Skyltar Stockholm

Humor och virrvarr i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som  bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Precis som förra veckan har det blivit en hel del promenader. Och “skyltögonen” och kameran har varit med.  Idag – Nyskördat och med en del humor i virrvarr från Slussenområdet i Stockholm.

St:Erik, Erik den Helige, Stockholms stads/kommunvapen och stadens skyddshelgon. Här en målning på en garageport vid Slussen. och delar av Slussenområdet finns med liksom stadshuset.  Från början var detta ett sigill från 1300-talet men från 1900-talet omgjort och alltså  Stockholms vapen. ( Erik den Helige var också kung av Sverige 1156 -1160 och nationalhelgon.)

Skyltar men humor och virrvarr

I veckan tog vi oss en titt nere vid Slussenområdet och egentligen mest för att se hur arbetet fortskrider med  “guldbron”. Och så ville vi passa på att gå under den. Fullt möjligt från Stadsgården på Södersidan och gå under den mot Gamla stan . Gott om skyltar var det och många med humoristiska budskap. I och för lite beroende på hur man ser det. Men vi såg en hel del vi skrattade åt.

Humor här! Katarinavägen i Slussenområdet. Och med en bil som förstärker budskapet i skylten. Humor! Lite knepigt att just här ta sig över Katarinavägen. Och man har tydliggjort det hela med en parkerad bil.

I närheten av Slussen ligger kvarteret Ormsaltaren Mindre och Klevgränd.  Ett lustigt namn men med en betydelse. 

Flera hus här längs Klevgränd är “blåklassade” och innebär att de har ett högt kulturhistoriskt intresse. Vad  gäller namnet på kvarteret så finns lite olika betydelser. Det kan  betyda “listig människa” (enligt boken Stockholms gatunamn) men kan också från annan källa komma från ett namn. Här i trakten lär det på 1600-talet funnits en tysk invandrare, Alexander Ormesälter, som ägde ett hus i kvarteret.

Klevgränd. En gränd som på 1700-talet hette Ormsaltergränd-

Ja, så är vi då vid Slussen och hälsas välkomna.

Mer humor. Välkomna till Slussen. Ja man försöker att vi som passerar ska känna oss välkomna. Mer humor. Restauranger och verksamheter är öppna som vanligt. Tackar! Vill bara till att hitta dem. För vår del letar vi efter hur vi ska kunna ta oss under “guldbron”.

Bra med en karta för att lokalisera sig. Inte så stor idé med en GPS här.  Vi skulle under bron från Stadsgården till Gamla stan 

Mycket jobb på gång både med Slussenområdet och “guldbron” Och ett visst virrvarr ser det ut som. I alla fall för en utomstående.

“Gula gången”

Till sist kommer vi under bron.

Och kommer in i den f.d. “Gula gången” som innan rivningen av området började var huvudstråk för gående till tunnelbanan vid Slussen och Saltsjöbanan och med förbindelse till Gamla stan. Namnet “Gula gången” kom sig av att det förr fanns gult kakel på väggarna.  (Här nere i gångarna var det milt sagt inte så säkert att vistas sena kvällar.)  Tanken var att väggarna nu under ombyggnaden skulle täckas av en fototapet. Men den verkar inte sitta uppe. Men apropå foto så finns en reklamskylt som nog har pekat mot Fotografiska museet.

Skylten mot Fotografiska museet är just nu missvisande. Och jag kunde inte låta bli att se även den med humor. Följer ma skylten går man rent fysiskt in i väggen. Skylten är något missvisande just nu. Jag ser den med viss humor. För följer man pilen så går man helt klart in i väggen. Rent fysiskt.

Mer humor

Och uppmuntrande tillrop i form av olika skyltar piggar helt klart upp hör i röran. Särskilt med tanke på att det är minst fem år kvar tills Slussenområdet är klart för invigning.

Gott initiativ av en butik. Och allvar finns i skylten Men jag junde inte låta bli att även se den med viss humor. Gott initiativ av en “tobaks m.m. butik” i närheten av Slussen. Men här låg det allvar bakom budskapet. Men eftersom jag hade humor.glasögonen på så kunde jag inte låta bli att le.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

38 svar på ”Humor och virrvarr i veckans Skyltsöndag”

 1. Hahaha, ja nog finns det massor med humor i dina skyltar!! 😀 Härligt!! Gå in i väggen kan man ju göra utan att följa vägvisning dit! 😀 Saker som är jobbigare än Slussenbygget, ja jisses! Tusen tack för gapskratten, Ditte <3

  1. Och att skratta gör en gott! Visst! Med humor och självdistans kommer en långt.
   Bra att jag kunde bjuda igen på lite skratt.Och att du uppskattade det.

 2. Det kan verkligen behövas upplysning om hur man navigerar kring slussen även om en skilt var lite missvisande. Vilken fin målning på garageporten där. I tider som dessa gäller det att inte tappa bort humorn utan den behövs mer än någonsin!

  Kram och ha en härlig söndag!

  1. Vad gäller Slussenområdet ändras det nästan dagligen hur en ska gå och röra sig. Men tanken med kartan är god. Tur kanske att det nu inte är så många turister här. Visst är garageporten fin! Och väldigt “Stockholmsk”.
   Nej med humor kommer vi en bit framåt. Absolut!
   Kram och trevlig söndag.

  1. Garageporten är verkligen fin och väldigt symbolisk för Stockholm. Och gratis mask tyckte jag var bra. Det stämde och det var inte metmask det gällde. Lätt att tro.

 3. Erik den helige passar ju bra som målning på garageporten ,-) Snyggt gjort.
  Ormsaltergränd tycker jag det var synd att det namnet valdes bort! Och kvarteret Omrsaltaren!
  Vilka härliga skyltar ,-))) Humor behövs mer än det som finns, hur ofta ser man humor på skyltar? Förstår att ni tyckte det var kul.
  Förstår att Guldbron innebär en massa jobb, blir nog riktigt fint till slut.
  Ha en fortsatt fin söndag
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Garageporten här fick ett rejält uppsving i och med målningen och jag tycker också den passar in här i miljön- Lite färg piggar alltid upp. Och detta är ju väldigt roliga och intressanta kvarter med sin egen historia. I varje fall har ju kvarteret behållit namnet Ormsaltaren. Bra så. Vi kommer att fortsätta att följa guldbron och se vad som händer. Promenerar ju förbi här då och då.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 4. Humorskyltar gillar vi! Det behövs i dessa tider!
  Oj, ska det vara färdigt hos er om 5 år. GRATTIS! Vårt ska vara klart med det mesta 2036. Då är det säkert läge att börja om igen! Kram

  1. Ja, visst behöver vi humor! Vad gäller att Slussenområdet ska var färdigt om 5 år så är jag mycket tveksam. Det har varit i gång i 5 år och lär nog ta sin tid. Men bron kanske blir klar i augusti som det är tänkt- Ja, ni har längre tid kvar och vanligt är ju att man då börjar om igen. Blir kansk eså här också.
   Kram

  1. Denna gång blev det en del humor i skyltarna och att se det komiska i dessa tider är inte så tokigt. Visst är den med övergångsstället bra.
   Kram och jag önskar dig en trevlig kväll och bra start på veckan.

  1. Ja, visst är de bra! Har fotat och lagt ut olika i omgångar. Och kul att reklamfirman byter ut den efter hand.

 5. Skyltningen kring Slussens byggnation har verkligen ett eget grepp! Kul att de skämtar men misstänker att de som bor kring bullret tycker det är rätt jobbigt. Hua! Och än är det inte färdigt på många år.

  Det är verkligen intressant med de gamla namnen och varför orter, kvarter och gator heter som de gör.

  1. Jag är verkligen glad att jag inte bor här. Men kanske kompenseras de boende runt om på något sätt. Det är ju inte nattjobb men i övrigt är det ju full aktivitet på olika sätt. Många är det ju som passerar här och det är ju också trassligt eftersom det ofta ändras så visst piggar skyltarna upp. Har via tidningarna här på Söder förstått att lite humor i tillvaron gör sitt till. Även för de som bor nära.
   Jag tycker alltid det är roligt att veta var ortsnamn och annat kommer ifrån. Och oftast finns det ju en orsak till varför det heter just så. Nästan alla svenska namn och orter är ju påverkade av detta. Tar man t.ex Kista utanför Stockholm så har det namnet från kvi – boskap och sedan sta som betyder plats. Och här var ju förr betesmarker. Vet att det är liknande i Norge och delvis i Finland och Danmark. Vad gäller Spanien vet jag inte men säkert är det liknande

 6. Härligt med humor i skyltarna, de har lyckats bra vid Slussen, gillade skylten om att det finns värre saker än Slussen ombyggnaden, såsom att kliva i hundbajs och dåligt wifi!
  Gillar också att få reda på vad gatunamn egentligen betyder, tack för all info Ditte!
  Å skratta bör man få göra, inte minst till din sista skylt “gratis mask till pensionärer”
  HA en skön söndagkväll!
  Kram

  1. Roligt att hitta humor i de olika skyltarna och vad gäller Slussenområdet så finns det en hel del. Vad gäller gatu och ortsnamn så är det roligt att veta bakgrunden till dem.Brukar ju titta extra på detta när jag jobbar som guide/reseledare.(Gäller på alla platser jag besöker)
   Detta med gratis mask stämde och det var inte metmask det var frågan om.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Många härliga och roliga skyltar du fått med till skyltsöndagen 😀 ja det är komiskt det här med ombygget i Slussen. Tycker aldrig de blir klara med någonting och det bara byggs på hela tiden. Minns knappt innan de började bygga vid Slussen ^^,

  1. Tack! Jag minns så väl när de började riva här 2015 och har dokumenterat det i min gamla blogg. Men området här och Slussen som trafikplats var för trång redan på 1940-talet. Så visst behöver den ordnas till. Men jag tror inte det räcker med fem år till. Däremot ska “guldbron ” invigas i augusti och det verkar mer hoppfullt.

  1. Tackar! Och humorn måste ju få vara med.
   Och maskerna var gratis.Jag var inne i butiken och fick en. Men maken trodde först att det gällde mask för fiske. (Han är ålänning och van att fiska. Som jag skrattade)

 8. Hahaha! Det var nog din roligaste Skyltsöndag – ever! Så jag skrattade speciellt åt skyltarna runt Slussen. Den reklambyrån borde få ett pris, så himla bra skyltar dom gör.

  Bra att du skrev en förklaring till Ormsaltaren. Det enda jag såg framför mig var ormar i ett saltlag:-)
  Å att gå rakt in i väggen innan man ens kommit fram Fotografiska – klockrent!
  Åsså masker till pensionärer – hahaha! Vilken mask ska vi välja tycker du? Kan dock inte låta bli att undra hur handlaren har burit sig åt för att få tag i masker. Men sedan slog det mig: troligen via hans släktingar i Asien. Föreställer mig att han beställde X antal som skickades med expresspost. Å om han säljer maskerna för dyra pengar till icke pensionärer, så kan han gärna dela ut dom gratis till “gamlingarna”. En riktigt smart idé faktiskt.

  Herregud vilka skyltar. Det blev flera väl behövliga skratt här! Tusen tack för dom, skyltarna och länken:-)

  1. Så bra att jag kunde bidra till lite skratt. (Är ju egentligen ganska humorfylld men det märks inte så ofta.i bloggen) Kan berätta att vi också skrattade när vi gick runt här och såg bilderna och förevigade dem. Jag tänkte också på ormar inlagda i salt. Men visst att det vanligaste är att dte finns en förklaring eller två. Och så var det ju.
   I “Gula gången” skulle det har varit en fototapet från början men jag tror man kom av sig och det blev en skylt i riktning mot Fotografiska. Men se där gick man in i väggen. Rejält.
   Jag var in i butiken och det fanns masker.Men jag avstod min. Kunde inte med att fotografera. Ett gott initiativ är det med tanke på att sjukvården inte har några. Jag tror inte att maskerna var till salu utan de gavs bort till pensionärer. Får ta och passera här i veckan igen och kolla upp det hela.
   Och visst hinner jag se och uppleva mycket under alla promenader. Ren friskvård.

 9. St Eriksskylten var riktigt snygg och den med hundbajs och wifi är ny, håller rätt bra koll på dom själv, men den har jag missat.

  1. Tror att skylten med “hundbajs” är ny. Går ju också här ganska ofta men har inte sett just den. Gargeportens målning med en del “Stockholmiana” fastnade jag också för.

 10. Jag älskar de där humoristiska Slussenskyltarna. Någon med glimten i ögat har fått till det.
  Tack igen Ditte för en trevlig om än rörig promenad under Guldbron men med som alltid mycket god information av dig.
  Många fina skyltar på vägen om än lite inaktuella för tillfället.

  Ha en bra måndag!

  1. Tack! Visst är skyltarna bra” Och piggar helt klart upp i detta röriga område. Vi är ju här då och då för att se hur det går för “guldbron” och om vi ska vidare ner till Gamla stan eller så. Annars tar vi oss an andra vägar. Och en del att se och upptäcka gör vi fortfarande.
   Ja, några skyltar har haft “bäst före datum” men man kan se det humoristiska även i dem.
   Önskar dig också en fin måndag.

 11. Hahaha!! Skrattade gott åt dina skyltar Ja de flesta var ju humoristiska! De andra skrattade jag inte åt, men det var intressant att läs om gatunamn och kvartersnamn! Tänk så mycket intressant kunskap man kan hitta – kunskap som ger oss en resa bakåt i historien … sånt gillar jag!
  ha en fin måndag!
  Kram

  1. Ja, lite humor behövs och här var det ganska gott om det. Jag tyckte just här att kvartersnamnet var “roligt” hade inte sett namnet tidigare. Men nyfijen som jag är ville jag veta varifrån namnet kom. Och det fick jag. Jag reser ju gärna bakåt i tiden för det är ju vår historia som på olika sätt format oss och vår tillvaro. Har förstått att du också gärna följer med bakåt i tiden. Trevligt!
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 12. Humor gör en helt klart på glatt humör, så tack för en glad start på veckan Ditte! 🙂
  Gillar dom där sakerna som är värre än Slussenbygget och sen tycker jag det är snällt med gratis mask till pensionärer. Att fiska kan ju vara en trevlig syssla i dessa dagar 😀

  Ha en fin och glad start på veckan!

  1. Vi skrattade åt gratis mask, men det stämde. Dock inte just metmask. Men det hade ju varit trevligt i sig. Tror dock inte levande maskar hade trivts i den lilla butiken. I övrigt i dessa röriga tider så är det kul med humor runt Slussen. En del skyltar är uppsatta och andra är roliga ändå. Eller blir det när man ser dem i ett sammanhang.
   Här är det skönt vårväder idag och det ska vi ut och testa idag.
   Ha det så bra ni kan.

 13. Humor behövs alltid och speciellt nu i dessa dystra tider 😀
  Och gratis mask till pensionärer….. 😀
  Stor kram

  1. Visst är det så! Och att skratta behövs. Gissa om vi skrattade över “gratis mask”. Nu var det ju inte metmaskar det var frågan om.
   Stor kram

 14. Haha, sitter och ler fånigt, vilka superduperskyltar du har hittat, de slår verkligen det mesta. Mask till pensionärer ger ett gapskratt så jag väcker Daniel! Men, nu undrar jag, är det många som bär ansiktsmask i gatuvimlet? Har inte sett ut så på de foton jag har sett från stan.
  Slussen är nog världsmästare på fyndiga skyltar, ja alltså den reklambyrå som står bakom alla tokerier. Hundbajs är helt klart otrevligare än ett virrvarr. För visst är det ett virrvarr, om det är en rödgrön röra eller annan låter jag vara osagt…
  Tack för en kul start på måndagen, hoppas din dag blir toppen! Kram

  1. Så bra! Då har jag lyckats! Ett gott skratt eller flera skratt behöver vi i dessa tider. Vad gäller masker så ser jag kanske en om dagen här. Högst. Och jag är ändå ute väldigt mycket. Men ett gott initiativ var det. Och det var inte frågan om metmaskar. I Slussenområdet så byts skyltarna ut ganska ofta och det är roligt att se vad so dyker upp. Fyndiga är de. Och ett virrvarr är det här.
   Idag ska vi på njutflykt och det ser jag fram emot. Och kameran är med.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 15. Hahaha :)) Underbara skyltar! Mask till pensionärer, jag hade också humorglasögonen på mig och skrattade till när jag läste den! Och reklambyrån som gjort skyltarna vid Slussen borde få en eloge – bästa sättet att dämpa irritation över kaoset under byggtiden är väl att skratta bort det! Smart. Roligt och lärorikt inlägg som alltid hos dig, med fina bilder. Kul att följa med i bilder och text på er promenad! Vart skall ni gå i dag?

  1. Tack! Vi skrattade också gott åt de flesta skyltarna. Och priset får nog den med gratis mask åt pensionärer. Och det är inte metmask det handlar om.
   Skyltarna vid Slussen byts då och då och några i taget. Alltid kul att se vad den fyndiga reklambyrån får till. Kreativa är de.
   Idag ska vi på “njutflykt” i det strålande vårvädret och mot Djurgården.
   Ha det så bra ni kan och hoppas Jackie är piggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *