Allmänt

Husmorssemester i modern tappning

Jag har ett tag funderat på om jag inte snart skulle ta lite husmorssemester. Och det är allvarliga funderingar. Husmorssemester som begrepp tror jag inte finns idag men ordet existerar fortfarande och kanske är det husmorssemester i modern tappning som håller på att utvecklas.

Rent historiskt

Den svenska semesterlagen kom 1938  och innebar avtalad ledighet i två veckor med betalning, högst 12 vardagar, och  har tursamt förbättrats inder årens lopp och lagen skulle även gälla kvinnor. Hemmafruar skulle  också ha rätt till ledig tid och avlastas från sin “ständiga oro och omsorg om familjen”. Det ansogs vara en mental belstning att ansvara för hem och familj och där kvinnan oftast hade huvudansvaret. Och att semestra med familjen på hotell var inget alternativ eftersom den menatal vilan då inte riktigt kunde infinna sig.

Den svenska  arbetarrörelsen drev olika semesterhem mellan 1946 och 1979 och tanken var att kvinnor skulle kunna komma dit några dagar och få “full service” och vila sig från hemmets sysslor.

Husmorssemester i modern tappning- tankarHusmorssemestertankar en mulen sista dag i augusti. Jag tittar ut och tankarna fladdrar.

Husmorssemester i modern tappning

Jag läste just en undersökning, där man jämförde dagens tjej-kvinno- damloppsloppsresor/träningsresor med forna dagars husmorssemester. Och vissa likheter finns helt klart. Om man nu inte vill åka på “springresor” finns många andra alternativ men ett hinder idag är ju ofta kostnaden. Kommer man sedan iväg så är dte ändå ofta så att tankarna för en förälder hamnar just hemma och med funderingar hur det går.

Tankar

Jag tänker ofta på min mamma  nu när jag börjat fundera på att ta hushållssemester.  Mamma var yrkesarbetande och hade ofta långa perioder ansvaret för mig. Inte alls enkelt för jag tillhörde  de barn som inte satt still utan var tidigt rymningsbenägen och nyfiken på omgivningen. Min pappa arbetade sedan jag var liten i Stockholm och mamma och jag bodde kvar i den, som mamma kallade Töreboda i Västergötland,  “en gudsförgäten håla” . Pappa jobbade också i Norge delar av året och då bodde vi där och i övrigt vistades vi mycket där efetrsom Töreboda aldrig kom att bli boendealternativ för mamma. Även en del övrigt utlandsboende blev dte också i kortare perioder.  när jag Jag hann fylla 10 år  innan vi flyttade vi till Solna, några km utanför Stockholm och där började ett annat liv .  Storstadslivet.

Och det var också då våra resor/ charterresor utanför Norden började. Mamma, liksom pappa, ville inte på semestern tänka på mat och annat praktiskt utan de ville ha just semester. Minns att hotellen i de länder /platser vi då besökte – Mallorca,  Italien och  nuvarande Kroatien ofta hade halvpension eller helpension. (Nuvarnde “all inklusive” men utan dryck och man fick äta inom vissa bestämda tidsramar)

Nu känner jag att det är dags att ta tag i konceptet husmorssemester, kanske en modifierad sådan. Jag äger min tid, kan tämligen fritt disponera den och så mycket ansvar har jag inte längre. Men tanken är verkligt lockande – Att bo en vecka på ett  vackert mindre hotell med lugnt läge vid Gardasjön, njuta av utsikt över sjön från en balkong/terrass. Tanken på att inte planera så mycket  innan känns lite svår men dock överkomlig. Kan tänka mig att båtturer, vandringar i bergen, dagsutflykter till närbelägna platser och kunna äta underbart god italiensk mat kommer att locka.

Har ni några tips om ett bra och lugnt resmål för min husmorssemester så är jag öppen för förslag.  (Både i Sverige och utomlands, men helst inte med längre flygresa än fem timmar.)

Några resor utomlands  har vi planerade  under hösten men de hamnar inte i kategorin husmorssemester i modern tappning.

34 svar på ”Husmorssemester i modern tappning”

 1. Gardasjön har jag aldrig besökt utan bara passerat förbi med bil. Men vad jag har hört så lär det vara fantastiskt vackert där och ett mycket trevligt resmål. Min husmorssemester i år var väl när jag var i Parga med yngsta dottern. Hon är ju så vuxen att mammarollen kunde kopplas bort. Hoppas du hittar något intressant och trevligt resmål. Någon husmorssemester har nog inte funnits i vår släkt men jag minns att min mormor tidvis var inackorderad tillsammans med döttrarna på pensionat i Småland under andra världskriget. Morfar däremot var kvar i staden eftersom han arbetade.

  Kram och trevlig torsdag!

  1. Jag tänkte just på dig och Parga idag när jag funderade på min husmorssemester. Har varit vid Garadsjön i olika sammanhang men då med mindre budget eller också har det varit skidresor. Fick också ett fint tips om Bellagio vid Comosjön som jag närmare ska titta på.

   Jag tror inte heller vår släkt har haft husmorssemester men jag vet att farmor tyckte det när hon födde de två yngsta barnen på BB,nu sådär en 80 år sedan, att det var semester att få ligga där i 10 dagar. Livet var hårt på landet förr och inga som helst bekvämligheter.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Sicken idé. Husmorssemester? Jaa, varför inte, det låter lockande och går ju också att genomföra, i alla fall i mindre skala.
  Min mamma födde 10 barn och hade då ingen semester förrän vi barn hade växt upp och hon själv pensionär. Förstår inte hur hon orkade. Men, det gjorde hon inte heller så länge efter det att hon blivit ledig. Hon avled bara 72 år gammal.
  Ska vi ha semester då ska det vara ledigt, helt klart. Ingen matlagning, städning och annat som är måsten.
  Att ta in på hotell och få lagad mat och bäddade sängar, det är skönt och lite lyxigt ibland.
  Vid Gardasjön har min mysing och jag bott, då hade jag husmorssemester, verkligen. Vi åkte lite runt och tittade, vandrade i bergen och sjön är ju underbar. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var så vackert med alla blommor.
  Jag hoppas att du hittar något som faller dig i smaken. Det finns ju så mycket att välja på. Bo i stad, eller på landsbygden? Bada och sola eller kolla på sevärdheter eller varför inte promenera och hälsa på invånarna, det ger väldigt mycket tycker jag.
  Så fint du har det i ditt fönster och mina älsklingsblommor är så vackra där de står. Jag köper, eller får någon ibland, men jag kan tyvärr inte sköta dom så dom trivs hos mig. Men hos dig där blommar dom så fint.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Vet att min farmor också födde 10 barn och dte var npg så att de två yngsta föddes på BB och då fick hon stanna i 10 dagar och var så glad för det var semester och det hade hon aldrig haft. Hade ett torparjordbruk med ett par kor och lite mark och min farfar var knekt. Hon blev inte heller så gammal. Ett hårt liv var det.

   Vad roligt att du och “Mysingen” varit vid Gardasjön och trakten locksr mig. Jag fick även av en god ävn nu tips på Bellagio vid Comosjön.
   Skulle säkert också var fint. Solar gör jag inte längre så en strand kan kvitta. Men resten av det du föreslår passar mig bra. Väldigt bra.

   Orkidéer är de enda blommor som överlever hos oss efetrsom vi är borta mycket och de kräver bara lite vatten. Och d efår inte stå i direkt solljus…

   Ha det bra du ocskå!
   Kram!

  1. Tack, Tove! Ja, vi kanske kan få ihop en husmorsemester. Tänker även på Elaine här.
   Jag funderar över platsen , men det ger sig.
   (Ps hade med din fina tavla i gårdagens inlägg)
   Stor kram

 3. Husmorssemester … Ja, det är faktiskt något som jag emellanåt skulle vilja ha! Slippa hålla koll på rena kläder, vad ska vi äta, är allt diskat (vi har inte hur många tallrikar som helst, vill inte köpa på mig eftersom vi har så mycket av detta magasinerat), något som ska vattnas, klor i poolen, är huset något så när rent, har vi bröd och mjölk hemma, finns toapapper … Små saker men det blir trots allt en del när man sedan lägger till allt det som man VILL göra (bloggen, läsa, lära sig spanska …) och det man måste göra (arbeta för att tjäna pengar och känna sig nyttig och behövd).

  Men jag tror aldrig jag kommer att åka på någon.

  1. Jodå, jag ska åka på “husmorssemester” trots att jag inte kan påstå att jag har så mycyket att sköta om. Annat var dte när jag jobbade mer än full tid, mina fritidsaktiviteter, barnens, ett stort hus, trädgård och annat. Men då tänkte jag på min famor på landet med 10 barn, utan rinnande vatten och bekvämligheter. Och genast kände jag mig lyckligt lottad. Det är jag idag också. Men en husmorssemester ska det bli. Och det behöver inte vara en hel vecka.
   Kanske kommer du iväg på en husmorssemester om du bestämmer dig för det.

 4. Husmorssemester kände jag inte till, intressant ,-)
  Då var vi lika som barn, jag var nyfiken och kunde ta vara på mig själv tidigt så jag hade såg mig verkligen omkring, men mamma upptäckte aldrig det ,-))))
  Ja jag kan tänka mig att det blir solsemestrar nu när mammor vill koppla av, om ekonomin tillåter.
  Jag har aldrig rest bort själv ,-)
  Intressant inlägg kul att läsa om.
  Ha det fint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Ja, förr fyllde ju en “husmorssemester” ett syfte efetrsom det kunde ge kvinnor några dagars avkoppling och utan kostnad. Skulle nog även behövas idag.
   Solsemestrar hoppar jag över, solen är inte min vän längre. Alltså jag ska inte vara på en strand och sola…
   Ha det bra du också.
   Stor kram!

  1. Stort tack för detta! Ska genast titta på det. Har mest varit i dessa trakter vintertid. Och Comosjön låter så fint.
   Kram!

 5. Åter igen ett intressant inlägg.

  Tips på resor är jag dålig på, har reste för lite, tyvärr. Men jag hoppas vi kan ut och resa när Hugo är lite större så han kan komma ihåg det mer.

  1. Tack! Visst har ni tid för resor senare i livet. Var id har sitt.
   Vi började resa med våra döttrar från när de var ca två år och det har sedan fortsatt. Att resa tycker de fortfarande mycket om. De är 36 idag och reser med sina barn.

 6. Begreppet husmorssemester har jag helt missat faktiskt! Men jag kan ju förstå tanken… Och hjälp, hur ska man kunna tipsa dig om ställen, du som är så “reseerfaren” …? Hoppas dock att du hittar något fint och avkopplande! 🙂

  1. Visst var dte bra när husmorssemestern kom. Vet att dte var många kvinnor som fick åka iväg några dagar och vila upp sig. Vilket säkert behövdes.
   Jag har åftt ett par tips och ett av den är Belaggio vid Comosjön i Italien som jag ska titta närmare på. Har varit i trakterna av Comosjön och Gardasjön förr men antingen har det varit för skidåkning eller också har vi varit en hel familj och då blir det ju mer att tänka på rent ekonomiskt.
   Men kommer du på någor så tipsa gärna. Och jag har ju er blogg att botanisera vidare i. Men jag har inte tänkt så mycket åkande utan en plats där det mesta ifnns inom räckhpll och det ska vara vackert och lugnt.

 7. Gillade speciellt dina tankar om din mamma!!! Förstår att hon inte gillade Töreboda. Jag lämnade byn där jag föddes vid 17 och återvände bara två gånger. Så japp , jag förstår din mamma.

  Tips för husmorssemester. Ja, jag är ju asfaltbonde så jag skulle nog satsa på en storstad i Europa, eller vara aningen “vassare” och åka till Tel Aviv i Israel.

  1. Mamma var en klok person i mångt och mycket….Och alltid med högburet huvud. Inte lätt att vara invandrad från Norge och ingift i denna lilla

   Jodå, jag är ju också asfaltsbonde men tänkte ev ändra det för några dagar. Israel och en rundresa där och i Jordanien har jag gjort och Tel Aviv har jag besökt, dock länge sedan. Men varför inte. Storstäder gillas men då blir det så många saker jag vill göra och kanske glömmer jag då bort detta med att vara lagom aktiv. Blir i stället mycket aktiv. Men storstäder gillas.
   Jag har fått en del förslag och det jag fick av Susjos kan jag nog snart ta mig an för det var i Sverige. Men en husmorssemester i oktober vore trevligt och då utomlands.

 8. Tack för fina inlägg i min blogg! ♥ ..och ja, det blev taxi hem i går natt i spöregnet, men det fick vi betala själv, tur man flyttat lite närmare stan!
  Husmorssemester är en lycka! Kommer aldrig att glömma när jag och väninnan åkte till Sandvik gård för första gången när vi hade småbarn, det var sååååå skönt! ..Och vi blev så betagna av denna lilla pärla mitt i skogen med ett lugn som är som balsam för en storstadsmammas själ! Rekommenderar varmt att åka dit, äta gott och bara slappna av, om man vill kan man boka massage, gå på yogaliknande pass, simma i poolen eller bubbla i jacuzzin…eller promenera i skogen….läsa…eller bara vara! Dofterna, lugnet, maten….ja, vi har varit dit flera gånger efter det första tillfället 1995, och planerar igen i december att åka tillbaka. Kika in hemsidan på hemsidan : http://www.sandvikgard.com/
  Ligger norr om Norrköping….kan varmt rekommenderas!

  1. Kan tänka mig att det blev taxi och på egen bekostnad. Men viktigast var att ni hade trevligt.

   Stort tack för tipset om Sandviks gård. Ligger ju nära och bra. Och kanske kan en ta två husmorssemestrar, en inom Sverige och en utomlands.
   Ska genast titta på Sandviks gård, låter verkligen som en väldigt god idé. (Trodde när jag såg Sandvik att det låg mot Sandviken…)
   Önskar dig en trevlig fredag och även vädret verkar piggt idag.
   Kram!

  1. Jag tänkte just på dig. Perfeekt om du får det inskrivet i din befattningsbeskrivning. Antar att du nu just inte direkt är på en förlängd sådan för ni har ju väldigt mycket att stå i. Men kansk edagarna till havs har inslag av husmorssemester.

 9. Hotel Monte Baldo i Limone vid Gardasjön är mitt förslag.
  Jag läser med nöje din blogg men kmmenterar just inte.
  Önskar en skön semester.

  1. Tack för förslaget! Just i Monte Baldo/Monte Bondone var jag på skidsemester för många år sedan,i början av 70- talet.Och jag kan gärna tänka mig åka hit igen. Helt klart! Och när min husmorssemester ska bli av vet jag inte men i oktober verkar bra.

   Vad roligt att du läser min blogg och tycker det är trevligt. Tack för att du skriver det också.

  1. Tack, Anette för länken, Jag har bara varit här på Strand över dagen och det är verkligen fint. Tror nog mina chanser till ett stipensium är små. Kan tänka mig att det finns många som nog behöver en vistelse här bättre. Men jag åker gärna hit igen. Och att skicka in en ansökan kan man alltid göra.

  1. Jag är bara i planeringsstadiet än , men oktober kunde bli bra. Och jag har åftt några förslag som jag fnular vidare på.
   Önskar dig också en fin helg och i Stockholm är det idag väldigt fint väder. Bra start på seoptember.
   Kram!

 10. Det kunde kanske vara något för oss hemmafruar 😀
  Men vilken fin utsikt ni har. Och orkidéerna är så vackra!
  Stor kram och trevlig fredag

  1. Visst! Och som Ama föreslog är detta kanske något vi ska skriva in i våra arbetsbeskrivninga.
   Strålande sol idag och jag har delvis studiedag. Jobb väntar i morgon.
   Stor kram!

  1. Visst är det en god tanke och en kortare ska jag nog få till i höst. Jobbar på det i alla fall. Har fått några tips och ett är i dina trakter, Sandviks gård. Och det kan bli bra en helg. Men sedan lockar norra Italien runt någon av sjöarna.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *