Stockholm

“I parti och minut”- Stockholms Æter & Essence-Fabrik

Välkomna med, i alla fall för en stund, tillbaka till slutet av 1800-talet och till Stockholms Æter  & Essencefabrik. Här i Stockholm på Wallingatan 14 i Vasastan ligger denna butik. Och just som det står på en av skyltarna utanför butiken så är även idag varor i butiken  till salu “i parti och minut.”(Säkert finns fler förklaringar)

Uttrycket förekommer lite då och då och än idag även om det var betydligt vanligare förr. Att något är till salu “i parti” innebär att det handlar om partihandel, alltså en större mängd av en vara som säljs. Vad gäller minut är det i sammanhanget  fråga om “minuthandel”. Alltså en mindre mängd som en kund köper.  Och STOCKHOLMS ÆTER  & ESSENCE- FABRIK säljer både större och mindre mängder av sina varor.

Stockholm och butiken Stochholms Æter & Essence -Fabrik. Här såldes varor i parti och minut. (I större mängd och i mindre)STOCKHOLMS ÆTER & ESSENCE FABRIK säljer sina varor både i parti och minut. Här på Wallingatan  har affären legat sedan 1889.

I parti och minut

står det skrivet på en del skyltar även inuti butiken. Även idag förekommer det att varor säljs både i större och mindre mängder. Adolf Fredrik Liljeblad grundade butiken och var föregångare i Sverige inom och området att framställa essenser av frukter, bär och örter. Alltså en sorts smakämne. Mer info. om de olika essenser, oljor och annat som  smaksätter som  “Fabriken” använder finna här.

(Texten nedan är delvis hämtad från butikens hemsida.

Fabriken låg från början på Tegnergatan som ligger i närheten  av den nuvarande butiken och de sålde då mest till bagerier och konditorier i Stockholm.  Men 1889 öppnade man butiken på Wallingatan och sortimentet blev då utökat med kryddor och örter. Kundkretsen växte och hästdroskorna kom från olika delar av stan och stannade utanför  butiken.

Här kunde kunderna, en av dem var August Strindberg, köpa kryddor till brännvin. Även olika krogar i Stockholm handlade kryddor här så att brännvinet kunde bli smaksatt på olika sätt

En bit in på 1930-talet började tillverkningen av parfym, eau de cologne och rakvatten och för att framställa dessa behövde man essenser av olika slag . Eucalyptus, bergamott och lavendel var några essenser som var populära till dessa produkter.

Från ett av skyltfönstren vi såg idag.

I butiken

finns den gamla känslan kvar och bara att gå runt och titta är riktigt roligt. Allt är åskådligt presenterat  och personalen hjälper gärna till med allt. Med tiden har sortimentet både blivit utökat och blivit anpassat. Idag finns det flera hundra olika kryddor och även egna kryddblandningar. Även över hundra olika essencer, oljor och andra smaksättare till mat och dryck finns.

Essencefabriken är numera ett av Sveriges äldsta företag i branschen och har förblivit ett familjeföretag. Idag är det den femte generationen som driver företaget.

Är du i Stockholm på besök eller har vägarna förbi så kan ett besök här vara  väldigt trevligt. (Beror ju på vad en tycker förstås)

Stockholm. Essencefabriken, En butik på Wallingatan i Vasastan. Här finns kryddor och essencer i parti och minut. Gott om varor i parti och minut. Och allt överskådligt.  Här i den delen av butiken där en kommer in. 

För egen del har jag besökt Essencefabriken många gånger under årens lopp. Jag gick i gymnasiet i närheten och bodde på Upplandsgatan, också i närheten, i ett par år. Så lite att vandra i minnenas allé är det att komma hit.

Sockertoppar minns jag från min barndom i Norge. Vet att jag i början av 1950-talet köpte dem i bageriet. Men jag minns inte vad jag använde dem till.

Stockholm. Essencefabriken. Kryddblandningar i parti och minut. Tror mest de säljs i minut numerEn del av alla  kryddblandningar även dessa  “I parti och minut.” Men idag är det nog i minut, i mindre skala, som kunderna köper dem.

Tydligt skyltat

Ännu fler kryddblandningar.

Med mig hem kom te; “Södermalm, lite lokalt får det vara men även kryddblandningen “glada laxen”. ( Ska testas både till lax och annan fisk i t.ex fiskgryta)  I Frankrike har jag ofta fått “rouille” , en sorts aioli med saffran, till fisk/fisk och skaldjur och nu ska jag testa att göra egen. Bra då med kryddblandningen till hands.

Mina inköp idag; Kryddblandningarna “rouille” och “glada laxen” och te med namnet Södermalm. Lite patriotisk får en vara. Men detta te har sin hemvist i tebutiken på Söder, på Hornsgatan, “The Tea Centre of Stockholm”

36 svar på ”“I parti och minut”- Stockholms Æter & Essence-Fabrik”

 1. Dregel, dregel! Vilken mysigt ställe! Fantastiskt att det överlevt, ja det måste ju vara över 100 år, minst. Om man är inne på femte generationen alltså. Försöker föreställa mig den förföriska doften inne i butiken. Å möblerna ser ut att vara original. Tusen tack för titten:-)

  1. Så roligt att vi i dag gjorde ett besök här. Både under gymnasietiden och när jag bodde på Upplandsgatan var jag här ganska ofta – Men nu var det flera år sedan jag var här. Kommer att bli oftare i framtiden. Och kul att jag fick tag på det jag tänkt.
   Kul att du hängde med.

 2. Vilken affär! Tack för att jag fick följa med in. På Fredriksdal i Helsingborg finns ett gammalt apotek ditflyttat och det påminner lite om den här butiken. Men denna är ju levande. I Hbg är det ett hembygdsmuseum som har hand om allt och det blir inte riktigt samma känsla. Om jag nån gång mer kommer till Stockholm måste jag bara besöka den butiken. Kram

  1. Känslan här i butiken är som att förflytta sig tillbaka till slutet av 1800-talet. När jag bodde här i närheten blev det många besök här. Men nu när jag bor på andra sidan stan blir det mer sällan.
   Känslan och upplevelsen att komma in här är speciell och glad att det idag blev ett besök här. Och lite inköp.
   Är säker på att du skulle tycka om att titta in här.
   Kram

 3. Wow vilken häftig i parti och minut affär; rikigt spännande och vilken fin miljö där inne; härligt inlägg Ditte med så fina bilder!!
  Varm kram

  1. Jätteroligt att komma hit igen. Förr när jag bodde “nästgårds” var jag här ganska ofta men nu var det länge sen. Men ändå hög igenkänningsfaktor.
   Och lite av “det goda” fick följa med hem.
   Varm kram

 4. Vilken spännande butik! Å så spännande kryddor du fick med dig hem. Te från Södermalm känner jag igen, tror jag!
  Må så gott!
  Kram!

  1. En jätterolig och “god” butik. Var här mycket förr men nu var dte ett bra tag sedan.
   Södermalms te har ju sitt ursprung här i tebutiken på Hornsgatspuckeln men nu köpte jag det här.
   Kul att testa kryddblandningarna.
   Kram

 5. Oh, vilken spännande och mysig affär. den här adressen får jag lägga på minnet för här vill jag gärna göra ett besök nästa gång vi åker till Stockholm.
  Stort tack för att vi fick följa med dit!

 6. Så roligt att se detta, hade tror jag glömt denna butik men så fint att läsa och se. Jag tycker väldigt mycket om Vasastan, när jag studerade igen, grundexamen tog jag i Uppsala, men sen läste jag flera år till på KI och även på KTH. Morgnarna hade jag bråttom men em efter alla föreläsningar gick jag genom Vasastan, fick luft och rensade huvudet lite, avkoppling innan jag skulle kasta mig över böcker och allt igen hemma. Tittade in överallt tror jag, kanske tog en kaffe på ett café och kollade anteckningar. En kollega bodde här så vi sågs hos henne ibland och jag gillade alla landskapsgator. Vilken fin lägenhet hon hade! Med mycket charm. Kul att du bott här.

  Tittade in i Gustav Vasa kyrka ibland också, hade ett fint minne. Vi var två föräldrar som följde med och hjälpte till med en barntimmegrupp våra döttrar gick i och denna gång var kyrkan fylld till sista plats utav femåringar från olika håll. Hur ska detta gå tänkte vi.

  Prästen började tala och än idag kommer jag ihåg det, barnen satt som tända ljus och fick medverka och ställa frågor, han var otrolig att berätta, varit i Indien och kunde knyta ihop barns liv så de förstod och vi vuxna med.
  Ja, min väninna sa det, tror hon aldrig varit i en kyrka och blev helt tagen. Vi minns än. De flesta minns man noll av vad de sagt.

  Och nu blev jag påmind om den fina stadsdelen, minns jag kunde titta på fina saker utanför en antikaffär, klev in med en vacker vas som jag fick till bra pris. Liten tavla har jag som en kvinna målade och sålde i sin affär, hade så mycket fint.

  Tack för besöket idag🙂

  1. Tack, för fin läsning. Då har vi Vasastan lite som gemensam nämnare.Har också strosat här mycket. Gick i gymnasiet vid Tegnerlunden och bodde ett par år på Upplandsgatan. Och när jag under uppväxten bodde i Solna gick bussarna in till Norra Bantorget och därifrån låg City helt nära.
   Vilket underbart minne från Gustav Vasa kyrka. Så roligt att du delar med dig. Härlig läsning.
   Just antikaffärer fanns det många av och jag var “omringad” av dem just på Upplandsgatan. Och visst blev det många besök även här för min del.

  1. Visst är butiken fin. Besökte den ofta förr och när jag bodde här i trakterna. Men nu var det några år sedan.
   Södermalm te fick följa med hem men har tagits fram här i Te centret på Söder. Kul att jämföra smakerna med originalet.
   Kul att du också gillar teet från Söder.

 7. Ååhhh … vilken härlig butik! Där skulle jag gärna går runt och titta och dra in alla dofter!
  Angående sockertoppen, så hade min farmor en blåmålad trälåda, som kom från hennes barndomshem och i den förvarades sockertoppen – och där fanns även ett slags verktyg för att dela den i mindre bitar. Jag tror den finns hos Calle numer, men är inte säker – kanske följde den med till secondhandbutiken.
  Kram

  1. Den ska vi ta oss an. Så trevligt att bara ta in atmosfären och dofterna. Och butiken har ju också sin speciella historia
   Vad roligt att din farmor hade en låda med sockertoppar. Minns nu att min mormor hade det. Och även “tången” man använde för att få loss bitar.
   Kul med dessa gamla ting. I den här butiken fanns det gott om dem.
   Kanske Calle har kvar tången men det är ju lätt hänt att den vandrat vidare.
   (Har här hemma ett antal sockertänger en använde förr till att i en sockerskål ta bitar.Men de ligger bara här i en låda…)
   Kram och trevlig onsdag

 8. Helt underbart blogginlägg, Ditte, du är bäst. 🙂
  Ett ställe jag säkert skulle kunna tänka mig att besöka, ska bara ta mig uppåt i landet, 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tack! Då har du ännu ett ställe att besöka när du kommer på besök till Stockholm. Så roligt att titta runt här och lite som att förflytta sig till slutet av 1800-talet,
   Ha det fint du också

 9. En sån där affär är jag väldigt svag för, här kunde jag gå länge och dofta in allt vackert. Uttrycket “i parti och minut” har jag hört för längesen.
  Jag tror aldrig att jag har sett en sockertopp, men har hört ordet.
  Kul inlägg!
  Tack och stor kram!

  1. Tack! Ett trevligt besök blev det. Väldigt roligt att butiken finns kvar.Jag besökte den ofta förr men nu var det ett tag sedan.
   Vet att mormor hade hade sockertoppar i en låda av trä och även en sorts tång att knipsa av en bit med.
   Önskar dig en fin onsdag.
   För min del väntar en trevlig dag med Promenadklubben på nya äventyr.
   Strålande sol har vi också så det piggar upp ytterligare.
   Stor kram

 10. Underbar liten butik, tack för att du visar och berättar. Har sprungit en hel del i de trakterna, det fanns många mysiga butiker, inte minst de som sålde tyger, garn och tråd. Denna pärla har jag dock missat, synd, men jag får råda bot på det, snarast.
  Känner igen det där med sockertoppar och tänger…från min mormor.
  Ha det gott och tack för alla fina stadsvandringar.

  1. Visst fanns det för några år sedan många små och välsorterade butiker här i kvarteren och några ä kvar än idag.
   Denna lilla butik har jag förr besökt en hel del men sen föll den bort. Men nu är den tillbaka hos mig igen och det känns bra.
   Många tankar till dig.
   Ser nu att jag har missat ditt inlägg från Berlin. Har det här på skrivbordet men ändå missat det. Ska genast läsa.

 11. Vilken trevlig butik så den skulle jag gärna kunna tänka mig att besöka vid tillfälle. Där ser ut att finnas en hel del intressant och jag hade nog inte kommit ut tomhänt. Klart att man måste vara lite av en lokalpatriot. Tyvärr har vår stad ingen egen teblandning men den stekta sillen sommartid får kanske kompensera 😉

  Önskar dig en fin onsdag nu!

  Kram

  1. Jätteroligt med ett besök här. Förr var jag här ganska ofta men nu var det länge sen. Glad att vi kom till skott och att det blev besök och lite goda inköp här.
   Teet har sitt ursprung på Söder, Hornsgatan, men nu dristade jag mig till att köpa det här i Vasastan. Och det smakade riktigt gott.
   Ja, stekt sill kan ju också vara bra.
   Tack, har haft en fin onsdag.
   Önskar dig också en fin fortsatt onsdag.
   Kram

 12. oj känns som att komma in i en jätte jätte gammal butik, så häftigt att den finns kvar och jag har nog missat den oxå:) kan bara tänka hur det doftar där inne och är man på jakt efter kryddor så vet jag vart jag ska, önskar dig en fin onsdag kram

  1. Rekommenderar verkligen butiken och ska en köpa kryddor är dett helt rätt ställe. Atmosfären och får en på köpet.
   Kram!

  1. Ja, jag är ganska ba på att både hitta dem och besöka dem. En butik som du helt klart skulle gilla.
   Ha det bra du också.

 13. Wow vilket spännande ställe du guidar oss till! Helt i min smak, för jag vill ju gärna både se, insupa atmosfären och gärna smaka också, förutom sockertopparna då.
  Fantastiskt att en affär överlevt i fem generationer med detta utbud, med tanke på hur vi idag handlar mest i snabbköp av olika slag. Hoppas den överlever hundra år till!
  Kram

  1. Den här gamla butiken är så trevlig. Och att titta in här är lite som att förflytta sig tillbaka i tiden. Ska göra ett nytt besök före jul och då fylla på kryddförrådet.
   Minns att mormor hade sockertoppar i en trälåda och med en speciell tång man använde för att ta av den.
   Är det någon krydda du behöver eller vill ha så säg till.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *