Stockholm

I rörelse en fredag kväll- Balkongutsikt med kontraster

Fredagen bjöd på en hel del regn och moln under dagen. Helt ok för min del eftersom jag hade en inläsnings och planeringsdag. Men på kvällen klarnade det upp och bjöd på en hel del sol.  Så med en kofta på slog mig ner på balkongen för att se på vad som kunde vara i rörelse. Och det skulle visa sig vara en hel del-

Ett helt gäng sridsbåtar var i rörelse i Hammarbykanalen. Räknade till nio stycken. Ett helt gäng med stridsbåtar av modell “90”  var i rörelse i kanalen. Räknade till 9 stycken som kom från Mälaren, genom Hammarbyslussen och ut i “saltsjön” – Östersjön

Mycket var det som var i rörelse –

Nästan svårt att hänga med. Först av allt kom stridsbåtarna som varit på utflykt. Ja, de kanske haft en övning i Mälaren. Och besättningen hade en del att syssla och pyssla med.

Här kommer nummer 939. Såg att de alla hade olika sifferbeteckningar.

Besäyyningen ombord var också i rörelse. Besättningen ombord var också i rörelse med olika göromål. Och med flytväst på. En grön. 

En kontrast till Stridsbåt 90 var den gamla träsnipan som kom ut först genom slussen. Men var är flytvästarna? Precis som om de som är ombord på en båt av äldre modell inte behöver några.

En gammal träsnipa samsades med stridsbåtarna.

Även på land var det rörelse. Bygget på den nya skyskrapan , Stockholm New,tvärs över kanalen går snabbt. Och jobbet pågår här  även en fredag kväll

Skyskrapan, 01, “Stockhom New,” växer snabbt.

Lyftkranar och hissar i rörelse vid skyskrapan 01, Stockholm New. Hisskorgar och lyftkranar i rörelse på den nya skyskrapan. Här är det fönster som monteras.

Södersjukhuset ligger nära  oss och hit kommer många helikoptrar med människor som skadat sig ute i skärgården.

En i mitt tycke välfylld “turbåt” från “Riksaventyr” kom också förbi på väg och skulle slussa in  i Mälaren. Och ett äventyr i sig månne det vara att inte ha flytväst.

Mer i rörelse. En fullastad båt på äventyr. En fullastad båt  i rörelse. På äventyr. Och äventyret bestod kanske i att vara utan flytväst. 

Även charterbåten Molly kom förbi med en del gäster ombord.

Mer i rörelse

Tittade via  kameran, zoomen,  lite närmare på när en fritidsbåt skulle lägga till vid restaurang Thaiboat. Perfekt med båtparkering. Dessutom kostnadsfri.

Båtparkering vid restaurang Thaiboat . Praktiskt med en sådan.

Inte så mycket i rörelse just här. Mer än kanske en telefon. Men att vila sig i form kan också fungera.

Förbi kom också Diana. Den yngsta av Göta kanalbåtarna, byggd på Finnboda varv i Stockholm 1931. Hon var som vanligt fylld med resenärer som åkt på Göta kanal, “Sveriges Blå band”-  från Göteborg till Stockholm. Och den resan skulle jag också gärna vilja göra.

 

En händelserik och fin kväll på balkongen blev det. Men idag är en annan dag, lördag. och dags igen för den årliga jobbresan till Dalarna och en konsert på Dalhalla. Det är nu fjärde året jag gör denna resa och det är alltid lika roligt.  I år gästas Malena Ernman bl.a. av  av Lisa Nilsson som är en av mina favoritartister. Så en fin kväll blir det vad gäller artister. Hoppas också att även kvällen blir fin vädermässigt.

God morgon och trevlig lördag!

36 svar på ”I rörelse en fredag kväll- Balkongutsikt med kontraster”

 1. Fantastisk balkongutsikt!
  Fördelarna med att bo högt upp 🙂

  Dalhalla låter härligt, själv ska jag på Gyllene Tiderkonsert ikväll 🙂

  Kram och en riktigt fin helg i musikens tecken

  1. Vi har alltid något att titta på om vi vill och ibland med stort underhållningsvärde.
   Vad roligt med Gyllene tider! Hoppas vädret också blir bra om konserten är utomhus.
   Jag hoppas i varje fall på uppehåll i kväll på Dalhalla. Konsertern blir ju med njutbar då.
   Önskar dig också en fin musikhelg.
   kram!

   1. Så mycket som händer under din balkong. Du hinner aldrig få tråkigt..
    Såg att du var ute och reste igen. Ha en skön resa!
    Kram!

    1. Jag hemma från balkongen ser vi mycket av vad som händer. Mycket som är i rörelse. Och ute och trest igen har jag varit och nu är jag i Dalhalla på en jobbresa. Jättetrevligt och konserten var bra.
     Kram!

 2. Här var det verkligen en hel del liv och rörelse (och lite vila på kajen också 😉 ). Tänkte på det där med flytvästarna… Det var ett måste när jag växte upp och vi hade en stuga vid havet när jag var liten. Sen skulle vi åka färjan från Skelleftehamn till Jakobstad och jag började nästan gråta när vi inte fick ha några flytvästar på oss – såg ju att det fanns förråd med såna 😀

  Ha nu en riktigt fin tripp till Dalhalla!

  1. Att sitta på balkongen ger ofta ett bra underhållningsvärde. Mycket som händer här omkring. Men jag tycker folk i allmänhet är väldigt slappa med flytväst. Undrar varför. Men nog ingen idé.
   Resan upp till Tällberg har gått jättebra och nu hoppas vi på en fin konsert i kväll. Konserten blir nog jättebra men hoppas också på vackert väder.
   Önskar er en fin kväll.

  1. Vi bor väldigt bra här på kajen och underhållning är det ofta i kanalen eller nära den och på olika sätt. Mycket roligt att titta på är det.

 3. Ha det så fint i Dalarna.
  Får hoppas på ok väder men tyvärr inget vi bestämmer över.
  Min farbror var i kustartelleriet, Berga, Har åkt med liknande båt som barn, som du fotat.
  Kul att du kan se så mycket intressant från din balkong.
  För mig blir det mest fåglar samt en enstaka ekorre och igelkott.

  1. Tack! nu framme i Tällberg och halvsol men visst önskar vi fint eller i varje fall uppehåll i kväll inför konserten. Men man råder ju inte över detta.
   Vår balkong har ett jättebra läge och oftast god underhållning som vi kan se från balkongen. Men att ha naturen helt inpå är ju också fint.
   Önskar dig en fin helg.

 4. Hej Ditte!
  WOW vad många sorters båtar det finns 🙂 Fina och mindre fina 🙂 det där med flytväst, dom är inte kloka helt enkelt!
  Ha en bra resa till Dalhalla! Blir väl fina bilder kan jag tro!!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Ja, många olika varianter av båtar finns det. Och det är god underhållning att se vad som händer i kanalen. Men flytväst? Varför har man inte det.?
   Vi är nu i vackra Tällberg och det blev en fin resa hit. JUst nu halvsol och hoppas den håller i sig inför kvällens konsert. Ska bli så roligt att se den.
   Kram!

 5. Vilken varierande och härlig kväll.
  Fin utsikt och du fick otroligt fina foton. Så njutbart det måste vara att sitta där och se hur olika båtar och små skepp åker förbi.
  Den där skyskrapan under byggnad, förvånar mig lite, är undrande över huset. Det ser “ojämnt” ut, om du förstår vad jag menar.
  Hoppas att du får en härlig resa och bra väder.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

  1. Tack! Och gårdagens kväll blev riktigt vacker så jag satt länge ute på balkongen. Och en hel del rörelse var det. Kul att följa med.
   Skyskrapan är ojämn och designen är nog tänkt så. Den ser likadan ut från alla håll.
   Vi är nu i Tällberg och det är halvsoligt. Bra så.Och resan hit har gått så bra. Trevligt kaffestopp också på Karlfeltsgården söder om Avseta.
   Tidig middag och i kväll väntar Dalhalla.
   Önskar dig också en fin kväll och helg.
   Stor kram!

 6. På er balkong kan man nog aldrig ha tråkigt! så mycket att titta på! Härligt!
  Hoppas du får en fin jobbresa!
  Stor kram

  1. Nej, tråkigt blir det sällan. Oftast god underhållning. Nu framme i Tällberg och lite egen tid före en tidig middag. Sedan Dalhalla. Så roligt att vara här igen!
   Stor kram!

 7. Det händer onekligen en hel del utanför era fönster 😀 Spännande! Hoppas att dagens resa går bra men jag är säker på att du klarar den galant. Hoppas dock att ni har bättre tur med vädret än vad vi har här…

  Kram och ha en fin lördag!

  1. Jadå! Ofta riktigt god underhållning-
   Nu är vi installerade i Tällberg och har lite egen tid före middag och senare i kväll konsert i Dalhalla. Vädret är nu halvsoligt så hoppas det består genom kvällen. Men regnponcho ska med.
   Kram och trevlig lördag.

  1. Tack! Många båtar är det ju ofta så här års i kanalen. Vi tittar gärna och hänger med. Många utländska seglare är det ju också. Och kul nu att Stridsbåt 90 nu kom i grupp. Säkert varit på någon övning. Göta kanalbåtarna med sin turister tittar vi också gärna på. Jag tycker nog vi har bra koll på det som rör sig här. Och båtar gillar både maken och jag.

 8. Härliga bilder från ett vackert Sommarstockholm, du är mitt i händelsernas centrum vid ditt boende, toppen! Hoppas att du har det bra i Dalarna och i Dalhalla, kanske du är där just precis nu i skrivande stund och njuter av skön sång och musik.

  1. Var så fint att sitta på balkongen fredag kväll när det klarnad upp och den blå himlen tog över. Ohc mycket är det som rör sig här i kanalen och runt om.
   Vi har haft e jättebra dag idag och konserten på Dalhalla med Malena Ernman var riktigt bra. Dalhalla i sig är ju en upplevelse. Lisa Nilsson fick mycket plats och jag är väldigt förtjust i henne så det var bra.
   Nu är det natt och dags att sova. En lång dag är till ända-

 9. Ja, där saknades inte rörelse, det verkade vara full fart!
  Toppen att ha en sådan balkongutsikt!
  Hoppas nu att det blev bättre väder. Dagen idag har inte varit särskilt mild. Regnet har skvätt rätt mycket.
  Men musiken har jag. Tätt inpå öronen. Runt om i lägenheten. Och ute på balkongen är det fullt ös. Men i morgon är det slut.
  Lycka till idag med allt! Stor kram!

  1. Kvällen blev fin så då är det verkligen läge att vistas på balkongen. Och mycket som händer är det och full rörelse.
   Vi har haft ganska fint väder i Dalarna idag. Men ett par skurar kom. En lagom till vår middag på hotellet och en senare i kväll på Dalhalla. Men hela första halvlek på Dalhalla erbjöd i alla fall sol till hälften. Förstår att su haft en hel del musik, men kanske i olika tonarter…
   Skönt att det är över i morgon.
   Vi har haft en jättebra dag och kväll. Och ser fram emot söndagens roligheter.
   Stor kram

 10. Hammarby Sjöstad är som att leva i ett semesterparadis, och du sitter då verkligen på första parkett. Där hände verkligen någonting hela tiden under sommarhalvåret. Så många militärbåtar – undrar om det var någon slags övning.
  Det där med att inte bära flytväst på mindre båtar har jag då aldrig förstått. Jag menar ofta har ju “passagerarna” druckit en eller fler glas öl/vin, och då är det ju ännu viktigare att ha flytväst på sig.
  Skrattade gott åt bilden med paret där tjejen tar en selfie:-)
  Hoppas du/ni har en toppen kväll i Dalhalla. Här är också uppehåll just nu, men vid klockan 19:00 kom det en rejäl skur. Åsså grävde “vi” brons i Frankrike. Underbart och välförtjänt!

  1. Militär båtarna, “stridsbåt 90” hade varit i Mälaren några dagar så säkert en övning. Eller om de tog sig via Mälaren till Södertälje. Och mycket är det som händer här på första parketten.
   Detta med att folk numer i stor utsträckning, även på organiserade turer inte har flytväst, är märkligt- Tycker att det borde vara lika självklart som säkerhetsbälte.
   Paret på kajen låg där på sitt underlägg i ett par timmar och kajen är ju hård. Skrattade också gått åt bilden.
   Vi har haft en jättefin dag och kvällen i Dalhalla blev väldigt lyckad. Dock lite regn vid 20.30 men inte så farligt.
   Matchen fick jag följa via mobilen. Men så roligt att Sverige tog brons. Härligt!!

 11. Mycket som försiggår! Kul med alla båtrörelser, så olika de är!
  Ser fram emot din Dalhalla-rapportering! Hoppas så att ni har vädret med er i kväll. Vet att det har ju varit lite varierande…

  1. Vi bor väldigt bra på många sätt och underhållning saknas inte. Alltid roligt att se båda båtarna i kanalen och vad som händer runt om.
   Dalhallakonserten var väldigt bra och rapport kommer i början av veckan. Vi klarade oss från regn i första “halvlek” och i andra åkte regnponchon på. Men det blev inte så många droppar.

 12. Underbara stämningsbilder från Stockholm!
  Jag hoppas ni klarade kvällen i Dalarna utan regn, här började det regna fram emot kvällen.

  1. Tack! Ja, det blev en fin kväll efter heldagsregnet. På Dalhalla kom lite regn i andra perioden men det störde inte så mycket. DEt blev en lyckad dag och kväll här på resan.

 13. Hade jag haft den balkongen skulle jag antagligen inte fått något vettigt gjort. Men du är kvinna… 😉
  Såg härligt ut att ligga så där på rygg och slappa.
  Kram

  1. Nej, ibland får jag inte det heller. Men det kommer ju en ny dag. Tycker att det är bra att disponera tiden. Men jag sitter ju inte på balkongen hela dagarna. Killen och tjejen här på kajen var där länge och det borde ha blivit stensmak för hårt är det på kajen även med bastmatta.
   Kram!

 14. Alltså, du måste ha häftigaste utsikten i stan! Jag är grön av avund ibland, som idag!Utan flytvästar står de tappert där i båten, är det inte lika obligatoriskt som cykelhjälmar? Man kan ju lugnt säga att det mesta som flyter passerar din vy! Göta kanal-resa kikade jag på härom dagen o fick en chock, jisses så dyrt, skulle kunna flyga till andra sidan jordklotet för samma peng som några dagar ombord på den skutan. Nä, sen läste jag ett reportage om resan, och den verkade något långtråkig och hytten var minimal och det fanns inte så mycket att syssla med. Så det intresset tappade jag faktiskt…
  Kram

  1. Vi har en väldigt rolig/intressant och spännande utsikt. Hoppas du kommer till storstan och kan komma hit. Vi skulle ha roligt här uppe på balkongen.
   Nej, flytvästar är inte obligatoriska. Och ändå händer mängdre av olyckor när folk drattar i utan flytväst och inte kan simma. Ohc om de kan så blir de så förskräckta att de ändå inte minns hur man gör. Att resa på Göta kanal är jättedyrt och har alltid varit det. Väntar ständigt på extrapriser, men det känns lönlöst. Jadå, du kan åka långt för samma summa pengar. Hytterna är minimala, har besökt en och så mycket att göra ombord annat än att äta och se på omgivningarna och gå iland finns nog inte. Men jag är nog intresserad. Dock lockar Alaska per fartyg mer. Verkar dessutom billigare….
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *