar vi inför morgondagens resa och hoppas våra visum är klara….
   Önskar er en trevlig tisdag .

 12. Jag har sett några intervjuer på TV med författaren och tror att det är bra för henne att bearbeta detta hemska ögonblick genom skrivandet.

  Förstår att det är kära förberedelser för dig inför Kinaresan. Vi önskar och tror att även denna resa blir oförglömlig!
  Varma kramar från oss till er båda?

  1. Boken var väldigt intressant för det är ju först nu Anna Hages egen berättelse kommer i dagen. Och hon har haft och har ett tungt lass. Och att blli så ifrågasatt för att man som 17 åring vill rädda en annan människas liv.

   Förberedelser pågår och i efetrmiddag ska visumen hämtas. Så måtte de vara ok.
   Många tankar till dig och lasse från oss.
   Kram!

  1. Boken gav en bra bild av en ung kvinnas liv efter det att hon försökte rädda livet på landets dåvarande stadsminister. Och man har ju inte alls läst eller hört mycket om detta. Jag tyckte det var intressant att läsa Anna Hages bok och om hur hon levt med detta trauma i 30 år. Och nu kan det bli nya polisförhör och ny rättegång….

  1. Jag tyckte boken var intressant därför att det tidigare inte talats om denna unga tjej som verkligen försökte rädda livet på en för henne helt okänd person och som sedan visade sig vara landets stadsminister. Hon har fått utstå mycket för sin insats och sitt mod.
   Och detta är ju Anna Hages historia som jag tyckte var intressant att få läsa. Och man kan ju undra varför Lisbet Palme inte ens hört av sg och tackat.
   Önskar dig en trevlig tisdag. Grått här också men har ne del att syssla med inför morgondagens resa till Peking.
   Kram!

 13. Det låter som en spännande och läsvärd bok, hörde om den på TV och blev intresserad. Men, jag tror inte att jag ska läsa den. Under årens lopp har det ju varit en hel del skriverier om mordet på Olof Palme och det enda som jag hoppas på är, att det ska bli “tyst” så att de som jobbar med fallet får jobba färdigt och förhoppningsvis klara upp mordet. Det räcker med spekulationer nu.
  Nu lyfter du snart emot Kina och Peking. Det ska bli hur spännande som helst. Jag hoppas att jag kan följa med på resan och lära och se något som är helt nytt för mig.
  Varm kram till dig.

  1. Visst räcker det med spekulationer! Och för min del kunde gärna fallet läggas ner. Tänker nu på Anna Hage som levt med detta i 30 år och våndan av att försöka rädda en svårt skadad person och så mycket hon fått utstå. Nu kan hon på nytt bli kallad till förhör och rättegång.Och hennes insats var att hjälpa och har fått lida så mycket. Och inte ett tack heller från Lisbet Palme. Men det är ju förstås ännu inte för sent att tacka .

   Imorgon bär det av och hoppas nu att våra visum är klara….Ska snart hämta dem.
   Du är så välkommen att följa med på resan. Jätteroligt att ha dig med.
   Varm kram!

 14. Boken ska beställas på bibblan.
  Jag önskar dig en smidig tid i luften och en mycket trevlig vistelse. Förstår att den kommer att bli fylld av aktiviteter, upplevelser och minnen som väcks till liv. Jag vet inte hur lång trippen är, men inser att hit åker ingen på en weekend.
  Kram Bosse

  1. Boken ger en bra blick över en ung kvinnas modiga och rådiga försök att rädda en för henne okänd person. Men det blev så mycket elände med det hela- Och med en ny utredning kan Anna Hage närsom helst kallas in till nya förhör. Intressant att läsa om hennes upplevelser för där har det från allas sida varit tyst. Och jag reagerar på att Lisbet Palme inte kontaktat Anna. Tid har ju funnits och finnns fortfarande.

   Resan i morgon blir bra och är i princip dubbelt så lång som den till Alicate så det känns helt ok. Och Finnair är riktigt bra. Tiden i luften från Helsingfors är ca 8 timmar. Vad gäller weekend var jag i Peking på en weekend redan på 90 -talet….Förlängd med en dag. Då var jag ung.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *