Skyltar Stockholm

Information och variation i veckans Skyltsöndag –

Söndag! Och det innebär också att det är dags  för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Och idag satsar jag på veckofärska skyltar; information och variation.

En bil jag passerade härom dagen här hemma på Söder.  En diskret skylt visade att det var en Corvette Sting Ray.  Skulle gärna ta en tur.

Information

av något slag är ju syftet med skyltar.  Ibland av mer upplysande karaktär och utan reklam och ibland upplysande men också med reklam. Och ibland bara reklam. Men skyltar kan vara så mycket mer och vad gäller dessa så är det ju bara fantasin som mörjligen begränsar.

Häromdagen var jag ute på en runda på Södermalm. Målet var obestämt men siktet inställt på att lära mig fler inställningar på min zoomkamera. Jag gick förbi Katarina Norra Folkskola  där man på gatan utanför låtit eleverna få vara med och påverka miljön.

Stockholm. Södermalm. Tjärhovsgatan. Katarina Norra Folkskola. Bra information om hur man vill testa nya gatumiljöer. Liv, lek och lust; En skylt med information som förklarar tanken med att göra gatan mer trivsam för fler.

På gatan och trottoaren såg det nu ut så här. Och biltrafiken är omdirigerad.

Stockholm. Södermalm. Katarina Bangata. En vänlig upplysning och information om att det här finns hundbajspåsar om man glömt. Alldeles i närheten fanns denna skylt. Vänlig information om att man här kunde förse sig med hundbajspåsar.

Skylten här nedan har också sitt budskap. Tänkvärt tycker jag.

En tänkvärd skylt som var uppsatt i en tunnel nere vid kajen hemma hos oss. 

Lykke kaffegårdar hade jag inte hört talas om. Men nu vet jag att de finns. I veckan passerade jag Nytorgsgatan här på Söder och la märke till både restaurangen och skylten om “datorjobbare”. (Mer om deras koncept i länken ovan) Här i huvudstaden, säkert även på många andra platser också, är det ofta så att caféer och restauranger används som arbetsplatser för just “datorjobbare”. Kanske beställer man en kopp kaffe eller två  och sitter vid ett bord hela dagen.

I fönstren ges god information vad som gäller här på restaurangen/caféet.

Nacka strand och mer information

i veckan blev det förutom en hel del promenader också en tur lite utsocknes. Till grannkommunen Nacka och Nacka strand. Det mesta var sig likt men här hade kajområdet byggts ut rejält och glada skyltar välkomnade oss. Glädjande nog fanns texten faktiskt även på svenska. Överst!

Nacka strand. Kajen; "The Quay". Överskådlig information om vad som finns här att göra. Och sysslolös behöver man inte alls vara här på kajen om man inte vill. God information om vad som erbjuds finns.

Men här blev det lite knepigt.

Nacka strand. Kajen. Riktigt rolig skylt med information. Tur det fanns en pil som visade vägen Riktigt rolig  skylt med information. Tur det fanns en pil som visade riktningen. 

Och vagnen hittade vi. Här fanns mängder av både det ät och drickbara. Gick fint att handla här och sedan sätta sig i det stora uppvärmda tältet som finns bredvid. Där sitter man med sjön som närmaste granne.

 

Bästa BP – Tänkte extra på dig igår när jag såg den här bilen nästan på “hemmaplan”. Önskar dig god bättring. Saknar dig!

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

44 svar på ”Information och variation i veckans Skyltsöndag –”

 1. Vilken snygg och varierad skyltning du bjuder på. Själv fastnade jag direkt för att tystnaden också har en konsekvens för det stämmer verkligen. Tiga och samtycka är en sak men ibland tiger folk av fel anledning eller av rädsla. Det är ett ett bekymmer…

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Den skylten stannade jag till vid och tyckte den hade ett bar budskap. Tänkte som du här-
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

  1. Tack!Ja, det är trevligt att skyltpromenera och en del fynd gör man.
   Jag blir ofta så irriterad på att man t.ex. skriver Arlanda Airport. Det heter flygplats på svenska. Alltför ofta tar man bort det svenska och det är trist.
   Önskar dig en fin söndag.

 2. Tänk om inga skyltar fanns. Man skulle gå miste om både bra och dålig information.
  Den där bilen på första bilden hade jag inte tackat nej till.
  PS Jag såg just nu att Spanien har nödläge och skulle in i lockdown till april. Hoppas jag såg fel!
  Kramar

  1. Tror du såg rätt.Men såg i spansk tidning att det kanske inte var till april på alla platser. Vem vet? Maken var där i september och såg till huset. Alltid något.
   Ja, tänk om det inte fanns skyltar. Onekligen tomt.
   Kram!

 3. Det är en positiv eftertänksam skyltning – och meningen med den – du visar här. Naturligtvis blev det också vid konsekvensen jag stannade upp vid med tankar.
  Finemang Ditte!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, blandad info blev det idag. Och en del med lite mer allvar och annat med humor.
   Stor kram och trelvlig kväll.

 4. Kul med projektet Stockholms Framtidsgator som hade en fin rosa skylt!
  Det där med datorjobbare på caféer kan vara lite knepigt eftersom de kan sitta där i flera timmar och enbart dricka en eller två koppar kaffe så att de som vill fika inte får plats.
  Hammarby Contruction AB hade fint placerade loggor på bilen och så BP:s favvofärg.

  1. Visst är det roligt med lite nytänkande här bland gatorna. Sedan i våras, under sommaren och tidig höst har Södermalm haft många “sommargator” där bilar inte fått köra och där extra sittmöbler och växter placerats ut. Även boulebanor och pingisbord har funnits och olika spel till utlåning.En riktigt trivsam miljö. Även andra delar av huvudstaden har också haft sommargator men i mer begränsad utsträckning. Kanske kommer det nu vintergator…
   Förstår verkligen caféer som inte vill ha folk sittandes där hela dagarna och tar upp plats och bara köper en kopp kaffe eller två. Gott initiativ att säga till. Har tyvärr sett att det är så på många ställen i stan.
   Tänkte att jag ville pigga upp BP lite extra med Hammarby.

 5. En Corvette är inte illa. Och BP visade en Jaguar.
  Du har en riklig och varierande skyltkavalkad, som du alltid har. Jag har också haft mina bloggögon på men inte hittat så många,
  Jag njuter, ler och tänker och det är gott nog.
  Idag har det varit en tråkvädersdag men jag har jobbat hemma och fått mycket gjort.
  Trevlig söndagskväll, stor kram!

  1. Tackar!Ja,en del skyltar ser jag ju på mina promenader under veckan och kameran är ju med.
   Har varit på invigningen av “Guldbron” i em så har ännu inte tittat in hos BP: Men bilar gillar vi ju båda.
   Även tråkväder här men det blev “utelunch” på restaurang med maken och sedan till Guldbron.
   I övrigt en hel del boklyssnande. Har just avslutat en riktigt bra bok på Storytel “Skuggjägaren” , en deckare av Camilla Grebe. Men så välskriven och spännande och med fokus på kvinnor. Rekommenderas. En historia från 1944 – 2019.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

   1. Tack, den lägger jag på minnet. Håller just nu på med Älvornas kulle av Elisabet Nemert. Bara chansade, men en bra uppläsare. Henne du gillar.
    Stor kram!

    1. Kul, att du är på och igång med Storytel. Jag gillar dem verkligen. Helt rätt Anna Maria Käll gillar jag. Har den här boken på min läselista. Såg att den fått lite blandade recensioner men sånt kan man ju inte bry sig om. Vill läsa/lyssna på den.
     Stor kram

     1. Jag har läst några av Nemerts tidigare böcker och gillat dem, därför chansade jag på denna. Jättefin uppläsning och den får klart godkänt av mig.
      Stor måndagskram!

     2. Gillar verkligen Anna Maria Käll som uppläsare. Har också läst några av Nemerts böcker tidigare och ska vid tillfälle ta mig an denna.
      Kul att du gillade både boken och uppläsaren. Tycker att Storytel överlag har bra uppläsare och ett bra utbud även av nya böcker.
      Stor kram.

 6. Vad bra med påsar vid vägkanten för de som glömt. Stark är bra att vara!
  Många bra skyltar har du hittat =) Ha en fin söndagskväll och fy så mörkt det blev ute efter klockomställningen.

  1. Tack! Har här i stan längs en del gator sett dessa påsar. Visst är det ett gott initiativ.
   Tänkte också nu i kväll, när klockan var 17, att det var mycket mörkare. Men hade redan glömt bort det här med klockan.

 7. Så gullig du är Ditte! Tusen tack för din omtanke och den så hundraprocentiga sista skylten med budskapet som för mig just idag är klockrent. Det gäller mig själv och Bajen som slog Östersund:-)Kram:-)

  En riktigt rolig skyltsamling du fick till här. Mycket nytt för mig där på Söder. Gatan som barnen fick “skapa” är helt i min smak, inte minst de vita klottertavlorna på staketet som förhoppningsvis utnyttjas av en graffitikonstnär.
  Smart med vagnarna och tältet i Nacka. Än så länge funkar det, då det är varmare än 10 grader.
  Lykkes skylt var också mycket bra! Jag menar ett café kan inte leva på endast latte-kunder, det säger sig självt. Bra där!
  Som vanligt en suverän Söder-skyltning:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Här i sista skylten var du helt med mig. Och väldigt närvarande. På olika sätt. (Noterade också att Bajen slog Östersund.)
   Visst är det roligt att man lyssnat till eleverna här på skolan och att de fått vara med och påverkat. Tror att “whiteboardtavlorna” är i bruk men när jag passerade var det lektioner och inga elever ute.
   Tälten här i Nacka har god värme så kanske funkar det även senare att äta här. Återstår att se. Får ta mig en tur senare.
   Har sett att det är många “hemmajobbare” som sitter på caféer och restauranger hela dagarna och tar en kopp kaffe och det kan ju inte fungera när det sedan kommer matgäster och de inte får plats.
   Många tankar till dig. Och skynda dig på att piggna till.
   Kram

 8. ovanlig bil, snygg färg o bilen var snygg, fast jag gillar mer vanliga bilar ,-)
  Trivsam gata för fler, är en kanonidè ,-))
  Bra med gratis hundbajspåsar, även om jag inte behöver, har fickorna fulla av dom ,-))
  Roliga skyltar ,-)
  Bra att veta var kiosken finns ,-))
  Just idag är jag stark, bra ord på bilen, skulle vara så varje dag ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Man lägger verkligen märke till bilen. Och jag tycker den är snygg. Dock inte så praktisk.
   Visst är det fint att gator bara inte ska vara avsedd för bilar. Kul tanke med att eleverna fått vara med och påverka.
   Hundbajspåsar är bra för jag ser dagligen en del som “struntar” i att plocka upp och finns då påsar är det bra. Har några i fickan och ser jag någon som inte plockar upp är jag snar med att erbjuda en påse. En del blir jättesura…
   Visst är det bra att bli påmind om att känna sig stark.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 9. Ännu en gång en riktigt fin skyltning från dig Ditte!
  Många bra och informativa skyltar som ingen kan ta miste på 🙂 Som hundägare gillar jag förstås skylten med påsarna, hoppas dom används också!
  Ja, nu tänker vi på BP och hoppas hon ska tillfriskna snart <3
  Kram på're

  1. Tack! Visst går våra tankar till BP och det kanske har hjälpt. Läste att hon har permis och det känns hoppfullt.
   Hundpåsarna behövs här för jag tycker många hundägare är slarviga. Har alltid några med mig och när jag ser att man inte plockar upp brukar jag vänligt erbjuda en påse. Tyvärr blir en del då riktigt sura. Men jag ler…
   Kram!

 10. Vilken häftig liten bil i härlig blå färg, förstår du blev sugen på en tur.
  Till Hebbe och alla – dagen bästa skylt. Tänk om alla städer ställde upp med påsar.
  Ser ju när jag är ute med min jycke hur slarviga många är med att plocka upp efter
  Sin hundar. Den här kiosken var lite kul 😊 Bilen och texten ”just idag är jag stark” redigt bra.
  Kramiz

  1. Visst är bilen fin. Men kanske inte direkt praktisk.
   Visst är “Hebbeskylten” bra. Tycker alltför många slarvar med att ta upp efter sina hundar. Brukar ja egna påsar med och erbjuda till de jag ser som inte plockar upp. Oftast blir det sura.
   Och visst är det bra att vara stark just idag. Borde gälla alla dagar.
   Kram

 11. En toppenfin skyltkavalkad!
  Jag gillar generositeten vad gäller hundbajspåsar. Smart! Då kan man inte skylla ifrån sig att man glömde dem hemma ….
  Tack Ditte! <3

  1. Tack! Lite gott och blandat med variation. Initiativet med hundpåsarna är bra men en del “ser dem inte”. Jga brukar ha några i fickan och delar gärna ut när jag ser att man inte plockar upp. Dock inte alltid så uppskattat. Men jag ler…
   Har just nu sett på Agenda lite från Åland och skickar extra tankar. Saknar att inte kunna komma.

 12. Kikade in på Lykke kaffegårdar och blev imponerad över vilket stort projekt det var! Enda smolken skulle kunna tänkas vara priset. Men sådan är verkligheten, man får välja något man vurmar för och anser vara värt extra kronor, för mig är det just nu närproducerat svenskt. Vi tar hem på tok för mycket sånt vi kan framställa själva och utarmar därmed vår möjlighet att klara vårt lands försörjning samt miljömålen. Nog predikat…
  Kul att man tänker till om stadsmiljön, såg ett kort inslag från invigningen av nya Slussenbron idag, där fick två åsikter luftas, den ena var stadsarkitekt som tyckte det blev så fint och den andra var en författare som tog fram storsläggan och sa att bron var som en tiofilig tysk autobahn…Vad tycker du Ditte? Har du hunnit dit och titta? Knugen var ju där o invigde och svamlade lite också…han har lite svårt att hitta orden ibland..han också.
  Tack för finfin och tankvärd skyltning med storstadspuls
  Kram

  1. Tror att Lykke är ganska nya här. Blev också förvånad när jag såg hur stort det var och hur man tänkte. Ja, priset – Instämmer helt. Men på caféet var det många besökare men med avstånd. Visst tar vi hem mycket i onödan. Absolut.
   Jag var idag nere vid invigningen av nya Slussenbron. Har ju följt den och bygget under hela våren. Inlägg om detta med bilder kommer i morgon. Tycker att bron nog blev väl dyr men inte såg den den ut som en tiofilig autobahn. Såg också detta. Men kanske såg han dåligt. Får se vad du tycker när du sett mina bilder. Jag tyckte det var gott om plats både för fotgängare och cyklister.
   Kram och natti.

 13. Den gröna kajenskylten var jättesnygg. Matvagnen såg kul ut, mycket att välja på där. Sen var det det jag misstänkte, datorjobbarna jobbar inte hemifrån. Kanske det smittar mindre på kafeer än på kontor, men jag tvivlar.

  1. Ja, detta med hemmajobb på caféer och restauranger har jag förstått är ett dilemma. På olika sätt. Och inte är smittan mindre där inte.Dessutom förlorar ägarna en hel del pengar på just detta och matgäster får inte plats. Bra tycker jag med de som sätter ner “fötterna” här.
   Nacka strand är trevligt och roligt att man byggt ut kajen ytterligare.

 14. Det kan inte vara lätt för en med servering att behöva köra ut de som bosätter sig med datorer. Bra att ha dem på en anvisad plats. På jobbet får vi endast vara 16 personer i matsalen, sittplatserna är väldigt begränsade just nu. Blev lite irriterad när det var en tjej som slagit upp sin dator och satt och jobbade där. Det innebar att vi andra fick sätta oss på andra konstiga platser, mindre lämpade för att äta mat vid.
  Jaja…

  Corvetten var verkligen en liten delikatess!

  1. Många “jobbar hemma” och sitter på fik hela dagarna med en kopp kaffe och det kan vara svårt för andra gäster att få plats. Överlag är det här på fik och restauranger glest mellan bord och gäster men det är ju klart att man vill att besökare ska köpa mer än en kopp kaffe. Har mer och mer nu sett att dotormänniskorna inte kan breda ut sig.
   Förstår verkligen att du och säkert även andra på ditt jobb blev irriterade när ni inte kunde äta bekvämt. Kanske dags för en lapp om var det är lämpligt att sitta om man har datorn med sig. En del behöver ju hjälp på vägen för att förstå.
   Corvetten är snygg men kanske inte direkt så praktisk…

  1. Med denna “bajen-slogan” på bilen så tänkte extra på BP. På olika sätt- Och extra styrka kan verkligen behövas då och då.

 15. Vilken cool bil, ja den kör jag gärna. Jättefin skyltning som vanligt!
  Trevligt att du varit till kyrkogården i min närhet, visst saknar man nära och kära!
  Just nu saknar jag Molly väldigt mycket!
  Kram!

  1. Så hemskt med Molly. Var nu på morgonen inne och läste att hon var borta. Hoppas innerligt och håller tummarna för att någon hittat henne. Garaget? Källaren? Förstår verkligen att du saknar Molly.
   Många tankar
   Kram

  1. Tack! Visst kan tystnade också vara talande. PÅ olika sätt. Bilen fastnade jag också för men kanske inte direkt så praktisk.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram

 16. Snyggt skyltat igen! Har två favoriter:
  1: Datorjobbare – har full förståelse för den skylten!
  2: Den sista med den fina hälsningen och tanken till BP.

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Ja, jag gillade båda dessa liksom “vartenda ord har sin konsekvens – också tystnade”.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *