Allmänt Stockholm

I går var det blått och i dag är det grått – Påtagliga kontraster

Helgen här i Stockholms innerstad och på Södermalm har bjudit på riktigt skönt vårvinterväder. Och den lilla snö som låg kvar gjorde inte alls mycket väsen av sig. Från Södersidan blickade vi igår över Hammarby sjö, till Sjöstan och Hammarbybacken.  Här har snökanonerna och personalen jobbat hårt och lyckats få ordning på backen. Det verkade också som om backen lockat till sig en hel del skidåkare.Roligt! För backen har inte varit så mycket i bruk den här vintern. Tyvärr bestämde sig det vackra vädret för att ta kompledigt idag. Så det blev en snabb skiftning vädermässigt. I går var det blått och i dag grått.

Stockholm. Södermalm.Barnängsbryggan. Hammarbybacken. Igår var det blått på himlen och många åkte skidor i backen. I går var det blått. Rejält blått. Hammarbybacken i “Sjöstan” sedd från Barnängsbryggan på Södersidan, helt nära där vi bor.  Härifrån är det smidigt och trevligt att ta gratisfärjan över vattnet och gå en sväng i Hammarby sjöstad.

I går var det  blått

Övergången var snabb men veckoslutet bjöd på en hel del utevistelse och promenader i strålande sol.Och min vana trogen blir det lätt så att jag håller mig längs med vattnet. Både vid Årstaviken och och längs “saltsjöns” vatten.Nåja, så salt är inte vattnet. Men “bräckt” och det är en vika av Östersjön som här bildar Hammarbyleden.

Sjöräddningen har sin station helt nära där vi bor. Men det händer ofta, och så hela året ,att de får rycka ut och bistå de som är i sjönöd.  Här är vi vid Barnängsbryggan när de passerar. 

Vid Barnängsbryggan och kafé “Kajsas på Kajen” stannar vi gärna till. Men just i går blev det inget inköp för kön ringlade sig långt upp i backen.Och visst är det roligt att många söker sig hit. Så var det även under den mest intensiva pandemitiden. Fint att slå sig ner här utomhus med sina vänner.

Stockholm. Södermaln. Barnängsbryggan. I går var det blått som gällde färgmässigt och Kafé Kajsa var som vanligt välbesökt. I går var det blått som gällde och Kafé Kajsa är dessa blå dagar väldigt välbesökt. Man beställer och betalar i en lucka och hämtar det man beställt i en annan lucka på kortsidan av kiosken. Smidigt! 

Perfekt att slå sig ner i solen här vid kajen. Kafé Kajsa har gott om stolar och bord utplacerade. Och det är avstånd mellan borden som fortfarande gäller. Och är det fullt vid borden kanske en parkbänk fungerar lika bra som sittplats.  

Vi traskade vidare och passade på att utföra ett par ärenden i lite mer stadsbetonade kvarter.

Söndag eftermiddag vid Scandic hotell Malmen som ligger i korsningen Folkungagatan och Götgatan. Många på gång.

Och i dag är det grått

Gråvädret kom in under natten. Och idag har det varit få som jag sett ute längs kajen. För egen del blir det en kortare promenad men i övrigt väljer jag att titta ut. Jag passar på att ta mig an en del jobb. Fortfarande håller jag på med mitt inläsningsuppdrag och gör det 1-2 timmar om dagen. Detta är en ny och annorlunda erfarenhet. Det hela “klockas”, så  ibland blir det blir en del omläsningar där jag får raska på.

Idag ska jag också passa på att gå igenom en del  resejobb som är planerade för våren, sommaren och hösten.  Om de kommer att kunna genomföras eller ej återstår att se men folks önskan nu om att vidga vyerna både inom landet och utanför är stort.  Triangelresor, den privatägda resebyrå jag jobbar för, erbjuder  resor där upplevelser, natur och kultur är viktiga ingredienser. Och för min del hoppas jag på att bl.a. ta mig an Bohuslän, Höga kusten, Kiruna med midnattssol och ishotellet i Jukkasjärvi och Valamo gamla kloster i Finland” i sommar. Och i början av hösten väntar en resa runt Vättern och en resa till Krakow i Polen.Till detta kommer en del dagsturer i Stockholmstrakten och kanske en del annat. Vad gäller min hälsa så är det möjligen den som kan begränsa saker och ting.

Och idag är det verkligen grått.

Dagens utsikt från matbordet.

Passade på att zooma in utsikten. Men inte blev den bilden mindre grå.

34 svar på ”I går var det blått och i dag är det grått – Påtagliga kontraster”

  1. Visst är det! Jag tycker det är så roligt och resorna har ett så bra upplägg. Kiruna har jag besökt några gånger och även övernattat på ishotellet. Verkligen en upplevelse.
   Grått här också idag. Stor kontrast mot det blå som var idag. Men nu en runda ut.
   Trevlig måndag.

 1. Så härliga reseuppdrag som väntar så jag hoppas verkligen att de blir av. Till Krakow var vi på väg en gång med det blev inte av så resmålet finns kvar på min lista.
  Här är det grått även i dag och vindarna är inte att leka med. Precis som vanligt skulle man väl kunna säga. Långpromenaden är avklarad men helt njutbar var den väl inte.
  Önskar dig en fortsatt fin måndag!

  1. Ja, en hel del men än så länge är ju en del osäkert. Krakow har jag besökt några gånger privat och en gång i resejobbet. En väldigt vacker stad med en fantastisk historia.
   Har varit ute ett varv men inte blev det en längre sträcka. Hade jag haft hund så hade den blivit längre
   Kram och trevlig måndag.

 2. Så roligt med reseledaruppdrag! Hoppas verkligen att du får möjlighet att genomföra så mycket du vill av dem.

  Samma väder hos oss. Fast det gråa började redan i går eftermiddag. Snö idag.
  Ganska gott väder ändå, insåg jag då jag tog en kortare runda i eftermiddag.
  Kram

  1. Förra året blev det inte så mycket men vi hoppas på i år.Och att min kropp håller sig i “schack”
   Jag har också varit ute drygt en timme och kallt var det inte heller och inte halt. Och visst är det skönt att ge sig ut en sväng helt oavsett väder. I alla fall känns det extra gott när man är hemma igen.
   Kram

  1. Jag äger ju som pensionär min tid och fyller dagarna med det jag tycker är trevligt. Och idag passade det fint med lite jobb. Roligt så länge jag kan och orkar.
   Önskar dig också en bra kväll.

 3. Jag håller tummarna för att du får ha hälsan och kunna jobba med dessa resor. De är kul för dina resenärer, läsare och dig själv.

  1. Tack! Jag hoppas och önskar att det ska bli så. Men hälsan avgör hur det blir i sommar. Och även hur det blir med Covid. Hoppfull är jag-

  1. Jobb finns om smittoläget håller sig ok. Och jag tycker det är så roligt. Fortfarande. Och jag hoppas att hälsan ska hålla sig i schack-. Den kan ju begränsa.
   Inget direkt snöande här . Men väldigt grått.

 4. Vilka roliga uppdrag som väntar! Jag har varit i Kiruna, jag har sett midnattssolen i Dundret och jag har sett Ishotellet i Jukkasjärvi. Glad för det.

  Idag fick vi världen snöstorm. Tyvärr var jag ute i den i ett ärende. Men snön kan gärna försvinna för min del.

  Godkvälls stor kram!

  1. Verkligen! Så många fina resor. Ser franm emot alla och hoppas de blir av.
   Kiruna har jag besökt flera gånger privat och även i jobbsammanhang för länge sen. Och skidor har jag åkt i midnattsol i Riksgränsen vid midsommar i olika omgångar. Även chansen att övernatta två nätter på ishotellet.Så roligt. En del vandringar här i fjällen runt Riksgränsen har det också blivit, Fina minnen så jag hoppas på att det blir av en resa hit. Förstår att du också har fina minnen härifrån.
   Grått hos oss idag men det blev en runda på en timme men då “bara” lite snöblandat regn.
   Snö har vi ytterst lite men den gör ju ingen nytta.
   Stor kram

 5. Japp, igår var det helt underbart väder. Över 20 grader i solen på balkongen. Och där var det absolut inga problem att sitta en stund, och de utan att sätta på infravärmaren.
  Å idag då. Efter alla förvarningar hade jag ju trott att det inte bara skulle vara grått och kallt, utan även blåsigt. Så jag stängde alla dörrar och fönster – för säkerhets skull. Ingenting, precis ingenting hände. Några enstaka snöflingor – det var allt. Ingen vind och absolut ingen storm. Japp, jag tackar. Hörde att det var snöstorm mitt på dagen vid Odenplan. Även den slapp vi här. Det är så otroligt märkligt att vädret kan vara så olika på mindre än två mils avstånd.
  Kul att du passade på att dokumentera den soliga dagen igår. Å vilka roliga reseprojekt du kan se framemot. Jätteskoj!

  1. Visst var det behagligt både igår, i fredags och lördags.Och hoppas detta fina väder snart är tillbaka. Vi satt också ute både igår och de andra dagarna. Riktigt behagligt. Vi bor ju på hörnet och sex trappor upp så vi får flytta in till väggen.
   Jga var ute drygt en timme idag och det var ganska skönt. Ingen direkt vind.
   Ingen snöstorm här heller och då är vi bara några km från Odenplan.
   Resejobben har jag ägnat tid åt idag och det är alltid roligt att börja med resorna i god tid. (Så även om det inte är för mig nya resmål men det blir ju en del nya besök och annat som tillkommer. Så förberedd är jag alltid. Och påläst. Jag hoppas nu att kroppen också ska samarbeta. Men den styr jag ju inte helt över.

 6. På hotell Malmen har vi bott för många år sen.
  Och roligt med lite resejobb att se fram emot.
  Stor kram och trevlig kväll 😍

  1. Malmen har ett bra läge på alla sätt. Men skönast är nog ett rum mot baksidan.
   Jätteroligt med resejobb men vi får se vad som händer. Tycker ju detta är så roligt.
   Stor kram

 7. Oj så mycket spännande reseuppdrag du har framför dej, hoppas nu att din hälsa låter dig få göra dessa resor!
  Å jag blev väldigt nyfiken på resan till Kiruna med midnattssol och ishotellet i Jukkasjärvi, nu måste jag kolla in din länk och läsa lite mer!
  Vädret idag var verkligen grått och tunga moln hängde långt ner på himlen, i bilen hem från Huddinge idag så såg man inte de högsta våningarna i de Norra tornen, så grått ute! Jag insåg idag att jag behöver gummistövlar, för oj så blött det var ute!
  Ja, än har vi vinter ,helt klart!
  Men jag har ändå haft en spännande dag!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Det känns så roligt med resejobben och jag hoppas innerligt att kroppen ska hänga med. Men man vet ju inte heller hur det blir med ökad eller mindre smittspridning. Hoppas på det bästa.
   Trist väder var det men jag tog en sväng på en timme. Kallt var dte inte men ganska charmlöst även på Söder.
   Förstår att din dag var spännande och jag var med dig i tankarna.
   Har tittat in då och då hos dig i kväll för att läsa om dagen. Är så spänd jag också.
   Många tankar.
   Varm kram

 8. Svar: Har kollat hos Lillian och precis som du så såg jag att förra veckans tema “hage” var kvar. Vi var ju bara tre deltagare kvar, så jag gissar ätt Lillian har tröttnat. Förstår henne, men tycker att det är synd att temat “dör ut”. Så därför sparade jag Klimakteriehäxans Selfie till imorgon jag med.

  1. Bra att du också kollade. Funderade på om jag missat något. Visst är det lite trist att “Veckans ord” dör ut men det får kanske bli en paus där. Lilian hade inte skrivit att det upphörde vad jag kunde se, så bra att du också tog dig en titt. Min Selfie är på g.

 9. Riktigt tvära kast i vädret alltså. Man får ta det som det kommer. Skönt att du i alla fall har förberedelser för kommande trevligheter i sommar! Svenskarna är verkligen på tå och vill ut och röra på sig!
  Kramar

  1. Verkligen! Men man kan ju inte påverka vädret utan mest konstatera hur det är.
   Och sysslolös är jag sällan. Hoppas nu att det blir möjligt att genomföra resor i sommar. Nu under våren har det satt fart men en del länder har en del regler kvar och lättar efterhand. Läget ser ju olika ut.
   kram

 10. Ja, vädret är ombytligt minsann … men trots allt – våren närmar sig 🙂
  Spännande med dina uppdrag – både inläsningsuppdragen och reseplaneringarna!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Vädret kan en ju inte påverka utan det blir som det blir. Och vi har ju här inte de riktiga ovädren andra dela av världen kan ha. Och visst närmar sig våren.
   Lite lagom med uppdrag som jag trivs med och hoppas kroppen ska behålla hyfsad form inför sommarens reseuppdrag.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Visst är det! Men tror den blå himlen hade time out. Och den verkar kvarstå idag också.
   Vad gäller reseuppdragen så är jag hoppfull.Och hoppas förstås också på att min kropp ska vara i hyfsad form.
   Ingen blå kulör idag heller men trevligheter väntar som inte är väderberoende.
   Trevlig tisdag

 11. Åh jag hoppas verkligen att du kan ta dig an en hel del reseuppdrag i år. Du är en fantastisk ciceron och alltid kunnig och entusiastisk. Hade jag inte blivit kär och galen när jag var arton hade jag planer på att åka till Mallis och gå reseledarutbildning….
  Hammarbybacken minns jag väl, tyckte då, på 80-90-talen att det var lite fjantigt med en liten backe mitt i stan. Men nu är den ju året-runt-öppet med massor av aktiviteter!
  Kram

  1. Jag hoppas också och önskar att jag kan ta mig an reseuppdragen. Och envis är jag ju. Som synden. Entusiasmen har jag och en hel del humor. Det hjälper och att hitta snabba lösningar är jag också ganska bra på. Lärarjobbet har nog gjort ditt där.
   Du hade gjort det perfekt som reseledare. Men just då kom kärleken emellan. Sånt händer.
   Hammarbybacken har inte direkt varit åkvänlig vad gäller skidor i vinter. Men just som du skriver har man hittat olika sätt för att använda den hela året. Bra så. Och nu i helgen var det en hel del som passade på att åka . Ja, även andra helger när den varit öppen har besökare kommit.
   Kram

 12. Verkliga konstraster.
  Det blå vädret är vackert, men konstigt nog gillar jag också det grå, fast inte regn och blåst på samma gång. Finns någon slags mystik över grått väder och fantasin börjar spela.
  Spännande med planering av resor inför säsongen.

  1. Kontraster är det verkligen dessa dagar. Och jag klagar sällan på vädret för man kan ju inte direkt påverka det heller. Ut går jag en stund i alla väder.
   Resejobben är i stort planerade men sedan beror det ju på mycket annat vad som kommer att kunna genomföras. Just nu. p-g.a. Putin lockar ju varken Polen eller östra Finland. Men mycket kan hända-

 13. Soliga bilder är vackra, grå har något mystiskt över sig ,-)
  Vi pulsar här i snön, det gillar jag!
  Härligt att fler och fler vågar sig ut ,-) hoppfullt!
  Vilken utsikt från köksbordet ,-))
  Ni får uppleva mycket, med sjöräddning, sommarbåtar och annat spännande.
  Jag ser två tallar ,-.))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Här blev det stora kontraster och visst har det grå och dimmiga något mystiskt över sig. Och en sväng ut går jag varje dag.
   Från matbordet är det lätt att hamna med blicken ute på kajen och i kanalen.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *