Skyltar

I Gamla stan – Tillsammans med Skyltsöndag #306

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Jag och kameran har i veckan tillbringat en del tid i Gamla stan i Stockholm och då  haft fokus på olika portaler och gamla hus. Men det fanns även en del skyltar som också gärna ville vara med på bild. Håll till godo!

Stockholm. I Gamla stan ligger Västerlånggatan fortfarande ganska öde. Sorgligt att se I Gamla stan passerar jag Västerlånggatan. Före pandemin en livlig gata dit  många turister sökte sig. Nu gapar det mesta tomt. Men fortfarande håller en del butiker, caféer och restauranger ut och har öppet. Men någon rusning av besökare hit är det inte. 

I Gamla stan

är jag ganska ofta och var det även före pandemin. Här har jag många smultronställen och ofta blir det också roliga och intressanta möten med personer jag träffar på och som bor här. Häromdagen och med kameran i högsta hugg träffade jag på en dam som bodde i ett av husen vid “Brända tomten”  och på Själagårdsgatan. (Har här  berättat om Brända tomten och hur namnet kom till) Damen bjöd med mig upp på takterrassen till huset där hon bodde. ( Ett senioroboende)En fin pratstund blev det och ett fint möte.

Bilden nedan är inte  en “vanlig skylt”- Men fin utsikt här mot det mäktiga seniorboendet Danvikshemmet i Nacka och de ganska nyproducerade husen vid Saltsjökvarn, Danvikstull.   Ser också båten Emelie som går från vår brygga här på Södermalm. Barnängsbryggan och in till City och Nybroplan.

Dags att gå vidare i Gamla stan.

Kanske är det tänkt att dalahästen som finns utanför en butik på Västerlånggatan ska locka besökare in i butiken.

Stockholm. Gamla stan. På Österlånggatan, en av mina favoritgator, i Gamla stan ligger Trafik- Nostalgiska Förlaget. Gör gärna ett besök här. På Österlånggatan, en av mina favoritgator i Gamla stan, ligger butiken Trafik- Nostalgiska Förlaget. Här tittar jag ofta in.

Är man ändå på Österlånggatan så kanske man tar sig en sväng under valvhuset och vidare ner på Stora Hopargränd

I Gamla stan finns många detaljer att titta på, bl.a. valvhus. Gäller att se både upp och ner för att inte missa något.

Vad gäller skyltar finns flera butiker som tillverkar dem och man kan beställa en personlig skylt . Här ett begränsat urval…

 

Om man nu traskat runt i Gamla stan ett par timmar så kanske det lockar med ett besök på något café. Varför inte välja Sundbergs konditori som öppnades 1785. Hit går jag då och då och när det nu varit kyliga dagar har jag valt att sitta inomhus. Under våren och sommaren så är sträcker sig uteserveringens bord en bra bit ut över Järntorget men ofta är det fullsatt.

Stockholm. Här i Gamla stan vid Järntorget ligger Sundbergs konditori som grundades 1785. Här vid Järntorget i Gamla stan ligger Sundbergs konditori som grundades 1785 av konditorn och sockerbagaren Gustaf Adolf Sundberg. Miljön är “gammeldags” och som man kanske minns hur konditorier var förr. 

Här vid Järntorget ligger också Café Nova; kombinerat café och restaurang. Har aldrig varit här, men ofta passerat. Stannade nu upp  utanför och tittade på skyltarna.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

33 svar på ”I Gamla stan – Tillsammans med Skyltsöndag #306”

 1. Oj vad många fina skyltar =) Den där stora dalahästen bara älskar den! Den skulle gärna få flytta hem hit, vet inte varför jag är så galen i dalahästar……jag är absolut ingen hästtjej. Men dalahästar gör mig lycklig =) Ha en bra söndag, fy vad det blåser. Får hitta på något till skidskyttet börjar. Kram

  1. Tackar! I Gamla stan är det absolut ingen skyltbrist och jag har ju varit där ett par gånger under veckan så skyltarna har fastnat på bild. Dalahästen syns och den är ju lite symboliskt för Sverige. Jag hade ett gäng dalahöstar när jag var liten och hade fått dem av min pappa . Nu har jag bara en kvar och den ska vandra vidare till bloggvännen/vännen Susjos som samlar på dem. Tror den får ett bra hem där.
   Blåser gör det här också men nu ska jag blåsa ut på en runda. Hoppas på lite medvind.
   Trevlig söndag.
   kram

 2. Härlig skyltning och jag skriver idag som jag skrev igår, jag skulle gärna gå och strosa en stund i Gamla Stan. Får ta mig i kragen och åka dit utan att ha annat inbokat och ta mig tid att bara vara en stund.

  1. Tack! Passade bra med skyltar från Gamla stan nu när jag tillbringat ett par dagar här. Har ju gott om tid och strosar gärna här- Kommer det nu en skön vår så är en tur till Stockholm alltid en fin utflykt. Välkommen hit.

 3. Vilken härlig utsikt på första bilden.
  Från Trafik-Nostalgiska Förbundet beställer maken Stockholms Trafikalmanacka, att ha på väggen i köket, varje år,.
  Även ibland böcker.
  Sundbergs konditori har besökts men var länge sedan.
  Dalahästar har jag en hel del av , står på en stringhylla i vardagsrummet.
  Fortsatt trevlig födelsedag.

  1. Det var så roligt att damen jag mötte bjöd upp mig till husets gemensamma terrass. Väldigt fin utsikt och hon kunde berätta en hel del. Så intressant.
   Trafik- Nostalgiska är så bra och väldigt roligt att titta in här- Och det går ju fint att beställa från dem.
   Sundbergs konditori är ju anrikt och väldigt trevligt med sin speciella historia.
   Har haft en jättefin födelsedag och det blev en god och fin restaurangmiddag med vänner i kväll.

 4. Dalahästen kanske inte har så mycket att göra just nu, då det är skralt med turister i vårt land. I vanliga fall, så inbillar jag mig att dalahästar är vanliga souvenirer för utländska besökare. Har förresten min souvenir-dalahäst också. Inköpt för väldigt många år sedan i dalahästarnas hemort, Nusnäs.
  Emaljskyltarna är roliga. Har inga för egen del, men tycker att det är kul att ´se dem, där de dyker upp. Vilket de gör lite varstans.
  Vilken härlig Stockholmsvy du visar ! Ha det gott!

  1. Tack! Har haft ett par fina besök i Gamla stan i veckan så det passade bra men skyltar härifrån. Dalahästen lyste upp där den stod men den för en lugn tillvaro och har nog så gjort detta pandemiår-
   Jag har också ett par från Nusnäs men dit kommer nog inte så många turister utan kanske handlar en souvenirhäst i Gamla stan.
   Väldigt roligt att jag blev uppbjuden till den här damen på terrassen och utsikten var enastående.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en bra start på veckan.

  1. Tack! Några skyltar från Gamla stan blev passande denna vecka för i Gamla stan har jag varit ett par gånger i veckan. Så trevligt.
   Kram!

 5. Så snyggt skyltat och skyltbutiken i sig är ju klockren! En sådan stor dalahäst har syster min och jag hade gärna haft en själv. Jag tänker på när jag och flickorna var i Gamla Stan senast. Då var det fullproppat på alla konditorier och caféer så vi fick knö in oss med skohorn. Andra tider nu…

  Kram

  1. Tackar! Och visst är skyltbutiken ett fynd i sammanhanget. Vad roligt att din syster har en så här stor dalahäst. Visst är den fin!
   Ja, nu är det gott om plats i Gamla stan. Verkligen. Och i varje fall om vardagarna känns det öde. Så trist. Och jag undrar hur länge butiksägare, hantverkare, café och restaurangägare kan hålla ut. Många har slagit igen och statens pengar har ju inte kommit som det var utlovat. Sorgligt.
   Kram

 6. Japp, Gamla Stan är ett skylteldorado. Ingen tvivel om det. Å så himla trevligt att damen som bodde på seniorboendet bjöd in dig för en titt. Modigt och väldigt trevligt, nästan osvenskt!
  Emaljskyltar är jag barnsligt förtjust i, så alla i skyltfönstren får mig att dregla. Just emaljskyltar har “det” enligt mig.
  Sedan hittade du två anrika konditorier också. Så stiliga jämfört med dagens caféer i industristuk. Gillar båda stilar faktiskt. Breor lite grand vilken sinnesstämning man befinner sig i.

  Tusen tack för din fina skyltning och länken:-)

  1. Visst är det så! Har varit i G.S. ett par tillfällen i veckan och visst finns det gott om skyltar. Inte minst i skyltbutiken. Gillar också dessa emaljskyltar. Ska nog beställa ett par skyltar här- Får klura ut vad det ska stå på dem.
   Visst var det osvenskt att jag blev uppbjuden här på terrassen. Men jag tackade genast ja. Så roligt! Och damen hade en hel del intressant att berätta och kunde ge mig en del tips.
   Sundbergs konditori gillar jag. Påminner lite om Vetekatten men här var få besökare denna dag. Så sorgligt att Gamla stan fortfarande känns öde. Här finns ju väldigt gott om plats.

 7. Grattis du vinner mest med skyltar på en bild idag Ditte 🙂 Men så mycket fin i detta skyltfönster. Gamla stan längtar jag att få strosa omkring i nu. Tack för att du visar upp den så bra 🙂

  1. Ja, det blev en del skyltar men så var jag också utanför en skyltbutik. Lite fusk kanske. Här kan man beställa egna skyltar och jag funderar på detta. I alla fall ett par.
   Så trist att Gamla stan är så öde. Undrar hur länge butiker, hantverkare, caféer och restauranger kan hålla ut.
   Jag gillar ju verkligen Gamla stan och strosar gärna här-

 8. Fin dalahäst som fått en egen skylt.
  Det ser ut att finnas många skyltar på Trafik-Nostalgiska förlaget.
  Läcker bild på valvet vid Österlånggatan.
  Gillar skyltarna där det står “Kök”, “Bad” och “Toa.
  Sundbergs konditori har stannat till vid för en fika men då satt vi på Järntorget en solig sommardag.
  Café Nova hade en fin grön skylt.

  1. Dalahästen är rejält tilltagen och drar i vanliga fall uppmärksamheten till sig och butiken. Men nu är det få besökare i Gamla stan så många företagare för en tynande tillvaro. Tyvärr. här i Gamla stan är det trängselfritt så jag önskar fler kom hit.
   Österlånggatan är en favorit och här är det inte alls “turistiskt” utan många hantverksbutiker.
   Sundbergs konditori har under den varmare årstiden sina bord och stolar över “halva! Järntorget och det brukar ändå vara svårt att hitta ett bord. Nu satt jag inomhus för det var iskallt ute.

 9. Oj så många skyltar, och vilken fin stor dalahäst, wow! Tack för fina bilder denna söndag!
  Ett STORT GRATTIS till dej så här i elfte timmen på Din födelsedag, hoppas du haft en fin dag!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Det har varit en riktigt bra dag men jag saknade att inte kunna träffa döttrarna och barnbarnen. Men det får vi ta när vi är vaccinerade.
   Gamla stan har mycket att erbjuda även i skyltväg. Tänkte på dig här när jag såg dalahästen.
   Antar att du är hemma igen efter en skön Spahelg. Kan tänka mig att det varit bra på alla sätt och vis.
   Kram

 10. Det är så vackert och snyggt med gamla skyltar och så roligt att det går att nybeställa egna med önskad text! Ljuvliga bilder och härliga skyltar i ditt söndagsinlägg 🙂

  1. Tack! Jag har tillbringat en del tid under veckan i Gamla stan och det är alltid givande. Stannade länge utanför skyltbutiken och sk abeställa ett par skyltar men måste fundera först vad som ska stå på dem.
   I övrigt har jag nu fastnat för gamla portaler i Gamla stan och vill veta mer om deras och husens historia. många portaler är ju från mitten av 1600-talet. Så intressant.( I alla fall för mig som gillar historia)

 11. Iakttag snygghet! Det du, ja för dig är det ju inga problem, för en finnkäring som inte varit hos frissan på över ett halvår skulle det vålla problem! Jag tror jag tar köksingången…
  Den där dalahästen har hamnat vilse i pannkakan. Eller inte, okej, dalahästen är svensk symbol o inte bara landskapssymbol.
  Tänk vilket gytter av skyltar du kan trolla fram på nolltid medan jag snart får lägga ner i brist på skyltfoder. Anslagstavlorna som varit min räddning i alla tider står ju helt tomma förutom en massa gamla häftstift!
  Härliga skyltar Ditte, kram från pörtet

  1. Tack!Visst finns många roliga skyltar. Tror jag ska beställa ett par men får fundera ut vad som ska stå på dem.
   Vad gäller dalahästen så ser nog många utländska turister den som “svensk”. Den har fått en klart vidare betydelse än Dalarna. Jag gillar dina anslagstavlor för de ger ju en bra överblick på vad som kan finnas och hända. Här är de inte så många.
   Gamla stan har ju många skyltar och när jag nu i veckan varit här ett par gånger har de kommit med av bara farten. Jag har ju gott om tid när jag traskar runt. Finns så mycket att fästa blicken på men har man bråttom är det lätt hänt att man missar något.
   Kram

 12. Vad kul! Vi promenerade i Gamla stan igår och gick förbi flera av de ställen du visar, bland annat Brända tomten, Trafiknostalgiska förlaget och Hopargränd.

  1. Vilket sammanträffande! Här finns ju väldigt mycket att se och upptäcka och historiens vingar är ju verkligen med hela tiden. Trafik- Nostalgiska Förlaget är ju en guldgruva. Tittar alltid in där och ofta blir det något inköp också.

 13. Snyggt skyltat igen! Häftigt med en skyltaffär – där finns ju foder för många skyltsöndagar 😀
  Du klappade väl dalahästen? En sån skylt är ju helt oemotståndlig om du frågar mig… 😉

  Ha en fin start på veckan!

  1. Skyltaffären är så rolig och jag ska beställa ett par skyltar här men får se vad som ska stå på dem. Jodå, jag klappade lite lätt på dalahästen. Men undvek att föreviga det.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 14. Jamen titta, där var du både söder och norr om Castor, fick till och med bild på vårt kvartersnamn och anledningen till att butiken heter som den gör. Valvet över Stora Hoparegränd håller samman tvillingarna Castor och Pollux.
  Idag träffar du gotländska Aira i butiken om du går in! Tänk om vi setts där förut, utan att veta det?!

  1. Tack för din kommentar. Jadå! Jag går ofta här och har varit inne i butiken flera gånger och strosar ofta längs Österlånggatan och andra mindre gränder. Kul med valvet som håller ihop Castor och Pollux.
   Kanske blir det en tur idag igen.

  2. Hej Anni!
   Jag var inne i butiken idag och hade ett så fint samtal med Aira. Jag fick också ta några bilder i butiken. Så mycket fint som finns här. Önskar att många kom förbi.

 15. Sundbergs konditori brukar jag ta mitt barnbarn till när jag är i Stockholm, vilket var längesedan nu. Gillar inredningen, påminner mig om min barndom och barnbarnet gillar bilden av prinsessan Victoria.

  1. Sundbergs är ju en klassiker här och ofta många besökare. Men nu i pandemitider är det förstås färre. Nu satt jag inomhus för jag var som en istapp efter att ha strosat omkring och tittat på portaler.Idag, i strålande sol är det nog fler som gärna sitter ute.
   Roligt att du varit här med barnbarnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *