Polen Resor utomlands

“Idealstaden” Nowa Huta – Nya stålverket

Jag är nu hemma igen från resan till Polen. Det har verkligen varit en fin resa på alla sätt och många upplevelser har jag med mig hem. I torsdags, på förmiddagen när vi anlände till Krakow och  möttes här vi av vår svensktalade lokalguide och en buss. Perfekt så vi kunde genast ta oss an denna vackra stad med sin grymma historia. Efter vår lunch tog vi en tur genom stan och fortsatte  mot “idealstaden” Nowa Huta – Nya stålverket.

Nowa Huta/ Nya stålverket -"Idealstaden" ligger strax öster om Krakow. “Idealstaden Nowa Huta , Nya stålverket, ligger 15 km öster om Krakow. Här är en av entréerna till stålverket. (Bild från bussen. Svårt att stanna till här)

Idealstaden Nowa Huta kan ses som den östligaste stadsdelen i Krakow. Men krakowborna anser inte att den hör till staden.

Nowa Huta – Nya stålverket – Idealstaden

är idag med sina drygt 200 000 invånare en av Krakows mest befolkade stadsdelar. Men krakowborna anser inte att stadsdelen hör till Krakow. Detta kom att bli en arbetarstadsdel och  tanken var att den skulle bli det nya Polen som fick nya gränser efter andra världskriget.

Man började bygga Nowa Huta, i juni 1949, under den socialistiska regering som kommit till makten i Polen efter andra världskriget. Och det fanns ett stort motstånd bland Krakows medelklass när kommunisterna tog makten.  För att jämna ut klasskillnaderna bestämde de styrande att stålverket skulle byggas här. Det skulle bli  en socialistisk stad för arbetare. Detta innebar också att de bönder som bodde här fick lämna sina gårdar och åkrar och flytta utan att få betalt för det de ägde. Fullt förklarligt att folk var missnöjda med beslutet. Bönderna förlorade också sina skördar efter som den 1 juni var byggstart.

Pampiga byggnader som tillhörde de adninistrativa delarna av idealstaden Nowa HutaPampiga byggnader som är de admininstra delarna  av “Idealstaden.” Här inne i byggnaderna har man ite sparat på slantarna.

Stålverket

byggdes alltså på ett område som bestod av Polens bästa jordbruksmarker så dessa försvann. Men orsaken till placeringen  av Nowa Huta just här var att råvarorna till stålverket transporterades från andra delar av Polen,  gamla Tjeckoslovakien och Sovjetunionen. Och här fanns goda järnvägsförbindelser. Dessutom var det nära till utbildningsstaden Krakow. Stålverket, som fick namnet Vladimir Lenin, invigdes 1954 och redan då fick många arbete här. Och främst var det de utan utbildning som fick anställning. Stålverket var som störst på 1970- talet och hade då ca. 40 000 som var anställda.

En staty av Lenin restes av Lenin i Nowa Huta 1973 och denna staty hamnade genom ett inköp hos den svanske mannen “Big Bengt Erlandsson” och kom till High Chapparal. (En sorts nöjespark i Småland)Men jag vet inte om Lenin är kvar där.

Man ändrade statsskicket i Polen 1989 och då bytte också stålverket namn. Det nya namnet blev efter en polsk ingenjör och vetenskapsman. Tadeusz Sendzimir. Förutom stålverket byggdes också en tobaksfabrik och en stor cementfabrik.

Idealstaden

Stadsdelen blev planerad just som man tänkte sig att en idealstad för det nya och socialistiska Polen skulle vara. Här skulle det finnas järnverk och bostadsområden. Man byggde ett torg som blev centrum och därifrån utgick långa gator men träd planterade som ledde ut till stålverket. Området blev en “stalinistisk” (diktatorisk)  idealstad . I Nowa Huta finns det en bostadslänga som kom till på 1950-talet och som heter Svenska längan “Blok szwedski”. Arkitekter härifrån fick chans att åka till Stockholm och blev inspirerade av husen här i de yttre förorterna, “miljonprogrammet”. En del hus har också inspirerats av bostadshus som Le Corbusiers ritat. (Schweizisk designer, arkitekt, konstnär  m.m.)

En av de långa gatorna i Nowa Huta - IdealstadenDet regnade rejält när vi var här så det blev bara snabba turer ut för att titta på “Idealstaden”

 

20 svar på ”“Idealstaden” Nowa Huta – Nya stålverket”

 1. Så mycket historia som du har fått dig till livs igen. Otroligt så mycket det finns att ta in. Historia är inte bara viktig, den är tung. Och dina bilder talar.
  Har precis avslutat boken “Skönhetens väg” och har huvudet fullt av historia. Den var jättebra.
  Önskar dig en fin lördagskväll. Stor kram!

  1. Ja, och man förstår helheten på ett annat sätt. Har ju läst en hel del både fakta och skönlitterära böcker som utspelat sig i Polen och det är många gånger tung läsning. Men så viktig. “Skönhetens väg” har jag läst och med stor behållning.
   Önskar dig också en fin kväll och att du blir bättre för var dag.
   Stor kram

 2. Tänk så det kan bli när överheten bestämmer. Historien visar väl att det egentligen var en sorts skövling dom gjorde.
  Liknande historier finns på många håll i världen. När jag tänker å stål går mina tankar osökt till den store Mao. Du vet säkert vad jag syftar på-
  Kram

  1. Rent förfärligt Jodå, först skövlade nazizterna och sedan kommunisterna. Polen har haft det riktigt knepigt. Och det är ingen idé att försöka tala ryska här inte. Visst finns liknande runt om i världen. Jag tänkye både på Mr Mao men än mer på Kambodja och Pol Pot.
   Vi har det allt bra här.
   Kram

 3. Vilken udda stadsdel med ett ännu mera udda namn “Idealstaden”. Riktigt intressant att få veta tanken bakom stadsdelen. Roligt också att ni tittade på en förort till Krakow och inte bara gjorde sightseeingturer i stadens centrum. Och nu är du hemma igen i ett svinkallt men soligt Stockholm.

  1. Vi har sett och upplevt en hel del blandat och det är ju en del av resan. Vår polska guide tog oss med till flera intressanta platser som man kanske inte annars tagit sig till. Just Nowa Huta har ju sin speciella historia. I och för sig är det enkelt att i Krakow komplettera promenader med spårvagn för att se och uppleva mer.Verkligen kyligt här hemma spå jag har fått plocka fram höstkläder för ett tag. Men det har ju varit sol idag. Bra så.

 4. Det finns verkligen ganska udda ställen i det forna Öst. (Ja, det ligger ju fortfarande där det ligger, men du förstår vad jag menar).

  Välkommen hem igen!

  1. Tack! Fint att var hemma i Stockholm igen också. Och här har vi haft en strålande vacker höstdag. Visst finns många udda ställen i det forna öst och Nowa Huta är ett av dem. Intressant att ha varit här. Och Krakow i sig erbjuder mycket av det mesta. En vacker stad med sin hemska och spännande historia.

 5. Ni har verkligen hunnit med att se mycket! Och solen sken en stund där i alla fall , efter regn kommer ju solsken!
  Välkommen hem!

  1. Tack! Vi har verkligen sett och upplevt mycket och även haft en del “fri tid.” Uppskattat av alla. I tisdags var det +23 och skönt sommarväder. I övrigt var det vädermässigt helt ok.
   Kram

 6. Ja, historia är tungt, men intressant. Säg vilket land som har enbart positiv historia!? Finns det över huvud taget? Polen är hårt drabbat, absolut. Tänk vi vet så mycket, egentligen, att diktaturer, oavsett till höger eller vänster, medför olycka, mord, och elände. Trots det så tror jag inte så många lever i tanken att det aldrig mer kan hända, här eller någon annan stans?

  Idealstaden hade jag aldrig hört talas om, inte under den benämningen i alla fall. Den nedersta bilden är väldigt vacker, blött, solsken och så alla läckra höstfärger!

  1. Visst är det! Och det som hänt hoppas jag att vi lärt oss något av. Jag tror inte det finns något land med en positiv historia- Men Polen drabbades väldigt hårt och med först Nazityskland och sedan ryssarnas intrång. Förstår fullt ut att ingen polack vill tala eller förstå ryska. Nowa Huta är väldigt speciell. Tänk alla bönder som här fick flytta och lämna allt utan ersättning.
   Jag tycker också om sista bilden.En fin blandning.

 7. Polen har haft det tufft på många sätt. Inte bara i de trakter där du har varit utan överlag.
  Stackars människor som fick lämna hus, hem och ägor utan någon som helst ersättning. Inget ovanligt när kommunismen får tala, dessvärre. Tack Ditte för den historiska vandringen på olika sätt.
  Jag har varit till Polen, men bara till städerna Gdynia och Gdansk och i mera turistisk anda.
  Den sista bilden är höstligt vacker.
  Ha det gott!

  1. Visst har Polen haft det tufft i olika omgångar. Först nazisterna och sedan kommunisterna. Allt har satt sin prägel. Krakow har ju klarat sig undan bombningar och är en välbehållen stad vad gäller det “yttre,” Men människor här har verkligen lidit- Krakow har sin historia och berättar den fängslande på olika sätt. Gdansk och Gdynia har jag också besökt och fina städer är det. Men mitt hjärta är nog i Krakow.
   Ha det fint du också.

 8. Intressant att läsa, för du skriver så bra. Du har säkert en massa rolig o mindre rolig info om alla ställen du besökt och delar med dig av till oss…tackar för det …kram å fin söndag

  1. Tack! Jodå, mängder av minnen finns och de flesta roliga. Men visst finns det annat också.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram

 9. Ja tänk detta behov av att visa hela världen vilket idealsamhälle man har byggt. Kan det någonsin bli bra med de förutsättningarna att man med skrytbyggen och skövling tvingar folket till något de inte är redo för, oavsett bra avsikter.
  Mycket intressant läsning, o välkommen hem!

  1. Tack! Just detta var mina tankar också. Och för det polska folket sp gick de ur askan in i elden. Nazister och sedan kommunister. Det var intressant att få veta mer om Nowa Huta. Och krakowborna tycker inte att stadsdelen hör till Krakow. Dock går det spårvagn hit.
   Kram

 10. Så intressant! Tack för fin guidning! Återigen är du ute på en mycket intressant resa. (Ja, jag vet att du är hemma nu.) 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Krakow är en fin stad och extra roligt att få veta och se mer av den och omgivningarna. En lyckad resa på alla sätt.
   Önskar dig också en fin vecka.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *