Torrevieja

I Torrevieja – Några olika typer av boenden

Jag har då och då fått frågan om hur det ser ut här i Torrevieja rent allmänt, med olika miljöer och boendealternativ. Och jag ska göra ett försök att beskriva en del av detta. Idag blir det några olika boendealternativ. Torrevieja är en stor och levande stad och så hela året och med ca 90 000 invånare. Många spanjorer bor och jobbar här och det bidrar till att stan lever året om. (Torrevieja har många ytterområden så alla bor inte inne i centrum)

Sommartid är det många spanjorer som kommer hit till sina sommarbostäder så då ökar antalet personer här markant- Att vi hamnade här 2013 var en slump. Och här har vi blivit kvar som som “pendlare”. Hur strandpromenaden och stränderna  och en del av omgivningarna ser ut har jag skrivit om en hel del. (Vill du veta mer så finns en hel del inlägg här.)

En av stränderna i Torrevieja; Playa del Cura. En av stränderna i Torrevieja, Playa del Cura. Flerfamiljshus i “första raden” och med fin havsutsikt och helt nära strandpromenaden med alla barer, caféer och restauranger.

Varianter av  boenden i Torrevieja

I Torrevieja finns olika områden och med olika typer av hus. Några områden är blandade med flerfamiljshus på två-tre våningar, andra med bostadshus på  sex- åtta våningar och ibland  samsas dessa med radhus och villor. Sedan finns det också områden där man inte byggt högre än två våningar.  (Vet att förslag finns att i södra delen av Torrevieja bygga hus på över 20 våningar)

I Torrevieja ser flrefamiljshusen ut på olika sätt. Lägre hus och högre blandas med radhus och villor. Flerfamiljshusen i Torrevieja ser olika ut och så även färgmässigt. Här modell lägre och lite äldre.

En annan variant. Flerfamiljshus på tre våningar.  Även detta utan hiss och med smala trappor.

Många flerfamiljshus har en pool och ibland kan det vara så att ett par hus delar på den-   

Ett nybyggt hus en bit bort på vår gata i Torrevieja. Ett nybyggt hus, en bit bort, på vår gata i Torrevieja. Modell högre. Här är alla balkonger vända mot havet så mer eller mindre havsutsikt ingår. Beror ju lite på. Ju högre upp i huset ju mer utsikt. Jodå, hiss finns. 

Här en typ av radhus –

I en del  radhus är det i en är en familj som har både över och undervåning. I andra kan det vara en bostad på nedervåningen  och en annan som bor på övervåningen. Varianter som “quatrohus,” där två familjer bor nere och två uppe finns också.

-Och här en annan typ som är  byggda i ett plan runt en grönskande trädgård med gemensam pool. 

Här en mindre urbanisation i Torrevieja där de olika husen är byggda runt en pool. Här en mindre “urbanisation”/samfällighet i Torrevieja där olika varianter av hus är byggda runt ett poolområde.

På den här tomten låg tidigare en äldre villa som för några år sedan revs och upp kom denna skapelse. En villa i 3 1/2 plan. Tror inte det finns hiss. 

Enplansvilla modell lite äldre- 

På just den här gatan finns villor, samt både lägre och lite högre flerfamiljshus. 

 Hyreslägenheter

som vi är ganska vana vid och som förmedlas via en bostadsförmedling, är sällsynta här. Vet att det i Torrevieja finns ett par hus med en typ av hyreslägenheter och där socialkontoret kan bistå. Men behovet är stort och många har inte råd att köpa eller privat hyra ett boende. Vanligast här är alltså att man köper sitt boende och då i princip äger det.

Avgifter

Vad gäller hyra så  betalar varje lägenhetsinnehavare en viss avgift per månad för skötsel av allmänna utrymmen och underhållsarbeten. Finns pool och trädgård  brukar kostnaden bli högre eftersom det är extra skötsel. Hur stor avgiften är per månad vet jag inte men kanske mellan 15 och 40 euro beroende på storleken på bostaden/radhuset. El, vatten, hemförsäkring och avgifter för soptömning tillkommer. Bor man i ett flerfamiljshus så kan det också vid större renoveringar som fasadmålning och annat tas ut en extra avgift som varierar i proportion till storleken på bostaden. Men olika varianter finns och många väljer också att hyra en bostad  för längre eller kortare tid. Och hyr man en bostad  kan det variera om el och vatten ingår.

 

27 svar på ”I Torrevieja – Några olika typer av boenden”

 1. Tvåvåningshusen ser väldigt fina ut. Liksom förstås de egna villorna med egen trädgård. Hur många svenskar har sitt boende i området, vet du något om det? Bor de flestaxi flerfamiljshus?
  Tack för inblickar i det sydsvenska stadsboendet!

  1. Jag tror att det är runt ett 80-tal olika nationer som bor här på hel eller deltid. Så det är en internationell stad och en levande stad där spanjorerna bor och deras barn och barnbarn går i skolan. Antalet svenskar som är skrivna här i området var förra året ca 1200 och till det kommer de som har semesterboende här. Ungefär lika många som i trakten runt Marbella i Södra Spanien.
   Jag tror att blandningen av boenden varierar men att de flesta svenskar bor i flerfamiljshus och olika typer av radhus.

  1. Stan i sig är inte så vacker men det är en levande stad året om och det uppskattar vi. Men många fina områden finns och variationen är stor. Många fina trädgårdar med vackra växter men de kräver ju omvårdnad och att någon är på plats.

 2. Det var stor variation på boendet. Det som jag fastnade för var grönskan överallt. Den gör att även om själva huset inte är så trevligt så livar det upp lite. Jag kan tycka det är kul med lite olika hustyper. Att allt ser likadant ut blir ganska intetsägande. Kram

  1. Stora variationer är det på boendet här och ofta är just grönskan påtaglig.Ibland förstår jag inte hur det i hettan jan vara så grönt- Vår grannes citronträd är fullt av citroner och något vatten får den av oss då och då. Grannarna är spanjorer och bor permanent i nordvästar Spanien och är bara här vid påsk, en vecka i juni och hela augusti.
   Kram

 3. Kul se alla olika boenden.
  Hiss kan dock vara bra ha när man blir lite äldre.
  Vi bor på nedre botten.
  Bara gå rakt in, inga trappor.
  När jag bodde på Mallorca/Palma för många år sedan var det på våning 3 med en brant smal trappa upp.
  Ha en fortsatt fin torsdag.

  1. Detta var bara ett litet urval av de boenden vi ofta passerar och ganska nära där vi bor. Vi har ett litet radhus i ett plan så det är bara att gå rakt in. Trappor ska jag inte ha och om det är ett högre hus vill jag ha hiss.
   I yngre dar var ju detta med trappor inget problem men ma är ju inte för evigt ung.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 4. Spännande att få veta lite mer om olika typer av boenden. Personligen så tycker jag att ert hus verkar vara väldigt trevligt 😀

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vår “stuga” är ganska liten men har det vi behöver. Och den är i ett plan vilket känns bra nu när ryggen inte är så pigg. Men det ärroligt och gå runt och titta. Och många varianter av boenden finns.
   Önskar dig också en fin kväll. Här är det nu fortfarande +28 och klockan är snart 20. Men det fläktar och är skönt på vår uteplats i skuggan.
   Kram

 5. Intressant att läsa om hur det fungerar där, självklart är det bästa nog att äga sitt boende där, antar jag i all min okunskap men det verkar ju smidigare.
  Hiss är ju bra att ha tillgång till men man kan ju inte få allt jämt, så är det ju bara, frugan hade fått problem där.
  Markplan tilltalar oss båda bäst 😉

  Nu tillönskar jag dig Ditte en fin torsdagskväll 🙂

  1. Att hyra blir ofta ganska dyrt i längden men bra att göra det om man vill testa olika områden och se om man trivs. För många spanjorer är det knepigt att ha råd att köpa för hyreslägenheter som vi har det finns i princip inte.
   Vi bor i ett litet radhus, tonvikt på litet och inga trappor finns. Bra för min rygg. Visserligen ingen havsutsikt men ma kan inte få allt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Sitter på uteplatsen och har just ätit middag och det är fortfarande +28 i skuggan.

 6. Kul att blicka in på olika spanska boenden!
  Det som jag slås av, är ju grönskan utanför. Så det är inte så konstigt att spanjorer inte har blomkrukor i fönstren, de står utanför. Inomhus vill man ha svalt och instängt. Mycket osvenskt.

  Tack för den infon!
  Stor kram!

  1. Husen i inlägget finns ganska nära oss och flera har frågat hur det kan se ut här. Så detta var några få olika. Här kan man med fördel ha blommor ute hela året och det har man. Fönsterbrädor som vi har är ovanligt. Nu stänger man ju verkligen igen för solen för det blir väldigt lätt väldigt varmt inomhus. Alla har inte ac och eftersom elen är dyr så använder man den helst inte. Vi kör vår ac när vi så känner för det men bor ju inte här hela året om. Och att kyla ner är ändå betydligt billigare än på vintern värma upp. Många spanjorer kommer att frysa i vinter eftersom de inte har råd med elkostnaden.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram från altanen och +28 just nu i skuggan.

 7. Det var ett intressant inlägg:-) Kan lugnt säga att Benidorm är raka motsatsen till Torrevieja, åtminstone “innerstaden”, där det faktiskt bor många spanjorer som arbetar där året om. Lägenheterna där är nästan uteslutande i skyskrapor. Däremot har man börjat bygga “exotiska” villor uppe i bergen. Men “halvhöga” hus finns det inga. Mig vetande finns det lag på i Torrevieja att man inte får bygga skyskrapor som man gjort i Benidorm. Ungefär som på Lanzarote, där man inte får bygga hotell med mera än tre våningar.
  Hursomhelst är Torrevieja en mycket sympatisk stad som lever året om. Bara det är viktigt tycker jag.

  1. Även här i Torrevieja är det mest spanjorer som bor och arbetar hela året. Så det är alltid en levande stad. Men visst är det ett uppsving sommartid. Men då reser också många av pendlarna hem. Att det sedan sommartid ansluter än fler spanjorer från Madrid m.fl stora städer i inlandet gör att de absolut är i majoritet. Precis som i Benidorm- Här är det ju inga skyskrapor utan de högsta husen i innerstan här är runt 10 våningar. Men jag vet att planerna på betydligt högre hus finns.Tror man ändrat en del här på bestämmelserna. Men hur det blir och när vet jag inte. Man har godkänt 18 nya skyskrapor med 29 våningar. https://www.sydkusten.es/sk/389/a/32321/flertal-skyskrapor-planeras-i-torrevieja/
   Vi trivs bra här men antar att jag skulle göra det lite var som där det inte är “dött” utanför säsongen. Vi har ju spanska grannar där vi bor och några bor permanent och andra kommer hit på sin semester och lite nu och då under året.

 8. Jag uppskattar det mångkulturella i miljön och även att gammalt samsas med nytt. De nya höghusen har jag väl aldrig gillat särskilt, men jag förstår att man inte kan bre ut sig bara på marknivå. Nej det är helt och hållet klimatet som avhåller mig från att ens tänka tanken på att bo söderöver, jag mår helt enkelt inte så bra i värme. Så jag får titta på foton och filmer istället där jag får se mycket spännande ställen och mycket vackra blomster, inte minst genom dig! Kram

  1. Vad gäller värmen så är den inte heller min bästa vän. Vanligtvis är vi ju inte här om somrarna, mer än i början av juni. Men detta pandemiår så fick det bli en resa nu. Och “stugan” var så glad för att vi kom. Fint att se till den och det är väldigt trevligt att vara här.
   Jag gillar ju annars att vara hemma i Sverige sommartid.Här rör vi oss inte direkt så mycket ute mitt på dagen men mornar och kvällar är behagliga och så skuggan förstås.
   Det är i alla fall jätteroligt att du är med.
   kram

 9. Så kul att se lite hur man kan bo i Torrevieja, har ju flera bekanta som köpt lägenhet och radhus i just Torrevieja, så det måste ju vara ett bra ställe! Och det visar ju du med alla fantastiska foton!
  Tack för fint inlägg i min blogg, ja, min hälsa måste ju gå först!
  Varm Kram!

  1. Tack!Flera har frågat om detta med olika boende så det blev några exempel och från platser jag ofta passerar. Det är ju smidigt att ta sig hit, med flyg till Alicante. Och Torrevieja är ju en levande stad hela året. Men jag kan nog inte tycka att det direkt i sin helhet är en vacker stad. Men visst finns också många fina områden.
   Din hälsa är det viktigaste så ta hand om dig.
   Många tankar och kram

 10. Visst finns det många varianter av hustyper här i stan, och det är alltid kul att se sig omkring och studera dom olika boendeformerna. Själv skulle jag aldrig bosätta mig i ett flervåningshus som saknar hiss. Tänk om man exempelvis bryter benet, då kommer man sig inte hem/ut utan en massa hjälp. Sen blir man ju inte smidigare med åren heller.
  Anders kom hem flåsandes från sin morgonpromenad i morse – han tar han alltid trapporna i en rask takt då. Ja, man kan ju faktiskt ta trapporna om man vill även om det finns hiss. Om man vill göra det vill säga, det vill inte jag 😀

  Ha en fin dag!

  1. Det är roligt att se olika typer av boenden och jag har fått lite frågor om detta så jag valde några alternativ ganska nära oss.Stor variation är det ju och det livar ju upp.
   Nej, ett flervåningshus utan hiss skulle inte vi heller välja. Inte nu, så här på ålderns höst.
   Och visst kan man välja att ta trapporna för lite extra motion. Absolut.
   Önskar er en fin fredag.

 11. Hola! Ja Torrevieja är verkligen en blandad stad rent arkitektoniskt. Höga och låga hus, vackra och fula – huller om buller… Men det är också en del av charmen med staden tycker jag. Även blandningen av så många olika nationaliteter är härlig! Ett område på en av dina bilder har en extra igenkänningsfaktor. 😉

  Ha en fin fredag och hälsa Mr B!

  Kramar från oss!

  1. Hola! Ja, visst är det en blandad stad och det på många olika sätt. Förstår att du extra känner igen dig i ett av områdena jag hade med. Ville visa en del av den variation av bostäder som finns men många fler finns ju.
   Mr B hälsar tillbaka.
   Kram!

 12. Jätteroligt att få ser mer av Torrevieja och dess olika byggnader. Inte helt olika från min närområde.
  Bra att du tar upp det där med hyreslägenheter. Jag tror många tror att det fungerar som i Sverige, men det är Sverige som är unikt jämfört med många andra länder.

  1. Flera har frågat om just detta med olika typer av boenden. Så några exempel från vårt närområde fick det bli. Torrevieja är ju vidsträckt och många olika områden finns ju både norr och söderut men då kommer man från själva stan-
   Ja, detta med att köpa sin bostad gör man ju ofta utomlands så visst är det Sverige här som är unikt med att det även finns hyreslägenheter. Tror inte så många tänker på det
   Ha det fortsatt fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *