Södermalm Stockholm

I solen – Utomhusvistelse “på recept”

I går hade jag tur på flera sätt. Inte minst att solen sken. För utomhus och i solen skulle jag komma att tillbringa några timmar under dagen Detta som ett led i den fotodynamiska behandling jag skulle genomgå för några av de solskador jag har. Så jag  inledde dagen med ett besök på Södersjukhuset och deras hudklinik. Under årens lopp har jag testat olika behandlingar för solskadorna eftersom de är av både lindrigare och knepigare karaktär. Men nu var det alltså premiär för den fotodynamiska terapin, “PDT”; Photodynamic therapy.

Stockholm. Kungsträdgården. Här kom jag att spendera en del tid i solen under dagen. Lite senare på dagen kom jag att spendera tid i solen här i Kungsträdgården.Och det blev också en solskenspromenad  hit från Söders höjder.

Själva behandlingen

Områdena, som i mitt fall skulle bli behandlade var på fem olika ställen i ansiktet. På hudmottagningen gör läkaren en noggrann bedömning av de områden som ska bli behandlade och markerar dem med en penna. Områdena blir också fotograferade och bilderna kommer att finnas i min journal.

Huden som sedan ska exponeras antingen för uv – strålning på sjukhuset eller bli exponerade för dagsljus ska först smörjas in med en speciell  solskyddskräm och ska sedan verka i 15 minuter. Nästa moment är att en sköterska/läkare skrapar med en liten kniv på områdena som ska bli behandlade. Och när det är klart ska ny kräm på. En kräm, Metvix, som innehåller en aktiv substans som i kombination med ljus förstör de sjuka cellerna. Krämen är en behandling som specifikt går in och förstör skadade husceller  och framförallt i ansiktet och på skalpen.

När krämen väl är på huden blir den aktiva substansen omvandlad till protoporfyrin IX, ett ljuskänsligt ämne som regerar vid belysning av dagsljus elle uv-ljus från en speciell lampa. Och under de två timmar som jag sedan kommer att tillbringa utomhus, i dagsljuset, sätter krämen fart och förstör de skadliga cellerna.

I går. Ute i solen/dagsljuset ska jag vara inom 30 minuter från det att krämen är på plats. Och två timmar utomhus gäller. På bilden är jag nybehandlad och en del av områdena i ansiktet är redan röda. Mer kommer det att bli både vad gäller sår och blåsor.

I solen

är det som gäller och under två timmar och sedan ska krämen tvättas bort . Så en promenad blev det från Södersjukhuset och Söders höjder ner till Kungsträdgården.

Stockholm. Södermalm. Mariatorget. Fint att vila här i solen en stund. Jag passerade Mariatorget  efter ett par kilometer och här tyckte ryggen det var lagom med en paus  på en bänk i solen.

Från Mariatorget gick jag österut längs Hornsgatan och Hornsgatspuckeln och vidare till Slussen.

“Hornsgatspuckeln.” Här finns många gallerier och mindre hantverksbutiker men jag skulle vara utomhus så fönstershopping blev bra det också. Även en genuin tebutik , “The Tea Centre of Stockholm ligger på Hornsgatan 46. Väl värd besök.

Slussen är fortfarande en stor byggarbetsplats men “Guldbron,” eller Slussenbron som den heter, har bidragit till att det är gott om plats både för fotgängare, cyklister och bilister.

Stockholm. Guldbron/Slussenbron. Stannar till i solen och blickar upp och hem till Södermalm. På Slussbron stannar jag till i solen och vänder blicken mot Söders höjder innan jag går vidare.

Mot Kungsträdgården

Jag har Kungsträdgården som mål för promenaden och funderar på om jag ska gå genom Gamla stan eller via Skeppsbron. Valet föll på Skeppsbron eftersom jag där borde få ansiktet mer belyst av solen. .

På Skeppsbron slår mig mer och blickar över till Skeppsholmen och noterar att fartyget af Chapman är tillbaka här. (Mer om fartyget i länken.) Vet att det renoverats av Stockholm stad. Kanske är planerna att det ska öppna igen som vandrarhem och servering.

Stockholm. Skeppsbron. Sitter i solen och blickar över till Skeppsholmen och det gamla fartyget af Chapman som är tillbaka här. Ska jag nu vara aktivt i solen under ett par timmar så är jag det. Och utsikten här på Skeppsbron över till Skeppsholmen och “af Chapman” duger bra.

Sista stoppet före Kungsträdgården blir Strömkajen.Här ligger sightseeingbåtarna på rad och borta vid Skeppsbron ligger ett gäng Waxholmsbåtar och väntar på att säsongen ska komma igång. Även af Chapman och Söders höjder kan anas.

I Kungsträdgården kunde både  jag och andra konstatera att körsbärsträdens blomning  redan var förbi. Glad för att jag hann se den i slutet av april.

Nu fanns bara några blekt rosa blommor kvar. Men den 25 april, när jag var på plats här var körsbärsblomningen så vacker.

Efter två timmar

i solen gick jag in på toaletten på Kulturhuset och tvättade bort den aktiva salvan. Och visst hade huden antagit en mer rödaktig nyans. Nu när min behandlande tid var ute så skulle jag ju ta mig hem och undvika solljus både under resten av dagen och under ett par påföljande dagar. Så beslutet att gå hem genom Gamla stan byttes mot att ta bussen. Nu inväntar jag de kommande dagarna, svullnad (har kommit) men även blåsor och sår . (Är på gång) Så framför mig har jag en läkningsprocess på 1-2 veckor och rodnaden och svullnaden ska försvinna successivt.

I väntan på bussen hem till Söder slog jag mig ner i skuggan under en av almarna i Kungsträdgården. Och i solen tycktes de vackra tulpanerna trivas.

 

36 svar på ”I solen – Utomhusvistelse “på recept””

 1. Ditte; Så fascinerande intressant läsning om ditt besök på Södersjukhusets Hud och behandlingsmetoder för solskadorna du har av olika varianter.
  Härliga bilder som vanligt, ja du håller stilen du!
  När jag ändå var inne så fann jag ett selfiieinlägg där jag bland härliga svar noterar begreppet trångsynthet som jag funderade lite kring; när är en trångsynt? Kollade synonymerna och fann att jag nog tenderar beröra begreppet vid tillfällen – men som tur är så uppnår jag också motsatsen. 🙂 Allt är relativt så gott som …
  Fortsatt fin torsdag och tummar hålls för läkningen!
  Kram från ett soligt Karlstad som just nu vill gå i moln, men balkongnjutet håller i sig 🙂

  1. Tack, Tove! Ja, nu var det dags igen för behandling men denna gång i lindrigare form. I alla fall känns det idag som det.
   Vad gäller trångsynthet så kan det ju innebära, just som du skriver, lite olika. Jag tror vi alla tangerar begreppet då och då men även motsatsen så då jämnar det ju ut sig. Visst är allt relativt. Men vi båda har ett öppet sinne och är inte rädda för det ovana och vi kan se saker från olika vinklingar. Och det finns ju oftast inte bara ett “rätt” när det kommer till människor. Jag hade nog kunnat skriva mycket inom området.
   Jag tittar ut idag men ska i morgon ge mig av till Töreboda där pappas plats ska invigas på lördag. Ska bli intressant.
   Önskar dig också en fin torsdag och njut av fint väder och våren.
   Varm kram

 2. Så mycket bra behandlingar det finns ! Hoppas att det inte gör gör ont ! Då får du hålla dej inne några dagar. Ovant kan jag tänka mig… Men tiden går snabbt och snart är de dagarna glömda.
  Ha det fint! Kram

  1. Visst är det fint att det finns olika typer av behandlingar. Jag har i alla år blivit så väl och varmt mottagen på Södersjukhusets hudklinik och är så glad för det.Och det oavsett om det gällt större eller mindre ingrepp.
   Idag är jag inne men i morgon blir det lite ute också eftersom vi på morgonen åker till Töreboda. Men på tåget är jag ju inomhus.
   Ansiktet har svullnar och blåsor kommit men över lag är det än så länge lugnt.
   Tack för omtanken.
   Kram

 3. Aldrig hört talas om denna behandling ,måste du hålla dig inomhus nu så länge solen skiner ute ? Eller hur fungerar det.Det var en rejäl promenad du fick till och så vackra tulpaner 🌷 kram och fin torsdag

  1. Nej, nu ska jag vara inne idag och till i morgon em. Men sedan ska jag ju som “vanligt” undvika sol i ansiktet. Har inte solat ansiktet på många år men det som kommer nu och som jag behandlas för är “gamla synder”. Har i yngre år solat mycket. Är sedan många år tillbaka alltid i skuggan och med solskyddsfaktor 50 som jag har på recept. Så efter ett par veckor ska huden mer eller mindre vara bra igen och de elakartade ceellerna vara borta.
   En bra och trevlig runda blev det ju.
   Kram och trevlig torsdag.

 4. Faktiskt, så är det med djup vördnad, som jag har följt dig på din resa. Du är en tuffing av stora mått, men också en ödmjuk tuffing. Beundransvärd i mina ögon. Bara att du så noggrant beskriver din behandling och hur den verkar är imponerande; säkert till hjälp för andra som kanske har det likadant eller på liknande sätt. Hoppas nu att du snart får ett gott resultat av din behandling utan sår och annat som irriterar.
  Krya på huden och på ryggen ! Tur att det finns bänkar att vila på när den vill vila.
  Varma kramar Ditte!

  1. Detta med solskador, större eller mindre, kan ju drabba oss alla. För mig är det ju gamla solningar som ligger till grunden. Jag är ju aldrig direkt i solen sedan många år tillbaka. Men att helt undvika den går ju inte och d-vitaminer behöver vi. Men kanske kan förklaringen till just denna ganska milda form av behandling, PDT, hjälpa andra att kanske fråga efter den.
   Det känns ganska ok idag även om jag är svullen i ansiktet, delvis röd och har en del blåsor.
   Och det bästa är ju att om ett par veckor ska det vara ok igen
   En fin runda fick jag ju också.
   Stort tack för din fina omtanke.
   kram

 5. Vilken behandling! Helt otroligt vad skickliga dom är! Att du nu ska vara i solen, i 30 min så det allt som ska bort förstörs. Jag blir imponerad av kunskapen som finns. Hoppas att det känns bra efteråt, blåsor kan ju göra ont, men bara det hjälper så. Härlig promenad och fina bilder medans du väntar, inget vidare med dina ryggproblem. Det måste vara jobbigt. Mannen ska till doktorn i morron, har helt plötsligt fått så ont i benen. Hoppas du har hjälp mot dina ryggproblem!
  Härliga bilder, Guldbron har jag sett hos dig, men aldrig annars, skulle vara kul att åka över någon gång ,-)
  Hoppas nu det inte är för smärtsamt, att det kommer att kännas förstår jag ju. Ha det nu så fint du bara kan, får du hålla dig mest inne i två veckor nu?. KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det fint att forskningen även på detta område kommit så långt. 30 minuter efter att behandlingen. påsmörjningen var gjord, skulle jag vara i solen i två timmar så att den kemiska processen kunde starta. Och det gjorde den.
   En fin promenad blev det och med mycket sol. Men idag fick jag inte gå ut och helst inte i morgon heller. Detta för att jag inte ska få alltför ont. Men i morgon tar vi tåget till Töreboda i Västergötland så då är jag ju inomhus i alla fall till eftermiddagen.
   Hippas maken kan få hjälp mot värken i benen. Är ju knepigt att veta varifrån den kommer-
   Guldbron fungerar bra rent praktiskt och nu är det ingen trängsel här. Men hela Sussen i övrigt är en byggarbetsplats av stora mått-
   Om ett par veckor ska jag nog vara ok igen och kortare promenader kan jag ta.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Låter jobbigt, men jag håller tummarna jättehårt för att den behandlingen hjälper! Miljön du utför behandlingen i är det ändå verkligen inget fel på – underbara omgivningar i solen!

  Ha det fint!

  1. Lite kämpigt är det men jag är ju van vid cytostatikasalvan som var en långvarig behandling och väldigt “sårig”.
   Detta känns bättre. Helt klart och om ett par veckor ska det kanske vara ok igen.
   Vi är ju optimister. Visst?
   Ha det fint ni också.
   Idag hittade vi inte er skuta så vi blev lite oroliga. Men kanske ligger ni still.

 7. Bra det var sol igår hur hade det annars blivit?
  Ultraviolett ljus inne?
  Fint det finns olika sorters behandlingar.
  Hoppas det går bra åka till Töreboda imorgon.
  Önskar dig en trevlig helg.

  1. Ljusterapin fungerar även denna årstid om det är lätt regn och lätt molnighet. Men det beror ju förstås lite på var i landet man bor.
   Man kan få terapin med uv ljus inomhus men den blir mer intensiv och brukar på känsliga ställen i ansiktet vara ganska plågsam när den pågår. Och det gör den i omgångar.
   Idag är det lite blåsor och rodnad och svullnad, men det kommer mer. Men så ont har jag inte idag.
   Nu är vi laddade för Töreboda i morgon och jag ska undvika sol även genom fönstren på tåget. Tar med en keps att ha om det behövs.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Jag tycker det är en relativt smidig behandling men jag kunde på grund av placeringen inte strosa i solsken utan det fick bli den andra metoden. Nåja, det gick det med. Hoppas det blir en fortsatt bra process och att behandlingen fungerar som den ska.

  Härliga bilder från din promenad!

  Önskar en god kväll!

  Kram

  1. Visst är det! Stor skillnad mot tidigare behandlingar med cytostatika salvan och alla sår jag då fått i ansiktet. (Men som läkte fint när sårskorporna föll av) Och att operera läpparna var inget alternativ och inte runt ögonen heller.
   Svullen idag och små sår och blåsor men ändå ganska lättsamt.
   Uv-ljus fungerar ju också bra men mer smärtsamt i ansiktet. Och på andra delar av kroppen är det ju knepigt att utsätta dem för dagsljus.
   En fin promenad blev det och med en del stopp.
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram

 9. Du är så modig Ditte! Läste ju din länk igår och tyckte att behandlingen verkade rätt så jobbig och tog lång tid. Men med tanke på att det ju faktiskt var soligt igår kunde du som tur är kombinera nytta med nöje. Det är nog första (och enda) gången att du faktiskt fick utsätta ditt ansikte för solen.
  Sedan beundrar jag din civilkurage. Gissar att ditt ansikte ser aningen mera medtagen ut idag och några dagar framöver, ändå åker du till Töreboda och till Vaxholm. Som sagt, du är otroligt modig!

  1. Just i ansiktet är det ju extra känsligt. Men detta känns mer lättsamt än cytostatikasalvan och alla sår den gav. Så smärtsamt. Detta känns lindrigare. Absolut! Och det tar inte heller så lång tid innan jag är mer som vanligt igen.
   Ja, helt rätt. Jag har ju inte haft sol i ansiktet på mängder av år. Men igår skulle jag det. Och det har gett önskad effekt. Blåsor i ansiktet idag och svullen men ännu inga stora sår.
   Töreboda blir det i morgon och på lördag och och jobbuppdrag på onsdag och torsdag.Men utseendet kommer jag ju inte att kunna påverka.
   Laddar nu först för Töreboda och har packat stora solglasögon. Om det blir sol. Rapport kommer.
   Modig? Tja, det är ju som det är. Och humor har jag.
   Tack för din fina omtanke.

 10. Spännande att läsa om behandlingen! Har aldrig hört talas om den och det är så spännande tycker jag när de behandlar solskador med sol. Och allergi med allergener. Hoppas du inte får alltför ont av sår och svullnader som kommer nu.

  1. Tror att behandlingen är ganska ny så det kan ju vara bra att veta om någon skulle vara drabbad och att man kan fråga efter den. Kanske kan den vara möjlig.
   Har varit inomhus idag och ansiktet är påverkat med blåsor och rodnader men inte direkt så ont som när jag behandlat med cytostatikasalva. Då har såren, stora sådana, kommit efter hand. Så ont och besvärligt. Detta känns “peppar, peppar, helt ok.

 11. Fantastiskt att få vara i solen som en del av behandlingen! Skönt att du inte verkar ha så ont heller, hoppas det fortsätter så! Men det är tuffa behandlingar du får gå igenom! Imponerande att du orkar hålla humöret uppe. Hoppas du får en fin resa till Töreboda.
  Sköt om dej!
  Varm Kram

  1. Visst är det! Och mindre smärtfritt än om jag hamnat under uv-ljus på sjukhuset.
   Har inte alls så ont men nu i kväll har en del blåsor och sår dykt upp. Men inte alls som när jag behandlat med cytostatikasalva.
   Vad gäller humöret går det väl en del ner också.
   Ja, i morgon och till lörda blir det Töreboda.Spännande och roligt.
   Varm kram

 12. Vilken dag! Blir trött vid blotta tanken.
  Jag fåra vara glad, att jag har varit “osvensk” och alltid hållit mej i skuggan.
  Det är därför jag inte gillar långa sandstränder. (och äter helst inomhus)
  Båda mina Kalifornia-döttrar har haft hudproblem och gjort nån sorts
  ansiktsbehandling, efter vilken dom fick var och sårskorpor, som varade ganska länge. Årlig hela-kroppen koll för båda.

  Önskar dej en trevlig fest i Töreboda. – ( Ska du ha mask?)

  1. Hade jag vetat, så hade jag också hållit mig i skuggan.Detta är gamla synder från 59-60-70 och 80-talet som jag lider av nu. Har inte varit i solen nu på många år. Men vi omges ju av den men stränder har jag inte besökt på länge. Jo, för att bada men sedan upp och in i skuggan på en strandservering.
   Kan tänka mig att dina döttrar fått liknande behandling som jag fått tidigare med cytostatika salva. Den ger stora sår. Den behandling jag nu fått är mildare. Bra så och att forskningen går framåt.
   Jag har ju också opererat en del solskador som varit maligna och med lyckat resultat. Bra så!
   I kväll är jag svullen i ansiktet och har en del blåsor men det känns ändå ok.
   Kontroller av hela mig har jag ett par gånger om året. Är ju i en s.k. riskgrupp.
   Töreboda ska bli spännande . Min barndoms trakt.
   Nej, ingen mask.

 13. Vi njuter av solen men tål inte så mycket som vi skulle vilja. Vilken jobbig behandling, hoppas den är effektiv. Jättea bilder, men Slussen verkar aldrig bli klar.

  1. Behandlingen är ändå tämligen skonsam men det är tröttsamt att mina gamla solskador hänger i. Men förr visst man inte hur skadlig solen också kunde vara. Nu har jag inte haft ansiktet i solen på många år men det är gamla synder jag nu betalar för.
   Vad gäller Slussen så lär det ta tid. Men bra att bron gör det lättare att ta sig fram

 14. Hola! Intressant att få ta del av din upplevelse som patient med den här behandlingsmetoden. Jobbar just nu med ett projekt inom området. 😊

  Det är en härlig tid just nu med allt det gröna som spricker upp! Nu väntar vi bara på att den riktiga maj-värmen ska infinna sig och idag ser det ganska lovande ut i Stockholmsområdet! 😎 Trist för dig att sitta inomhus i några dagar men du har ju er härliga utsikt och båtlivet i kanalen att sysselsätta dig med.

  Kram och hälsa Mr B ❤️

  1. Kul och intressant att du jobbar med detta nu.Jag blev också intervjuad här på SÖS och det blir en uppföljning. Säkert finns det lika många olika upplevelser som det finns patienter som får den. Sedan beror det också på var skadan sitter. Och viss skillnad är det också om man får uv-ljuset på plats eller utomhus. Men det känns bra, i alla fall helt ok. SÖS rimnde igår för uppföljning.
   Just på tåget till Töreboda så jag sitter inne men har omväxling runt om.
   Mr. B hälsar. Hälsa Mr. J.
   Kram

 15. Du hade i alla fall tur med vädret, om man ska tänka positivt.
  Läser med intresse om den nya metoden och hoppas så klart att du läker fint. Du är en “tapper indian” som min gamle tandläkare uttryckte det!
  Som vanligt följer jag med på alla dina långpromenader…😊

  1. Visst hade jag! Behandingen lär också hjälpa om det är lätt mulet men det var helt klart trevligare att traska runt i solen. Den här nya metoden lär inte vara lika smärtsam som de behandlingar jag gjort med cytostatikasalvan- Den blir också väldigt långdragen, 4-6 veckor. Nu ska det nog vara klart inom ett par veckor. “Tapper indian” lät bra så jag tar gärna det uttrycket till mig
   Jättetrevligt att du är med.
   Ha det gott

  1. Behandlingen är ganska ny och de behandlade områdena känns även idag ganska ok.Röd och svullen i ansiktet och en del blåsor men det Kah jag ta.
   Hoppas också att läkningen ska gå bra och snabbt.
   Önskar dig också en fin helg.

 16. Tur att det finns bra behandling … intressant att läsa hur det går till – men verkligen tråkigt att du måste genomgå detta.
  Härliga bilder från din promenad – och fina minnen dyker upp när jag ser “Af Chapman”, där jag övernattat några gånger för länge sen 🙂
  Tänker på dig Ditte!
  Kram

  1. Den här behandlingsformen är relativt ny och man fortsätter att utveckla den. Just nu känns det ganska ok och såren är inte så många i ansiktet. Känns som mycket mer skonsam.
   Och att promenera på recept är ju bra och en fin runda blev det.
   Visst är det roligt att af Chapman är tillbaka.Och himla kul att du bott där. Fartyget är nu renoverat men jag vet inte om det är öppet igen. Men om det är så kan vi passera här när du kommer
   Tack för omtanken.
   Kram

  1. Forskningen går ju hela tiden framåt och det är fint att få bra hjälp-
   Sol var det så en skön promenad i Stockholm passade bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *