Skyltar Södermalm Stockholm

I kanalen och vid vattnet – Skyltsöndag #364

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Bilderna är veckofärska och till största delen vattenbaserade; i kanalen, Hammarbykanalen och vid vattnet. (Och vattnet är här i inlägget är en del av “saltsjön”, Östersjön, som kallas för Hammarbyleden.)

En båtled som  går i Stockholm via Liljeholmsviken och Årstaviken, (i Mälaren) genom Hammarbyslussen  där Saltsjön och Hammarbykanalen tar vid. Hammarby sjö och Danvikskanalen tar vid i öster innan leden kommer ut i Östersjön nära inloppet till Stockholm. Leden är vältrafikerad och många väljer den här vägen via Mälaren på sin väg söderut i landet. Alternativet är att gå genom den södra delen av Stockholms skärgård vilket är både bökigare och längre.

Stockholm. Södermalm. I kanalen, Hammarbykanalen, såg vi denna segebåt på väg in genom slussen och vidare in i Mälaren. I kanalen, utanför hos oss, passerade häromdagen den här tyska segelbåten från Hamburg . Alt klart för slussning och sedan vidare in i Mälaren.

I kanalen

(Alla bilder utom de tre sista är tagna fån vår balkong.)

Alldeles vid Hammarbyslussen, vid Skansbron i Skanstull i Stockholm finns en av Sjöräddningens stationer. Härifrån sker många utryckningar  hela året för att bistå  de som befinner sig i sjönöd.

Och varianterna på fartyg som passerar här är stor. Här ett par skolfartyg som tillhör svenska marinen. HMS Argo A504 och HMS Arcturus, A 503 har båda namn efter stjärnbilder. Detta är två av fem skolfartyg som tillhör den svenska marinen. (HMS betyder Hans eller hennes majestät  och används före fartygsnamn i den svenska flotten )

Stockholm. Södermalm. Hammarbyslussen. I kanalent här, i Hammarbykanalen, ligger två av flottans skolfartyg beredda på att slussa- I Hammarbykanalen, här vid Hammarbyslussen, är marinens fartyg på väg in för att ta sig vidare i Mälaren eller kanske till Södertälje och där ut  i Östersjön genom Södertälje sluss.

Mer militärt på gång.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. I kanalen är röjdykningsfartyget M12 på väg in i Hammarbyslussen. Här passerar röjdykningsfartyget M12 i kanalen på väg att slussa.

Alldeles utanför hos oss är Sightseeingbåtarna i gång med flera dagliga turer. Dessa båtar kör in och genom Hammarbyslussen, tar en sväng på Mälaren och kommer sedan tillbaka ut i Saltsjön.

Kanalen är livligt trafikerad och här passerar mindre och större fritidsbåtar, lastfartyg stora som små, militära fartyg, kanoter, windsurfingbrädor, vattenskotrar,kanalbåtar m.m. Även svanarna brukar ta sig en och annan slussning.

Mycket finns att titta på om man så vill och det kan absolut vara god underhållningnär det kommer till sjönära iakttagelser.

Restauranger finns

det gott om längs vattnen här. Och Hammarby sjöstad, på andra sidan vattnet från Södersidan, har också ett gott utbud av det ät och drickbara. Men där har jag inte varit i veckan.

På kajen, helt nära där vi bor finns restaurang Thaiboat. Och det är en båt som under åren växt till och byggts ut med olika pontoner.  Men nu i veckan såg jag att man också tagit en extra del av kajen till sitt förfogande. På gott tycker jag. För Thaiboat  är populärt.  Hit till restaurangen är det ofta kö och nu kan fler få plats. Och vad gäller plats för de som passerar  som passerar på kajen så räcker det till ändå.

Stockholm. Södermalm. Restaurang Thaiboat ligger i sig på en bårt i kanalen men här har man längs med kajen utökat platsantalet rejält. Restaurang Thaiboat, i sig en båt som ligger i kanalen, men här har  man nu utökat med betydligt fler platser längs kajen.

I går, Valborgsmässoafton, var vi på smygpremiär hos en av våra favoriter Boule & Berså som ligger en bit österut längs kajen. Adressen är Nacka som är grannkommun till Stockholm österut. Säsongsöppningen här är efterlängtad,

Vi var först i kön och på plats strax före 15 när de öppnade. Då ingen kö i baren. 

En skön plats i sofforna blev det och solen värmde så småningom ganska gott. Och här vid nästa kanal, Danvikskanalen, är underhållningsvärdet både trevligt och omväxlande.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

Och jag passar också på att önska alla en fin fortsatt första maj med magnolian som vackert blommar på vår innergård. 

28 tankar kring “I kanalen och vid vattnet – Skyltsöndag #364”

 1. Snyggt skyltat som vanligt och så smidigt att kunna föreviga så mycket från balkongen!
  Önskar en fortsatt fin 1:a maj.

  Kram

  1. Tack. Jag publicerade det hela lite för tidigt. Sånt händer. Kom åt “publicera knappen,” men nu har jag skrivit klart.
   Mycket att titta på kan det finnas och så från alla fönster.
   Önskar dig också en fortsatt fin 1:a maj.
   Kram

 2. Det är väl mycket militär/flottan i färd med att ta sig fram och åter i dessa tider antar jag, fast det har det kanske varit ända sen ubåtskränkningarna på 80-talet, vad vet väl jag om det?
  Fina båtar är det ju hur som helst.

  Skriver det igen, skulle inte alls tacka nej till den utsikten ni har, hade inte behövt tv då kan jag säga. 😉

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Bra att marinen är aktiv på olika sätt. Och kul att se när fartygen kommer. Men det är roligt att se båtlivet i kanalen över lag. Mycket som händer.
   Jag delar gärna med mig av utsikten och nu när jag inte längre kan gå så bra eller mycket är det fint att ha en del jag ser.
   Önskar dig en bra start på maj månad.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Trevligt med större serveringsyta vid Thaiboat och roligt att fler ställen öppnar för säsongen som Boule och Berså.
  Det är rogivande att titta på båttrafik och ni har första parkett från balkongen.
  Så fint magnolian blommar.

  1. Thaiboat är väldigt populärt så att fler gäster nu kan få plats här och fler få jobb här är bra.
   Boule & Berså är då trevligt och blir vårt förlängda vardagsrum nu i vår och sommar. Mysigt att sitta här och alltid något att titta på.
   Balkongen här gillar vi och inte minst nu när båtsäsongen är i gång.
   Vår innergård är så vacker och särskilt nu när magnolian och körsbärsträden är i blom-
   Önskar dig en bra start på maj.

 4. Bra med sjöräddning nära ,-)
  Slussar är intressanta och väldigt smarta!
  Härliga bilder, syns att nu vaknar allt upp igen, vilken känsla! Att svanarna vågar sig in i slussen, förvånar mig mycket! Modiga ,-))) När alla uteserveringar öppnar, härligt och den stora husbåten där ni bor, mysigt.
  Magnolian, vilken färg och så många blommor, tjusigt! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det och de har mycket att göra. Många som befinner sig båt har inga kunskaper alls. Tyvärr-
   Än har inte svanarna börjat slussa men de brukar göra det i juni-juli och då med ungarna.
   Njuter av grönskan på innergården och nu är det många magnolior och körsbärsträd i blom.
   Önskar dig en bra start på maj.

  1. Tack! Mycket att se på härifrån både i kanalen och längs kajen. Extra roligt är att vår innergård är så fin och man satsar verkligen på att den ska grönska och det gör den.
   Önskar dig en fin kväll.

 5. Trevligt med alla båtar du kan se från balkongen.
  Stort underhållningsvärde.
  Fint vara först i kön, då behövde ni inte trängas som du skrev!
  Ha en bra start på maj månad.

  1. Är verkligen så förtjust i att bo här på kajen. Mycket som händer både i kanalen och längs kajen.
   Och först i kön var vi. Kommer att bli många besök här i vår och sommar.
   Önskar dig också en bra start på maj månad.

 6. Härliga skyltar, många rörliga flytetygsskyltar också som passar en salt tjej. Magnolian skyltar den också på sitt sätt. Är så vacker!
  Tack Ditte för en härlig skyltskörd!
  Kram

  1. Tackar! Nu när jag inte längre är lika rörlig som vanligt så är det fint att ha lite att titta på. Och båtar gillar jag och det passerar här i stor variation. Lite speciellt nu med flera militärbåtar bara på ett par dagar.
   Magnolian skyltar i sig om den vår vi har och jag gläds åt den fina innergård vi har. Tar gärna vägen förbi där.
   Kram!

 7. Älskar din Skyltsöndag! Allt har ju vaknat hos dig, inklusive magnolian. Å på vattnet ser det ut som om det redan är sommar, både vad gäller yrkestrafik och fritidsliv. Så skoj att du kan följa “vattenlivet från första bankett. Suveränt! Du behöver liksom inte åka på semester. Vyerna du har är ju nästan bättre än i Torrevieja, allt ligger för dina fötter om man säger så.
  Tusen tack för länken och din somriga Skyltsöndag:-)

  1. Tack! Här har jag mycket nedanför fötterna, i kanalen. Och stor variation är det. Men denna vecka har det varit betydligt fler militära båtar än annars. Och bra att de är på hugget.
   Nu när jag har än knepigare med att gå så är jag extra tacksam för att utsikten är varierad.Finns alltid något att se. Och som du skriverm den omväxlingen har jag inte alls på samma sätt i Torrevieja.Men en hel del annat finns förstås.

  1. Här finns så mycket kul att titta på och det är en levande miljö. Så kul att se alla varianter av flytetyg som passerar.

 8. Oj så fint magnolian blommar, fantastiskt!
  Snyggt skyltat med alla båtar, och Thaiboat, jag hoppas på ett eller flera besök där i år!
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Tack! Och många båtar har passerat. Kul att se. Visst är magnolian vacker! Vi har flera i blom på innergården så jag tar gärna den vägen när jag ska ut.
   Thaiboat har utökat en hel del och det är ju positivt. Fler får plats och fler kan jobba här.
   Hoppas ni tar en tur till Thaiboat. Kanske ses vi där?
   Kram!

 9. Vad mycket fint du fått ihop som passar så bra in i skyltsöndag. Vilken rörelser ni har där i kanalen. Så trevligt. Våren har stannat upp lite på mina breddgrader…

  1. Tackar! En del har jag fått ihop genom stunder på balkongen och intressant att se vad som rör sih i kanalen. En del militärt blev det också.
   Ja, du har ju passerat här ett antal gånger. Här pågår våren och jag hoppas den fortsätter med det.
   Förstod av dotter som varit utanför Timrå i helgen att det var en del is i älven och tämligen kyligt.

  1. Nu är det skön vårkänsla och så mycket grönskar. Bara att njuta.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

  1. En hel del roligt finns ofta att se både i kanalen och på kajen. Och fint nu att sitta ute när det är lä.
   Önskar dig en bra vecka.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.