Kina Peking

Hotellet- visst är boendet en viktig del av resan

Att hitta bra boende på en resa tycker jag är viktigt och då uppstår genast frågan om vad som anses som bra. Och det kan ju variera efter tycke och smak. Besöker vi en storstad känns det viktigt med ett “centralt läge” i stan och gärna med gångavstånd till restauranger och en del sevärdheter. Helst ska hotellet också ligga i “trevliga omgivningar”. Inte alltid lätt att veta innan, men mycket info finns ju att hämta via internet och sen får man sovra.  Att allmänna kommunikationer finns inom gångavstånd är också viktigt för oss.  En internetuppkoppling på rummet tillhör också det som är viktigt.(Bleb förvånad nu när jag har bokat hotell i London till nästa vecka och där det inte alls var helt vanligt med internet/wifi på rummen. Däremot fanns det i allmänna utrymmen. )

Vad gäller storstäder utomlands så är ofta prisnivån på hotellrum ganska hög så det kan löna sig att leta både bland olika bokningssidor och hos hotellen i sig. Det kan skilja en hel del i pris och där hotellen i sig ibland ligger betydligt lägre.

(Handlar en vistelse om en mindre stad eller en badort  är det andra önskemål som gäller)

Utsikt kvällstid från hotellet i Peking, Holiday Inn Express.

Hotellet där vi bodde i Peking

Kände vi väl till sedan tidigare och just läget, i kvarteret bakom där vi bodde i nästan fyra, är perfekt. Väldigt centralt. Vänner har bott här i olika omgångar, rummen och servicen är bra, liksom prisläget.  Olika prislägen finnns beroende på vilken typ av rum man önskar. Och frukosten ingår i rumspriset. Men en kostnad på dryga 600-800 kr/natt få anses som ganska ok i Peking. (Svenska kronan är ju nu låg gentemot andra valutor) Jag bokade hotellet via deras hemsida och det var smidigt. Inga pengar drogs heller från kortet förrän vid utcheckningen, däremot reserverades pengar på kortet när vi checkade in, vilket är brukligt på många ställen.

Hotellet Holyday Inn Express, Dong Zhimen i PekingVårt hotell. Näst högst upp här på kortsidan fannns vårt rum.

Fin utsikt från hotellrummet över närområdet med sin blandade bebyggelse.

Luftig och fräsch lobby med bekväma sittmöbler och incheckningsdisk.

Hotellet Holiday Inn Express Dong Zhimen i Peking har en trevlig innergård med sittgrupper. Trädgård med sittmöbler på baksidan är trevligt. Även ett litet vattenfall finns. Och snart grönskar det…

Mot hissarna.

Vårt rum låg 17 trappor upp och vi hade valt ett rum här. Men vill man inte åka hiss så går det utmärkt att få rum på de lägre våningarna. Bara att ange det i sina önskemål. Vatten och frukt ställdes in var dag och i riklig mängd. Kylskåp och kaffe/tebryggare finns och även kaffe och te fylls på dagligen. Jag tyckte det var väl varmt på rummet trots ac så städerskan kom på eget initiativ in med en fläkt.

Fräscht rum och med olika tillval av kuddar. (Anges vid bokningen) Jättebra badrum med rikligt med handdukar och toalettartiklar och badrocka samt tofflor.

Frukost

Ingår i rumspriset och var både riklig och bra.  Vi är i Kina och det märkets förstås även på frukosten. Här är det ju inte bröd, ost och charkuterier som är rådande som frukostmat utan en del annat. Jodå, flingor och mjölk finns, diverse sorters yoghurt, rostbröd och marmelader samt “trekantsmackor” men olika lager av fyllningar som är färdiga. Hotellet här besöks av flest asiatiska /kineiska gäster men även av många västerlänningar så t.ex kaffeutbudet är väldigt bra liksom alla olika sorters teer. Mycket frukt, grönsaker och många varma rätter som kan beställas á la minute av en kock.

Hotellet Holiday Inn Peking, Dong Zhimen, erbjuder en god frukost i lugn miljöEn stor och ljus matsal där lugnet råder. Längst bort disken med färsk frukt, olika färskpressade juicer och grönsaker. Till höger finns disken med  en del vama rätter som är färdiga.

Och så något lite speciellt. På flera restauranger har vi sett dessa tv-monitorer som  för gästerna visar arbetet i köket.Kanske något att ta efter här hemma….

 

Här är en “buljongstation”. Man plockar till sig de tillbehör som önskas och antingen kan de wokas lätt eller läggas direkt i en soppskål och buljong fylls på. (Här hemma kallar vi det numer för “ramen” det japanska ordet. Den kinesiska varianten heter lā miàn och här är det nudlar gjorda av vetemjöl, ägg, salt och vatten som blandas i buljongen och med alla olika tuillbehör. (Tillbehörens namn står skrivna även på engelska.)

Rejäl frukostmat med nudlar med tillbehör. Och detta äts med pinnar och buljongen dricks ur skålen.

Bra variation på frukost.  (Mer om kinesk mat och landets olika “kök” kommer i nästa veckan. )

 

Passar också på att önska alla en riktigt Glad Påsk.

 

Detta blir ännu ett bidrag till bloggvännen Gärdsmygens färgtema.

24 svar på ”Hotellet- visst är boendet en viktig del av resan”

 1. Intressant att läsa om hotell i Peking, det ser otroligt fint ut och deras service verkar mycket bättre än vår.
  Där verkar dom ha gästerna i focus!
  Det ser rent och snyggt. Gott och tilltalande ,-)
  Ett bra hotell är viktigt själv hr jag bara bott på hotell några gånger.
  Bra med fläkten!
  Hoppas ni njuter på, ha det bara SÅ fint
  JRAM från en tröttmössa Primrose .-)

  1. Nu är vi hemma igen, men är ändå i tankarna och upplevelserna kvar i Peking. Hotellet är väldigt trevligt och det tycker vi är viktigt. Känns hemtrevligt och vi kände oss välkomna på alla sätt. INgen lyx, men det behöver vi inte. Däremot uppskattar vi vänligheten och det bar läget. Var ju i våra gamla kvater där vi känne ross hemma.
   Jättegulligt av städerskan att bara ställa in fläkten.
   Hoppas du ska bli piggare.
   Stor kram och Glad Påsk.

 2. Vad gäller dina krav på ett hotell i en stad så håller jag helt och hållet med dig. Du gömde visst fungerande wifi;-) Att bo på 17:e våningen är häftigt, vilka vyer ni bjöds på. Hade också valt att bo högt.
  Att följa kockarna i köket på en bildskärm är ett smart knep tycker jag. Man slipper eventuella “konstiga” lukter men kan ändå följer matlagningen.
  Hotellpriset per rum är ju faktiskt billigt med tanke på vad det kostar här.
  Kan också berätta att ni tajmade er hemresa helt perfekt, för just nu ligger Peking återigen under ett gulbrunt smogtäcke. Det nämndes såväll på BBC som i den här artikeln att Peking hade en ovanlig period med riktigt fint väder. Å det prickade ni ju in perfekt. https://www.ft.com/content/a1062e0e-3255-11e8-b5bf-23cb17fd1498

  Glad Påsk på dig med!

  1. Jag glömde wifi, men ska lägga till det. Tar det nog som självklart. Men det är det inte. När jag nu skulle boka hotell i London var dte inet helt självklart med wifi på rummen. Däremot i lobbyn. Men jag hittade ett ställe, lägenhetshotell med toppenläge och wifi även på rummen. Vi hade tur med vädret i Peking och vet ju att dte kan variera. Oftast är vädret sämre på mornar för att bli bättre under dagen. Tack fr länken, Intressant läsning.
   Visst är det bar att kunna se in i köken via en tv monitor. Och detta såg vi på många ställen, även på små restauranger. Hotellet känner vi väl till och både läget och mycket annat här är bra. Priset också.

 3. Visst är bra hotell en viktig del sv resan! Läget och rent är mina kriterier. Ert pekinghotell verkar toppen i det avseendet och dessutom en bra frukost! Men så ärdet ju också en reseledare som bokat?.
  Vilken jättefin påskbild! Glad Påsk, längtar att träffa er igen!

  1. Saknar er också!Mycket! Men vi ses om ett tag. önskar er fina dagar och förstås en riktigt fin påsk.
   Jodå, reseledaren har fixat. Hotellet här är väldigt omtyckt med perfekt läge, bra priser och bra service. (Livfamiljen och många av våra vänner har bott här tidigare…Och läget plus att dte är fräscht och tryggt är viktiga kriterier.
   Ha det gott.

 4. Lustigt! Vi gick i dag förbi en restaurang som vi planerar gå till om några dagar. Pappa kikade in i fönstret till köket men kom på att han kanske inte alls ville se vad de hade för sig egentligen! 🙂

  Intressant där med frukosten. Man är så inkörd på vad man brukar äta att man inte ens tänkt att det kan finnas annat.

  1. Jag tycker det är jättebra att se hur maten och de som jobbar med den förhåller sig och i Peking är detta vanligt även på mindre restauranger. Och som kund tycker jag det är jättebra. Jag tycker aklltid det är bar att veta. Men om jag inte vet så stör det mig inte heller. Dock vet jaf att det förkommer mycket fuskand epå restauranger världen över.
   Just frukostar runt om i ävrlden ser ju väldigt olika ut och i södra europa s¨äts det ju nästan ingen. Desto mer itll lunch. Men i kIna äter man oftast frukost och sen på kvällen så vitsen är attt man ska stå sig. Och dte gör man. DEn kineiska maten är ju överlag väldugt hälsosam- och god. (Tycker vi. Och asiatisk mat överlag gillar vi.)

 5. Glad påsk som sagt och välkommen hem!
  Jag har nästan varit i Kina tack vare er och dina “känna sig närvaranade på resan” inlägg är som ett äventyr. Och verklighet.
  Tack för alla härliga inlägg som jag nu på morgonkvisten bevistat 🙂
  Stor kram!

  1. Tusen tack! Och Glad Påsk önskar vi dig också.
   Vad trevligt att du rest med oss Tove och du ska veta att vi uppskattar det.
   Stor kranm från oss båda.

 6. Vilken härlig utsikt – jag hade också valt att bo högt upp och vilken kul idé att se vad de har för sig i köket. Vi bor ju sällan på hotell numer, men förr – innan vi hade husbil, ville vi gärna bo mitt inne i centrum när vi besökte olika städer.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  1. Det kändes häftigt att ha delar av stan under sig och lite högre upp blir det också tämligen tyst. Och visst är det bra att bo centralt. Nu när ni har husbilen så kan ni ju också välja det bästa läget dä rni just är. Perfekt!
   Önskar dig också en fortsatt trevlig påsk.

 7. Vi tycker nog att läget ofta är något av det allra viktigaste! Sedan är det ju bra om man kan sova gott (skön säng och inga oljud). Glad Påsk önskar vi!!!

  1. Visst är det så! Peking kan vi ju väldigt bra och visste ju exakt var vi ville bo. Och trots läget mitt i, “Stureplansläge”, så är detta område lungt och närheten finns både till restauranger, shopping, hutonger, parker, sjöarna, sevärdheter och kommunikationer. Och i kvarteret bakom där vi bodde i nästan fyra år så allt var ju bekant.
   Glad påsk!

 8. Vilket fint och fräscht hotell! Och jag håller helt med att man vill bo centralt när man är i en storstad. Det ska vara enkelt att ta sig till både restauranger och sevärdheter.
  Glad påsk och många kramar från oss!

  1. Hotellet är bra och just läget är ju superviktigt och Peking är ju en gigantisk stad så läget blir då extra viktigt. Trevligt också med närheten till både sjöarna och flera stora parker som allt annat.
   Önskar er också en fortsatt Glad Påsk.
   Många kramar från oss.

 9. Vilket braigt hotell ni hade! Håller med om att läget är viktigt när man är i en storstad, och wiffi är viktigt överallt 😉 Anders är en fena på att hitta trevliga hotell som uppfyller “kraven” och till bra pris också. Får jag bestämma så blir det inte alltför sällan paradorer, och då kostar det (oftast) lite mer 🙂

  Frukost är inte min starka sida, så det ser lite väl mycket ut det där. Men jag hade ju kunnat inta den mer som en brunch, kanske, för det såg verkligen gott ut! 🙂

  Ha en riktigt fin påskafton och en fortsatt Glad Påsk!

  1. Jag brukar vara bra på att hitta braiga hotell men i vissa storstäder är det lite klurigare. Men Peking kännder vi ju väl till och visst var exakt vi ville bo. Vårt hotell hade i princip “Stureplansläge” och viktigt med bra kommunikationer i denna gigantiska stad.
   Man behöver ju inte äta allt som erbjuds till frukost men eftersom många kineser bor här så är frukosten rejäl. Här äts det sällan lunch som vi är vana vid.
   Önskar er också en trevlig påskafton och fortsatt fina dagar.

 10. Har tittat ner i bloggen på dina inlägg från Kina, så mycket intressant. Tack!
  Bra, centralt läge är det viktigaste för mig, hotellrummet inte så viktigt.
  Förvånar mig inte alls att det inte finns wifi på rummet i London, mycket vanligt här i UK. Lägre standard och vi ligger lång, långt efter. Hoppas du får det bra i alla fall.
  Pasg Hapus från Lena i Wales

  1. Resan till Peking var väldigt bra och dte är ju en stad vi väl känner till. Jag blev lite förvånad när jag såg att wifi inte var så vanligt på rummen i London, men vi ska ju bara vara några dagar så…Men har nu bokat en lägenhet som har wifi och det är en bonus.Bokade en lägenhet med lite bättre standars för jag vet att Londons hotell kan variera.
   Önskar dig också en Glad PÅsk.

 11. Efter ett avsnitt av komissarie Morse är jag här igen! Måste ju bara läsa klart…idén med kameror i köket är magnifik! På vissa restauranger finns ju sk. öppet kök, där man tillagar allt så kunden kan se, men det är ju faktiskt inte alla gånger så himla praktiskt. Sen är det såhär att jag är en riktig soppoman. Jag äter soppor varje vecka, alltid buljongbaserade. Grejen är att få till en riktigt god hemlagad buljong, jag brukar handla köttben hos min slaktare när jag får möjlighet att åka dit, då kokar jag massor av god buljong och fryser ner i yoghurtbunkar. Sen får jag spä ut den när jag gör soppan, men har en så god grund. Jag gillar även ramen, men kryddpåsarna i färdigköpta är inte alltid så smakliga. Rent matmässigt känner jag mig väldigt hemma i asiatiska kök, mycket mer än i t.ex franska eller italienska. Tusen tack för ännu ett toppeninlägg!”

  1. God förmiddag! Kommissarie Morse såg vi också..
   Jag tycker idén med kameror i köket är btra och i Peking har jag sett dem både på små mer “hålet-i-väggen- ställen och de större restaurangerna. Soppa äter vi också gärna och i Peking/KIna är det vanligt med en rejälare frukost för man ska stå sig hela dagen och då är denna nudelsoppa med alla grönsaker som tillbehör närande och god. Och just buljongen är viktigast att få till. Smart att du gör mycket buljong när du ändå är igång. För tiden koket tar blir ju densamma. Kryddpåsar är inte min smak heller men i Peking/Kina samt övriga ASien finns ju så mycket olika kryddvarianter att tilllgå att man köper dem färska.
   Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat och den är lättsam för kroppen dessutom.
   Jätteroligt att du tyckte om inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *