Skyltar Stockholm

I mina kvarter – Idag i sällskap av Skyltsöndag

Söndag! Och det innebär också att det är dags för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Bilderna är gårdagsfärska, tagna i mina kvarter på Södermalm i Stockholm.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Här i mina kvarter ligger det gamla varuhuset Åhléns Söder som slog upp sina portar redan 1915. Skanstull. I mina kvarter, i korsningen Götgatan – Ringvägen, ligger Åhléns Söder. Här sitter också den gamla klockan “Tidskula” som kom på plats 1942. (Observera den lilla dalahästen som sitter högst upp på den vita pinnen ovanför klockan. )

Skanstull hör till mina kvarter

Varuhuset Åhléns Söder, (tidigare Åhlén & Holms) tillhör kedjan Åhléns och ligger vid Skanstull. Redan 1915 invigdes varuhuset som då var betydligt mindre än idag. Under 1920-talet byggde man på och till huset men själva varuhuset ligger fortfarande på ett plan, entréplanet.  Klockan på varuhuset, “Åhléns tidskula” är en neonskulptur som väger 3500 kg och har fyra  urtavlor och ovanför svävar en röd neonljusring.

Jag hade ett ärende till Hemköp och då kan man välja att antingen gå in där från “underjorden” eller ta rulltrappan ner från entrén i Åhléns. Jag tog “rullisen” och bredvid den fanns flera hyllor med “Säsongens måste”. Och vem bestämmer vad man måste. Här var det “Bodyshop” som tyckte att man “måste”.

 

Tvärs över gatan

Från Hemköp blev det en förflyttning tvärs över gatan in i Ringens köpcentrum för ett besök i Akademibokhandeln. Här var det en bok jag skulle köpa “Mysteriet Malcolm Munthe”Churchills agent i Norden. En nyutkommen bok  skriven av Anders Johansson. Boken intresserar mig på olika sätt och jag vill veta mer om just Malcolm Munthe. Och inte minst efter den stadsvandring jag gjorde i veckan “Bland spioner, C-byrån och en svensk tiger”.   Inte minst eftersom Malcolm Munthe var den man som i under andra världskriget rekryterade min pappa, Allan Mann,  till en del specialuppdrag. (Malcolm Munthe var biträdande brittisk försvarsattaché i Stockholm och kom till Karolinska sjukhuset där pappa befann sig efter en skottskada i Norge.  Men tiden var dyrbar och  kampen mot tyskarna var viktig så pappa lämnade sjukhuset snarast.)

Stockholm. Södermalm. I mina kvarter ligger också Ringens köpcentrum. Här besöker jag gärna Akademibokhandlen. I mina kvarter ligger också Ringens köpcentrum.Ganska trist i sig men det mesta finns. (Här är det oftast vår lokala ICA och Akademibokhandeln jag besöker och apoteket.) Och inne i bokhandeln fanns det gott om skyltar som uppmanade till läsning.

Fler skyltar från mina kvarter

Jag har bott här på Söder sedan 2004 men det var först nyligen som jag besökte Tjurbergsparken. En av flera parker som ligger helt nära och igår blev det en ny vända hit. Jag har i vår lokaltidning läst om att man här i parken vill bygga nya hus som ska innehålla 65 lägenheter och med dem kommer ju parken att försvinna. Parken är välbesökt och många av de bostadshus som ligger i närheten saknar egna balkonger och ser parken som sin “oas”. Inte minst många av de som bor  helt intill parken i de hus som tillhör Blomsterfondens seniorboende.

Stockholm. Södermalm. I mina kvarter ligger också den fina Tjurbergsparken. Här är det tänkt att byggas nya bostäder och ta bort parken. Tjurbergsparken är en av flera parker på Södermalm som ligger i mina kvarter. Och de boende runt om vill bevara parken. Jag också.

På vägen hem passerade jag  fina “Lilla caféet på Söder”. Här finns fortfarande uteplatser kvar som brukar ha sin besökare.

Östgötagatan. Snart hemma på kajen. Att bilen har med kaffe att göra går inte att missa.

Nästan hemma. Stannade till vid restaurang Thaiboat. Några fler igloor har tillkommit och de verkar vara populära.Tycker att deras koncept med en “igloo” per sällskap är suverän.Värme finns i dem så man behöver inte frysa. Fick av bloggvännen Susjos  nu i en kommentar veta att man måste vara fler än två för att få boka en igloo-(I varje finns  finns plats för säkert 8 personer).

Skylten om “Sail Thorugh” och att hämta upp mat, dryck och is hänger kvar. Men jag har nog bara sett restaurangens egna båt ligga vid gästbryggan. Annat var det i somras när det var kö både till Thaiboat och båtplatserna.

Sista skylten.Jag tackar och tar emot. Men kanske var det detta USA:s nyvalde president tänkte på när han utsåg Camala Harris till vicepresident.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

42 svar på ”I mina kvarter – Idag i sällskap av Skyltsöndag”

 1. Jag gillar Åhléns klocka och att den fått hänga kvar där med sin imponerande tyngd!
  Läslovsskylten är fin och förstår att du vill läsa boken “Mysteriet Malcolm Munthe”.
  Jag vill också bevara Tjurbergsparken för jag förstår att den är uppskattad av de som bor i närheten men också uppskattad av insekter, fåglar och gissar även ekorrar. Så trist med ett bostadshus där och alla ska se in i varandras fönster.
  Det såg mysigt ut vid Lilla caféet på söder och de där igloo-bollarna är ju läckra och passar ju bra att ha ett sällskap i taget i dem.
  Sista skylten är en toppenskylt! 🙂

  1. Tack! Visst är det roligt att den gamla klockan vid Åhléns är kvar. Den har varit på ett antal reparationer under årens lopp men nu är den på plats. Boken om Malkolm Munthe är jag igång med och visst är han och innehållet i den ett stycke historia. Extra roligt eftersom pappa hade kontakt en hel del med honom-
   Hoppas att protesterna om Tjurbergsparken får gehör. Fortfarande en öppen fråga. Men jag håller tummarna. Man skulle ju kunna bygga ute på Gärdet som ju måtte vara landets största hundrastgård.
   Ja, vi kör på sista skylten och kanske har USA:s nya president tänkt på det när han utsett Camala Harris till vicepresident.

 2. Spännande att läsa om din pappa. Ja, det där “måste” kan nog variera från person till person, men enligt butikerna så bör det nog gälla alla. Sista skylten piggar verkligen upp. Man känner sig “viktig”. Kram

  1. Ja, det tycker jag också. Var ju inte direkt så intresserad av detta när jag växter upp men jag har tagit igen det.
   Är nu igång med boken. Ja, detta med att man “måste” går ju många på. Jag gör det inte.
   Sista skylten kanske också USA:s nya president tänkte på när han utsåg Camala Harris till vicepresident. Ett bra val tror jag…
   kram

 3. Ett härligt inlägg:-) Å visst såg jag dalahästen på pinnen ovanför den mäktiga klockan. Ja, “tidskulan” har jag också fotat några gånger, men aldrig sett den lilla dalahästen. Bra observerat där Ditte:-)
  Å dessa udda adventskalendrar. Body Shop var ju först med idén för ett antal år sedan, nu har kosmetikaföretag apat efter. Å de är långt ifrån billiga. Suck!
  Hoppas du hittade boken som Malcolm Munthe skrivit. Du har ju verkligen ett personligt intresse där.
  Kaffekompaniets bil är en höjdare. Här fick jag mig ett riktigt gott skratt. Älskar sådan humor:-)
  Thai Boats igloor ser ut att vara i olika storlekar. Riktigt smart, speciellt i dessa pandemitider.
  Å självklart gratulerar vi Biden och Harris till segern:-) Äntligen kan man förvänta sig lite lugn där i landet och i världen.
  En toppen Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Ja, det finns mycket här i “mina kvarter”. Dalahästen tänker man nog kanske inte på och den är ju diskret.
   Ja, dessa “måsten” som butikerna vill att man ska köpa. Puh! Varför då, undrar ju jag.
   Boken är inköpt och jag har läst 1/3. För mig är den intressant på flera plan för jag har vetat ganska lite om Malcolm Munthe. Men han har “ordnat” med en hel del. Och extra roligt var ju att vi i veckan var på den här stadsvandringen där spioneri och underrättelseverksamhet var en av delarna.
   Skrattade också gott åt “Kaffekompaniet”. En humor jag ockås gillar.
   Nu kan vi i alla fall till en del pusta ut med Biden och Camala Harris. Men vad den där clownen “Mr Trumpet” hittar på det vet man ju aldrig. Men han lär nog inte få vare sig hjärnblödning eller hjärtslag i första taget.
   Här är det nu balkonghäng i eftermiddagssolen och ett par avsnitt till i boken.
   Trevlig söndag.

 4. Åhléns klocka är jätterolig och fin, tycker jag. T.o.m. jag känner igen den nu, synd bara att det dröjer tills ett stockholmsbesök igen.
  Fin sista-skylt!
  Ja, positivt med USA-valet ändå och idag har regeringen lämnat in en preposition om ny lagstiftning om organdonation. Detta har MOD jobbat för i 8 år! Och jag har hjälpt till på MOD i 5 år.
  Trevlig eftermiddag och kväll.
  Stor kram!

  1. Visst är den och ett tydligt signum för området här.
   Sista skylten tyckte jag passade in. Och inte minst nu när Camala Harris är vicepresiedent.
   Fint om nu propositionen om lagändring vad gäller organdonation gör att det inte stannar vi fler utredningar utan att det händer något. Lätt att propositioner hamnar i utredningslådan.
   Njuter på balkongen i eftermiddagssolen. Så skönt.
   Önskar dig en fin fortsatt söndag.
   Stor kram

 5. Åhléns klocka är verkligen fin och den hör liksom till på något vis. Som vanligt är det snyggt och varierat skyltat hos dig. Jag gillar verkligen Thaiboats koncept som verkligen ligger i tiden just nu.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Tack! Ja, en hel del i skyltväg fanns i våra kvarter. Så idag kunde de få vara med. Visst hör klockan till. Den var borta för något år sedan och på reparation och då saknade jag den verkligen. Thaiboat gjorde det bra redan i våras/somras med avstånd och nu detta med utökade “igloor” är bra och jag ser ju att det är uppskattat.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Kram!

 6. Iglorna, ser ut som ett kul initiativ, speciellt i dessa tider. För övrigt ett riktigt mysigt inlägg och förstås grattar vi både Biden och Harris, äntligen!!

  1. Visst grattar vi både Biden och Harris och hoppas på att “Trumpeten” snarast avlägsnar sig.
   Verkligen ett roligt initiativ att bygga dessa igloor. Ett sällskap per igloo och det verkar fungera bra och är populärt vad jag kan se. Vi har ännu inte testat men det finns “på listan”.

 7. Börjar i slutet; den skylten är ju som sagt särs passande denna dag! Tidskulan gillar jag också. Den boken om Mlacolm Munthe förstår jag väl att du vill läsa!
  Måste måste inte – oftast inte!
  Snyggt och fint ännu en skyltsöndag Ditte, du är en fena på detta att samla 🙂
  Stor kram

  1. Tack! Visst är sista skylten passande. Och lite extra idag. Är i gång med boken och den är för mig riktigt intressant och spännande. Klockan på Åhléns är ju lite av ett “signum” och hör liksom till området. Den var på reparation i ett par år och då saknade jag den verkligen.
   Stor kram och många tankar.

 8. Gilar första bilden på Åhléns och välkända klockan.
  Mina föräldrar bodde som nygifta 1953 precis i närheten på Ringvägen.
  De brukade gå till Åhléns och äta lunch.
  Hemköp handlade maken och jag ofta hos när vi var i Stockholm och hade lägenheten kvar på Metargatan.
  Fin “skylt” den du avslutar inlägget med.

  1. Klockan på Åhléns Söder, här vid Skanstull hör liksom hit. Saknade den förra gången den var borta och då länge för att repareras. Hemköp är bra och vi alternerar med ICA inne i Ringen och sedan de mindre matbutikerna- Är förtjust i Göta fisk och det som förr hette Kajsa Warg på Renstiernas gata. Finns ett stort utbud av små butiker för kött, chark och fisk. Och Söderhallarna också förstås. Kul att dina föräldrar åt lunch på Åhléns. Går ju inte idag.
   Sista skylten gillar jag. Har fått den av min ena dotter med familj.
   Önskar dig en fin fortsatt söndag.

 9. Ett så fint inlägg denna söndag. Visst känner jag igen Åhléns klockan, kul att den är kvar, visste inte att det satt en dalahäst däruppe, men jag såg den nu!
  Blomsterfonden är jag med i, bor gärna på Ringvägen! Hoppas parken blir kvar.
  De ser så mysiga ut dessa igloos, ville äta middag med min kompis på Ringvägen där, men det gick inte att boka en igloo om man bara var två stycken visade det sej, istället fick jag en ny erfarenhet på restaurang Södra sällskapet, inte dumt det heller!
  Ha en fortsatt trevlig kväll!
  Kram

  1. Tackar! Ja, kvarteren här omkring tycker jag om för de är verkligen omväxkande. Och Åhlénsklockan hör ju hit och är lite “kult”. Dalahästen är liten men den finns där. Hade ingen zoomkamera med denna gång men ska ta en närbild vid tillfälle. Blomsterfondens hus här ligger bra men med tanke på att lägenheterna är små och de flesta saknar balkong så vore det ju önskvärt att parken blir kvar. I sig har ju blomsterfonden också fina gårdar men de är inte så stora. Håller tummarna för att det inte byggs här.
   Aha, måste man vara fler än två för att få boka.(Ska ändra i inlägget) Jag har ju sett att det finns plats för ca 8 i varje.
   Södra sällskapet har jag ibland ätit lunch på och det har alltid varit bra. Men nu ska jag testa även en kväll.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

  1. Jag har tittat in i ett par av igloorna men ännu inte ätit där. Men vi ska göra det vid tillfälle.
   Vad gäller parken hoppas och önskar vi att den får vara kvar. Bostäder kan man bygga någon annanstans.

 10. “Lilla caféet på Söder”, bild och skylt passar som bokomslag till en riktig feelgood-bok 😀 en sån som jag skulle vilja läsa när jag kryper upp i soffan en kulen dag 🙂
  Du, den där klockan vill man inte få i huvet, jisses är den så tung??? Så hoppas jag också att parken får vara kver! Härlig skyltning igen, Ditte. Kram på’re

  1. Caféet är så rart och väldigt omtyckt. Tittar in här då och då och köper med en nybakad godbit hem. Allt bakas och lagas på plats. Klockan på Åhléns hör till området här men den verkar stabil.Och den lilla dalahästen överst är så fin. Ska ta med zoomkameran nästa gång.
   Kram och trevlig kväll.

 11. Som vanligt många härliga skyltar från ditt Stockholm! Tack för dem Ditte!
  Hoppas också att ni får ha parken kvar. De är så viktiga, de oaserna.
  Var rädda om er,njut av livet!

  1. Den här veckan stannade jag i våra kvarter och hittade en del skyltar här också. Vad gäller parken så hoppas jag innerligt att den blir kvar och att man inte ska bygga nytt här. Parken behövs verkligen och bostäder kan man bygga en bit utanför stan eller kanske på Gärdet. (Som måtte vara landets största hundrastgård.) Tycker vi ska värna om grönområdena.
   Önskar er en fin nästa vecka.

 12. Åhlens ja, suck, och åter suck. För något år sedan försvann Åhlens från min stad, en stor förstämning rådde , det var den största aktören i centrum. Men det ingick i den pågående butiksdöden i småstäderna. Många flera butiker har försvunnit, nu är det mest cafeer och gym i stadskärnan. Himla tråkig utveckling men jag begriper ju anledningen men har ingen quickfix.
  Glad att jag bor i glesbygd, jag skulle bli galen av att se nya bostadsområden och nya byggnader poppa upp precis överallt, att nästan känna sig trängd när grönområden försvinner, nu finns det mycket grönt i Stockholm, något du om någon verkligen visar på, dessutom mycket blått i form av vatten , men man måste förstås vara varsam så det inte blir en betongstad av vår vackra huvudstad.
  Tack för veckans fina skyltskörd! Kram

  1. Ja, här har Åhléns legat länge och ser ut att bli kvar. Klockan är ju lite kult och ger området sin personlighet. Glesbygden är bra, absolut. Jag är född där , i en “gudsförgäten håla ” i Västergötland och tyckte det var en frihet att flytta till Solna som 10 – åring. Nu skulle jag gärn avilja ha ett hus på en udde i skärgården och växla med Söder. Vi har ju mycket grönt där vi bor och varken jag eller många andra vill att man tar bort grönområden för att bygga lägenheter. Söder har ju lyckats behålla sin plats som en stad i staden och det tycker jag om.
   Den här veckan stannade jag i våra kvarter vad gäller skyltar och det finns en del här också.
   Kram.

  1. Kul att se vad som finns här i närheten även i skyltväg och det är en hel del. Jag en kvinna som närmar sig Vita huset är ju ett stort framsteg. Om nu bara Trumpeten begriper att han inte vann. Man kan ju inte ha en pajas till president.
   Trevlig sen kväll och hoppas det blir en bra vecka även för er.

 13. Ica Ringen är bra tycker jag, synd att Teatern mest får mig att tänka på en kolkällare. Inser att där finns bra käk men jag vägrar sitta i mörkret och äta.
  Åhlens Söder är jag orolig för. Tror de är på väg att konka, så lite kunder, så mycket rea. Ett trevligt varuhus som jag har gått till ofta.

  1. Vi varvar mellan ICA Ringen och Hemköp men handlar gärna fisk hos Göta fisk eller i mindre butiker med manuella diskar. Har testat Teatern en gång och när den öppnades. Men jag vill inte heller sitta där i mörkret. Många bra restauranger finns så vi köper ibland med oss mat hem därifrån. Men trots mörkret har de en hel del besökare och har nu verkligen glesat ut mellan bord och gäster. Gott initiativ. Men för mörkt.
   Kände också så i lördags när jag var förbi. Trist, men med konstgjord andning kan man nog inte överleva hur länge som helst.

  1. Tjurbergsparken är fin och ligger strax bakom Ringvägen, bakom Blomsterfondens hus,vid Skanstull.TYcker stan behöver de parker som finns.
   Och visst är Åhlénsklockan en klassiker.

 14. En fin skyltmix som alltid! Den runda klockan är fin … och kul med dalahästen överst! 🙂
  Hoppas verkligen parken bevaras – vore väldigt synd om den försvinner – nära natur, om så “bara” en park är värdefull för alla!
  Skönt att valet är över och nu får vi bara hoppas att Trumpnissen förstår att han är avsatt och snart måste flytta!
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Tack! Och det finns en hel del också här i kvarteren. Klockan på Åhléns är fin och syns vida omkring.Men den lilla dalahästen där uppe får man anstränga sig att se. Ska ta med zoomkameran nästa gång och få till en bättre bild. Vad gäller parken hoppas många innerligt att den blir kvar. Här behöver verkligen inte förtätas med bostadshus. Grönområdena, även de mindre, är viktiga.
   Visst är det skönt att valet är över men “Trupen” verkar inte ha förstått att han förlorat.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 15. Roligt med klockan och att den får vara kvar. någon gång på -60 talet gjorde jag praktik på deras dekorationsavdelning som texterna. Då fanns det en härlig ateljé med texterskor i rad som textade skyltar från små med priser till flera meter höga skyltar. Det var rörelse, dofter, stressigt, trångt och en härlig stämning mellan alla i sina vita rockar med färg på. Jag blev sedan texterska på en reklamateljé jobbade där några år tills jag fick barn och bytte helt yrke.

  1. Tack! Så roligt att du berättade!Och visst är det roligt att klockan här har sin plats såsom den haft i många år. Och Åhléns är fortfarande kvar. Men kag undrar om varuhusets framtid. Vilka härliga minnen du har från den här tiden och ditt jobb som texterska. Kan nästan ta in den miljö du så fint beskriver.

 16. Tänk förr gick jag ofta till Åhlens. Jag ser aldrig en människa i någon av Åhlens varuhus här i Göteborg. Jag tror faktiskt att dom snart lägger ner. I en butik här har man minskat ytan rejält. Det känns som det inte är ett innevaruhus längre.
  Jag håller med, så många parker som möjligt bör bevaras i storstäderna.
  Vilket genidrag med igloos för gäster. Hoppas många tar efter! Mysigt värre ju!
  Kramar

  1. Vet här att Åhléns i City har många besökare men det är ett stort varuhus. Här på Söder känns det som om konkursen inte är långt borta.
   Hoppas innerligt att man inte får bygga här i parken för många äldre som bor i Blomsterfondens hus tar sig gärna hit. Många lägenheter där är små och saknar balkong. Håller tummarna hårt.
   Igloorna är mysiga och verkar välbesökta. Ett bra grepp. Och maten här på Thaiboat är verkligen god. (Vi köper hem då och då för är man bara två så blir det knepigt att få sitta i en igloo.)
   Kram och trevlig ny vecka.

 17. Vilken härlig tur jag fick med alla dessa roliga skyltar 🙂 här har det varit glest med bloggen o besök orken fanns inte men det får bli som det blir 🙂 men uppiggande att besöka dig alltid kram å fin måndag

  1. Roligt att du var med här runt i en del av våra kvarter. Trist när krafterna sinar men hoppas du snart kan fylla på dem och göra det som känns bra och inte ha några krav nå att du “måste” något.
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram

  1. Just här på Söder har Åhléns hållit till sedan 1920 talet men Epa har vad jag vet inte hänt ihop med Åhléns .
   Och visst är sista bilden talande. Extra roligt nu med Camala Harris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *