Resor utomlands Spanien

I blickfånget en förmiddag i Madrid

Gatulivet i Madrid och allt det som som finns här att se drog hela tiden mina blickar till sig, både dag och kvällstid. Tänk så mycket som hände och hamnade i blickfånget. Och med ständigt skiftade kulisser.  Stundtals var det nästan hektiskt att hinna med. Följ med ett par förmiddagstimmar timmar så får ni se. Och detta är bara ett axplock.

I blickfånget en förmiddag i Madrid

Vackra hus med vackra detaljer, gatuförsäljare, små torg, barer, sopletare, tempel och grönska  – det finns mycket av det mesta.

I blickfånget fastnar vackra hus i MadridVackra hus med vackra detaljer finns det gott om i Madrid.

En vacker entré till huset finns också.

Även grannhuset är vackert utsmyckat och ligger vid det stora torget Puerta del Sol.

Den stora affärsgatan i Madrid heter Gran Via och förutom teatrar, restauranger, biografer, stora modehus och shoppingarkader finns det även här gott om gatuförsäljare. Och för säkerhets skull har de sina varor på plastskynken som har snören i sig så att de snabbt kan läggas ihop om polisen skulle komma. (Denna gatuförsäljning av “kopior” är inte tillåten.)

Madrid och i blickfånget på affärsgatan Gran Via kan gatuförsäljare hamna.Praktiskt att snabbt kunna dra ihop sina varor till ett knyte.

Några kvarter från Gran Via och de stora shoppingkvarteren ligger området La Latina och här i dessa gamla medeltida kvarter strosade vi runt ett tag innan det blev dags för ett “pitstop”.

En av flera mysiga barer i La Latinakvarteren.

Och plötsligt i blickfånget och på kameralinsen fastnar några spänstiga sopletare. Jag tror knappast mina ögon då en av de två killarna kryper in genom hålet/luckan i sopbehållaren. Han blir kvar en bra stund och hjälps så småningom ut av sin kamrat.

Här är sopletaren på väg ner i tunnan genom luckan.

Och här hjälps han ut igen av sin kamrat. En tredje kumpan står bakom den gröna tunnan. Om det blev några fynd eller ej är jag tveksam till…Men jag fyndade en bild.

Templo de Debod/Debodtemplet

Dags att gå vidare och nu hamnade vi mest av en slump vid Templo de Debod, ett mycket gammal egyptiskt tempel som ligger mitt inne i Madrids centrum, i “Parque del Oeste”, västra parken, och helt nära det kungliga slottet.

En del av Västra parken, Parque del Oeste, som sträcker sig över ett stort område.

Templo de Debod, Debodtemplet, är ett gammlat egyptiskt tempel, tillägnat gudarna Amon och Isis  och som har 2200 år på nacken. Hit till Spanien kom 1968 det per skepp och fraktades den sista birten till Madrid med järnväg. Templet är en gåva från den egyptiska staten som tack för att Spanien hjälpt till ekonomiskt att rädda ett egyptiskt tempel i Abu Simbel i Namibia. Ursprungligen stod detta tempel i Nildalen, i närheten av staden Aswan. Men här beräknades Nildeltat/dammarna  svämma över och den egyptiska staten ville rädda templet så det monterasdes ner och forslades till Spanien.

Inne i templet finns flera kapell och ett museum. Gratis entré  är det och ibland erbjuds guidade turer. Passar fint att besöka templet och parken här i samband med ett besök i/vid kungliga slotett och Almudenakatedralen.

Mer i blickfånget i Madrid, Templo de DebodDebodtemplet är vackert belägen på en kulle i den fina Västra parken i Madrid, Parque del Oeste.

 

 

34 svar på ”I blickfånget en förmiddag i Madrid”

 1. När jag ser detta fina egyptiska tempel så förstår jag att jag behöver göra ett par besök till Madrid igen. Som sagt så hinner man inte se Madrid på en dag eller två.
  Tänk att bara se vardagslivet som pågår mitt framför ögonen på en. Vilket härligt tillfälle!! Jag är så nyfiken på om de hittade det de sökte?Kram på dig

  1. Madrid kan man alltid återkomma till tror jag. Och mycket finns och tid behövs för att ta in allt- Jag har bar börjat och kommer tillbaka hit. Helt klart.
   Att slå sig ner och se vad som händer runt om är väldigt roligt och mycket är det.
   Om killarna hittade det de sökte vet jag inte men det var bra gjort att trycka in sig där i hålet-
   Kram och trevlig kväll.

 2. Det har varit en fröjd att följa med dej i Madrid. Har inte kommenterat men njutit av alla
  de otroligt vackra fotona du visat. Vilken ståtlig stad Madrid är! Som en fin, äldre dam med
  mantilla – värdighet ut till fingerspetsarna. Så fantastiskt mycket att se. Var där på gruppresa
  men bara en dag, för vi var på väg söderut till Morocco. Han med en del av Prado iaf.
  Jag har gått tillbaka och tittat på dina foton flera gånger. Ni har varit ganska grundliga med
  er sight-seeing, ska jag säja. Hjärtligt tack!

  1. Vad roligt Ruth att du tyckt om att vara med oss här i Madrid och uppskattat resan i ord och bild. Vi har varit ganska grundliga och har heller inte skyndat fram. Jag vill gärna ta in det jag kan på djupet och helst även låta det sjunka in.

   Madrid är en väldigt vacker stad och jag tyckte din beskrivning var enastående. “som en fin äldre dam med mantilla- värdighet ut i fingerspetsarna”.
   Vi kommer tillbaka.
   Stort tack själv!

 3. Vilka idéer folk kan ha, ta sig ned i soptunna! Hur otrevligt som helst, kan jag tycka. Var det inte så två barn dog (krossades) för några år sedan? Två barn som tagit sig ned… söktes efter, tills de hittades i ett kärl som pressats ihop…. Fruktansvärt. Bra att ha kompis utanför i alla fall…

  Vackra bilder och vackra byggnader!

  1. Tror inte alls det är tänkt att någon ska kunna ta sig ner i soptunnor. Och här var det en smal öppning, men det gick att ta sig ner. Kanske är det bättre med de soptunnor vi har i Torrevieja där man lyfter av locket och slänger ner soporna. Där kan det inte bli helt tätt- Minns barnen som dog i soptunnan. Hemskt.

   Madrid är en vacker stad med vackra byggnder och här finns mycket att se och uppleva.

 4. Oj… Sopletarna tar sig till nya höjder. Eller bottnar. Eller hur man nu ska säga det. Här har du och Ami en del att lära 😉
  Härliga bilder igen från vår vackra huvudstad!
  Kram

  1. Jag får förstora bilderna så vi kan träna. Men i Torrrevieja är det inte så gott om denna typ av soptunnor. Här har de mer öppna lock.
   Kanske kan även Susan ansluta. I och med att det är mer slutet kanske det är renare….
   Kram!

 5. Madrid är en stad jag väldigt gärna vill besöka. Nu då jag ser dina bilder och läser det du skriver så blir jag ännu mer sugen. Så tack för det och grattis till nya fina Blogg. Ha nu en fin Fredag och helg.
  Kramelikram

  1. Madrid rekommenderas och en långhelg där tror jag du skulle tycka om.
   Tack för fina ord om den nya bloggen. Jag trivs med wordpress och att slippa reklam och styra själv.
   Önskar dig också en fin fredag och helg.
   Kram!

 6. jag åkte till Öland maken till Madrid. Nästa gång åker vi tillsammans till bägge ställena men kanske inte på samma gång :). Blir väldigt sugen på Madrid när jag läser och ser dina fina bilder. Känns nästan som att vara där.
  Kram

  1. Då kan nog maken bekräfta det du sett hos mig. Jag tror du skulle tycka mycket om Madrid.
   Och känns det som om du var där när du läst och sett mina bilder så har jag lyckats förmedla det jag velat-
   (Ps Din aubergineplanta bär nya frukter i Spanien. Jätteroligt. )
   Kram!

 7. Du har precis fångat allt som utmärker Madrid på bästa sett. Dessutom känner jag igen gatuförsäljarnas beteende från Torrevieja (Ama) och Alicante (irl). Däremot har jag då aldrig sett någon som kliver in i en sopcontainer, det var verkligen perfekt tajming att gå förbi där just när killarna letade sopor. Byggnaderna du visar är helt fantastiska! Undrar bara – fanns det några “moderna” kvarter med skyskrapare också?

  1. Jodå, jag kan lugna dig med att det finns moderna kvarter/byggnader/höghus runt Plaza Espana som i sig ligger i den mer historiska delen av stan. Men annars får en nog ta sig utanför de “historiska delarna” för att se höghusen. Men vi såg dem när vi kom och på väg till flygålatsen. Tyvärr inga bilder. Gatuförsäljarna finns i Torrevieja och Alicante också men där har jag inte sett srep i deras skunken så att dte ska gå snabbt att få ihop dem. Kändes som ett nytt grepp.

   Hade heller inte sett någon som klev in i en spocontainer tidigare. Men nu när vi satt här på baren så hände det- Plötsligt. Men bilderna blev inte helt tydliga. Dock syntes vad som hände.

   Och Madrid kommer att få fler besök av oss.

 8. Madrid är nu ett resemål jag lägger till på listan, gubben brukar få se bilderna, tycker också att det ser otroligt fint ut och intressant ,-)
  Vilken entrè wow ,-)) Så himla vackert!
  Otroliga hus och utsmyckningar ,-)
  Ja bäst att vara beredd att sticka om det han säljer inte är tillåtet ,-)
  Men fy att krypa in där, jag känner obehag av att bara titta på bilden, trångt!
  Västra parken fint det också, det verkar finns hur mycket som helst att njuta av och se, TACK för att du sätter ut så himla fina bilder och berättar! ,-))
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Kanske blir det vid tillfälle en madridresa för er del. Jag tror du skulle tycka om staden. Här finns så mycket fint att se och mitt i gatubilderna.

   Gatuförsäljaren med rep i skynket hade jag inte sett, men ett smart grepp. Går ju snabbt att få ihop alla grejer.

   Soptunnorna skulle jag inte ge mig ner i. I Torrevieja finns stora, gröna tunnor men med avlyftbara lock. Här var det bara en smal öppning. Jag hade aldrig gått ner där.

   Jätteroligt att du är med mig här. Och jag har tänkt på dig och vilka bilder du skulle teckant härifrån.
   Kram!

 9. Åh så fint du fångat de vackra byggnaderna i Madrid! El tempo de Debod har jag helt missat!
  Roligt att du också gillar min favoritstad!

  1. Madrid har fått en extar plats hos mig. Helt klart! Och jag vet ju att du pratat så fint om Madrid och nu är jag lika entusiastisk. Vi hann se och uppleva mycket och jag kommer tillbaka.

 10. Tack för fina skildringar och bilder från Madrid! Sopletarna ser inte ut att vara några lodare, snarare tillhör de rörelsen som förespråkar återanvändning och protesterar mot matsvinn. Men lite riskabelt verkar det vara att krypa in i det där hålet. 🙂
  Kram!

  1. Nej, lodare var inte dessa sopletare. Men jag hann aldrig se vad de kom upp med. Lite läskigt att krypa in genom den tränga luckan men det fanns två till utanför tunnan.
   Och Madrid har mycket att erbjuda.
   Kram!

 11. Så många härliga bilder fån Madrid och dess gatuliv. Just att bara strosa omkring och insupa atmosfär ger en bra bild av staden. Smart grepp det där för gatuförsäljaren när man snabbt vill förflytta sig.

  Kram och god fredag

  1. Tack! Och visst är det bra att blanda gatulivet med det mer historiska och kulturella. Gatuförsäljare med snören i sina skynken har jag inte sett tidigare. Men väldigt praktiskt, för de måste ju snabbt kunna öfrsvinna om överheten kommer.
   Kram och trevlig fredag.

 12. Ja det kan hända en del saker på gatan, gatuförsäljarna känns igen att just bege sig i väg om det kommer någon som inte bör se vad dem gör 🙂 smarta grabbar.

  Vackra bilder något att beundra 🙂 kram å fin fredag <3

  1. Jadå! Jag tycker om att se vad som händer runt mig och det både när jag är hemma eller borta. Finns mycket roligt….
   Just snören i gatuförsäljarnas skynken hade jag inte sett, men smart då det går snabbt att packa ihop.

   Önskar dig en fin fredag!
   Kram!

  1. Vi ligger lite efter här. Men kanske blir det vårt nästa steg. Susan kan ju alltid hålla i locket…Tur att tunnorna i Torrevieja har lock och inte bara en smal öppning….
   Stor kram!

 13. Viga grabbar. Tänk att behöva krypa ner i soptunnor. Bra fångat av dig.
  Praktiskt detta ser ut med killen med varorna som han sen kan knyta ihop.
  Vackra hus med vackra detaljer.
  Börjar det bli höstgult på träden i Madrid också?
  2200 år, det var ett gammalt tempel. Svårt att tänka, mycket det har varit med om.
  Kram och tack för all information och fina bilder.

  1. Jag undrade just vad sopletargrabbarna letade efter för jag tror inte han som var i tunnan kom upp med något. Intressant studie var det.
   Många gatuförsäljare har jag sett men detta var första gången jag såg någom med ett skynke med rep i. Går ju snabbt att dra ihop det om någon myndighetsperson kommer. Gatuförsäljning av kopierade varor är ju inte tillåten.

   Templet är verkligen gammalt och dess historia likaså. Och fint att det nu är skänkt som gåva till Madrid och Spanien.

   Jättetrevligt att du varit med. Verkligen!
   Kram!

 14. Nu har jag börjat komma ikapp mej lite mer hos dej. Det har ju som du vet inte riktigt funnits möjligheter på sistone.
  Så kul att se Madridbilder. Mycket är igenkänt för mej.
  Kul blandning med Åland också.
  Jag mailar dej senare.
  Sköt om dej!

  1. Jag vet att du verkligen haft en del om dig.

   Kan tänka mig att du känner igen mycket från Madrid. VI hade fina dagar där med härliga möten och upplevelser. Väldigt lyckat!
   Och sen blev det ÅLand en sväng. Men nu har vi landat hemma i Stockholmo och det känns bra det också.

   Vi hörs av!
   Ha det gott!

 15. Många vackra hus … och jag som älskar vackra hus har aldrig varit där – det känns nästan lite sorgligt …
  Så spännande att få lära känna Madrid genom dina ord och bilder! Tack Ditte!
  Kram

  1. I Madrid var det gott om vackra hus och jag hade nästan hela tiden blicken vänd uppåt. Men sen hande det mycket på gayuplanet också så lite av en uggla fick jag bli.
   Jättetrevligt att du uppskattat Madrid genom min lins och mina texter.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *