Stockholm

Inspirerad – På olika sätt

Inspirerad kan jag bli av mycket och på olika sätt. Det finns en hel del som berikar och inspirerar, bl.a. böcker, teater, träffa vänner och familj, se en film, att resa – långt och/eller kort, gå på museum eller se en utställning.  Och visst får jag också inspiration genom att läsa bloggar och även att skriva min egen. Konstaterade att för mig hänger glädje och inspiration ihop. Ibland mer löst och andra gånger betydligt hårdare.

Inspirerad

blev jag igår på lite olika sätt. Mest genom att titta. Det var tisdag och jag träffade väninnan Agneta vid Östermalmshallen. Några direkta planer hade vi inte för dagen, men eftersom vi sågs där startade vi med ett varv här inne-

I går blev det ett besök i  Östermalmshallen i Stockholm. Alltid lika  trevligt.

Stockholm. Östermalmshallen. Gott om fisk och skaldjusdiskar så här är det lätt att bli inspirerad och testa fiskar man kanske inte köper i vanliga fall. Flera fisk och skaldjursavdelningar finns några favoriter finns.Det är lätt att bli inspirerad när det kommer till att laga fisk. Utbudet är stort.Senast jag var här i hallen, förutom igår, var i slutet av september då jag hade ett tandläkarbesök i närheten-

Flera olika sorters restauranger och caféer finns i hallen. Och i några av dem finns också tillfälliga konstutställningar. Vem konstnären är här vet jag inte men färgglatt är det.

Vi lämnade ”Hallen” och sick -sackade oss nerför Nybrogatan mot Strandvägen. Passerade möbel och inredningsbutiken Nordiska Galleriet.

Gott om designade möbler. Några mer lättplacerade än andra. Vi konstaterade att de flesta sittmöbler var väldigt låga- Att sätta sig skulle möjligen fungera men för att mig att ta sig upp skulle det behövas ”lite extra.”.  Ett undantag från detta låga var den här stolen, ”Concrete” designad av Jonas Bohlin 1981. Ursprungligen gjord i betong och stål. (Mer om stolen i länken bredvid)

Stockholm. Nordiska Galleriet har en hel del designmöbler att bli i spirerad av. Stolen "Concrete" är spännande- Nordiska Galleriet har en hel del som jag blev inspirerad av. Designen på stolen tyckte jag om och den var tämligen bekväm.

Rutig färg har jag sett på ”Kalle Anka” som de visar på julafton. Men här såg jag den i en färgpyts. Eller? Här ett par rutiga pallar.

Stockholm. Östermalm- NOrdiska Galleriet. Mycket att bli inspirerad av. Inte minst dessa små lampor. Men väl dyra. Små ledlampor fanns i många olika färger. Blev helt klart intresserad och inspirerad. Men tyckte att priset var högt, närmare 3000 kr. Men design kostar. Har sett liknande i budgetvarianter och skillnaden var utseendemässigt liten.

Till Svenskt Tenn

När vi nu ändå var i inredningstagen. I alla fall tankemässigt, så fortsatte vi till butiken Svenskt Tenn Strandvägen.Hit tar jag då och då en vända och senast jag var här var för en månad sedan.

Förra sommaren var jag på en jobbresa runt Vättern och vi gjorde bl.a. ett stopp i den lilla staden Hjo, som är  Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenns, hemmastad. Här i Hjo såg vi då också en riktigt bra utställning där Estrid Ericson och kollegan Josef Frank båda hade huvudrollen. 

Östermalm. Stockholm. Svenskt Tenn. En butik att bli inspirerad av. Östermalm. Strandvägen och butiken Svenskt Tenn. En butik jag där jag blir inspirerad på olika sätt. Men ibland kan det bli väl blommigt. Men i en stor lägenhet, med hög takhöjd och stora rum så fallet mönstren mer på plats. 

En matrumsmiljö med mindre runt bord.

Mer färg på och kring detta större matbord. Vad gäller mönstret så har jag detta på en bricka. Ser idag att man i olika inredningssammanhang har olika porslin och olika glas vid de olika kuverten. Även olika tyg vad gäller servetterna. Och stolarna har mönstret som är på duken- Men med röd botten. Övriga är rutiga.

Ett  stort bord som kräver ett rejält rum. Mycket färg i dukningen. 

Brickbordet här nedan känner jag igen Jag har brickan och skulle helt klart vilja ha brickbordet. .

Stockholm. Svenskt Tenn. Mer att bli inspirerad av. En rund vas och vackra blommor. Mer att bli inspirerad av; en rund vas en vacker bukett. (Har en liknande vas köpt här)

Om en skulle vilja går det fint att välja tyg och på beställning få rullgardiner uppsydda. Nej, jag gjorde igen beställning.

Sen lunch

Och visst blev det för vår del lite att äta. Svenskt Tenn har inte längre någon servering och har så inte haft på flera år. (Förr hade de en tesalong.) Här i butiken blir en nästan aldrig ”klar”  men vi hade en del annat att ta oss an. Ett ”pit stop” – Så det blev en favorit i repris; ”Art Bakery” på Regringsgatan, mitt emot NK och som drivs av NK.

Jag valde en räksmörgås, modell mindre och vi tog båda ett glas vitt vin. Agnetas smörgåsvariant var med bl.a. avokado. Båda smörgåsarna var riktigt goda. För de som önskar något sött så är utbudet också stort och man bakar här på plats. 

Sen eftermiddag vid Sergel torg. Vi skiljs åt och jag beger mig hem till Söder.

 

30 svar på ”Inspirerad – På olika sätt”

 1. Visst är det trevligt att titta i olika affärer och inspireras av vad men ser. Design kostar ja men i vissa fall finns det snarlika men billigare varianter som man kanske tycker passar plånboken bättre. En del saker tycker jag kan få kosta men ledlamporna, som förvisso är fina, finner jag lite väl dyra.
  En god räksmörgås är sällan fel och jag noterar att brödet var rätt. Smidigt att de finns i olika storlekar för ibland är man bara sugen på något mindre.

  Kram och god kväll!

  1. Instämmer helt- Och visst kan vissa saker få kosta och annat kan en hitta mer plånboksvänliga alternativ till.
   Räksmörgåsen här har jag testat förut och den är väldigt god och med rätt bröd till. Fint att man också kan välja stötte eller mindre.
   Kram och trevlig kväll.
   Hoppas du haft en bra dag.

 2. Ljuvlig bukett, fint brickabord♡ perfekt att gå och samla inspiration i färgglada saker. Mmm din räkmacka! Vi tog ett glas rött och lite ost nu på kvällskvisten.

  1. Fastnade direkt för buketten och tyckte den gjorde sig fint i den runda vasen.
   Brickbordet blir det nog. Men lite knepigt att välja färg.
   Räkmackan var så god och fint att den också finns i mindre variant
   Gott med en bit ost och ett glas rött-
   Lite rött här i kväll också till oxrulladerna som var kvar.

 3. En promenad helt i min smak – varierad och färgrik. Å om man inte köper nåt är det ju till och med extremt prisvärt;-)
  Dom där små LED-lamporna gillar jag skarpt, men som du säger inte för 3 000 kronor. Det där med design har jag ju som bekant lätt för efter mottot bra design, sämre funktion. Dessvärre tänder jag alltid på designen och glömmer bort funktionen…;-)
  Så Sergel-obelisken har bytt färg från blått till rosa/lila. Rätt snyggt:-)

  1. Just att samla idéer tilltalar mig mycket. Jag är ju inte så kreativ i mina händer men kan få till det jag ser. (Ofta med hjälp)
   Lamporna är smarta och just att en inte behöver en ful sladd gör sitt till. Såg att Clas Olsson hade liknande till en bråkdel av priset. Och man hänger ju inte fram etiketten på lampan-
   Kan vara lite som du. Designen och sen funktionen. Men ibland båda.
   Tror obelisken byter och blir än rödare på kvällen- Bara den inte är rosa så…

 4. Håller med dig om att man kan bli inspirerad av väldigt många olika saker, och tur är det. Då finns chansen att man blir överraskad lite då och då. Jag gillar Josef Franks mönster, men hos mig får det bli lite mindre saker av de vidlyftiga mönstren. Färg gillar jag för det piggar upp i grådasket. Skrattade gott åt Kalle Anka-färgen. Det skulle vara roligt och försöka måla med den. Undrar hur resultatet blir. Kram

  1. Jag är inte så kreativ i mig själv men inspireras gärna av det jag ser runt mig.
   Joesf Franks mönster är färgglada och även hos mig i mindre upplaga. Min brickaeller snarare de brickor jag har tycker jag om och vill gärna skaffa ett brickbord. Men det får inte ta överhanden vad gäller färg.
   Vad vi skrattade åt denna rutiga färg. Men undrar om några gick på det.
   Resultatet? Tja, det undrar vi också.
   kram

 5. Trevligt med väninna-promenad.
  Tycker att det skulle vara jobbigt att gå på hårt gatu-underlag. Känner hur ont i ryggen jag får av det. Gissar att det blir en vana.
  Lantisen föredrar promenad på skogsvägar, grusvägar och stigar. Betydligt snällare att gå på.

  Heminredning? Näpp! Inget för mej! Har allt och lite till…
  Ha en god kväll! Kram

  1. Vi brukar träffas på tisdagar, men även en annan dag fungerar bra. Viktigast att ses och att gärna uppleva något tillsammans. Kan vara en promenad, teater, ett museum- lite vad som.
   Ibland blir det även skogsvägar för oss också och även stigar. Men det varierar en hel del. Och visst är ett mjukare underlag mer skonsamt att gå på. Absolut. Vet ju hur ont jag kan få i rygg och i höfter.
   Har också det mesta men roligt att se lite mer vad en kan göra med det som finns. Köper inte så mycket nytt men kan komplettera och just få idéer. Svenskt Tenn gillar jag verkligen. Inte minst för att få idéer.
   Kram och god sen kväll.

 6. Fönstershoppa brukar vi säga ibland när vi går förbi, igenom etc och bara tittar och tar in. Det är roligt och mitt i allt så hittar man någonting som man inte förstår att man har kunnat leva förutan. Mycket färg hittade ni på er vandring, sånt piggar upp och inspirerar. Härligt!
  Smörgåsarna såg väldigt goda ut båda två.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Lite så! Jag har en hel del men tycker att jag kan få idéer hur och vad jag kan använda det gamla till genom att titta i fönster och besöka butiker. Kommer det till prylar behöver jag absolut inget men får genom att besöka Svenskt Tenn tankar om vad saker kan användas till. Saker jag aldrig kommit på.
   Här gör man bakverken på plats och inför öppen ridå och även smörgåsarna. Och just att smörgåsarna kan fås i olika storlekar tycker jag om. Väldigt goda var de också.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Vilken trevlig dag ni fick du och din väninna, så mysigt att gå runt i Östermalmshallen och sen vidare till inredningsbutikerna! Jag är bra sugen på ett par soffkuddar med Josef Franks mönster, kanske slår vi till på ett par…dock kostar de en del! 😉
  Mums med räkmacka och ett glas vitt!
  Ha det fortsatt gott!
  Varm Kram!

  1. Lite grått men skönt väder och en del inspiration fick vi.
   Kuddar tittade vi också på. Så fina- Och kanske blir det en till att börja med-
   Vill gärna ha brickborden eller i varje fall ett.
   Trevligt avbrott blev det ju också på ”Art Bakery”.
   Kram

 8. Vilken härlig dag och så fina saker de har på Svenskt Tenn. Tack och lov är det gratis att titta och inspireras.
  Snart är det nog dags för oss att lätta upp hösten med ett Stockholmsbesök….

  1. En trevlig dag med en hel del inspiration blev det. Och mycket av detta var ju kostnadsfritt.
   Mycket färg är det nu i huvudstaden även om vädret är grått. Vad roligt om ni tar en tur hit.
   Önskar er en fin onsdag.
   Ska nu i väg med Promenadklubben och det ska bli trevligt.

  1. Visst finns det mycket där att inspireras av och deras föremål går ju aldrig ur tiden.
   Ja, priset för tygerna är högt men å andra sidan är det ju också väldigt hög kvalité.Jätteroligt med en fåtölj härifrån.
   För min del blir det nog ett eller två brickbord.

 9. Jag blir inspirerad varje dag! Dels av bloggar jag läser, men också av samtal med mina nära. Jag är lyhörd och väldigt nyfiken, så kanske min dörr står på vid gavel av den anledningen. Att duka med olika sorters porslin i varje kuvert tycker jag är så himla fint. En inspiration verkligen!

  1. Det blir jag också. Men vissa dagar innehåller mer inspiration och andra lite mindre. Och ofta blir det fina möten so också bidrar inte minst med döttrar, barnbarn, vänner och många nya möten-
   Passar varje dag på att göra något som gör mig extra glad liksom att också glädja någon annan utanför familjen.(DEtta har jag nog nu gjort i ett par år)
   Svenskt Tenn ger designmässigt mycket inspiration och man måste ju inte handla för att få den-

 10. Här har vi ju endast vår saluhall och ”feskekörkan” , saluhallen har ju verkligen ALLT till en ”gourmet” som vi anser oss vara.
  Missförstå mig inte, vi kan också äta treminuters makaroner och tycka det är ok, men ändå. 😉
  Feskekörkan besöker jag nästan aldrig numera men en fin byggnad är det ju och de har bra grejer.

  Ett blogginlägg som verkligen inger en viss inspiration, ha nu en jättefin dag Ditte.

  1. Ni har ju ett bra utbud i din stad. Är väldigt nöjd här med både Östermalms saluhall och Hötorgshallen. Feskekörka är ju väldigt fin att besöka och har mycket gott.
   Visst är det roligt att satsa lite extra på mat och matlagning och jag gör det ganska ofta och gärna- Lite som du.
   En del inspiration fick vi denna dag och på olika sätt.
   Önskar dig en fin onsdag-

 11. Älskar att få inspiration och så mkt fint du såg, älskar lamporna och att dem är sladdfria:)jasa har svensk tenn slutat med sin servering, såg mysigt ut på Art bakery det var ju dit vi skulle gått i fredags i stället för inne på NK ,KRAM

  1. Jag också! Och en kan få det av så mycket. Gillade de sladdarna lamporna men kanske väl dyra.
   Såg att det finns liknande hos Clas Olsson och om inte etiketten är framme märks det knappast.
   Svenskt tenn har mycket och så roligt att titta runt. Men serveringen är stängd sedan flera år.
   Rekommenderar ”Art Bakery”. Vi går hit ganska ofta.
   Kram

 12. Svenskt tenn, där är det mycket inspirerande att vara. Visst handlar jag ibland men oftast går jag bara runt och njuter.
  Deras showrooms är urtjusiga även om jag själv inte vill ha fullt så mycket mönster och färger.
  Du har mycket att inspireras av i din närhet. Härligt!

  1. Visst är Svenskt Tenn en butik där en kan hämta god inspiration. Och att ”bara titta” ger mycket. Likaså ett och annat inköp.
   Nej, vår lägenhet passar inte för så mycket mönster och färger. Men lite går bra- Kuddar, brickor och lite till.
   Jag är inte så kreativ själv så det är extra roligt men inspiration på annat sätt.

 13. Mycket härlig ögonfägnad i ditt inlägg, något som kan behövas nu i rusket och mörkret. Håller med om att en del storblommiga mönster passar bäst i större rum och salar, men brickbordet skulle nog hitta sin plats även i ett litet pörte! Konsten där på väggarna i Östermalmshallen var visserligen pigga och glada men tillhör den sortens modern konst som jag inte begriper utan tycker vem som helst kan åstadkomma…
  Noterar att priserna på firrarna i hallen inte står på skyltarna, finns de på en separat lista eller ska man helst inte veta vad kalaset (fisken) betingar för pris? Vilken rolig runda ni gjorde, fann mycket nöje i den på andra sidan skärmen.
  Kramen

  1. Här i Östermalmshallen byts konsten ut på en del restauranger och det är ett sätt för konstnärer att få visa upp sig. Så det bli lite av en konstutställning.
   Nu blev det inga direkta inköp i hallen men alltid roligt att titta. På/vid flera del av fiskarna finns prislapparna med men ville inte vara med på bild. Överlag är handlarna i de olika butikerna bra på att ha tydliga priser och det uppskattas.
   Vi hade en trevlig dag och visst fick vi med oss en del inspiration.
   Kram

  1. Roligt att strosa runt och en del färg och form att titta på. Och kanske blir det ett brickbord.
   Kram och trevlig fredag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *