Stockholm

Idéer finns det gott om.

Stockholm består av många förorter som alla har sina speciella karaktärer och även innerstan är uppdelad i olika områden och även de har sin speciella karaktär och bebyggelse. Stockholms innerstad består av 21 stadsdelar som är grupperade i fyra stadsdelsområden;  Norrrmalm, (Skeppsholmen, Vasastan, Norrmalm och norra Östermalm) Västermalm/Kungsholmen, (Fredhäll, Kristineberg och Essingeöarna) Östermalm (Gärdet, Djurgården Hjorthagen och Södermalm. (Gamla stan, Långholmen, Riddarholmen, Reimersholme, Södermalm och Södra Hammarbyhamnen- Hammarby sjöstad.) Ordet malm finns med och från början var det Gamla stan som var själva stadem och malmarna var ytterområden utanför stadskärnan, som en förstad eller yttre stadsdel. Själva orden malm kommer från ordet mala – “mala sten”  och syftar på de av inlandsisen skapade åsar som finns i Stockholm . Även “malmgårdar” förekommer i Stockholm och det var herrgårdar som växte upp på malmarna.

För egen del bor jag sedan många år tillbaka på Södermalm och delar av Söder kallas lite käckt för Sofo, Söder om Folkungagatan. Ordet myntades av i slutet av 1990 talet  av några  entreprenörer och hantverkare som saknade namn på ett område som delvis fått  inspirerattioner av och från New York. Denna idé har sedan utvecklats och är idag en företagarförening men drygt 150 medlemmar. Fler och fler hantverkare, konstnärer, gallerier, medieföretag och små butiker av skilda slag har  etablerat sig här i kvarteren och Sofo har blommat upp, något som skedde på 1990-talet. I övrigtär och har Söder alltid varit en “arbetarstadsdel”. ( Fogelström har ju verkligen beskrivit detta i sina böcker)

Dagens runda tog mig bl.a till hantverkskooperativet 125 Kvadrat på Kocksgatan, i korsningen av Östgötagatan som också är ett av landets äldsta hantverkskooperativ med drygt 20 medlemmar.  Här har jag passerat många gånger men det var först idag som jag gick in och tog mig en titt. Att strosa runt i kvateren här i Sofo innebär också många nya bekanstskaper med både miljöer, butiker, restauranger och barer. Och gränsen just vid Folkungagatan är tänjbar. Sofo nightär något som infaller sista torsdagen i varje månad och då har butikerna öppet lite längre, speciella erbjudanden kan finnas och det kan bjudas på lite förtäring och kanske musik

Butiken 125 kvadrat drivs av 18 konsthantverkare som tillsammans driver galleri och butik och här hittar man konsthatverk av glas, keramik, textil och i trä&metall samt smycken både i silver och andra material.

 

Hantverk, verksamhet med händerna, är inte min starka sida. Men idéer har jag och för ett par veckor sedan kom jag på ett par idéer om förnyelse av hemmet. En del gammalt skulle ut och Blocket anlitades för att det nya skulle få plats. (Dock har jag ett stora vitrinskåpet kvar eftersom många tänkta köpare inte dykt upp. Men i nästa vecka skänks skåpet till Stadsmissionen.) Igår kom det nya med leverans från möbelbutiken i närheten och i form av fyra stora, tunga paket, 35 kg /styck.  Jag hade inte beställt montering utan litade här till maken. Bruksanvisningar medföljde, men jag måste tillstå att inte heller  är min paradgren att läsa och tolka dem.

Detta ska bli ett högskåp med tre dörrar och tre lådor. Många delar är det. 

Maken är på gång och jag intar soffan som arbetsledare på distans. Lusläser instruktionen, men blir inte så mycket klokare.

Drar mig snabbt mot slutsidan av instruktionsbladen och ser hur den färdiga produkten ska se ut. Och det ser lovande ut.

Tadaaa! Klart! Men jag tillstår gärna att det ingalunda är min förtjänst. Men skåpet är klart.

Nu återstår en lång, låg bänk i samma stil med både lådor och skåpdörrar och jag inser fortfarande mina begränsningar . Med detta faktum åtar jag mig tjänstvilligt även här den arbetsledande funktionen och förutom glada tillrop, uppmuntran, viss hantlangning och studerande av skisser så konstaterar jag att brist på idéer är det inte. Och inför morgondagen har jag en alldeles speciell idé där vyerna ska vidgas.

 

24 svar på ”Idéer finns det gott om.”

 1. Goeftermiddag!
  Gör som du, sitter lite på sidan om, då käre sambon står vid spisen för en gångs skull. Kan vara bra att vara förkyld ibland.
  Vilket fint skåp. Ser fram emot resten som inte heller jag förstår hur det är tänkt.
  Många kramar till er båda från oss/A-K

  1. Visst är det bra att ibland sitta vid sidan om och då och då koma med lite goda råd. Hoppas du nu snart blir piggare.
   Skåpet blev väldigt bra och nu är även det andra klart. B har gnetat på väldigt bra med alla delar och fått till det så bra.

   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Eva Nyström Rittsel, en glaskonstnär grundade 125 kvadrat en gång i tiden. När vi hade konstklubb på jobbet plockade vi alltid in både hennes alster och några verk av keramiker just från den butiken.

  Tur att du har en tekniker hemma som kan läsa sådana monteringsanvisningar. Jag är precis som du – totalt hopplös på att tolka dessa. Byrån är ursnygg förresten!

  1. Vad roligt att du känner till 125 kvadrat och har haft med alster därifrån till konstklubben på ditt jobb.
   Jag har passserat här många gånger och stannar alltid och tittar i fönstren men idag gick jag in och stannade länge. Mycket fint att titta på.
   Skåpet/byrån blev väldigt bra och passade och nu är även en längre, låg, bänk/skåp klart.Glada tillrop och beröm har jag bistått med, liksom nu kvällens middag. Idéer har jag, mne är glad att någon kan få till dem rent praktiskt.

 3. Bruksanvisningar är inget för mig heller. Jag är alldeles för otålig för att hinna läsa dem från början till slut! Tur att Patrik är utrustad med bättre tålamod ?
  Men skåpet var jättefint. Och visst är det roligt att förnya sig ibland!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Jag försökte ha viss koll på bruksanvisningen från soffan men B är klurig så han ser hur det ska vara, något jag inte ser. Men genom att titta i bruksanvisningen kan jag komma med goda råd och pigga tilllrop. Vet inte alltid om de uppskattas.
   Nu är båda möblerna klara och det blev riktigt bra.
   Stor kram och snart ses vi. Saknar dig.

 4. Ja Sofo har man hört talas om, har till och med för mig att vi var nära att äta däromkring sist när vi var i Stockholm men hittade ett annat ställe närmare medborgarplatsen.

  1. Gränserna är flytande och gott om restauranger och caféer finns det på hela Södermalm.
   Sofo är mysigt och det finns en hel del här att upptäcka.

  1. Fullt förståligt! Men man kan ju idag köpa möbler som inkluderar montering och dte hade jag fått gjort om inte maken varit så händig.
   Men nu är både skåpet och långbänken monterade och klara och öfrvaringsutrymme utökat. Men jag rensar även friskt…
   Kram och natti.

 5. Visst är det mer givande att se någon annan arbeta:) Jag gillar att skruva och montera så jag brukar alltid lägga mig i . Jag har aldrig kunnat sitta snällt och titta på:d
  Den butiken har jag inte varit inne i men skulle mycket väl kunna tänka mig att gå in där nästa visit till Stockholm. Trevlig kväll!!!

  1. Vad gäller skruvandet så är det inte alls intresset som saknas utan mer förmågan. Men jag läser gärna ocht tittar noga på manualerna.
   Tyvärr hjälper det inte alltid… Men maken är flink och åfr till det- Det åf rinte jag. Härligt att du är flink i händerna för det underlättar verkligen om man vill ha något monterat.
   Butiken 125 kvadrat är väl värd ett besök liksom många av de mindre butikerna här på Söder.

 6. Jag älskar att skruva möbler . Det var ett riktigt snyggt skåp och säkert praktiskt med alla utrymmen.
  På 125 Kvadrat hade Raoul varit och köpt julklappar en jul. Jag fick en stor kopp med den där katten i botten på insidan. Ronja fick en väska. Jag har aldrig varit där… borde kanske gå.
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  1. Du är ju bra på det här och ser hur saker ska vara. Jag gör ju inte det, men lite kunde jag i alla fall bidra. Och som arbetsledare gav jag B mycket fria händer och jag tror han uppskattade det. Skåpet blev väldigt bra och rymmer mycket. Även en bänk med dörrar och lådor är på plats framför fönstren och där jag monteringen av bara farten för det var gansk alika jobb.
   Nästa gång du kommer till Sockholm så ta en titt här på 125 kvadratmeter för där finns en hel del roliga saker. Jag har passerat många gånger mn nu var öfrsta gången jag gick in.
   Trelvig söndag!
   Kram!

 7. Den butiken har jag faktiskt varit i – jättetrevlig med många spännande saker! När det gäller sådana där beskrivningar så springer jag helst därifrån om de skulle dyka upp 😉

  1. Vad roligt att du varit i butiken. Jag har passerat många gånger men först idag varit in där. Och jag kommer tillbaka.
   Nu är både skåpet och bänken monterade och klara och maken har gjort ett toppenjobb. Jag har bidragit med uppmuntrande tillrop,
   handräckning och i alla fall försökt förstå vad man skulle göra. Ett gott försök.

 8. TACK för info vad Sofo står för, jag har undrat så!!!
  Å vilket snyggt skåp din make fixade till , jobbet görs likadant här hemma…jag står för hantlangning och glada tillrop!
  Tack för tipset med min onda musarm, har just fått naproxen utskrivet…få se om det hjälper…
  Kram och sov gott!

  1. Ja, nu vet du vad SOFo står för och hur namnet kom till.
   Skönt att läsa att du också leder och förselar snickarjobbet hemma och någon måste ju göra det också-
   Skåpet blev bra och även en bänk med lådor och dörrar är klar och på plats.Blev riktigt nöjd med båda.
   Och maken hade mycket tålamod med allt.
   Hoppas nu din arm blir bättre och en kur med naproxen är en god början.
   Kram!

 9. Först så delar du in Stockholm statsddelar – till mitt nöje så jag får lite ordning på storstan, så närmar du dig ditt eget lilla bo och ett skåps ihopsättande – från det yttre till det inre , lyckad koncept på ditt inlägg.
  Det ska bli så roligt att se det på plats 🙂
  Stor kram!

  1. Tack fina Tove för uppmuntran!
   B har lyckats väldigt bra och jag har i den arbetsledande ställningen gett honom ganska fria händer. Du vet jag är inte så praktisk.
   Välkommen att se hur dte blev.
   Stor kram!

 10. Stockholm ja, där finns de mesta.
  Uch o fy för att montera ihop möbler där använder jag min kvinnliga list och säger Kan inte 🙂 så får gubben fixa själv.
  Snyggt skåp din fick ihop.
  Krami z

  1. Jadå, Stockholm har mycket av det mesta.
   Vad gäller möblerna så är det min svaga sida men jag är bra som arbetsledare och låter maken ha eget ansvar. Jag komme rmed glada tillrop och kan hämta lite material. Skåpet blev bra och nu är även en bänk/långt och lågt skåp också klart. Bara att flytta in i båda.
   Men det får bli i veckan för nu är vi på resande fot.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Tack! Ja, det blev bra och nu är också en längre och lägre bänk/skåp med lådor monterad och på plats.
   Mycket förvaring blev det och bra avlastningsytor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *