Stockholm

Hur blev det? Dags att se efter vad som hänt på andra sidan

Vi bor ju på kajen och det är roligt att se hur området förvandlas. Området här i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm har alltid varit levande och på olika sätt. De flesta hus längs vår kaj byggdes på 1990-talet och tvärs över Hammarbykanalen, iSjöstaden” – södra Hammarbyhamnen, har i olika områden växt fram från början av 2000-talet. I området snett emot oss över kanalen, Fredriksdalsområdet, har inflyttning pågått de senaste två åren och här har hamnområdet och kajen rustats upp rejält. Vi var här i april för att se vad som pågick och igår styrde jag på nytt stegen över kanalen och Skansbron för att se hur det blivit.

Sandstranden på restaurang Thaiboat, längs vår kaj, hade lediga platser.

Idag

ska jag inte ha några personliga funderingar på vädret. Har konstaterat, den ”hårda vägen”, att mina funderingar inte alls bidrar till något konstruktivt i det sammanhanget. Jag får  förhålla mig till rådande omständigheter för i nuet kan jag inte alls påverka det hela. Har snarare antagit/intagit en mer betraktande position. Och lite från sidan, på lagom avstånd.

Jag ville se hur det blev

längs kajen på andra sidan bron. Arbetet är klart.  Har på avstånd följt  bygget under våren. Gick över Skansbron som leder över Hammarbykanalen, en del av Östersjön. Till höger i bild finns ”Sjöstaden” – södra Hammarbyhamnen och längst bort i bild skymtar Henriksdalsberget i Nacka.

På väg över Skansbron för att se hur kajen blev på andra sidan HammarbykanalenUtsikt från Skansbron. Till vänster ”vår kaj”, Norra Hammarbyhamnen. Båtarna på kanalen är på väg in i Hammarbyslussen som ligge runder bron. Rakt ner syns också en Sjöräddningsstation.

Har kommit över Skansbron och blickar över till Södermalm. Uppe på höjden skymtar Sofia kyrka och längs kajen ligger många husbåtar. Alldeles bakom ”Thaiboat” skymtar Tullgårdsskolan, en F till årskurs 6 skola. Nu syns också tydligt de nya badbryggorna här i Fredriksdalsområdet.

Hur det blev? Riktigt bra med bad/solbryggor vid Fredriksdalsområdet i södra HammarbyhamnenAha, var det så här det blev. Och en del grönska har man försökt få till. Och just här emellan går stora som små båtar in i slussen

Upplysningsvis….

Kanske skylten var mer en rekommendation vad gäller badet här.

Vad gäller vattenkvalitén vet jag inte dess kvalité och med tanke på att detta var tänkt som solbryggor så undrar jag varför det då finns badstegar. Dock såg jag inga duschar. Hade behövts.

Men nu vet jag hur det ser ut här på andra sidan. Noterade också att ett par restauranger är på gång att färdigställas.

Så här blev det alltså-

 

 

26 svar på ”Hur blev det? Dags att se efter vad som hänt på andra sidan”

 1. Vilken härlig solbrygga! Men jag förstår verkligen att det är lockande att bada från den 🙂
  Stor kram och trevlig fredag (idag träffas vi på ”kinesen”)

  1. Visst blev den bra! Och många som badade var det också. Men vattnets kvalité…
   Vad trevligt med kinesen. Och du kommer väl ihåg pinnarna…
   Trevlig fredag!
   Stor kram från ett +30 gradigt Stockholm men stor fuktighet.

 2. Vilken härlig solbrygga! Men nog var det väl väntat att den skulle inbjuda till bad. Så har det blivit i västra hamnen i Malmö även om tanken inte var den från början. Numera är platsen en av stadens mest populära badplatser, främst bland ungdomar, och det lär inte gå att ändra på!

  Kram från Skåne som bjuder på 24 grader bara!

  1. Jag undrade just varför det finns badstegar ner i vattnet om man inte ska bada. Märkligt! Men stora båtar och ibland riktigt stora fartyg passerar genom slussen så vattnet är ju inte direkt rent. Och duschar så jag inga alls.Kansk eom det fanns så skulle färre bada elle ri alla fall kunna duscha efte ett bad. Här var dte också mest ungdomar och så jag då som kom för att titta.
   Skönt med lite svalare hos er. Här är det nu +29, stark blåst och väldigt fuktigt. Men, så är det. Ska inte klaga idag.
   Kram och trevlig fortsatt fredag.

 3. Vad fint det ser ut med bryggan! Men märklig skylt med tanke på badstegarna. 😉

  Thaiboat har jag fortfarande inte varit på, det ser mysigt ut. Vad nära ni måste ha dit.

  Tänk vad Stockholm har förändrats och vuxit på de 12 år som gått sedan jag flyttade därifrån! Det är alltid lika roligt att ta del av dina betraktelser och alla intressanta Stockholmsspaningar.

  Stor kram!

  1. Visst har stockholm både växt och förändrats en hel del- Men ”stommen” finns kvar. Thaiboat är trevligt och välbesökt både för mar och dryck. Flera mysiga uteplatser för dryckesgäster finns. I sommar har de byggt ut och till restaurangen och många gånger är det ändå kö hit. Passar både eftermiddag och kväll.
   Och på spaning här är jag ganska ofta…
   Stor kram och trevlig helg.

 4. trevligt, men de får väl bada på egen risk då, finns folk till allt he he så fint det påminner om andra sidan om oss som heter dockan trevligt trevligt o kul att se 🙂 tack önskar er en fin fredag kram

  1. Visst är bad på egen risk. Men har man satt ut badstegar känns skylten dubbel. Men vattnet är ju inte direkt badvänligt med tanke på alla små och stora båtar/fartyg som passerar.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 5. Tänkte också direkt på badstegen. Hur 17 tänkte de? Bjuda in men förbjuda?

  Hur många gånger har du inte sett politiker som tar ett glas vatten direkt ur det som omger Stockholm och dricker? Det är nog helt OK att dricka. I alla fall en kallsup eller två.

  Läste i någon av tidningarna här (oj, länge sedan jag läste de svenska tidningarna här på Solkusten, kom jag just på!) om en kvinna som varje dag drack av vattnet från Medelhavet, det var så himla välgörande! Var världens procedur dock, det skulle ske på ett visst djup och hur det nu var. Nåja … Kommer jag inte att göra. Jag ser ju det som flyter runt när jag badar …

  1. Här förbi passerar ju en del väldigt stora fartyg så jag tror att man förbjuder ”milt”. Om man nu kan det. Men badstegar finns det gott om. Det är ju inte så att polisen kommer. Och badstegarna inbjuder ju. Har skrivit till politikerna och frågat. Lär nog få vänta på svar. Jag tycker det ligger i vars och ens ansvar att välja hur mann gör. Jag är inte direkt känslig för bakterier. Harvistats mycket i Asien så kroppen är van- Tror inte alltid Medelhavet heller är så rent…Precis som du skriver.

  1. Jag har ju oftast ledigt, men just i morgon är det en jobbresa på gång. Ska bli jätteroligt.
   En bar sommar har det varit, men mina lungor är inte helt i form så jag har i värmen ibland haft svårt med andningen. Ska läsa i kapp hos dig också men har följt Instagram noga.
   Önskar dig en bra jobbstart.
   Kram!

 6. Så fint det blev! Jag gissar att man har stegar i fall att någon skulle ramla i, som annars skulle ha svårt att ta sig upp på kanten. Men inte ska man bada där när det är ett hamnområde med båtar som passerar och kanske släpper ut olja och drivmedel. Kul att få se från andra sidan kajkanten. 🙂

  1. Tror också stegarna är till för att hjälpa till om någon faller i. God tanke och just att drtta är är tänkt som solbryggor. Mest var dte ungdomar som badade, men vattnet känns inte så fräscht med tanle på alla stora och små båtar/fartyg som passerar. Men å andra sidan finns en badplats med sandstrand vid Tanto och där passerar ju samma båtar.Nu fick vi ju se hur bygget blev för i april var det inte klart.

 7. Tack för titten på andra sidan, intressant! Vad solbryggor beträffar hade jag nog hållit mig ifrån att klättra ner i det där vattnet, trots. värmen. Hellre då en dusch! Vi är på en roundtrip Småland-Skåne-västkusten och har upplevt allt från 34 grader till åskoväder och storm. Omväxling förnöjer!

  1. Ja, nu vet du hur det ser ut här. Och jag avstår bad här. Vad trevligt med en ”roadtrip”. Och omväxlande har ni det på flera sätt.
   Ha det fortsatt bra.

 8. Oooops! Hur tänkte man då? Inte alls skulle jag gissa. Vattenkvalitén är det nog säkert inget större fel på, men Stockholms Stad vill nog inte gärna ta ansvar för personer som badar ”för långt ut” och blir påkörda av båtar. Men den här sommaren brydde sig nog ingen om förbudet. Dessutom finns det ju ytterst sällan barn på dessa solbryggor. Tur är väl det.

  Helt underbara bilder från din hemmaplan.

  PS. Jag slår nästan vad att det är inte mera än 21 grader på din balkong just nu. Å om du sitter på den har du hämtat en kofta eller liknande. Det har jag gjort. Med den blåsten fryser man ju ihjäl;-) Tänk att kroppen ändå har vant sig mot värmen och kräver den efter nästan tre veckor med extremvärme och totalt tre månader och fem dagar av sol och värme. DS.

  1. Vad gäller badstegarna är de nog itll för att människor som ”hamnat” i vattnet ska kunna ta sig upp. Men vattnet här är ju lika bra/dåligt som vid Tanto. Men där finns i alla fall duschar. Nej, inte har man tänkt. Jag har mailat ansvariga politiker för att fråga. Jag nissunnar absolut ingen att bada och här är det ju också väl avgränsat. Men stora fartyg passerar som har starka strömmar med sig av motorerna och propellrarna. Här fanns en del barn såg jag och me dföräldrar som var mer intresserade av mobilerna än sina barn…Illa!
   Nu är det +20 på balkongen här och klockan är 23. Men jag har inte hämtat en kofta. Inte ännu…Är varmblodig- Men den kommer nog på.

 9. Fina bilder från din hemmaplan! Det ser verkligen fint ut i det nygjorda området … och den där solbryggan är förstås toppenbra, men såklart lockas många till bad – vare sig det är tillåtet eller inte.
  Kram

  1. Det var roligt att se hur det blev och omtyckt verkar bryggorna vara. Och jag förstår att de yngre gärna badar. Var mest de jag såg. Har varit i dina trakter idag . På Harstena. Kram!

 10. Just en sommar som denna vi fick kan det ju inte bli bättre än så här, man bygger stora soldäck längs stränderna. Men tänk hur kul det hade varit om regnet stått som spön i backen och hångrinat alla upp i ansiktet istället. Nå såna somrar kanske vi ännu också får uppleva. Då får man väl ta och bygga in stranden med partytält eller dylikt. Väldigt exklusivt och jet.set ser det ut! Kram

  1. En fantastisk sommar men väl varm för mig. Soldäcket här är i kanalen och jag förstår att de yngre tog sig ett dopp. Såg nog inga äldre hoppa i. Gillade ditt förslag i för ev. regniga somrar. Men du vet Söder är inte så exklusivt så partytält i enklare modell får det bli. Kram!

 11. Trots att jag bor i sjöstaden har jag ännu inte haft tid att gå och titta på den nya badbryggan så det var kul att få se den på bild här i din blogg 🙂 Läste i vår lokala Facebook-grupp att bryggan spärrats av häromdagen för att förhindra bad men att någon lyft bort avspärrningen. (Dock rådde det delade meningar om vad som egentligen hade hänt). Måste nog ta en promenad dit i veckan och titta hur det ser ut.

  1. Jag ser ju bryggorna från våra fönster och från balkongen och har ganska bra koll på vad som händer där. Avspärrat tror jag inte alls det varit och skyltarna om badförbud är nog mest rekomendationer. Flera badstegar finns ju och säkert för att om någon ramlar i ska de kunna ta sig upp. Tror inte någon ansvarig tänkt sig att bötfälla de som badar. Hinner du så ta en promenad dit bort för nu i dessa varma dagar har det varit gott om badande och solande gäster här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *