Stockholm

I City – Miljöombyte under ett par timmar

Vädret kan man ju inte direkt påverka utan det blir ju som det blir. Och visst känner jag mig  i alla fall mer upprymd om solen skiner och himlen är blå. Här i Stockholm var gårdagen tämligen grå och “moddig” med ett par plusgrader. Stor skillnad mot tisdagens betydligt soligare väder som lockade till en skön promenad uppe på Mariaberget på Södermalm.  Jag hade ett par ärenden att uträtta i City och lite miljöombyte, även ett kort sådant, kan pigga upp en dag som är tämligen grå.

Kungsgatan ligger tämligen centralt i City och det var bl.a. hit jag skulle. Till “Elgiganten”- En del av julbelysningen finns kvar och lyser upp och ger himlen en blå ton. Men den fanns inte. Grått var det. 

I City

började jag på Elgiganten. Jag skulle i present  till barnbarnet köpa en speciell laddningsplatta till en Iphone som just den här butiken skulle ha. Jag tog rulltrappan upp, tog en nummerlapp och väntade på min tur. Och väntan blev lång, 25 minuter, innan det var min tur. Otur snarare. Laddningplattorna fanns inte på den avdelning där jag befann mig. Tog mig ner till undervåningen, tog en ny nummerlapp och satte mig för att vänta. Efter ytterligare 25 minuter blev det min tur. Eller otur. Just den laddningsplatta jag skulle ha fanns inte. Nähä! Himla otur.

Jag hade nästa mål i sikte och det var Hötorget. Men ett stopp blev det vid Kungstornen. Detta var Stockholms första skyskarapor på var sin sida om Kungsgatan.Tvillingtorn. Båda tornen är 60 m höga och har 17 våningar De fick dock två olika invigningsår, 1924 och 1925 och var på sin tid Sveriges högsta skyskrapor.

Trots att jag sedan 1959 ofta passerat här hade jag inte lagt märke till mönstret under Malmskillnadsbron . Å andra sidan kom målningen till på 1980-talet. Kungsgatan blev anlagd 1911 och i samband med det kom också bron till. (Finns en trappa här, Malmskillnadstrappan som leder upp till bron där Malmskillnadsgatan går. )

Stockholms City. Kungsgatan.Malmskillnadsbron men vacker konst. Malmskillnadsbron över Kungsgatan i City. Igår var alltså första gången jag la märke till målningarna här under bron. 

Stockholm. Malmskillnadsbron går över Kungsgatan i City och ett klassiskt mönster är målat på undersidan av bron. Tänk att jag inte sett denna målning tidigare. Inser att jag nog ändå missat en hel del här i City trots många promenader här. 

Mer färg, mönster och form såg jag i fönstren hos Cervera. Jodå, jag tycker om blått och fastnade för denna dukning i just i blått.

Hötorget blev nästa stopp

och är en central punkt i Stockholm. Ofta pågår här  en livlig torghandel men just igår var det påfallande lugnt. Men här på torget har man inte alltid bedrivit handel. Under medeltiden låg här en by som hette Väsby, en stor och inflytelserik by. Rester från denna tid och by hittades när delar av Brunkebergsåsen sprängdes bort i början av 1900-talet för att Kungsgatan skulle kunna byggas.

När Stockholm grundades i mitten av 1200- talet kom byn Väsby att hamna i skuggan av “Staden mellan broarna” (Gamla stan) och kom att tillhöra nunneklostret Sankta Klara. Men med  Gustav Vasa som tog makten1520 och blev vald till kung 1523 kom också reformationen, “avknoppning från katolska kyrkan. Och eftersom  byn Väsby tillhörde nunneklostret Sankta Klara  blev den jämnad med marken.

Själva namnet Hötorget är känt från mitten av 1600- talet och då förekom även handel här med kött och fågel förutom med grönsaker och frukt. Och ända fram till början av 1900-talet fanns de gamla bodarna kvar men kötthandeln var då förbjuden av sanitära skäl.
På Hötorget fanns förr även en saluhall ovan jord som kom till i slutet av 1800- talet. Men den rev man 1953 och en ny saluhall började ta form under jord. Den är fortfarande kvar men har i omgångar blivit renoverad. Och det var den som jag skulle besöka.

Några få handlare hade packat upp sina varor men denna dag var kommersen på Hötorget i träda

Sergels torg

med namn efter bildhuggaren/målaren Johan, Tobias Sergel blev nästa stopp för min del.  Och här vid torget och T.centralen skulle jag ta tunnelbanan hem igen till Söder.

Planeringen av själva torget  var långdragen och tog 32 år och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat  med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

Mitt på Sergels torg står glasobelisken, “pinnen” som också kan ändra ändra färg. Namnet är egentligen “Kristallvertikalaccent “och den är  tillverkad 1974 i glas och stål och konstnären är Edvin Öhrström. 

 

36 svar på ”I City – Miljöombyte under ett par timmar”

 1. visst är det underligt att man kan passera saker eller platser åtskilliga gånger och ändå inte upptäcka allt. 3Dmålningen under bron är fin. Ibland höjer man inte blicken och då går man miste om en del har jag också märkt en del gånger. Kanske är det så att man blir “hemmablind”, för kommer jag till en ny plats letar jag efter allt nytt jag kan få se.

  1. Jag funderade på varför jag inte sett målningen. Just att titta upp och ner gör jag mycket i Gamla stan och här hemma på Söder men tydligen inte i City. Får börja göra det mer. Visst är målningen fin och piggade verkligen upp.
   Hemmablind är nog rätta ordet.
   kram

 2. Så många vackra bilder ifrån centrala Stockholm. Där på Kungsgatan har jag gått för inte alls så länge sedan. Mysingen är intresserad av allt som gäller utsmyckning av hus och sådant att göra , så han visar mig sån´t som du har fotat där under bron. Det är säreget, verkligen.
  Så mycket gott de har där på Hötorget, där var jag i november senast.
  Men så jobbigt för dig. Att först sitta i kö och vänta så länge och sedan inte få tag i det du skulle och detta gånger två.
  Tack för alla fina bilder.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Vädret var ju inte direkt så roligt men jag tycker också bilderna blev bra. Ofta när jag är i City blir det en vända på Kungsgatan så jag är förvånad att jag inte sett denna målning här under bron tidigare.
   Kommersen på Hötorget var lugn denna dag men några handlare fanns på plats. Och för min del blev det ett besök i Hötorgshallen för lite inköp.
   Tröttsamt var det på Elgiganten men jag kunde i alla fall stundtals sitta ner. Bra så. Men något inköp blev det inte.
   Trevligt som vanligt att du är med mig.
   Varm kram
   Ditte

  1. Himla otur men nu blir det en annan present.
   Går inte heller mycket i butiker men Elgiganten har en jättebutik här så det var ingen trängsel. I Hötorgshallen var vi kanske 10 kunder denna tidiga eftermiddag.
   Trevligt med en semla.

 3. Aj då, lite surt att behöva vänta så länge, på två ställen, och ändå inte få det man ska ha.
  Ja, du har rätt: otur…!

  Skönt med lite omväxling läser jag, jo, man behöver ju det ibland, synd på vädret förstås men det fungerar ju ändå.

  Tack för denna fina promenad och de fina bilderna.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst var det. Jag hade ju i princip inte behövt vänta alls. INte om det funnits en disk där man kunde fråga- Men nu blir det en annan present.
   Omväxling blev det med en vända till city och tidig eftermiddag är det gott om plats överallt en onsdag.
   Kul att du hängde med.
   Trevlig kväll

 4. Det var en onödig väntan. Rena oturen! Är det kanske så att det fortfarande är mycket som lagren? Är nog både brist på produktdelar och fortsatta transportsvårigheter som ställer till det.
  Hötorget är en favoritplats i Sthlm. Alltid fint och fräscht. Och blå byggnade bakom, den är så speciell.
  Intressant med lite Sthlm-historia.
  Ha det fint! Kram

  1. Verkligen! Både barnbarnet och jag hade tittat på hemsidan och laddaren skulle finnas i butik. Men icke.
   Hade önskat en “frågedisk” för då hade jag sluppit att vänta. Lämnade faktiskt det förslaget till personalen.
   Hötorget var denna dag inte helt i form, bara ett fåtal försäljare. Men det blir nog ett uppsving i februari.
   Och lite Stockholmshistoria medföljer ju ibland.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Själv har jag faktiskt lagt märke till taket trots att jag verkligen inte passerat där så ofta. Kanske tittade jag upp vid rätt tillfälle… Trevligt i alla fall med ett besök i city. Hötorget är alltid trevligt och blomsterprakten kan verkligen vara fantastisk där. Så jobbig väntan det blev på Elgiganten dock. Ett tips är att kolla innan på vad som finns hemma. Man brukar kunna välja butik och se. Sedan stämmer det inte alltid till etthundra procent men det kan ge en fingervisning.

  Kram och god kväll!

  1. Så roligt att du sett taket här och för mig blev det en “aha” upplevelset.
   Hötorget var väldigt lugnt vad gällde kommersen och likaså Hötorgshallen. Tror vi kanske var 10 besökare där, plus några som åt på restaurangerna.
   Tack för tipset om att se på hemsidan.
   Kram och trevlig kväll

 6. Hmm…. Vet inte om min kommentar försvann så jag gör ett nytt försök. Jag har faktiskt noterat taket vilket är lite märkligt med tanke på att jag inte passerar sär speciellt ofta. Jag måste ha tittat upp vid rätt tillfälle helt enkelt. Trevligt med en tur i city men tråkigt med väntan gånger två på Elgiganten och ändå blev du lottlös. Ett tips är att på deras hemsida kolla vad som finns i respektive butik. Det stämmer väl inte till etthundra procent men ger en fingervisning. Hoppas det löser sig ändå.

  Kram och god kväll!

  1. Nej då, din kommentar fanns. Men jag måste godkänna dem innan de publiceras.
   Vad roligt att du sett taket här.Undrar om jag kanske “blivit hemmablind” Hur som helst vet jag nu att målningen finns.
   Jag hade ett par ärenden och lite miljöombyte är trevligt. På Söder finns inte Elgiganten utan då blir det Nacka som gäller. Men det går ju bra det också. Å andra sidan hade det ju inte hjälpt mig denna gång. Tack för tipset om att titta. Både Max och jag hade gjort det men icke. hörde flera kunder som inte var tillfreds med att man inte uppdaterat.
   Nu blir det en annan present och det blir nog också bra.
   Kram och trevlig kväll,

   1. Tyvärr är det så att alla företag inte uppdaterar sina hemsidor medan andra har ett exakt lagersaldo. En annan present blir säkert bra det med för i den åldern brukar det finnas många önskningar 😀

    1. Visst är det trist att en del företag inte uppdaterar sina hemsidor. Har framfört min “klagan” . Visst blir det bra med en annan present.
     Kram!

 7. Osis med plattan som inte fanns på Elgiganten och det efter nästan en timmes bortkastad tid. Tur att man är pensionär, för tiden är det enda man har tillräckligt av… tycker andra alltså;-)
  Å du har helt rätt. Har heller aldrig tittat upp och sett dekorationen under Malmskillnadsbron. Ärligt talat visste jag inte ens att bron hette så. Inte visste jag heller att trappan som jag gått upp- och nedför ett antal gånger heter Malmskillnadstrappa – oooooops, jag vet. Minns bara att det alltid luktade urin där. Det finns ju ett antal restauranger/nattklubbar både på Kungsgatan och Malmskillnadsgatan.
  Rubrikbilden är en höjdare, liksom “närbilden” på brons undersida.

  PS. Innan du gör nästa försök hos Elgiganten ring först, eller beställ via nätet;-) DS.

  1. Verklig osis med plattan. Och både Max och jag hade sett att den fanns i butiken här. Men icke! Och det hade inte hjälp att beställa för den finns inte i lager heller så jag had einte ens fått den via internetbeställning. Framförde synpunkter om att uppdatera hemsidan. Vänligt och med ett leende.
   Nu blir det en annan present och det blir nog bra det också. Föreslog butiken att man kunde ha en “frågedisk”. Hade sparat tid.
   Känns skön att inte heller du sett målningen här. Jag tycker ofta jag har ögonen med mig men icke här. Och ändå går jag ganska ofta här. Så kan det bli. Namnen hade jag dock koll på-

 8. Vackert pyntad bro ,-) Men vilken otur att du fick stå i kö så länge två gånger utan att få den med dig hem!
  Ja så är det, man kan missa något hur länge som helst och så helt plötsligt så ser man det ,-)))
  Väldigt snyggt är det, roligt mönster ,-) Riktigt snyggt!
  Intressant att veta mer om dåtid, vad det fanns förr.
  Snygg dukning på cervera .-) Blått är jättefint.
  Så mycket fint o gott att köpa på Hötorget. Här har vi ingen marknad, vilket är synd. Det är charmigt och trevligt.
  Pinnen lyser upp fint med olika färger.
  Att det tog sån tid, det visste inte jag.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är den fin här på undersidan. Men tänk att jag inte sett detta tidigare och ändå går jag så ofta här-
   Trist att vänta på Elgiganten för vi hade tittat på hemsidan och laddaren skulle finnas i butik. Men icke. Nu blir det en annan present.
   Jag tycker mycket om blått och tyckte just att blandningen här men färger och mönster blev så fint.
   Trevligt var det med ett miljöombyte i City och Hötorget gillar jag. Men denna dag var det inte mycket rörelse. Inte i Hötorgshallen heller.
   Ha det fint du också kram

 9. Galet att du fick vänta så länge, och att den inte fanns i butiken fast du kollat det innan, suck!
  Ooops, jag har inte heller sett denna målning under bron, nu måste jag kolla in den nästa gång jag är i stan…blir ju inte så ofta dock.
  Tack för all spännande info om Hötorget och Sergels Torg, inte visste jag att Evert Taube var inblandad i namnet!
  Hötorgshallen , där har jag inte varit på många år, så det borde vara dags nu!
  Må så gott!
  Kram

  1. Hade önskat att det på Elgiganten fanns en disk där man kunde fråga, för det är ju inte helt lätt att hitta det man inte känner till. Har lämnat ett förslag om en sådan disk och tror att fler skulle uppskatta den.
   Känns skönt att du inte heller sett målningen under Malmskillnadsbron. Jag tycker vanligtvis att jag har “ögonen med mig”- Men icke. Jag är ju ändå här och passerar ganska ofta.
   Både Hötorget och Hötorgshallen kändes öde. Tror det var 10 personer i hallen och bara ett par stånd på Hötorget.
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Det ser blött ut, otroligt vad lite neon kan lysa upp. Här saknas neonskyltar och jag brukar inte direkt sakna det, men ibland är de bättre än det kompakta mörkret.
  Minns när jag flyttade till Sverige och inte alls var bekant med Malmskillnadsgatan och vilken verksamhet som bedrevs där….Det hände att jag gick där för att ta mig någonstans och fick förstås höra: jaså går du på Malmskillnadsgatan….Och jag fattade ingenting.
  Målningen under bron var vacker, men kanske ingen just har haft så stor anledning att stanna där för att beundra utsmyckningarna …
  Vore det inte lättare att beställa prylen på nätet? Irriterande att inte få tag på rätt pryl trots lång väntan!
  Kramen

  1. Det var moddigt, blött och grått. Men trevligt med lite miljöombyte. Och jag hade ju ett ärende. Visserligen fick jag inte tag på det jag skulle så det får bli en annan present. Så här i efterhand vet jag att det jag skulle ha inte ens fanns att köpa på nätet trots att hemsidan visade det. Då blir jag tvärtrött.
   Ja, Malmskillnadsgatan finns kvar och troligen en del av “verksamheten” också. Men jag som tycker att jag har ögonen med mig har helt missat målningarna här under Malmskillnadsbron. Först nu såg jag dem- Jan förståatt du inte öfrstod vad som menades med Malmskillnadsgatan. Verksamheten var ju inte uttalad.
   Kram

 11. Bron underifrån har jag försökt hitta en kul vinkel på, men aldrig lyckats, blev just påmind om att jag missat att fota julskyltningen i år.
  Fina bilder.

  1. Tack! Trevligt med lite miljöombyte i City.
   Jag hade aldrig sett denna målning trots att jag ofta passerat. Men nu så. Kan säkert nästa gång hitta en bättre vinkel. Men det blev ett par bilder i alla fall.

 12. Fina bilder och som alltid intressant läsning. Visst är det konstigt att man kan gå samma väg många, många gånger utan att se ganska uppenbara saker … och lika konstigt att man ibland upptäcker smådetaljer 🙂
  Ha en fin fredag1
  Kram

  1. Tack! Kanske är det så att både jag och andra som passerat här har haft för bråttom. Tycker annars jag brukar ha “ögonen” med mig men inte här. Det kan ju också vara så, som någon skrev, att det varit så smutsigt här under bron att man därför inte sett skälva målningen och att man nu gjort rent. Kul var det i alla fall att jag efter alla år såg den.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Här är det sol men blåser 12 m/sek så det vill till att hålla i hatten.
   Kram

 13. Hej och lite lustigt att du också tog bilden under Malmskillnadsbron. En fotografvän plåtade bron samma dag!
  Jag tror att målningen varit dolda p g a smuts tidigare och nu renoverade. Annars borde vi ha sett den långt tidigare.
  Och som vanligt, tack för en trevlig sväng på stadens gator…😊

  1. Vilket sammanträffande att både din vän och jag tog en bild just här under bron. Din tanke verkar väldigt rimlig för vad jag förstått är det många som inte noterat den. Och det roliga är att fler som inte bor i Stockholm har noterat den. Kanske har vi stadsbor ibland väl bråttom.
   Kul att du hängde med.
   Trevlig helg.

 14. Himla otur där på Elgiganten! Fast jag kan ju tycka att efter ditt första köande kunde väl personalen ha kollat i sina datorer ifall den där plattan fanns i lager…

  Målningen under bron har inte jag heller lagt märke till – tjusigt! Och pinnen gör sig ju jättebra i rött 🙂

  Ha en fin fredag!

  1. Just så tyckte jag också. Men se icke! Hade ju kollat på nätet och laddaren skulle finnas i butik. Men nu fanns den inte alls och inte att beställa heller. Nu är en annan present införskaffad.
   Visst är det lustigt med målningen under bron och det verkar att många som bor eller bott i stan inte sett den. Jag tycker jag har ögonen med mig men denna har jag missat.(Den har ändå funnits sedan 1980-talet)
   Visst är pinnen fin i rött och den syns ju bra.
   Önskar dig också en fin fredag. Här har vi sol men det blåser 12 m/sek så man få väl hålla i hatten.

 15. Hej Ditte!
  Intressant blogg som vanligt! Målningen under bron har den alltid funnits? Gick ju där jämt förr.
  Att du orkade vänta så länge på Elgiganten! Jag hade beställt på nätet 🙂 Kjell o Co är en favo att beställa på.
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Målningen kom till på 80-talet. Jag tycker jag brukar ja ögonen med mig men denna har jag missat.
   Vad gäller Elgiganten hade vi tittat först på nätet och laddaren skulle finnas i butiken. Men icke. Kjell&Co hade inte denna modellen, tyvärr. Den butiken har jag här i Ringen och hade frågat där. Men det får bli en annan present.
   Jag hade ett par ärenden till i City och lite miljöombyte är trevligt. Men inte att vänta i omödan.
   Kram

  1. Här finns en hel del att välja på men nu hade jag ju ett par ärenden att uträtta så då blev det just City. Trevligt det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *