Stockholm

Hemma – Med viss känsla av att vara ute

Gårdagen kom jag till största delen att tillbringa inomhus och hemma. Tämligen ovant för mig men så fick det bli. Men en runda  på eftermiddagen blev det som hamnade på kontot för friskvård och välbefinnande.

Här hemma skulle det ske byte av elmätare i vårt hus och eventuellt behövde elektrikerna ha tillträde till lägenheten och det elskåp vi har här. (Företaget Elllevio ska byta alla elmätare hos sina kunder, ett jobb som ska vara avslutat under 2023.)Så när jag nu i princip skulle vara hemma en hel dag kom jag på den strålande idén att gå igenom  gamla papper i pärmar och ägna mig åt att slänga en hel del. Och när jag ändå var i gång så fortsatte jag med lådor där diverse inaktuella saker placerats genom åren. Insåg allt eftersom högarna minskade att detta sorterande var väl investerad tid och jag nästan uppskattade “husarresten”- Näst på tur och när andan faller på  står klädkammare, källarförråd och köksskåp som rymmer alldeles för mycket som inte är i bruk.

Stockholm. Södermalm. Här hemma vid Hammarbykanalen har isen inte lagt sig. Hemma och utsikt från balkongen i går morse. Här i Hammarbykanalen, som är en del av Östersjön, har isen inte lagt sig utan isflaken simmar runt lite planlöst. Annat är det i Årstaviken,(Mälaren)på andra sidan Hammarbyslussen där isen nu ligger fast sedan några dagar.  

En hel dag hemma

i alla fall var jag nästan det,  är ovant för mig.  Men å andra sidan så även om jag är inomhus så tycker jag ändå att jag till viss del är utomhus. Alla fönster erbjuder utsikt mot kanalen, Hammarbyslussen, båtar som kommer i kanalen och husbåtar som ligger vid kajen. Även delar av Hammarby Sjöstad och lite till ingår i utsikten. Och inte minst kan jag blicka ner på kajen och se vad som händer där. Oftast erbjuds god underhållning på flera ställen. Så det blir en blick ut och en i sorteringsjobbet. I alla fall om jag sitter vid matbordet.

Jobb pågår på gatan. Bostadsrättsföreningen har hyrt in bra snöröjning. Här pågår den för fullt.  Och denna kulle av snö kom, när jobbet var klart, att forslas bort.

Så över till fågellivet. Några svanar har jag inte sett här i Hammarbykanalen på ett tag. Men i Mälaren stötte jag  häromdagen på  svanar och då även en som eventuellt satt fast i isen.(Vet att svanen dagen efter det att jag såg den  fick hjälp att komma loss) Även änder och sothöns fanns i Mälaren men de verkar nu ta sig genom Slussen och tillbringar tid i kanalen där det är öppet vatten.

Stockholm. Södermalm. Här hemma spg jag att sothönsen kom simmandes genom Hammarbyslussen. Här hemma såg jag i fönstret sothönsen som i grupp kom simmades  in i kanalen genom Hammarbyslussen. Så zoomkameran fick jobba genom fönsterrutan för att de skulle komma med på bild.

I huset tvärs över gatan uppenbarade sig denna fågel på fönsterbrädan.  Zoomkameran fick jobba igen. Kan det månne vara en koltrasthona? Någon som vet?

Och på strax intill, på ett balkongräcke, satt denne herr koltrast. 

Jodå, en promenad i hemmatrakterna blev det på eftermiddagen.

Stockholm. Södermalm. Hemma på kajen är alltid en bra start för promenaderna. Hemma på kajen. Alltid en bra start på promenaderna.

Eftermiddagen övergick i kväll

och molnen började dra ihop sig. Solen kämpade på ett tag innan den försvann ner bakom broarna och Årstaskogen.

 

Jag avslutade min sortering av lådor och pärmar och satt en stund i soffan och såg dels röken från värmeverket, tvärs över kanalen, världens största i sitt slag. (Här är det återvinning av avloppsvatten som gäller och som blir till värme i våra element)

Röken från värmeverket,på andra sidan kanalen, i Hammarby Sjöstad liksom dansar från över himlen när det är kallt- (Annars ser vi den aldrig )

Jag står en stund vid fönstren och fascineras av speglingarna i vattnet. Men för att fånga dem bra på bild så tar jag en sväng ut på balkongen i sällskap med kameran. Och jag har svårt att se mig mätt. Husbåtar, kajen, kanalen, restaurang Thaiboat. Hammarbyslussen och sedan den stora glasbyggnaden som är “White Arkitektkontor”Till vänster, på andra sidan kanalen, syns en del av Hammarby Sjöstad, Fredriksdalsområdet.

Atockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Hemma i soffan är det den här vyn vi har. Hemma i soffan och vid matbordet är det den här vyn vi har. Och jag tycker verkligen om den.

Österut ser det ut så här. Men då får jag resa mig från soffan och ställa mig vid fönstren.

Bilden är tagen från balkongen men utsikten är likadan från fönstren i vardagsrummet. Kajen,kanalen, husbåtarna, speglingarna och delar av Hammarby Sjöstad.

28 svar på ”Hemma – Med viss känsla av att vara ute”

  1. Jag är ju ofta ute en hel del så det var bra med en hemmadag med diverse papperssortering.Ofta blir kvällarna här väldigt fina och extra med all belysning som tänds.
   Gott med lite bakat. Här är det maken som bakar och mest matbröd men även en del annat. Roligt med semmelmuffins. Säkert smakade de också utmärkt.

 1. Yes, herr och fru koltrast har du fångat så fint på bild.
  Då fick du mycket gjort under din husarrest. Jag har länge tänkt att jag ska strimla gammal bokföring….. man behöver ju bara spara den i 7 år – men det är segt att få det gjort. Kommer alltid på något roligare att göra. Men jag kanske ska ta fram en utav alla pärmarna och dokumentförstöraren och köra några papper om dagen.
  Fina speglingar i vattnet förstår om du blir ståendes vid fönstret.
  Ha en bra eftermiddag – jag ska ta mig en liten promenad och få lite luft nu efter dagens jobb. ….. så kan jag skjuta upp dokumentförstöringen en dag till =)

  1. Kul att det också var fru koltrast. Fåglar är en annan svag “gren” hos mig. Jag känner igen herr koltrast men var mer tveksam till om det var frun också. Men nu vet jag. Jag fick zooma em del för det är nog 15-20 meter över till platsen där fåglarna satt.
   Jag fick gjort en hel del men blicken hamnade också en hel del “utanför” fönstren. Å andra sidan hade jag dagen på mig och pärmarna blev betydligt lättare.
   Jag har varit ute i ett par timmar idag men det var råkallt så jag fick värma mig en stund i Katarina kyrka.
   Önskar dig en bra eftermiddag och kväll.

 2. Vyer åt ute under tiden du rensar ur inne, vilken god idé!
  Många fina bilder, med speglingar och detaljer från ert härliga boende!
  Varm kram från idag grått, småsnöigt och gråkallt!

  1. Visst var det bra att kombinera detta. Jag var inne men kände mig ute. Det är lätt att fastna med blicken på omgivningarna. Men då får det ju vara hänt.
   Skickar dig också en varm kram för rått är det här också. Har varit ute i ett par timmar och det var riktigt kyligt.Fick gå in i Katarina kyrka och värma mig.
   Trevlig kväll.

 3. Den utsikten har jag testat och jag blev enormt imponerad! Tänk att ha suttit på Dittes balkong i sommarens soliga dagar! Ja, det var då, det.
  Visst är det förträffligt att få sorterat och städat i olika skrymslen, utan att få dåligt samvete, för det är ingen syssla man väljer när solen skiner.
  Jag har också fått gjort massor och nyss drog jag ner korgar från hatthyllan och ska rensa i dem. Säkert många som “städat” sina hem och renoverat i dessa tider.

  Trevlig onsdag och stor kram!

  1. Även om jag är inomhus så känns det ändå nästan som om jag är ute. En skön känsla- Tänkte extra på det igår när det inte blev så mycket utevistelse. Men jag fick ju gjort en hel del sortering. Bra i sig. Balkongen är en pärla men väl varm mitt på dagen under högsommaren med sitt söderläge men å andra sidan kan man sitta ute länge på kvällen. Markisen räcker inte riktigt till när solen står som högst.
   Fint att du också är i gång med rensandet. Ska ta tag i vinterkläder och lämna in till stadsmissionen. Så mycket som bara ligger bl.a dunjackor, en dunkappa och tjocka tröjor.
   Köksskåpen ska också få en översyn och allt porslin också. Hur många serviser med mängder av tallrikar, uppläggningsfat och annat är i bruk? Inser att det nog inte blir sittande middagar här med 12 gäster fler gånger. Tyvärr. Men så är det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 4. Nu påminner du mej att jag också behöver sortera, främst kläder!
  Ja, det är bra kyligt ute nu, var bara ut och handla igår, och idag blir det bilen till F&S och sen skjuts till jobbet.
  Fina bilder bjuder du på som vanligt!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Visserligen var jag inomhus men samtidigt ute. I alla fall kändes det så. Ja, även här är kläder på tapeten. Men det kändes mer omfattande så det får vänta lite till. Men jag ska innan februari ha rensat ut gamla vinterkläder. Borde göra det snabbt och lämna i till Stadsmissionen. Jag fick gjort en hel del här hemma igår så det var bra med den dag i husarrest för annars är jag ju ute mycket och det ger både energi och styrka.
   Visst är det kyligt. Idag fick jag gå in i Katarina kyrka och värma mig på vägen hem för fingrarna var helt blå-
   Fint att du får skjuts till jobbet. Önskar dig en hyfsad natt.
   Kram

 5. Hej Ditte!
  Ja du bor bra helt klart! Avis! Jag har ju ingen utsikt alls…och snö på balkongen om jag skulle vilja se nåt hahaha…Bra att rensa bort det man inte behöver. Jag har ju inte sååå mycket kvar efter en del flyttar.
  Ha det bra och gå försiktigt! Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Ja, visst bor vi bra. Är så glad för det. Snö på balkongen har vi, ca 20 cm, men den har smält undan lite nu när solen legat på. Balkongen är ju i söderläge-
   Jag fick rensat en hel del bland papper och det var välbehövligt. NU återstår kläder och en massa i köksskåpen och andra skåp. Absolut nödvändigt.
   Tack för omtanken.Och jag hoppas det hjälper att jag går försiktigt.
   kram

 6. Även om du fick hålla dig hemma delar av dagen så blev det en effektiv dag. Det är verkligen skönt att få rensa undan lite då och då för saker har en tendens till att samlas på hög. Er utsikt är verkligen tilltalande så det måste vara lite av en njutning av att ha den. Mi dröm om havsutsikt gick ju i stöpet när vi tackade nej till lägenheten i nybyggnadsprojektet. Lite synd kan jag fortfarande tycka men när jag ser nu hur nära husen ligger den synnerligen trafikerade vägen som går ner till näset så tror jag det var helt rätt beslut.

  Kram och god kväll!

  1. Jadå! Jag fick gjort en hel del och tiden hade jag. Var riktigt nöjd när jag var klar. Vi har en hel del här att titta på men havsutsikt är det inte. Men kanalutsikt. Havsutsikt hade jag gärna haft men inser att så kommer det inte att bli.
   Jag tror ni fattade helt rätt beslut angående lägenheten och ni kan ju cykla ner till havet. Maken som är född på en ö i Ålands skärgård och där var omgiven av hav brukar skämtsamt säga “att han inte kan sova om det är för mycket vågskvalp”.I Spanien har vi ju ca 700 meter till havet så där lär han inte höra vågorna.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 7. Det är verkligen inget el på dina utsikter från nåt håll! Perfekt! Och det händer ju nästan alltid nåt i ditt område som är roligt att fånga med kameran. Dina kvälls-/nattbilder är återigen helt suveräna.
  Roligt att du också “röjde” bland papper igår. Jag gjorde det för några veckor sedan. Kändes riktigt skönt att ha minskat på antalet pärmar och fått otippad plats i bokhyllan. Även kökslådorna befriades från ett x antal gamla glasögon med fel styrka. Varför samlar man på sånt kan man ju fråga sig…

  1. Tack! Nej, då! Här kan man nästan vara inomhus och ute samtidigt. Och en del händer. Nu när jag ändå hade “husarrest” så blev det bra att ta tag i alla gamla papper i pärmar. Kul att du också ägnat dig åt att sortera arkivpärmar. Jag har mycket i lådorna men gamla glasögonen har jag lämnat bort innan. Ska i morgon ta mig ner till Klara kyrka och lämna in x antal tjocka jackor. De samlar in och delar ut till behövande . Och jag behöver absolut inte alla mina. Bra att d ekan komma till användning. Ska packa ner lite tröjor och rejäla vantar också. Blir en win win situation.
   Har mycket jag ska rensa och lika bra att nu hålla takten uppe.

  1. När jag nu hade “husarrest” så blev det bra. Här är det mycket som behöver rensas. Ska i morgon lämna in tjocka jackor och annat till Klara kyrka som delar ut till behövande hemlösa. Och bra att dessa kommer till användning för i min källare gör de ingen nytta.
   Vi har många fåglar här nu och kul att de gärna slår sig ner här. Dock inte hos oss. Kanske är det den uggla vi har på balkongen för att skrämma trutar och måsar som gör att de inte känner sig välkomna.

 8. Verkligen härliga vyer från er lägenhet! Bra att få lite tid för sånt som man gärna skjuter på. Jag skulle verkligen behöva ta tag i liknande göromål.
  Vackra kvällsbilder!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Jag lider ju inte när jag sitter här och plockar med pappren. Sitter här vid bordet och det känns nästan som om jag vore ute. Har tänkt på det då och då men ibland blir det än mer påtagligt.NU är i alla fall pappren sorterade.
   Strålande sol idag så det ser ut att bli en lovande dag.
   Kram

 9. Mina tankar gick plötsligt till alla de som inte kan ta sig ut själva längre. Jag hade unnat dem den utsikten. Härligt att se att du inte blivit hemmablind. Det är en fantastisk vy du har. Fina bilder som vanligt.
  Hemmaprojekt har en tendens att bredda ut sig. Det ena föder det andra. Men vi behöver alla gör en “döstädning” då och då.
  Kram

  1. Tack! Just så tänker jag numer ganska ofta eftersom jag har sådana problem med min rygg. Än kan jag ta mig ut, i alla fall de flesta dagar, men jag kan hur som helst se vad som händer. Och mycket av det som sker här på kajenkan jag ta del av från fönstren och balkongen. Kul att se vad som händer i kanalen också. Även vintertid.
   Nu har jag i alla fall sorterat papper och kastat.
   Kram och trevlig torsdag.

 10. Inget ont som inte har nåt gott med sig. Vi hade ju en hel hoper med husarrester under karantänen och då blev det mycket rensat i skåp och förråd. Man har alltid mer grejer än man tror… 🙂
  Härliga bilder från din fantastiska utsikt!

  Ha en braig dag 🙂

  1. Lika bra att ta tag i detta nu när jag ändå skulle vara hemma. Men att vara hemma här ger ändå känslan av att vara ute så det kändes inte så illa.
   Mycket att titta på och alltid händer det något.
   Ser lovande ut vädermässigt här idag. Just nu – 10 men strålande sol så det verkar hoppfullt att det ska bli runt -5 senare idag.
   Önskar er också en trevlig torsdag.

 11. Duktig du varit som tagit itu med rensning. Vet att det borde jag också ha gjort men av någon anledning kommer det alltid något viktigare roligare emellan hahaha. Allt finns kvar, så en vacker dag eller kanske en regnochrusk dag, tar jag itu med mitt.
  Fina kvällsbilder du bjuder på med speglingarna.

  1. Känner igen mig här. Men när jag nu hade husarrest så blev det ett bra projekt.Och jag lider ju inte där jag sitter utan har mycket annat också att titta på. Bra så! Jag är så förtjust i att blicka ut när mörkret lägger sig, ljusen tänds och speglingarna blir tydliga.

 12. Gratis skådespel hela dagen, det har du sannerligen. Här utanför mina fönster händer inte ett jota! Det finns inget att vila ögonen på om man vill ha lite aktivitet. Men lugnt och skönt är det och jag föredrar nog det om jag behöver välja. Jag får vända mig till datorn eller teven för att få lite action. Vilket bra tillfälle för dig att ha en rensardag, skulle behövas här också, man tycker man har all tid i världen och det är lätt att skjuta upp sånt som ändå är en ganska trevlig sysselsättning när man väl kommer igång. Nu kan du vara nöjd med dig själv och arbetsinsatsen. Och då kan du fortsätta roa dig med att se vad som händer “på stan”.
  Kram från pörtet

  1. Jodå här händer alltid något. Men det är ju inte så att jag glor ut hela dagarna. Men nu när jag hade “husarrest” och passade på att sortera pärmarna så hamnade blicken ganska ofta genom fönstren. Men jag kan också bara se himlen så jag kan välja. Bra med alternativ.
   Idag har jag varit och gett en hjälpande hand och just i City. Och det kändes bra.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *