Foto Torrevieja

Insnörd och tredelad

Inte för att jag direkt känner mig insnörd men veckans fototema hos Sanna, “Gemsweeklyphotochallenge” är insekt och ordet insekt kommer från det latinska ordet insecta  som just betyder insnörd, uppdelat i tre delar. Ordet är från början grekiska, éntomon och har lånats. (Vetenskapen där man ägnar sig åt insekter kallas etomologi.)  Vad har jag då letat efter? Jo, ett kryp/ leddjur som oftast har sex ben. (Något ben kan vara outvecklat eller förkrymp, men i princip har insekter tre par ben.) En insekt känns också igen  på att den har tre skilda avdelningar: huvud, mellankropp och bakkropp och dess hud är täckt med ett hudskelett, en förhårdnad, som består av kitin som är ett cellulosaartat ämne

Insekterna är de artrikaste bland landdjuren och över hälften av alla djur på jorden är just insekter vilket är en hel del då det upskattas att det finns minst 1,335 miljoner kända djurarter och de flesta är bevingade. Hur det gick med mitt letande. – Jo tack bra, vad gäller själva letandet men sen ska man helst hitta det tänkta. Och det gjorde jag inte. Flugor, ett par mygg och en mindre grupp myror blev resultatet ochde gjorde sig inte på bild. Jag var inte tillräckligt snabb. Bin har jag sett när vår penningblomma var som vackrast och ett par nyckelpigor samt några fjärilar. Men nu när jag ville ha de med på bild som fanns de inte till städes.

Blommor har vi, men inte en endaste insekt på besök.

Lyckades med att hitta denna fjäril hos en granne. Alltid något.

En nyckelpiga hittades i den lokala stora “Chinobutiken” där allt finns och lite till, men inga “färska nyckelpigor”.

Vår passionsblomma brukar ha många fjärilar och bin på besök men icke denna dag.

Trots idogt letande efter bin så hittade jag bara blommor. Men ett bi på en snurra (kanske är det en geting och de är jag allergisk emot) fastnade i alla fall på bild.

Utbudet av insekter kunde ha varit bättre men jag hittade ett par arkivbilder från en nattmatmarknad i Peking och där fanns det insekter. Dessa var dessutom till för att ätas. (Mest turister som ger sig på detta.)

Friterade gräshoppor –

– bipuppor och vattenskalbaggar; inget för mig annat än för att vara med på bild.                    

 Inte ens om jag såg mig om bland stjärnorna, såg inte några sådana heller. Men en måne som nästan var full, tittade mot mig och log. Helt ok det också.

Och här kom en stjärna fram som tröst.

Titta gärna in hos “Gemsweeklyphotochallenge” för att se fler tolkningar av veckans tema.

36 svar på ”Insnörd och tredelad”

 1. Ha ha de friterade gräshopporna!!! Trodde först att det var cucarachas som låg där på rad!
  Hej i all hast, ska på fika hos grannarna som nyss köpt uppe hos oss!

  1. Nej, jag har avstått att testäta insekter. Inte ens de friterade provade jag mig på.
   Kul med nya grannar.
   Kram och vi hörs!

 2. I bland har man inte turen på sin sida men du fick till det ändå. Minns hur det var när vi letade insekter i Bosses tävling… Friterade gräshoppor har jag ätit men de var chokladöverdragna tack och lov. Smakade mer som chokladcrisp men när jag fick veta vad det var så blev det inga fler. Satsade på saltade myror i stället…

  Kram och god eftermiddag!

  1. Nej, tur hade jag inte. Men under eftermiddagens cykeltur såg jag några insekter, men då var dte liksom kört.
   När vi letade i Bosses tävling…Hmmm, de bilderna hade jag kunnat ta från arkivet. Tänkte inte på det.
   Nja, jag avsod både saltade och chokladöverdragna myror, liksom det andra krispiga i insektsväg. I Peking är det nog mest turister som provar.
   Kul att du testade, men jag tror inte heller de smakade så mycket. Men du vet och det gör ju inte jag.
   Kramar från ett vackert Torrevieja, inte ett moln idag och +24. Behagligt! Skickar lite sol om du skulle behöva.

 3. Kul och färgglad tolkning! Insekter växer minsann inte på träd så man får ta till en del knep för att få till det! Ryser när jag tänker på att äta insekter. Jag var en av de få i vår grupp som vägrade smaka på småkrypen när vi var i Kambodja. Det gav inga stilpoäng men jag mådde bra.
  Önskar dig GLAD PÅSK!

  1. Tack! Jag hade svårt att hitta insekter insekter, några har jag sett nu under eftermiddagens cykeltur, men de ville inte vara med på bild.
   Insekter äter jag inte och i Peking var det nog mest turister som testade. Inte jag. Mest en turistgrej. Du och jag klarar oss nog utan stilpoäng.
   Önskar dig också en riktigt Glad Påsk.

 4. Härlig insektstolkning du gör här 🙂 Insekter som mat … jaa…? Vet inte om jag skulle smaka… men bilden av de friterade är jätteläcker för ögonen! Glada färger och det ä njutbart – jag humlesummar lite över där du bor 🙂
  Stor kram!

  1. MIn tolkning fick bli lite annorlunda för några levande insekter gav sih inte till känna. Under dagens cykeltur så träffade jag på några, men då kändes det för sent. Och de satt heller inte still.
   Fint att dy hummelsurrar i min närhet. Ska genast ut och titta efter dig.
   Stor kram!

 5. Månfotot var läckert. Jag har noterat att månen de sista nätterna varit extra fin. Ibland finns det fördelar med att inte sova. Friterade räkor gillar jag. Du hittade ju många gulliga insekter.
  Påskkram Bosse

  1. Riktigt fin måne och inga moln var dte framför. Tyvärr är min Canom kamera med bra zoom stulen och jag har nu en annan som är bra
   men den optiska zoomen är inte lika god.
   Znogge påminde mig om att jag hade kunnat använt någon av bilderna som var med i din tävling förra året men jag tänkte inte så långt
   Men nu etade jag också ordentligt men fann inte några som hälsade på hos oss. Däremot såg jag några i eftermiddags när vi var ute och cyklade, dock svårfångade per cykel.
   Påskkram!

  1. Tack! De färglada insekterna känns inte så “på”. Men de “kulinariska varianterna” kan man verkligen kisa sig genom. Men jag har bott i Peking i fyra år och många gäster ville gärn atill nattmatmarknaden för att titta och testa lite lätt. Jag avstod dock.

 6. Jag hittade inte heller några, utan det var arkivbilder.
  Men du fick till väldigt tjusiga bilder ändå. Man ska se möjligheterna och inte svårigheterna.
  Kram!

  1. Jag försöker se möjligheterna, men glömde att jag hade insekter i arkivet. Nu blev det annat och kansk mer färgglatt.
   Ska genast se vad du hittat. Vi har varit på olika njutflykter under dagen så nu är vi åter hemma på terrassen och njuter av aftonen och +19 grader.
   Kram!

 7. Hahaha! Ser att du och jag har löst insektsproblemet på liknande sätt. Himla roligt!
  Kan också tala om för dig att jag är väldigt modig vad gäller mat (fårtestiklar, tripes med mera), men gränsen går vid insekter. Jag hör liksom knastrandet när man … ja, du vet.
  En av mina gamla chefer åt maggots – då vänder sig min mage om kan jag säga…

  1. Var just inne hos dig och log åt våra “likheter”. Saknade dock dina fina insekter i betong. Vad gäller mat så har jag nog testat mycket men vid insekter gick en gräns. I peking är det ju mest turister som provar dessa insekter och något ska de ju också ägna sig åt.
   Fluglarver hade jag absolut inte ätit. Men i en nära-döden-situation kanske jag fått ompröva det hela…

 8. Bra tolkning med insekter! De små krypen är ju inte så lätta att fånga så där bara ute i naturen. En och annan humla har jag lyckats fånga i någon blomma på balkongen. Aldrig ätit någon insekt. 🙂
  Kram!

  1. Några mer levande insekter såg vi under eftermiddagen på cykelturen, men då var dte liksom lite sent. Och inte ville de så gärna vara med på bild heller. Men ag har letat insekter i ett par dagar, men resultatet blev magert.
   Insekterna åt jag inte, men jag såg dem. Har ingentanke heller på att göra det.
   Kram!

 9. Jag som brukar försöka testa allt “bara för att” måste väl erkänna att jag faktiskt har avstått insekter. Vet inte riktigt varför, vi äter ju så mycket annat konstigt, men det är något som gör att det känns väldigt svårt… Hur som helst så var blombilden fantastiskt fin utan insekter också!

  1. Tack! Ja, insekterna i blommorna kom inte, Men såg senare igår både fjärilar och en humla.
   Att äta insekter har jag avstått men jag ror dessa på nattmatmarknaden inte smakar något direkt och de är ju inte råa. Hörde att det knastrade om dem så tillagade var nog de flesta.

 10. Härligt annorlunda och färgglatt inlägg med en fin samling insekter! Tror inte jag skulle vilja smaka de där från matmarknaden!
  Ha en bra dag!

  1. Tack! Ja, man får tänka lite om just inte insekterna kommer. Fick tips om att jag borde ha en del i arkivet och det finns men dessa hade jag helt glömt bort.
   Nej, insekter vill jag inte äta, har förstått att de är stickiga och ganska smaklösa.
   Soliga och varma hälsningar

  1. Nej, jag har inte ätit insekter hitintills och avstår helst. Tror inte de smakar något direkt mer än att de kan vara “frasiga!.
   Fick tips om akivbilder och har sådana, men kom inte ihåg dem så lösningen fick bli en annan.
   Ska se hur du löser det hela. Kul!

  1. Nej, jag har inte ätit insekter, men har sett och hört andra som gjort det och det är liksom krispigt.
   Är också nöjd med att se insekter. Helst på avstånd, förutom små nyckelpigor och en och annan fjärli.
   Trevlig onsdag!
   Kram!

 11. Haha! Hittar man inte den äkta varan så får man improvisera – snyggt löst! 🙂

  Insekter har jag aldrig ätit. Inte frivilligt i alla fall. En och annan har väl hamnat i gapet när jag varit ute och cyklat/åkt moppe. Bättre att vara tyst och knipa käft vid såna tillfällen 😉

  Ännu en underbar dag på gång här – härliga tider nu 🙂

  1. Jag letade verkligen efter den naturliga varan, men trots idogt sökande och envishet lyckades jag inte. Men lite improvisation blev det och kreativt tänkande kom till pass.
   Insekter har jag avstått i från men visst har någon hamnat i munnen av misstag.
   Och dessa vackra dagar tar vi vara på.
   Önskar er en fin “dymmelonsdag”.

  1. Tack! Ja, och även om insekter är nytiga varelser så är de inte mina favoriter. Jo, en och annan fjäril och små nyckelpigor tycker jag är trevliga men i övrigt får det vara.

 12. Insekter ska ätas av fåglar och annat knytt – absolut inte av människor! Brrr….. Synd att dom inte ställde upp när du för en gångs skull ville ha dom på bild! Kram

  1. Visst var det synd att insekterna inte ville var med på bild. Men senare under gårdagen såg jag i alla fall en fjärli och en vilsen humla på vår cykeltur, dock för sent.
   Håller helt med om att insekter ska ätas av andra än oss. Håller mig gärna till skaldjur.
   Kram!

 13. Jag gillar dina “oäkta” insekter bäst 😀
  Och jag skulle nog aldrig komma på tanken att stoppa en äkta i munnen….
  Stor kram!

  1. Hade en tanke på att komma hem till dig och fotografera myrorna på terrassen, Men det öste sig utan dem.
   Nej. äta insekter vill jag helst inte.
   Stor kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *