Stockholm

Iakttagelser längs med Mälarens vatten

Att bo med närheten till ”vatten” är något jag verkligen uppskattar. Här bor vi direkt på kajen vid Hammarbykanalen, en del av Saltsjön/Östersjön. (Nåja, direkt salt är inte vattnet, snarare lätt ”bräckt”. ) Och några hundra meter längre västerut, efter Hammarbyslussen tar ”Grodhavet” – Mälaren vid. Promenader och många iakttagelser blir det längs vattnet och under alla årstider. Här är det mitt i stan men ändå med naturen helt inpå. En verkligt lyckad kombo. Perfekt att ha båda delarna tillgängliga och inom några minuters promenad.

De lätta sommarmolnen speglar sig fint i Årstavikens/Mälarens vatten. Och många småbåtar ligger kvar vid bryggorna. (Hit tar det mig åtta minuter att gå…)

 

Måndagens iakttagelser

gick till stor del i grönskans tecken. Och förutom all grönska och med vattnet några meter från oss fanns en hel del annat att titta på. Eller vad sägs.

En av dagens iaktagelser var en pianospelande man mitt i naturenEtt spelande piano. Jo då, det medföljer en pianist som spelade.  Men tanken på att ta med sig ett piano ut i naturen är svårslaget. I mitt tycke. 

Vackra stockrosor växte fritt utanför de välansade kolonilotterna. (Finns många sådana här i området).

Vinbären ser ut att mogna i år också. Vi såg många bärbuskar i olika koloniträdgårdar.

Fler iakttagelser. Fint med en paus vid strandkanten. Att slå sig ner på en sten vid vattnet och njuta av en skön, dock lite mulnande julidag, såg fridfullt ut.

Gott om badbryggor finns det men vill man inte ta ett dopp så går det bra att här träna sin balans eller flygförmåga.

Gamla Årstabron, en järnvägsbro, invigdes 1929. Tidigare gick tågen på en järnvägsbank med en svängbro vid Hornstull, en annan del av Södermalm. Men när den nya farleden kom, som tog båtar från Mälaren genom Hammarbyslussen, till Saltsjön så behövdes en högbro som även var både järnvägsbro och dessutom öppningsbar. Tanken var från början att bygga en bilväg ovanpå järnvägen men så blev det inte. Gamla Årstbron renoverades 2005 när den nya bron togs i bruk.

På andra sidan gamla Årstabron ligger Årsta Holmar. Och tåg passerar fortfarand över bron, men den öppnas inte. Segelfri höjd är 26 meter och är fartygen högre får de ta ”kustvägen” och inte Mälaren. 

Den här kanotisten sågs under Årstabron och här, strax efter, är det dags för en paus. 

Iakttagelser från första parkett. Här tog vi ett vattennära ”pitstop”. Liljeholmen i bakgrunden, vatten och båtar vid bryggorna.

Och denna speciella flotte fångade förstås min uppmärksamhet där vi satt.  Motor, badstege, ”ugglemåsskrämma”, soffa, björkar och liten rabatt.  Skulle gärna följa med på en tur.

Bland dagens iakttagelser blev denna flotte det där lilla extra. Ligger fint vid Årstaviken, under Årstabron.

 

 

30 svar på ”Iakttagelser längs med Mälarens vatten”

 1. Tänk, du bor mitt i nordens Venedig, mitt i vattenriket, helt fantastiskt! Och hur många huvudstäder i världen kan ge en sådan känsla av trevnad, skönhet och småstad? Ja nu har jag iofs inte besökt så många huvudstäder men man har ju sett på film och bild.
  Den här sommaren verkar bli svårslagen vad gäller soltimmar. Bara det att det är torrt, så torrt. Vi har bränder längs järnvägarna stup i ett, med påföljande stopp i trafiken och stora resurser för att släcka bränderna. Eldningaförbud i hela Dalarna och bönderna får nödslakta djur för dom har inte foder. Nog är det uppochnervända världen, annars brukar ju skördarna mest regna bort…
  Önskar dig sköna dagar, jag tar det väldigt lugnt, värmen bekommer mig inte väl. När det väl blir lite svalare då tar alla flygfän över luftrummet och gärna också min kropp så några skogspromenader är det inte tal om…
  Kramen

  1. Jag är väldigt förtjust i Stockholm och tycker nog att det inte direkt är många huvudstäder som kan kvala in i samma klass. Natur och skärgård i stort sett mitt i stan.
   Visst är det torrt nu. Har läst och sett brändena på tv. Illa med nödslakten. Riktigt illa.
   Jag tar det också väldigt lugnt nu, orkar inte så mycket. Här är det mulet och lite svalare idag men mig gör det inget. Dotterns hund, Curre, en labrador, är här i ett par dagar så ut kommer jag.
   Här slipper vi i stort flygfäna. Ja, inte måsarna- de är på hugget.
   Förstår att du undviker att samsas med flygfäna i skogen.
   Kram!

 2. Många vackra vyer men den lilla vackra flotten hade verkligen allt sådär hade man njutit bra i rätt väder! Kram och ha en härlig kväll 😀

  Kram

  1. Här längs vattnet ’r det så somrigt, grönt och fint nu. Och vackert med alla blommor i koloniträdgårdarna som kantar vägen.
   Visst är flotten en kreativ skapelse! Hade gärna testat den nu när det är lugnt på sjön.
   Önskar att du är piggare idag-
   Kram och trevlig kväll.

 3. Nästan för underbart för att vara sant. Fotot av Arstabron med tåg och kanot
  är en fullträff. Och paret som sitter och njuter av det hela – ser skönt ut, verkligen.
  Alltid härligt att följa med dej i världens vackrast sommarstad.

  1. Visst är Stockholm en vacker stad! Och jag var själv nöjd med fotot av Gamla Årstbraon med tåg ovanpå och kanoten under.
   Du är så välkommen att följa med mig ut och du ska veta att du många gånger är med i tankarna på mina vandringar.

 4. Gokväll!
  Åh, vilken fin promenad med underbart vackra bilder.
  Sitter nu och tittar på grannens uggla. Den svänger på huvudet efter vinden. Inga duvor flyger nära där?. Varmt och fuktigt här. Fortfarande 28 gr. Saknar er så mina GT-kompisar och grannar.
  Kram/A-K

  1. Gokväll!
   Vacker kväll i Stockholm också men här visar termometern nu +22. Behagligt. Kul med din grannes uggla som vrider huvudet. En sån skulle vi behöva. Men den vi har, utan rörelser, är helt ok.
   Vi saknar dig också finaste AK.
   Kram och tankar till dig.

 5. Förunderligt vackra bilder från vår fina huvudstad! Du/ni bor ju kanon!
  Ja, vilken sommar, finns inga ord, det är bara så underbart. Jag älskar värmen men den gör mig lite slö, så det blir som det blir, med allt.
  Stor och varm kram!

  1. Tack! Ja, det är vackert nu. Och att gå här längs vattnet är en lisa för kropp och själ. Så mycket att titta på och emellanåt vila ögonen på vattnet. Jag orkar inet gå så långt men några km blir det varje dag. Och balkongen är värd så mycket. Fint att sitta där mprnar och sena efetrmiddagar och kvällar när det är skugga.
   Stor kram!

 6. Håller helt med Paula och Ruth! Ja, jag håller med mig själv också som sa ungefär samma sak i en kommentar tidigare. Den här årstiden är Stockholm och speciellt Söder bara såååååå bäst! Fortsätt å njut av vyerna och Sveriges framgång i VM. Snart väntar en klassiker – Sverige-England. Tänk att England äntligen kunde bli kvitt slutspelsförbannelsen med straffläggningar. Men för att vara ärlig så hade jag ändå velat se Colombia som motståndare i kvarten. Men man får ju inte alltid som man vill;-)

  1. Kul med fotbolllen och så roligt fär Sverige. Visst hade det varit roligare att få sett Colombia mot Sverige, men så blev det inte. Tror Sverige kan ta England. Hoppas i alla fall.
   Visst är Stockholm i sommardräkt härligt och Söder lever verkligen upp. Har strosat runt en del nu och hittat många roliga saker som jag inte sett tidigare. Jodå, längs vattnet är det mesta sig likt. Men pianot och den fina flotten med björkar och grön bänk hade jag inte sett tidigare.

 7. Vilken lustig liten flotte. Och björken ser alldeles äkta ut. Det är verkligen fint vid vattnet . Vackra bilder! Gillar bilden på bron. 🙂
  Kram!

  1. Tack! Flotten var jättefin och är björkarna alldeles äkta. Så även den lilla rabatten. Jag skulle gärna följa med ut på en tur om jag blev tillfrågad. Och bron den är ett fint komplment till den nya Årstabron, som jag inte tycker är lika fin. Men mer modern.
   Kram!

 8. Än en gång, Ditte … tack för att jag får följa med på en av dina härliga promenader! Underbara bilder från vår vackra huvudstad! Jag skulle gärna åka med, sittandes på den gröna soffan! Ser mysigt ut!
  Kram

  1. Du är så välkommen med och tror du verkligen skulle uppskatta att passera och stanna til vid alla de fina koloniområdena här i närheten. Otroligt välskötta och med så mycket vackra växter.
   Visst vore det fint med en tur på flotten sittandes på den gröna soffan under björkarna. Kul idé med en sådan flotte.
   Kram och trevlig onsdag.

 9. Det tåls att sägas om och om igen, Stockholm är en fantastiskt vacker stad.
  Det måste vara härligt att bo som du gör.

  1. Variationen är ju stor. Och att vara mitt i och då ha så nära till naturen tycker vi om. Vi trivs väldigt bra men när vi köpte lägenheten tänkte vi inte direkt på hur nära vatten, city och naturen det var.

 10. Vilka underbara omgivningar ni har! Gillar speciellt första bilden – tänk att det bara tar dig 8 minuter att gå dit från söders puls, det ser ju ut att vara långt ut på landet det där 🙂

  Pianot fick mig att tänka på när vi var och hälsade på vänner i Kenya. På alla safaris vi var på tog Gihan med sig pianot (nåja, ett keyboard) sen satt vi på kvällarna ute och spelade och sjöng. Hellre än bra (vår sång alltså, Gihan kan) men oj vad trevligt det var! 🙂

  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Här är det verkligen vackra omgivningar. Vi bor ju mitt i stan men ända med naturen och vattnet helt inpå. Här log jag för det var ett riktigt piano och att rulla hit det måtte ha varit jobbigt. Kul att det framkallade fina minnen hos dig. Men dock lite lättare att ta med en keyboard. Kul med underhållning på safarin. Ja, förutom den nu fick av att se alla djur.
   Strålande sol i Stockholm idag och en ny vacker dag blir det. Inte ett moln och +24.
   Trevlig onsdag!
   Kram!

 11. Under många år var min dröm just att bo så jag hade vattenutsikt. Under fler år så såg jag Vättern från någon höjd när jag körde till arbetet. Lika njutbart varje gång! Men, nu har jag bestämt mig för att jag ska bo kvar i den nuvarande lägenheten så länge jag kan bo här – tills jag dör hoppas jag. Får nöja mig med att ha kort promenadväg till Vättern, även om jag inte kan se sjön från hemmet. Men jag förstår att du värdesätter er lägenhets läge, det skulle jag också göra definitivt! Så vackert, så vackra bilder du visar. Viss är Stockholm vackert!

  1. Bra också att ta en fin promenad till Vättern. Här blir dte ju också så att vi gärna promenerar längs vattnet och avkopplande är det. Man måste ju liksom inte se det.Och att vi skulle bo på kajen var inget vi tänkte på när lägenheten köptes. dEt upptäckte vi mer i efetrskott. Blev en glad överraskning. Det viktigaste är ju att man trivs med sitt boende och känner sig hemma där.
   Stockholm är en vacker stad och särskilt i sommardräkt, men jag uppskattar huvudstaden hela året.

  1. Tack! Ja, Stockholm i sommarskrud är svårslaget när det kommer till huvudstäder.
   Strålande sommar här just nu. Så vackert!
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Stockholm i fin sommardräkt är svårslaget vad gäller huvudstäder. Och visst bor vi bra, mitt i och med naturen nära.
   Stor kram!

  1. Den svenska sommaren är nu som bäst och det är njutbara dagar. Fint att ni också får ta del av det vackra vädret. Allt blir ju så mycket vackrare då. Ha det fortsatt bra på resan.

  1. Det är fint att bo mitt i stan och att ha nära till naturen. Så visst är det lyx i vardagen. En trivsam sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *