Skyltar Torrevieja

I Torrevieja – Skyltsöndag #380

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Vi är kvar i spanska Torrevieja och härifrån kom också förra veckans bidrag med skyltar jag fångat i farten.

Eftersom vi är kvar i Torrevieja så är skyltningen även denna vecka härifrån. Men värmen har begränsat antalet steg så skyltningen känns tämligen mager. Men den är på plats.

Busstationen i Torrevieja. Här har man snyggat till det. Den busstation i Torrevieja där flygbussarna, långfärdsbussarna och bussarna som går utanför stan använder sig av har man verkligen piffat till i. Och även flera av bussarna kommer i ny modell som är riktigt färgglada.

I Torrevieja

har det fortsatt att vara ganska varmt och i skrivandets stund klockan 15 är det +33. Och det har, i mitt tycke, varit i hetaste laget och med värmerekord i förra veckan med +39. Pust! Men mellan varven har det varit runt 30 grader och på kvällarna någon grad svalare. Så våra havspromenader har tyvärr varit få.Vi har lite praktiska bestyr att syssla med och det är därför vi är här nu i augusti, den varmaste månaden. I juli har det hänt att vi varit här och det var vi 2013 när vi av en slump “blev med stuga”. Varmt då också. Vi bodde då bodde på trevliga  hotell Madrid centralt inne i Torrevieja. Och häromkvällen, när vi varit ute och ätit middag med vännerna Ami och Patrik passerade vi just här på vägen hem.

Hotell Madrid i Torrevieja. Riktigt trevligt boende inne i stan och nära havet. Hotell Madrid i Torrevieja. Ett kärt återseende och lite nostalgi. Högst upp till vänster bodde vi. 

Vi hade en bit att gå hem och passerade en hel vägg där man skyltar med märket “Torremar”, “handgjorda” oliver. Undrar just hur det går till. Antar att oliverna växer som vanligt men att de tas om hand för hand.

I Torrevieja smaksätter firman Torremar gourmetoliver. En hel vägg med reklam för Torremar, gourmet oliver  i Torrevieja .

I går pausade vi på en kinesisk restaurang där vi förutom vanliga tapas också fick salta chips med en droppe chiliolja på. (Vi blev varnade innan att det var starkt) Och inne i restaurangen hittade jag några fina skyltar. Ja, inte skyltar heller för det var skrivit med kinesiska tecken direkt på väggen. Men vad som står vet jag inte för ägaren kunde inte översätta det till engelska för mig. Hade jag varit bättre på spanska så hade det nog fungerat.

Vad gäller kinesiska tecken lär det finnas runt 60 000 och man kan skriva tecknen/sitt budskap både vågrätt och lodrätt . I  tecken finns sex grundläggande streck; prick, lodrät streck, vågrätt streck, vinkel, krok och en sluttande linje. Tyvärr lärde jag mig inga egentliga tecken när vi bodde i Peking så jag vet inte heller vad det står här på väggen.

Vågrätt

Lodrätt.

Lite mat och frukt

brukar vi handla och butikerna är många och med ett stort utbud av det mesta. Ibland köper vi frukt och grönsaker i en liten butik. Och det finns gott om dem- Andra gånger handlar vi allt vi tänkt oss i en större butik.

I Torrevieja är utbudet av små frukt och grönsaksbutiker stort och ofta är det billigt och god kvalité. Utbudet i Torrevieja av små frukt och grönsaksbutiker är stort. Priserna är låga och kvalitén är oftast bra. 

Under många år har det i centrum av stan legat flera stora ödetomter. Nu är i alla fall en av dem inte öde längre. Här, tvärs över gatan från gamla Mercadona, (en känd spansk stormarknadskedja)  växer en ny och jättestor Mercadonabutik upp. Planer finns på att det också ska bli ett shoppingcentra i huset.

Men eftersom det inte öppnat ännu och vi troligen lär missa den premiären, blev det ett besök i gamla Mercadona. Även den butiken är riktigt stor. Och med oss hem kom en del frukt,  bl.a. vattenmelon. Hittade också den grekiska fetaosten som jag gärna smular över.

Ett bra pris för helt färsk vattenmelon.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

26 svar på ”I Torrevieja – Skyltsöndag #380”

  1. Några skyltar blev det men värmen begränsar gåendet och letandet. Det fick bli skyltar på vägen-
   Sallad på solvarma tomater låter perfekt. Gott! Men melonen smakade också bra.
   Jag önskar bara jag visste vad det står på kinesiska.
   Trevlig kväll.

 1. En sån värme, förstår att det blir begränsade turer utomhus.
  Färgglada bussar och fin reklamvägg.
  Det tar nog tid att lära sig kinesiska tecken men de är dekorativa.
  Härligt färgglad skylt ovanför ingången till frukt- och grönsaksbutiken.
  Det lät gott och svalkande med melon och fetaost i värmen.

  1. Milt sagt. Just nu +34. Alltför varmt för min del men v håller oss smycke inne och med ac på-
   Under åren i Peking lärde jag mig lite kinesiska, mandarin, men kunde ytterst få tecken-
   Visst är tecknen dekorativa.
   Och frukt är det som nu känns ok att äta.
   Önskar dig en fi kväll.

 2. Snygg och varierad skyltning från varma Torrevieja även om det är lite svalare nu. Rekord i all ära men just värmerekord är inte alltid toppen. Hur som helst så smakar det alltid bra med lite svalkande vattenmelon!
  Det kinesiska skriftspråket är verkligen vackert och dekorativt men ack så svårt det verkar vara, i alla fall för en icke infödd.

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

  1. Tackar! De längre rundorna har vi fått avstå. Alltför varmt. Och lite svalare är det nu i kväll med +29 och lite vind. Inte annat än att jag längtar hem. Värmerekord kan jag undvara. Tar hellre ett rekord i sport.
   Vad gäller kinesiska tecken och kalligrafi är det vackert men för egen del kom jag nog bara upp i att kunna läsa och förstå 10 tecken. Och med god vilja kunde någon kines förstå det jag skrev.
   Sitter nu på en spansk och det är fortfarande +29 och fuktigt.Men ändå behagligt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Himmel så varmt ni har det. Jag förstår om ni inte ger er ut på långpromenader och smälter bort. Det gäller att hushålla med energin.
  Kinesiska tecken är rena konstverken. När vi var i Peking gick en man i en park och skrev på marken med en stor pensel som var indränkt i vatten. Vi stannade länge och tittade! Något som du har sett? Är det vanligt att man målar så?
  Kramar

  1. Ja, varmt är det. Nästan thailandsvärme så några promenader blir det inte och ingen skoter har vi heller.
   Vad gäller det ni såg i Peking, där man skrev på maken är det ganska vanligt. Inte minst just på helgerna när det är samling där och man samlas med undulater, instrument och en hel del annat.
   Kramar!
   (Mail kommer i kväll.)

 4. Så fina skyltar! Härligt med de färgglada bussarna. Ja, kinesiska tecken är verkligen kinesiska för mej, hihi, men de ser så vackra ut!
  Vattenmelon med fetaost är så gott, perfekt när det är så varmt. Lider med er i värmen, ac är ju ett måste i Spanien , tur att det finns.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Tyckte att det blev ett magert utbud idag men det har varit så varmt och vi har i veckan inte orkat röra oss så mycket.
   Även för mig är dessa kinesiska tecken nästan obegripliga, men visst är de vackra.
   Vad gäller mat så blir det av den lättare sorten men mycket frukt finns ju. Och vattenmelon med fetaost är en favorit-
   Ac har vi och det är viktigt.
   Värmen gör ju att det inte blir så stora utsvävningar dagtid utan vi är hemma en hel del.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Nähä du – mager är din skyltning verkligen inte!
  Vilka långa och fina bussar. Finns det verkligen underlag för sådana stora bussar i just Torrevieja?
  Lite nostalgi där med hotell Madrid:-) Intressant med de kinesiska tecknen! Lite märkligt att ägaren inte kunde förklara vad de betyder. Gissar att h*n inte var från Kina då…
  Umar verkar vara en grönsakskedja. Den finns också i Benidorm. Förstår inte att de kan överleva, då 90 procent av befolkningen/turisterna köper frukter och grönsaker på veckomarknaderna.
  Mercadona – när de väl satte igång, gick det fort ser jag.
  Tusen tack för din fina skyltning och länken:-)

  1. Det kanske mest var en känsla men värmen gör ju att jag inte orkat röra mig så mycket som jag brukar. Så skyltarna har varit med där jag varit i veckan-
   Visst är bussarna fina! Och helt moderna. Alicante, Murcia, Cartagena m.fl orter har många resenärer och de gamla var verkligen just “gamla”.
   Hotell Madrid blev lite nostalgi och det var helt ok.Allt har sin tid.
   Ägaren var kines men säkert född i Spanien och kunde inte översätta dem till engelska. Kanske hade han kunnat göra översättningen till spanska. Glömde fråga.
   Just nu sommartid tycker många det är för varmt att gå till marknaden så då är försäljningen i gång. Utbudet är bra pch priserna också. Kul att firman även finns i Benidorm-
   Nya Mercadona blir nog bra. Men även det nuvarande är stort och jättebra så det så lite svårt att förstå nybygget. Men någon hat säkert tänkt till.

 6. Visst fick du till skyltar! Man skyltar ju allt ifrån en skylt till flera. Både vattenmelon och fetaost är gott. Jag har lyckats få tag i riktigt fina kvisttomater som både luktat och smakat tomat, trots att de var utländska. Det blir mycket salladsblandningar här.
  Njut av söndagskvällen!
  Stor kram!

  1. Tack för uppmuntran. men nöjd var jag inte riktigt. Värmen har varit påtaglig så promenaderna har varit få. Å andra sidan har min inflammation i h’len vilat sig i form och gör inte längre så ont.
   Spanska tomater är riktigt goda och dem njuter vi ju av hela året vi är här och till priser av 1 euro/kg. De finns i alla färger och storlekar. Skulle man göra ett “blindtest” tror jag inte man skulle kunna skilja på svenska tomater eller tomater som invandrat.
   Även här blir det en hel del sallader och mycket frukt- Vattenmelon med fetaost är ju en favorit.
   Sitter på terrassen i sena kvällen och det är +29. Men ac är på i sovrummet-
   Stor kram

 7. Klent med skyltar är det definitivt inte här hos dig även om du själv ger en antydan om det. Fel, fel, fel som Brasse sade 🙂
  Jag försökte översätta kinesiskan med Lens-appen som hjälp, men lyckades inte särskilt bra. Den första kinesiska, vågräta handlar om havet som är floder eller så…
  Fina skyltar Ditte!
  Kramar!

  1. Tack, för uppmuntran! Jag kände det så eftersom värmen inte har lockat mig ut på så många promenader. Men det fick bli det som blev.
   Tack för hjälpen med översättningen- Jag försökte också men lyckades inte så bra-
   Kinesiska tecken är ofta så vackra och jag tror jag en gång, under tiden vi bodde i Peking, kunde skriva 10-20 av dem. Men är osäker på om någon kunde läsa min skrift.
   Kram!

 8. 39 grader är i varmaste laget….då gäller det att hålla sig i skuggan. Kinesiska tecken är intressanta och den bilden där du skrivit lodrätt under ser ju ut som en målning också med lite fåglar och växter runt texten – kanske någon form av haigamålning?

  Allt gott och fortsatt fina dagar!
  Kram Christina

  1. Vi har haft det väl varmt. I alla fall enligt mig. Och orken att göra något finns inte. Vi har haft en del praktiska ting att ordna med och annars hade vi inte varit här just nu i augusti.Men trevligt har vi och alltid fint att träffa vänner.
   Kinesiska tecken är vackra i sig men för egen del känner jag kanske igen 10.
   Önskar dig också fina dagar.
   Kanske är du redan tillbaka på jobbet.
   kram

 9. Som alltid är det skojiga saker som händer här inne, och så roliga skyltar du hittat fina tecken även om man inte förstår 🙂 ha det fint där du är Ditte kram

  1. Värmen gör att det är lite stiltje men visst händer det roliga saker. Kinesiska tecken är vackra i sig men tyvärr kan jag inte förstå dem. Tror jag kan 10 stycken och det räcker ingenstans.
   Önskar dig en fin måndag.
   kram

  1. Tack! Även för oss är det alltför varmt. Men vi har haft lite praktiska bestyr så därför blev det resa nu-
   De kinesiska tecknen är fina men knepiga att få till och det är en konst att kunna. Mina blev “fransiga” . Lärde mig 10 stycken men kan idag nog bara läsa ut 5.
   Kram

 10. Fetaost passar till så mycket, speciellt när det är varma grader. Då behöver man fylla på salthalten i kroppen som man svettas ut.
  Det blev nästan tio år i sommarstugan. Förstår att det känns vemodigt att avveckla men hotellet står kvar och väntar på er när lusten faller på! Kinesiska tecknen är så vackra, och det är en sann konst att med pensel kunna dra de vackra krumelurerna.
  Kram

  1. Här, nu i värmen är det mest kall mat som vi äter. Och melon och fetaost är gott och det har även blivit en del grekiska sallader.
   Lite vemodigt är det förstås med vänner och stan finns kvar.
   Jag lärde mig nog i Kina att läsa 10 tecken men hade svårt med en pensel. Mina tecken blev fransiga-
   Du skulle nog klara det galant.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *