Torrevieja

I väntan på – Torrevieja dag 8

I lördags kväll var vi hemma hos vänner och satt i sena timmen på deras terrass. Samtalsämnena var många och vi kom också in på praktiska frågor, bl.a. läckage. Har man ett mer tillfälligt boende här så kan mycket inträffa. Ja, även om man bor permanent förstås. Inte minst läckage eller inbrott. Lätt hänt med en vattenläcka, egen eller hos en granne. Just så blev det hos oss. En liten vattenläcka från varmvattenberedaren. Så genast efter helgen tillbringade vi ett par dagar i väntan på en rörmokare och ny varmvattenberedare.

En verklig trygghet är det att få hjälp med tillsyn av stugan när vi inte är här. Och vi har turen att få den av bl.a. vännerna Ami och Patrik och ibland även av  Ama och Anders som tittar till vårt boende. Men visst är det bäst om man själv är på plats och kan “mota Olle i grind” om och när något händer. Tyvärr är det ju inte alltid så.

Torrevieja. Spanien . I väntan på rörmokaren blev det en promenad i hemmakvarteren. I väntan på rörmokaren blev det igår en kortare runda i hemmakvarteren.

I väntan på

en rörmokare och ny varmvattenberedare spenderade vi delar av måndagen och tisdagen hemma. För helt plötsligt såg vi sent i lördags kväll att det fanns några vattendroppar på diskbänken. Vi anade genast oråd. Varmvattenberedaren. Den sitter i ett skåp till höger om diskbänken. Vi hade absolut ringen aning om hur gammal den var, men vi har inte bytt den sedan vi flyttade in 2013 så säkert var det dags för ett byte. Nåväl, snabba ryck fick det bli. För snart är det dags för oss att lämna sommaren här och återvända till den svenska hösten. Och en läckande varmvattenberedare ville vi absolut inte ha. (Visserligen stänger vi av vattnet men behållaren är ju fylld. Och om 80 liter rinner ut på golvet är det en del)

Måndagen ägnade vi åt att “scanna” marknaden men inte helt lätt att hitta någon som kom med kort varsel. Rörmokare finns det gott om men ingen som kunde komma genast. Men  med min envishet, min både bästa och sämsta egenskap, lyckades jag förmå en rörmokare att ta sig tid och han kom igår, tisdag.

Gott om kaktusar finns det i en liten plantering helt nära oss. Och det är familjer som bor just där som har anlagt den lilla kaktusparken. God tanke.

Längs vår gata

är det mest radhus och några har byggt på en våning. Även en del flerfamiljshus finns liksom en del 3-7 våningshus, ungefär som det ser ut i övriga Torrevieja. Även i stadskärnan finns en del gamla stadsradhus insprängda mellan de lite högre flervåningshusen. Området hos oss kom till på 1990-talet och innan dess var detta rena landet där det fanns kor. Gatorna i närheten fick sina radhus i mitten av 80-talet och även där var det innan landsbygd med gärden.Nu är det här en ganska blandad bebyggelse som det är här i stan.Men tämligen gemensamt är att man  äger sitt boende eller hyr i andra hand.

Torrevieja. Spanien. I väntan på rörmokaren blev det bågra vändor här längs vår gata.En liten bit av “Solskensgatan” och kvarteren där vi bor. Så i väntan på rörmokaren blev det ett par varv här fram och tillbaka. (Trädet här som sticker upp och ut är ett papayaträd.)

Installation

Så var det tisdag eftermiddag dags för en installation.Rörmokaren med ny varmvattenberedare gjorde entré. Men först skulle den gamla ut. Det blev ett hårt jobb och maken var behjälplig. Varmvattenberedaren var tillverkad 1986 och då fanns inte ens vår stuga. Så var den kom ifrån vet vi ju inte och att den nu började läcka var ju inte alls konstigt. Den var helt rostig i botten.

Så skulle då en ny in. Knepigt det också för den hade betydligt större diameter än den gamla. Maken och rörmokaren  monterade ner skåpet med stomme, dörrar och lister. Nu var det millimeteranpassning för att få in beredaren. Väggarna var inte alls raka.

Varmvattenberedaren är på plats. Verkligt precisionsarbete och skåpet väntar på att komma upp igen. Men det kommer att krävas en del måttanpassning så maken kommer att få en hel del jobb. Tur att han också är envis.

Resten av dagen

blev det inte så mycket. Hade ett par inköp att göra och gick ner till heminredningsbutiken “Casa”. Blev trött bara jag kom in och möttes av julgranar. Nu i oktober. Vet ju att man hemma i Sverige också har uppfattningen om att julen numer flyttats fram till oktober. Något jag verkligen ogillar. Undrar så varför då.

Kanske en mer  vit jul i år.

Några andra varianter av granar fanns också.

Ägnade mig mer åt nutid. Eftersom det varInternationella gin och tonic dagen” i går så var det ju aktuellt att “fira” denna.

En god gin & tonic blev det på terrassen i kvällningen. Och med lite bleka, närodlade citroner från grannens träd.

Det var nästan fullmåne igår så jag passade på att föreviga den.

33 svar på ”I väntan på – Torrevieja dag 8”

 1. Det ser trevligt ut där på er gata!
  Trist med läckage, men vilken tur att ni upptäckte problemet nu och fick det åtgärdat!
  Jul i oktober känns verkligen alldeles för tidigt!
  Fin bild på fullmånen!
  Ha en fin eftermiddag!
  Kram

  1. Vi bor i ett tämligen spanskt område men även med en del andra européer. Antalet svenskar här är få. Och här är det inte direkt några “föreningar”. Inte annat än i de högre husen med bostadsrättsförening. Visst var det tur att läckaget kom nu och att vi upptäckte det och att en ny varmvattenberedare kom på plats.
   Visst är det illa med jul i oktober. Jag blir helt trött av blotta tanken. Men såg att man även börjat i Sverige i början av oktober. Pust!
   Tjuvbörjade med månen men den var ju nästan full.
   Önskar dig också en fortsatt fin onsdag.
   Kram

 2. Fint ni fick varmvattenberedaren fixad.
  Inte kul med läckage om ni inte är där.
  Vi har beredare i duschen i Thailand.
  Kallt/ljummet i köket.
  Värmer vatten till disk och ev. tvätt.
  Fungerar bra för oss.
  Fortsatt trevlig vecka.

  1. Jättebra med snabbt jobb utfört. Den här ordnar allt vårt varmvatten både till kök och badrum men den är placerad i köket vid diskbänken. Men vet de som har sina i badrummet också.
   Som ni har det har vi också haft det i Thailand och det har fungerat fint-
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 3. Får väl säga grattis till den nya familjemedlemmen. En himla tur att den 35 år gamla vattenberedaren gick sönder när ni var “hemma”. Å med så många år på nacken, fick den faktiskt ge upp tycker jag. Din man verkar vara tekniskt begåvad, så en himla tur att han kunde hjälpa installatören och nu även finslipa “väggarna”. Duktigt! Det är ju inte alla som har handverkstalang om man säger så. Jag/vi skulle gått bet här.

  Din solskensgata är så fin med så många läckra trädgårdar. Tacksamt med en kaktusodling, då den inte behöver verkligen kärlek eller underhåll;-)

  1. Tackar! Och himla tur att den nu började säja upp sig när vi var på plats. Maken är som ett “tekniskt kontor” och väldigt praktisk. Bra på att tänka ut lösningar och genomföra dem.Jag är ju motsatsen.
   Vår Solskensgata är trevlig och tämligen spansk och det gillar vi. Men här finns nationaliteter från olika delar av Europa och det är trevligt. Många hälsar igenkännande.
   Har under dagen undrat så hur det gått för dig idag med sövning och operation. Har tänkt en hel del på dig och hållit tummarna. Hoppas att du mår ok. Men det tar ju sin tid efter det man varit sövd-
   Önskar dig nu god bättring och skickar en rejäl kram.

 4. En vattenläcka när man är hemma är nog så illa men är man inte det kan det bli rena katastrofen om det vill sig illa. Skönt att du fick tag på en rörmokare som kunde åta sig arbetet. Ibland är det verkligen inte lätt att hitta hantverkare tyvärr.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Och vi hade himla tur här att vi såg att det börjat droppa från varmvattenberedaren. Väldig tur också att en röris kunde komma och ordna det hela med så kort varsel. Mycket jobb blev det. I värsta fall hade vi ju fått hjälp av vänner men visst är det bäst att ordna det när man själv är på plats.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Vattenläcka, jo tack du. Vi hade en sån i Barndomslandet. Det blev nytt badrum, först asbestsanering, sen allt nytt från grunden. Inte gratis! Men vi är ju glada att ha det gjort. Nu fungerar det, hur länge vet man ju förvisso inte.

  1. Vi hade himla tur som såg att det droppade. Maken har gjort en anordning så att ev. vatten ska rinna ner i diskhon men den kan juinte svälja 50 l på en gång heller.
   Kan tänka mig att det blev rejält jobb i Barndomslandet. Och till en rejäl kostnad. Fint att det blev ordnat och att det nu fungerar.
   Illa att ni inte fick något från försäkringen.Verkligen “surt”.

 6. Vilken tur i oturen att detta hände när ni var på plats! Inte kul med skador och allt ersätts inte av försäkringar. Ni bor ju så underbart fint, har säkert sagt det förut. Man blir heller inte vis av skadan. Ser bara på min cykel. Jag tror inte detta hade hänt om den fått stå i källaren, men man så att säga motade ut den. Det kostade över tvåtusen att laga och jag har inte hittat något på försäkringen som täcker detta. Nåväl, överlever väl detta.
  Ha nu en trevlig kväll, stor kram!

  1. Visst var det! Vi har en bra försäkring men det är ändå knepigt att få ersättning. Nu hade Bosse för länge sedan ordnat med avrinning via diskhon och det hade hjälpt en del. Men visst hade det blivit blött.
   Illa med din cykel. Tycker ju att bostadsbolaget borde stå för kostnaden för de har ju egna försäkringar. Vet att liknande hänt i vårt grannhus men där fick de som drabbats 50% i ersättning om något blivit skadat. Kanske du också kan hitta något hos ditt bolag som kan hjälpa dig.
   Stor kram

 7. Vilken tur att det löste sig så snabbt. Hemska tanke om allt det vattnet hade runnit ut 😱
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Stort tack för ditt tips! Men just denna gång var det ont om tid så det fick bli en annan lösning. Viktigast var att vi fick bytt varmvattenberedare. .
   Kan se framför mig allt vatten som kunnat rinna ut-
   Stor kram

 8. Tur att ni var där när läckan uppstod. Nu fick jag mig en tankeställare om vår externa beredare….Får nog forska i det =) Ha det fortsatt härligt och envis är för det mesta en bra egenskap- jag är av samma sort.

  1. Visst var det tur att vi var på plats. Dessa har ju begränsad livslängd. Maken hade ordnat så att ev. vatten skulle rinna ner i diskhon via en ränna. Bra om vi inte varit på plats. En varmvattenberedare håller ju inte mer än ca, 10 år. Längre om en har tur. Och viss kan envishet vara bra.

 9. Så skönt att beredaren är på plats. Inte trevligt med vattenläckor även om det känns värre här i Sverige. I varmt klimat torkar ju skadan snabbare och ofta han man stenhus. Otrevligt är det alltid.
  Julpynt i oktober? Nej tack 😀

  1. Tur att vi såg att det droppade.Och tur att vi snabbt kunde få hjälp att få beredaren bytt. Den hade ju hållit sig i form i många år.
   Ja, jul i oktober? Begriper inget. Ska vi ha påsk i februari och midsommar i april. Är väl bara en tidsfråga. Puh! Blir matt av blotta tanken.

 10. Bra med envishet! Hade ju inte varit bra att komma tillbaka till ett fuktskadad hus. Eller… stenhus kanske inte är så ömtåliga som ett trähus.
  Julpynt, nej tack. Men först ska vi väl ha Halloweengrejer .. Dem har jag inte så mycket till övers för heller… Halloween är ju ett för nytt påfund för att passa en gammal tant. Ha det fint! Kram!

  1. Oftast har min envishet varit till gagn. Men det är min bästa och sämsta egenskap. Helt klart. Så bra att vi via makens anordning såg att det droppat och att en röris snabbt kunde komma. Och 80 liter som rinner ut sätter nog även sina spår i ett stenhus.
   Hallloween och i Sverige. Blir matt av den tanken. Har dock inte sett så mycket av det här.
   Undrar nu om man ska fira påsk i februari och midsommar i april. Kan man börja med jul i oktober verkar det mesta vara möjligt.Puh! Vissa saker var bättre förr.
   Kram

 11. Vilken tur att ni var på plats och kunde få det åtgärdat så snabbt! Bra att ha en teknisk kunnig make också 😉
  Er solskensgata ser ljuvlig ut.
  Nej, jul i oktober vill man inte ha…
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Visst var det tur att vi bar här. Vi stänger alltid av vattnet när vi åker men det finns ju vatten i varmvattenberedaren so ligger kvar. Maken är både praktisk och teknisk. En tillgång. Jag är helt opraktisk men kan tänka ut lösningar utan att kunna genomföra dem
   Vår gata är fin och gör oftast skäl för namnet.
   Jul i oktober avstår vi och inte vill jag heller ha midsommar i april-
   Ha det bra du också-
   Kram

 12. Himla tur att ni var på plats när beredaren blev inkontinent. Även om man har tillsyn när man inte är på plats så kan mycket vatten hinna drippelidroppa ut.
  Julen är på lite väl tidig ingång även för mig som ändå är ett riktigt julfreak… Fast ett besök i Leroys jultält hägrar ändå 😉

  Ha det finemang!

  1. Visst var det tur att vi var på plats när varmvattenberedaren sa upp sig. Och tur att rörsien kunde rycka ut snabbt. Så nu ska det vara helt ok. En vattenskada vill vi inte ha.
   Undrade just om påsken ska börja i februari och midsommar i april. Borde ju fungera om nu julen börjar förberedas i oktober. Vad gäller jultält så går jag omvägar. Inget alls för mig. Men tur vi är olika.KLart du måste ta dig en tur dit.
   Ha det fint du också.

 13. Hej Ditte!
  Ja VV-läckor är väl det vanligaste läckorna i Spanien. Konstigt att den hållit så länge! Ja läckor i väggar är ännu vanligare då alla rör går där. Tänker på Elena som fick hela sin lgh dränkt av grannen ovanpå… Hon var på semester och grannen under hade fått resten…
  Hade runnit i en vecka antagligen…Allt var förstört. Och försäkringsbolaget var långsamma och ohjälpsamma. Sabadells …
  Ja jag känner ingen inkl mig själv som inte har haft läckor tror jag 🙂
  Jul redan nu gillas inte. Jag är ju inte så julig alls i alla fall. Pengar pengar handlar det om…Och folk handlar.
  Ha en bra resa hem!! Kram P ♥♥

  1. Vi har förstått det och hade liksom ingen aning om åldern på vår. Så inte alls märkligt att den ville gå i pension- Läckor i väggen had evi ju för några år sedan då grannens rör i badrummet inte höll tätt- Minns hur illa det var för Elena och sånt trassel att få ersättning- Vi har Allianz och hoppas de är bättre. De var i alla fall bra när grannens rör läckte. Och snabba.
   Visst är det bedrövligt med jul redan nu. Ska vi kanske börja med midsommar i april. Puh! Och julig är jag absolut inte
   Tack! Är nu på flygplatsen.
   Kram

 14. Så trevligt, er gata väcker en massa bra minnen till livs. Jag hoppas ni är kvar där ett tag, vore så kul att träffas efter den långa karantäntiden!

  1. Vad roligt att det är så! Har saknat er. Tyvärr åker vi hem idag men hoppas verkligen på att snart vara tillbaka och att vi då kan ses.

 15. Så mysigt det ser ut där ni bor. Måste kännas skönt att ha fått en ny varmvattenberedare installerad innan ni lämnar huset. Vatten i all ära men det kan ställa till med mycket elände. Kram

  1. Vi bor väldigt lugnt men inte helt “mitt i”. Havsutsikt har vi heller ingen men det går bra ändå.
   Himla tur att vi var här när varmvattenberedaren började säga upp sig.Och tur att en röris snabbt kunde komma och byta den- Så nu hoppas vi på det bästa-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *