Skyltar Stockholm

Information, förflyttning och smakprov – Veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för den roliga skyltsöndagen som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Skyltarna är veckofärska och bjuder bl.a. på förflyttningar, information och smakprov.

Södermalm. Barnängsbryggan. Tydlig information om var man är. Barnängsbryggan. Tydlig information om var man är. Antar att man vet att det är på Södermalm. Vi är på väg på en båtpromenad.

Information, förflyttning och smakprov.

Alldeles vid Barnängsbryggan ligger café  Kajsa på kajen. Mycket välbesökt i stort sett hela året. Och här finns tydlig information om vad som gäller.

Cajsas café. Barnängsbryggan. Bra information om vad som gäller. God information om vad som gäller här hos Kajsa.

 

Mellan Barnängsbryggan på Södermalm och över till  Hammarby Sjöstad, till Lumabryggan och Henriksdalsbryggan, går färjan Lisen som i “en triangel”. Namnet Lisen kommer från en av karaktärerna i Per Anders Fogelströms böcker.  (Även Lotten och Emelie, två av de starka kvinnorna i Fogelströms Stockholmsserien, finns som  namn på färjorna.)

Färjan på väg in till Barnängsbryggan och vi tar oss på fem minuter över vattnet  till Hammarby sjöstad/ Södra Hammarbyhamnen.

Här, längs huvudstråket, Hammarby Allé, går tvärbanan som just förbinder Stockholms pendeltågs och tunnelbanenät. Och  just på tvären. (SL- biljett gäller) En trevlig tur och man kan ju kliva av och på lite som man vill.

Tvärbanan har jag åkt några gånger men aldrig hela sträckningen. Men det är något som snart ska ske. Och rapport kommer.

Mer information

Vi var ute på en båtpromenad (båttur och promenad) så tvärbanan fick vänta. Däremot tittade vi in på ICA Maxi i Sjöstan. Och inte bara tittade. Det blev även några inköp.Gillar verkligen butiker med bra manuella fisk, kött och delikatessdiskar och detta är absolut en sådan.

Sjöstan och ICA Maxi. Bra information om hur mycket 1 hg motsvarar. Första gången jag sett denna typ av information. Bra, för visst är det knepigt att veta just hur mycket 1 hg är när det kommer till antalet skivor.

Jordgubbar skulle vi ha. Och ett par liter av  dessa från Finnerödja i Västergötland fick följa med oss hem. Men om det är ett “bra pris” vet jag inte. Goda var i alla fall “gubbarna”.

Vet inte heller om 38 öre är ett bra pris för en plastpåse. (Vår lokala ICA i Ringen tar inte betalt för dem. Inte lokala Hemköp heller)Vi valde papperspåsar som var gratis till jordgubbarna. 

När jag såg den här skylten blev jag något överraskad. Att det var en bar såg jag när jag kom närmare. Men det var inte det första jag kom att tänka på.

 

Förra söndagen tog vi en sväng i naturreservatet Årstaskogen.Vi ser lite av det hemifrån lägenheten och har varit här förr. Men länge sedan. Lugnt och stilla och absolut ingen trängsel som det kan bli längs Årstaviken på Södersidan. (Här är det inget naturreservat men däremot flera fina  koloniområden och där går jag ofta runt i Eriksdalslundens koloniområde.)

“Guide till tystnaden och just  här kändes det som om storstan var långt borta. 

Och någon km närmare stan fanns en helt annan information. Den om den nya tunnelbanan.

SL gav information om utbyggnaden av tunnelbanans blå linje. En annan typ av information kom från SL. (Stockholms lokaltrafik.)

Men kanske är det lika bra att satsa på båt så länge. Den här verkar säker.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Information, förflyttning och smakprov – Veckans Skyltsöndag”

 1. Snyggt skyltat hos dig som vanligt! Så smart att ange hur många skivor det går på ett hekto för det är verkligen svårt att veta det. Kan tänka mig att det underlättar väldigt mycket. Vår affär tar inte heller betalt för plastpåsarna men däremot så har bärkassarna blivit rejält mycket dyrare. Nu återanvänder vi så det påverkar inte oss.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! ICA Maxi här är riktigt bra med sina manuella diskar. Och detta med att ange skivmängden borde fler ta efter. Första gången jag sett detta. Kassar har vi också alltid med oss så de köper vi inte. Men visst är det lite lustigt att en del butiker tar betalt för plastpåsar och andra gör det inte. Papperspåsarna verkar vara gratis.
   Önskar dig en trevlig söndag. Och kanske är den regnfri.
   Dock inte här.
   Kram

 2. Snyggt och prydligt som alltid. I år går det att hitta annorlunda information än tidigare år p.g.a. virushärjningarna. Lokaltrafik och andra reguljära kommunikationer måste börja sälja in sig. För mig är de oavsett än så länge tabu.
  Guide till Tystnaden, den skylten var fin! Naturen ska vara just tyst för att få läkedom.
  Jordgubbarna, där tror jag att priserna har varierat mycket. I veckan tog de 40 kr för Vara och 45 för Råda, 2 kartonger 70 kr resp. 80. Till midsommar kostade en kartong 80 kr.
  Socialen, var ett märkligt namn på en bar, men fyndig. För Socialen förkortas allmänt Soc.
  Mycket fiffig information om hur mycket 1 hg innehåller!
  Trevlig söndag och stor kram!

  1. Tackar! Här har ju det mesta vad gäller de lokala transporterna varit som vanligt. Mnniskor måste ju ta sig till sina jobb. Vi åker en hel del båt och även ibland buss och tunnelbana. Men då utanför rusningstrafiken. Har fungerat bra. Men jag promenerar ju också en del och cyklar. (just nu fungerar ju inget av det så där jättebra.)
   I midsommar kostade gubbarna här också runt 80 kr asken men vi köpte ändå. Nu blir det i stort sett jordgubbar varje dag. Säsongen är ju ganska kort.
   Jag blev också förvånad när jag såg att Socialen var en restaurang. Men så var det. Och detta hur mycket 1 hg kan innebära var jättebra. ICA härär överlag väldigt bra och jag köper nästa bara kött, fisk och skaldjur i manuella diskar så att jag ser vad jag får.
   Önskar dig en lugn söndag,
   Stor kram

 3. Vilken tur att caféskylten var fastbunden så den inte sprang iväg. Det är inte alltid skyltar har fötter.
  Charkskylten var ju superbra! Jag brukar faktiskt oftast säga att jag vill ha si och så många skivor av korv eller skinka.
  Många intressanta skyltar!

  1. Visst variation blev det på skyltarna och utbudet är gott.
   Caféet här har alltid många besökare och en del kan nog behöva påminnas om hur det ska vara. Skylten är inte fastbunden utan banden visar hur kön ska gå. Och sedan är det på marken märkt ut var kunderna ska stå så att det är rejäla avstånd.
   ICA Maxi här är så bra och just de manuella diskarna gillar jag. Köper bara kött, fisk och skaldjur. Och oftast annat i lösvikt. Jag brukar också säga hur många skivor jag vill ha men bra att veta ungefär vilken vikt det har. Ofta står ju kilopriset angivet och man slipper ju då överraskningar om man vet hur mycket man får på 1 hg. Lätt hänt annars att det kommer upp i högre summor än man tänkt. (T.ex. om det t.ex gäller Pata Negra skinka av god kvalité.)
   Trevlig söndag.

 4. Finns verkligen otroligt många olika varianter av skyltar och med olika ”budskap”! Men småskrattar lite åt skylten med plastpåsar – vilket pris?! 😂

  1. Visst! Och jag skrattade när det står “bra pris varje dag”. Men papperspåsarna var gratis. I vår lokala ICA är plastpåsarna till frukt och grönsaker gratis. Så detta varierar.

 5. Snygga och informativa skyltar, jag gillar verkligen skylten i charken men antal skivor av olika varor. Det var väldigt fiffigt och det underlättar nog både för de som handlar och de som jobbar där som borde få något färre frågor efter den informationen.

  1. Visst är skylten i charken till god hjälp för det är ju svårt att veta hur många skivor det går på ett hg. Man kan ju bestämma antalet skivor men kan också då få en överraskning prismässigt om det blir väl tilltaget.
   Den här ICA Maxi butiken är bra överlag med sin manuella kött, fisk, skaldjurs och delikatessdisk.

 6. Är ju så tacksamt med bra skyltning i affärer oavsett butik…manuell disk är inte fel det heller och att föredra kanske många ggr.
  SL bygger ut?
  Undrar när vi i GBG ska få en längre spårvagnslinje, finns planer runt utby tydligen och det skulle jag nog gilla, lite lättare att besöka vänner där nere…men visst ja…de flesta har flyttat men en och annan finns ju kvar att besöka.
  De borde passat på nu med den beryktade “Västlänken” i Göteborg…inget jag gillar egentligen men man ska väl dra nytta av det så mycket man kan…antar jag.

  Ha det bäst nu och tack för promenaden.

  1. Här skrattade jag gott åt skylten “bra pris” som fanns vid plastpåsarna. Kan ju tolkas på lite olika sätt. Men papperspåsarna var gratis. Vi handlar gärna kött, fisk, skaldjur och delikatesser i manuella diskar. Och den här butiken är riktigt bra. En bit hemifrån men man behöver ju inte köpa allt här.
   Här har tvärbanan byggts ut och tidtabellen är också generös vilket är bra. Och tvärförbindelser är bra. Kanske blir det en utbyggnad hos er i GBG också.
   Trevligt att du hängde med.
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Skrattade gott åt skylten hos Café Kajsa. Du lyckades perfekt med konststycket att få det att se ut som om skylten har två ben. Så himla bra fotat:-)
  Skylten hos ICA Maxi bara älskar jag. Jag beställer aldrig i hg, utan säger hur många skivor jag vill ha. Hektogram säger mig precis ingenting, inte kilogram heller. Jag räknar alltid såväl skivor som potatis och tomater. Kram till den affären:-)
  Det var då ett trevlig besök hos Socialen, som man ju annars inte vill gå in på frivilligt. Har faktiskt aldrig varit hos soc. Inte du heller antar jag;-)
  Älskar din skyltskörd den här veckan. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Är nöjd själv med dagens skyltning. Det blev en bra mix.
   Här vid Kajsas hade jag tur. Tycker också att bilden blev bra. Men den är tagen i “farten”. Ja, min är ju inte direkt rask nu. Men färjan skulle gå så bilden togs nästan under gång.
   Jag gillar att ICA maxi här i Sjöstan har en så jättebra manuell kött, fisk, skaldjur och delikatessdisk. Hamdlar jag bara till oss brukar jag också säga till hur många skivor jag vill ha. Men är vi 10 personer som ska äta så är det bra även att veta ungefär antal /hg.Lätt annars att det nlir för lite. (Har jag lärt mig)-
   Jag hade inte tänkt mig att “Socialen” var en bar. Men så är det. Höll på att gå in här bra för att ha besökt “socialen”.

 8. Antal skivor på ett hekto är en service utöver det vanliga sååå bra!
  Jag har inte ätit en jordgubbe än i år. Det har gapat tomt i hyllorna när vi har varit där, men skam den som ger sig!
  Kramar

  1. Visst är det! Ibland undrar man ju. I och för sig kan man ju själv säga hur många skivor man vill ha men handlar man till fler så är ju antalet /hg bra att veta. Har inte sett detta tidigare. Gott initiativ.
   Vi satsar nu nästan varje dag på gubbar. Säsongen är ju kort. Men visst är de slut ibland.
   Och du hittar nog dina också.
   Kram

 9. Klara och tydliga besked på dina skyltar idag! Jag gillar den med “tystnaden” extra mycket 🙂
  Men bra pris på jordgubbarna vet jag inte förstås 🙂
  Ha det fint, Ditte! Kram på’re

  1. Jadå! Tystnadsskylten hade jag inte sett tidigare. Men det finns ett antal sådana områden här i trakten förstod jag. Bra så.
   Vad gäller priset på “gubbarna” så är det omkring så här de ligger. Jag fnittrade åt bra bris på plastpåsarna. TYcker nog inte det. oM man inte tänker på “bra pris” som dyrt. Papperspåsarna är gratis.
   Ha det fint du också-
   Trevlig kväll.
   Kram

 10. Käraste Ditte, jag följer dig varje dag men är dålig på att kommentera. Jag tycker allt du skriver är så kul att läsa. Tyvärr verkar det som det tar tid tills vi ses. Hoppas på Spanien i höst..
  Vi är i Sunne och har varit här hela våren och har det bra .
  Den senaste veckan har jag läst Fogelströms böcker och följer dina promenader på söder. Tack för din guidning och inspiration. När/om jag kommer till Stockholm hoppas jag på en långpromenad, kanske med dig som guide…
  Sköt om dig och krya på dig.
  Kram till er båda från oss i Värmland

  1. Tack Viveca! Kul att du hänger med mig och bloggen.
   Nej, Spanien får nog vänta ett tag. Hoppas på hösten.
   Vad trevligt att ni är i vackra Sunne. Fint att ni har det bra och är friska.
   Visst tar vi en promenad här på Söder nästa gång du kommer till huvudstaden. Finns mycket fint här och absolut i Fogelströms fotspår- Har också läst om ett par av böckerna. Har också laddat ner från P1 och lyssnat på en dramatisering. Gammal men med väldigt bra skådespelare.
   Jag har det besvärligt just nu men blir lite bätttre dag för dag men krafterna tryter.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kramar till er.

 11. Vad söta de små färjorna är ,-.-)
  Bra med avståndsskyltar, här tycks folk glömma hela tiden.
  Har aldrig sett den typ av information, om hur många skivor som motsvarar 1 hg, jättebra ide, lättare att beräkna! ,-)
  Nej då kan plastpåsarna tas bort och ersättas med små bruna papperspåsar. Jordgubbar har vi inte haft ännu, de som finns är inte så bra, finnslängs med vägen till U:a där de hade självplock förut, men så långa köer, men vi får passa på snart ,-)
  Tysta platser ,-) fint för många som behöver tystnad.
  Fina bilder. Ha det jättebra! Varm Kram Primrose ,-)

  1. Tack!
   Färjorna här är väldigt praktiska och det är många som använder dem.
   Jag hade heller inte sett en liknande skylt om hur mycket som “går” på ett hg. Men ganska bra att veta.
   Verkar vara väldigt olika om butiker tar betalt för plastpåsar eller inte. Men här fanns ju papperspåsar som var gratis. Bra alternativ. Vår lokala ICA tar inte betalt för plastpåsar till frukt och grönsaker.
   Vi har köpt goda jordgubbar nästan varje dag nu. Säsongen är så kort. Vet att när vi bodde i Upplands Väsby (länge sedan) så var det självplock på Antuna. Vet inte hur det är idag.
   Visst är det skönt med tysta platser. Visste inte ens att dessa fanns. Men runt om i Stockholmsområdet så finns de.
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Gissa om jag saknar manuella delikatessdiskar! Inte brukade jag handla såna mängder, men det är ju roligt att bara botanisera bland utbudet. Och därmed utnämner jag vikt-skylten till veckans bästa! Vikten på olika korvar och skinkor tex är ju väldigt olika, så bra att få lite vägledning.
  Underbart att det finns lite tystare områden, när jag läser om byggnationen av t-banan tänker jag hur enormt mycket byggbrus det är i en växande storstad som Stockholm. En ljudallergiker som jag skulle ha stora problem där.. Finfina skyltar, hittills i livet har jag alltid försökt undvika Socialen. Kanske finns det anledning att ändra attityd? Kram från pörtet

  1. Hos vår lokala ICA och Hemköp finns manuell fisk, skaldjurs och delikatessdiskar men ingen manuell köttdisk. Så vill vi ha bra kött går vi till ICA Maxi i Sjöstan eller någon av “hallarna”.
   Tack! Tyckte det var jättebra med skylten i här i charkdisken för ofta vet man ju inte hur många skivor det “går” på ett hg. Ofta kan man ju beställa hur många skivor man vill ha men ska man handla till många är detta perfekt.
   Tunnelbanan byggs ut och säkert låter det en hel del här när de är i gång.
   Området här i Årstaskogen skulle du tycka om. Lite folk och tyst. Hemma hos oss är det relativt tyst. En och annan vattenskoter låter, likaså några muskelbåtar och en och annan partybåt. Men det är ju inga sena tider. Inte tidiga heller.
   Jag blev mäkta förvånad när jag begrep att “Socialen” var en bar. I alla fall här.
   Kram

 13. Antal skivor på hg, så käckt o praktisk! Och den Socialen gillade jag mycket också; borde kanske haft en underskylt, med viss socialdistansering 🙂
  Kram från ett mycket blåsigt Karlstad, jag hörde ett brak och det var en grov gren av rönnen nedanför som knäcktes.

  1. Visst är det bra att veta. Särskilt om man ska handla till många. Tänkte som du här med “socialen”. Men såg ingen skylt om det. Å andra sidan var det ingen där.
   Blåsigt här också men inga grenar som fallit ner. Men jag har räddat blommorna in mot väggen- Mycket regn idag men fint nu i kväll.
   Stor kram

 14. Så fint skyltat hos dej, och skyltar finns det visst gott om på söder! Lite svårare här i skogen 😉
  Smart skriver angående hur mycket man får för ett hekto, gillar det mycket!
  Ja, plastpåsar tar de betalt för i alla butiker som jag har varit i, tur de nu också har papperspåsar som man kan välja.
  Hoppas du mår bättre och bättre!
  Stor kram!

  1. Tack! Nu har jag ju inte kunnat röra mig så fritt f.o.m. i onsdags men hann hitta lite skyltar innan dess och även häromdagen när jag var ute på båtpromenad.
   Jag gillar manuella kött, fisk, skaldjurs och delikatessdiskar. Men i många butiker saknas manuell köttdisk. Jag brukar be om antalet skivor men ska man ha till många är det bra att veta vikten och hur många skivor det blir. Bra initiativ.
   I vår lokala ICA och Hemköp vid Skanstull betalar man inte för plastpåsar om man lägger frukt eller grönt i dem. Men det finns också papperspåsar att ta.
   Tack, jag blir lite bättre dag för dag men såret är stort och tar tid att läka. Så begränsad är jag.
   kram

 15. Åkte faktiskt spårvagnen idag, som jag sa tidigare så måste jag ta några båtpromenader i sommar. Socialen var ett kul namn på en bar undrar, om dom bjuder på ett glas ifall man är pank. Vatten kanske 🙂

  1. Kul! Jag har det i planerna att ta en tur men får vänta lite. Är inte helt i form än- Ja, en bit kvar är det.Båtpromenader rekommenderas. Och man kan ju variera en hel del.
   Att “Socialen ” var en bar hade jag ingen aning om. Men nu vet jag. Kanske kan de bjuda på något. Är benägen att testa…

 16. Verkligen en informativ skyltning du bjuder på idag 🙂 Otroligt bra med infon om ungefärligt antal skivor per hekto, det har jag aldrig sett förut.

  Socialen var verkligen ett udda namn på en bar…

  Ha det så gott det bara går – och ta det lugnt så kryandet går så snabbt som möjligt!
  Kram

  1. En del info blev det. Och detta med ungefärligt antal skivor hade jag heller inte sett tidigare. Jag brukar i och för sig säga hur många skivor jag vill ha men ska man ha mycket är det ju perfekt med antal/hg. I alla fall för den som ska räkna. (Ska man ha 130 skivor av något är det ju lätt att den bakom disken kommer av sig.)
   Socialen som namn på en bar är lite udda. Men vi får kanske titta in här nästa gång. Kanske är det också social distansering som gäller-
   Tack, jag blir lite bättre dag för dag. Men orken ligger efter.
   Hoppas ni har det bra där ni är. Ska bli roligt att se var.
   Kram och trevlig måndag

 17. Det är verkligen mycket skyltar ute nu! Men det är ju välbehövligt också, trots att man vet om läget hela tiden så är det ju ändå så bra att bli påmind om restriktioner osv. Kram!

  1. Visst är det bra att bli påmind om vad som gäller. Och jag tycker man försöker få till budskapet det på ett bra sätt.
   Kram

 18. Jag har ju missat förra veckans skyltsöndag. Fin skyltsöndag !
  Jag tycker inte heller att 55 kr för 1 liter jordgubbar är ett bra pris…och inte heller 38 öre för en liten plastpåse, gissar jag? Fast här tar ICA 1 krona för dem.
  Socialen var ju ett udda namn på en bar. 🙂
  “Guide till tystnaden” var en fin skylt och tystnad det behövs. Idag har jag suttit ute i trädgården och lyssnat på fåglarna, hört hästarna frusta i hagen och en och annan groda i bäcken. I övrigt var det tyst, i alla fall tills folk vaknade och började köra iväg med sina bilar.

  1. Tackar! Ja, man kan ju inte hinna allt. Här var papperspåsar gratis men på vår lokala ICA är plstpåsarna gratis om man lägger frukt eller grönt i dem. Papperspåsar finns också gratis.
   Jag trodde ju inte att “Socialen” var en bar utan något hel annat-
   Tystnaden behöver vi och jag kan tänka mig att du hade en fin stund med fågelsång, hästar i hagen och grodor. Att lyssna in naturen är befriande. Kan sakna det ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *