Södermalm Trevligheter

I gott sällskap – Vänner, god mat och dryck.

Kombinationen goda vänner, god mat och god dryck tycker jag om och gårdagens eftermiddag och kväll spenderade vi just så; I gott sällskap. Vänner som bor i Stockholmstrakten träffar vi ganska ofta. En del vänner  som vi har bor i runt om i Sverige och här på olika platser. Och andra bor och vistas en hel del utomlands. Men i går blev det så äntligen av att ses och äta middag tillsammans med vännerna Ingrid och Leffe. Vänner som vi träffade i Spanien för många år sedan och det en vänskap som hållit i sig sedan dess. Så är det med alla vi vänner vi mött i Spanien att vänskapen även är “flyttbar”.

Stockholm. Södermalm. I gott sällskap var jag denna söndag morgon. En vacker morgo. Söndag morgon och med den här utsikten var jag i gott sällskap. Utsikt över Hammarbykanalen och delar av Hammarby sjöstad. En stadsdel som är granne med Södermalm

I gott sällskap

kom jag att befinna mig i hela dagen. Även vädret var till full belåtenhet. I och för sig inget en kan påverka men visst piggar det upp med lite sol.

Satt en bra stund hemma på balkongen med  den bleka höstsolen som sällskap. Goda vänner skulle lomma och äta middag men en och annan balkongpaus blev det under förberedelserna.

Våra gäster hade inte tidigare besökt oss här hemma men vi har setts i vår stuga i Spanien och hemma i deras hus strax utanför Torrevieja. Och det var där jag en dag i början av februari 2020 blev introducerad för maträtten parisare. En norrländsk specialitet som jag verkligen kom att tycka om.

Vi är numer ganska många som lärt känna varandra i Torrevieja och som kommit att bli vänner. Och eftersom vi alla  bor lite utspritt i och utanför stan blir det ofta så att vi ses  inne i Torrevieja.

Denna vackra oktobersöndag, skulle vi efter lång längtan träffa L & I som är på mer tillfälligt besök i Stockholmstrakten. De passade på att ta ett “pitstop” i solen på Medborgarplatsen innan maken kom förbi för att ta sällskap hem till oss.

Stockholm. Middag i gott sällskap. Middag i gott sällskap.  Vännerna I och L samt maken. (Till vänster)

Jätteroligt att äntligen ses igen. Konstaterade att det nu, när vi sålt vår stuga i Torrrevieja kommer det  framöver inte att bli så många träffar just där.  (Här är det L som är fotograf.)

Mörkret sänkte sig

Vi satt kvar länge och vi kunde från våra platser vid bordet se mörkret sänka sig över nejden. Mörkret och desserten, en rabarber, hallon och jordgubbspaj, gjorde sällskap. Även en hemgjord vaniljsås, kaffe  med “tillbehör” ingick. Varmrätten bestod av oxrullader fyllda med bacon, lök, dijonsenap och ättiksgurka. Till detta pressad potatis, pressgurka och rårörda lingon. Som tilltugg innan maten blev det smördegscanapéer fyllda med av skagenröra och några med serrano och oströra. Bubbel smakade bra till.

En väldigt trevlig eftermiddag hade övergått i kväll. Dags att skiljas åt. En vacker dag hade övergått till en vacker kväll.

Skanstull. Jag går med till bussen.

Buss nr 4 kör en riktigt sightseeingtur; från Gullmarsplan till Radiohuset på Gärdet. En tur på ca 45 minuter. Nu skulle L & I bara till Södra Station för att där ta pendeltåget, en tur på fem minuter.  Så här vid bussen skildes våra vägar för nu.

Kvällen är vacker och jag strosa hem igen till kajen, en promenad på 10 minuter. I långsam takt.  Har absolut ingen brådska.

Passerar bron över Bohusgatan och ser “skrapan” Stockholm New på andra sidan kanalen. Sen reser sig mäktigt och lyser upp.

Är strax nere vid kajen och där hjälper mysiga och trevliga restaurang Thaiboat till med att lysa upp.

Kvällen är sen och så här en söndag så är det inte många gäster efter klockan 21. Annat en fredag och lördag då de är kö. Äe så förtjust i belysningen. 

Stockholm. Södermalm. Restaurang THaiboat utgör verkligen ett gott sällskap om en vill äta god thaiiländsk mat. Här på restaurang Thaiboat är en också en gott sällskap. Inte minst om man tycker om riktigt bra thailändsk mat. 

Nästan hemma. Stannar en stund och njuter av att bo just här. En lyckad dag blev det och på alla sätt. 

38 svar på ”I gott sällskap – Vänner, god mat och dryck.”

 1. Blev en heldag ju förstår jag i glada vänners lag…..underbart på alla vis.
  Vackra bilder Ditte, tackar för det.

  Ha en fin Måndag. 🙂

  1. Ja, det blev det och en väldigt trevlig sådan. Goda vänner, god mat och dryck är en bra kombination.
   Haft en bra måndag på stan med lite av mycket.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Tack! Maten blev lyckad och viktigast var ju att gästerna också tyckte om den. En lyckad kväll blev det.
   Väldigt roligt att ses igen. Tycker det är roligt att samla vänner hemma på middag.
   Haft en bra start på veckan och även denna vecka är det mycket som händer.
   Ha det fortsatt bra.

  1. Visst är det så! Och extra roligt nu att vi fick till det att ses. Det fysiska avståndet mellan oss här i Sverige är nästan 80 mil så det är en bit och lite knepigt att få till att ses. Men nu ordnade det sig.
   Middagen med dryck uppskattades av våra vänner och även av oss så det var ett extra plus-
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Vilken bra och lyckad dag och kväll det blev! Roligt att ni kunde ses med tanke på att det kanske inte blir lika ofta framöver. Maten lät väldigt god och jag hoppas att köttet utföll till belåtenhet. Så vackra kvällsbilder!

  Kram och god måndagskväll!

  1. Visst blev det! Så roligt att ses igen och en roligt kväll blev det. Men nu kommer det ju tyvärr bli mer sällan. Vi får dock passa på när möjligheter finns.
   Köttet var helt ok men inte ett dugg bättre än motsvarande hos ICA eller Hemköp. Vad gäller rullader är det ju långsam kokning under lång tid som gäller. När jag läste om köttet här i förpackningen från COOP hade jag förväntat mig betydligt mer. Men icke.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Åh, så roligt att ni träffades 😃 jag förstår att det blev en trevlig kväll med mycket prat. Och maten verkade jättegod.
  Stor kram

  1. Jätteroligt att vi fick till det. Och ni saknades men var med i tankarna.
   Middagen blev bra och och det blev en jättetrevlig kväll.
   Stor kram

 4. Nu så förstår jag varför du ville få tag på lövbiff:-) Kul med besök från vänner som ni mest träffat i Torrevieja. Minns parisaren och olika andra “specialiteter” som Ingrid och Leffe bjöd er på i Torrevieja. Ja, de två dök även upp på Amas blogg om jag inte minns helt fel.
  Å vilken härlig dag för ett besök hos er, som vanligt med underhållning på första parkett.
  Thai Boat – tack och lov att den restaurangen finns. Den liver upp hela området, inte minst från och med söndag när vintertiden träder i kraft.

  1. Japp! Lövbiff till rullader brukar bli bra. Annars köper jag jag det aldrig.
   “Karlsson och Leffe” är också vänner till Ama och Anders och vi har ju förr setts en del tillsammans i olika sammanhang. Inte minst då det kommit till “parisare”.
   Jodå, underhållning hade vi, dels av varandra och dels även från det vi såg i kanalen och längs kajen.
   Thaiboat “piggar upp” och inte minst lyser upp. Ett fint “landmärke”.

 5. Trevliga och smakfulla bilder. Jag nöjer mig med att notera glädjen i bilderna. Texten har jag svårt att se på kvällen.
  Önskar en fin kväll, själv nattar jag mig.
  Stor kram!

 6. Morgonbilden över kanalen, wow så läckert! Vilken trevlig dag ni fick med goda vänner, mat och dryck!
  Thaiboat lyser verkligen upp, dags snart att boka en middag där tror jag!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Det startade med en fin morgon och dagen fortsatte i gott tecken.
   Så roligt att nu här hemma träffa fina vänner från Spanien. Och eftersom vi nu inte kommer att vara där annat än i liten omfattning var det än roligare.
   Thaiboat är så fin och den lyser verkligen upp.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Goda vänner, god mat och gott vin är en oslagbar kombo!
  Vilken härlig dag och kväll ni fick (och vilka härliga kvällsbilder).
  Plötsligt blev jag otroligt sugen på oxrullader, vilket vi inte ätit på länge, länge. Parisare köpte vi i Kiruna och stekte som snabblunch ett par gånger på vår Norrlandsresa, riktigt gott, men jag tror det är omöjligt att hitta så stor “falukorv” här nere i söder.
  I morgon ska vi istället äta grynkorv, Skaraborgs landskapsrätt, eftersom det var Grynkorvens Dag i torsdags (och de lokala grynkorvsentusiasterna verkar för att få denna dag som en röd dag i almanackan eller “teminstingen flaggdag”).

  1. Visst är det! Och här hade vi även hela dagen tur med vädret.
   Minns era “parisare” från Norrlandsresan och tänkte då på de vi blev bjudna på hos L &I i Spanien. Det var öfrsta gången där jag testade dem.
   Grynkorv minns jag. Jag är ju också i grunden “Skaraborgare”. Kanske skulle jag testa att ät den nu igen. Men kanske den inte finns här i trakten…
   Hoppas ni återkommer med rapport.
   Rulladerna blev lyckade. Ja, allt.
   Trevlig tisdag

 8. Att träffa vänner och äta och dricka gott är en riktig mysig aktivitet. Bara det inte blir för ofta 🙂 Vi tycker om att vara själva och har bäst återhämtning utan annat sällskap. Men vi njuter ordentligt när vi träffar våra vänner så klart.

  1. En riktigt trevlig och rolig eftermiddag och kväll blev det.Så roligt att ses igen.
   Detta med det sociala runt en är ju så olika vad man tycker om. Och viktigast är att en har möjlighet att göra det en trivs bäst med.Vi har gott om tid tillsammans men vi träffar ofta träffar gemensamma vänner på något sätt varje vecka. Ibland i samband med bio, teater, promenader, middagar vi lagar tillsammans och mycket annat. Så var det också under våra nio år som deltidsboende i Spanien. Gott om vänner och trevlig samvaro.
   Promenadklubben bjuder också på en hel varierade aktiviteter som jag tycker om.
   Jag träffar varje vecka vänner för promenader, museibesök, teater och annat och trivs med det.
   Eftersom jag delvis är uppvuxen utomlands har nog det sociala suttit i sedan jag mer eller mindre föddes.

  1. Det blev en lyckad eftermiddag och kväll och väldigt roligt att ses igen- Tur med vädret hade vi ju ocksä

 9. Att träffa goda vänner och att tillsammans njuta av god mat och dryck är verkligen härligt. Att det dessutom var en solig och fin höstdag gjorde det till en riktigt bra dag!
  Morgonbilden är ljuvlig!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Så fint att ses igen och vi bor ju långt från varandra i Sverige. (I Spanien har det varit närmare för oss att ses men nu har vi ju ingen stuga kvar längre.)
   Tur med vädret hade vi också och en stund på balkongen tar vi gärna-
   En vacker morgon var det och den fastnade fint på bild.
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Kram

 10. Tack så hjärtligt Ditte!
  Det var en helt fantastisk eftermiddag och kväll, god mat och trevligt sällskap. Goda vänner ska man vara aktsam om och tacksam för.
  Det är många sådana vi fått tack vare sommarstugan i Spanien, men även tack vara alla spanienbloggar.
  Tack än en gång Ditte och hälsa Mr.B
  Kramar från oss!

  1. Så roligt att ni kunde komma och att vi fick till att ses här hos oss. Och visst gör vi om det!
   Mr B hälsar.
   Kramar!

 11. Roligt att du också, tycker om Parisare. Vilket är lite svårare att få tag på här nere i Stockholm, vi köpte faktiskt med oss några när vi var uppe i norr i höstas. Oxrullader och precis som du berättar, gör min mor också, väldigt gott. Kanske får be henne göra det snart hihihi

  1. Lite roligt att jag första gången jag åt parisar vari Spanien, men med råvara som kom med från Norrland. Riktigt gott var det.
   Oxrullader är “bra” bjudmat och det är ju smidigt att förbereda.
   Förr när vi hade båt och seglade gjorde jag en stor sats och hade frys in och tog med. Perfekt.

 12. Åh så roligt att få Leffe och Ingrid på besök. Förstår att rulladerna smakade bra. Det är en stående rätt hos mig när sonen med familj kommer på besök.
  Parisare har jag dock inte ätit på många år. Fanns en korvkiosk på stan som serverade det.
  Kram/A-K

  1. Det verkligen jättetrevligt och väldigt roligt att ses. Var ju ett tag sedan. Och då var ju du också med.
   Rulladerna blev så bra och bra “bjudmat”.
   Parisare åt jag första gången hos Leffe och Ingrid i Quesada och tyvärr har det inte blivit fler gånger.
   kram

 13. Så fint att ni fortsätter att ses även om ni inte längre bor i Torrevieja. Vänskap är flyttbar precis som du själv skriver.
  Parisare, tack för tipset! 🙂
  Fin promenad fick du i långsamt takt hem! Thaiboat är snyggt i kvällsljus. Mycket!
  Ha en fin tisdag !
  Kram

  1. Vänskapen finns och det är jag så glad för. Nu med lite större avstånd. Men den består och det är viktigast.
   Parisare var det första gången vi smakade här hos våra vänner i Spanien och de hade med sig ingredienserna från Norrland-
   En fin dag var det och en fin kväll blev det.
   Kram och trevlig kväll.

 14. Vilken härlig dag ni fick med goda vänner. Söndagen var en helt underbar dag, vilket härligt väder och så vackert ännu med färger.
  Jag och dottern hade en toppendag, blev helt spontant att hon tog en välbehövlig paus från allt jobb, ska vi ses där frågade hon om en trevlig plats och det blev en så fin dag. Vi beställde en huvudrätt på ett nyrenoverat jättetrevligt ställe, ägaren kom med både förrätt och efterrätt och kaffe på det🙂det är så roligt med vänlighet. Och jag tänker på den dagen, kommer jag alltid att göra.

  En paus från allt larm och våld i världen, det tar över om man ser, hör och läser allt.

  Tycker som du, det är så viktigt att planera in något med jämna mellanrum, man blir en gladare människa och orkar bättre med andra mindre glada med😌
  Och sen körde dottern en tur på så vackra mindre vägar där jag aldrigt åkt förut, bara motorväg utanför, nu såg jag så vackert det är på småorter i Sörmland. Ja visst besökt en del men inte sen åkt till flera inom dem. Vackra hus, gårdar och kyrkor. Och så vänligt folk och trivsamt.

  Önskar dig så fortsatt fint denna vecka trots lite grått och moln.

  1. Det blev det! Och jag ‘r så glad att vi fick till att ses. Nu är ju avstånden oss emellan än längre . I Spanien var det ett par mil som skilde oss åt.
   Vad trevligt att du och dottern fick en så bra dag tillsammans. Värt så mycket.
   Och en dag ni båda kommer att ha med er. Lyckat på alla sätt. Och visst behöver en paus från allt elände runt om.
   Roligt med en tur i Sörmland på småvägar. I den miljön känner en hur axlarna sjunker ner. Hade en liknande dag i juni med mina döttrar men då på småvägar i Uppland-
   Önskar dig det bästa-
   Varm kram

 15. I trevnadens tecken med alla de bra ingredienserna 🙂 Jättefin morgonbild och mörkerbilderna med Thaiboat!
  Kram

  1. En riktigt vacker morgon och en lika vacker kväll. Det blev en lyckad dag och så roligt att ses igen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *