Resor i Sverige Resor utomlands

Höstskärgård, Marie Jungstedt och andra fina kombinationer

Alldeles nyss hemkomna från Madrid bestämde vi oss raskt för att ta en tur över Ålands hav och till Mariehamn. Att möta en höstskärgård kändes som en fin “njutflykt”. Och visst fanns en önskan om sol med i tankarna, men skärgården är vacker helt oavsett.  Vi bestämnde oss i går för att ta bussen frå Cityterminalen i Stockholm upp till Kapellskär, en resa på en timme, och sedan vidare med Vikinglingens fartyg Rosella till Åland och Mariehamn. Här har vi åkt många gånger och de två och en halv timma resan tar försvinner snabbt. Perfekt att kombinera god mat och dryck, författarsamtal, höstskärgård med besök hos släktingar.

 Ålands hav, vacker höstskärgård på våg mot MariehamnEtt lugnt Ålands hav.

Tjärvens fyr, sista utposten på svenska sidan innan Ålands hav.

Höstskärgård, Marie Jungstedt och andra fina kombinationer.

Förutom att njuta av en vacker skärgård och god mat förgyllde deckarförfattarinnan, journalisten m.m. Marie Jungstedt resan. Hon blev intervjuad av proffsiga Ulf Elfing och smtalet kom att handla kom hennes författarskap och all den noggranna”research” hon gör innan böckerna kommer till. Här i samtalet fastnade jag och satt med stor behållning  kvar  den timme det varade.

Vacker hötsskärgård. Här Ålands hav. Även höstskärgården är vacker. Här heller ingen direkt blåst.

Söderarms fyr, på gränsen mot Ålands hav.

Särskilt intressant var att få veta lite om bakgrunden till handlingarna i de böcker som Marie Jungstedt skrivit både om kommissarie Knutas och gänget på Gotland och om handlingen och de personer som finns med i Gran Canariaserien. (Mer om Marie Jungstedt finns att läsa här.)

Ulf Elfing samtalar med Marie Jungstedt.

“Det förlovade landet” en av böckerna i Cran Canaria serien.

Visst har herr Höst anlänt även till Mariehamn. Men träden har sina löv kvar och lite av vattnet skymtas.

En god middag med “extra allt” och hög mysfaktor avslutade vår dag.

Mysig middag i Mariehamn hos Maggie och Bertrand. (Bosses syster och svåger.)

Nu, i skrivandets stund, tisdag eftermiddag, är det på nytt Ålands hav som gäller. Vi valde att ta den stora båten som kommer från Åbo, Vikinglinjens  Amorella, som tar oss direkt in till Stockholm och Stadsgården.  (Därifrån gångavstånd hem) En sjöresa på fem och en halv timme. Solen har lyst med sin frånvaro och regnet har framträtt. En del blåst också och ett par timmar över havet blåste det ca 18m/sek i byarna. Men båten är stor så det märks inte så mycket.  Nu är vi inomskärs i Stockholms skärgård, vinden har mojnat och en god måltid väntar.

 

 

20 svar på ”Höstskärgård, Marie Jungstedt och andra fina kombinationer”

 1. Visst är det härligt att kryssa 🙂
  Vad roligt och intressant med Marie och Ulf där också – förstår att tiden flög iväg. Eller kanske snarare flöt iväg 😉
  En härlig liten hösttur – att resa är skoj, kort som långt 🙂

  1. Nu blev det ju en kort tur men trevlig. Och Marie Jungstedt och Ulf Elfing var trevliga att lyssna på. Och hennes böcker gillar jag och Elfing är ju proffs på intervjuer.

   Hemresan idag blev lite guppigare med 18m/sek, men det är ju en kort bit över Ålands hav. Men nu, på hemresan åkte vi direkt till Stockholm.
   Och visst är korta som långa turer trevliga.

 2. Vilka fantastiska resor och upplevelser du får vara med om. Visst är hösten fin men….bara det inte regnar och blåser. Har varit borta från bloggvärlden ett tag så nu ska jag läsa bakåt. Har ju följt dig på FB visserligen. Kramelikram och ha en fortsatt god tur på havet.

  1. Det har blivit en del resor men denna är bara på ett dygn. Släktbesök och trevlig samvaro på Åland.
   Idag på hemvägen blåste det rejält 18m/sek men det ar bara under drygt 90 minuter. Båten är ju stor så det märktes inte så mycket.

   Roligt att du är tillbaka . Har saknat dig.
   Kram!

 3. Är ni på resande fot igen ,-))) Mysigt, fyrar är otroligt vackra!
  Fina bilder, mysigt att besöka släkt!
  Har aldrig läst en bok av henne, säkert har jag missar något, ska nu skriva upp namn o bok, har nu 7 böcker som ligger o väntar ,-))) Men sen så……..,-) bra med tips.
  skönt att det var fint väder!
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Nu blev det en dygnsresa för att hälsa på släktingar och det passade bra att ta en tur när just Ulf Elfing samtalade med Marie JUngstedt.
   Varje måndag är det olika författare, skådespelare eller någon artist som antingen Elfing eller Ragnar Dahlberg samtalar med och det brukar vara väldigt trevligt att lyssna.
   Nu har du många böcker och spännande sedan att få se vad du tycker. Jag ska imorgon beställa Bosses senaste bok. (De andra har jag)
   Att nu ta en tur genom en skärgård i höstdräkt var trevligt och så även om solen inte ville vara med. Finns mycket fint ändå att se på.
   Kram! (Hemma nu igen)

 4. Jättefina bilder från Skärgården! Å vilken rolig “underhållning” med en intervju av Mari Jungsted. Betydligt bättre än dans och show skulle jag säga. Har läst alla hennes böcker med Knutas och en bok i Gran Canariaserien, den sista. Började min vana trogen i fel ände;-) Gillar Jungsteds sätt att skriva och kan tänka mig att du gillade intervjun skarpt! Alltid intressant att höra vad som ligger bakom en bok.

  1. Samtalet/intervjun var väldigt bra och Elfving är ju verkligen proffs på att få de han talar med just “tala” och berätta- Annars är det aldrig så att vi ägnar oss åt shower när vi åker, men just måndagar är det olika “samtal” här på båten och ofta med skådespelare, artister eller författare. (Annan underhållning ägnar jag mig inte åt hust här.)
   Jag tycker Marie Jungstedt skriver bra och den otroligt noggranna research hon gör märks ju också i böckerna.

  1. Visst är det trevligt att resa och även trevligt att vara hemma igen i Stockholm. Höstskärgården är ju väldigt fin.
   Madridresan blev väldigt lyckad och det är ju helt klart en stad att återvända till.
   Ha det gott!
   Kram!

 5. Men va mysigt, välkomna hem 🙂 till en vacker höst kul att åka iväg sådär det känner jag att jag gärna hade gjort nu 🙂 kram å fin dag <3

  1. Tack!Känns bra att var hemma ett tag nu också. Finns mycket roligt även här hemma. Detta blev en kortare tur, väldigt trevlug och mysigt att hälsa på släktingar också.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram!

 6. Va kul! Just det där med att kunna kombinera en utflykt med lite hav, mat och en intressant tilldragelse. Spännande att höra om hur böckerna kommer till.

  1. En bra kombo blev det! Och väldigt roligt att höra Marie Jungstedt berätta om hur böckerna blev till och all den research som görs innan.

 7. Marie Jungstedt är en författare som jag uppskattar så jag förstår att det blev trevliga timmar under den turen. Så lite god mat och dryck på det och man kan bara vara nöjd.

  Kram och trevlig onsdag!

 8. Jag har läst alla MJ´s böcker och är förtjust! Knutasserien är en pärla och jag undrar om han o Karin lyckas få ihop det hållbart? Gran Canaria serien är också spännande. Att hon lägger mycket tid på att söka kunskap inför sitt skriv gör ju en bok än mer intressant, hon väver liksom inte det mänskliga alldagliga i det.
  Havet, Du och Åland med Bosse i sällskap för släktträff och njutflykt , tack för att jag får följa än en gång!
  Kom att tänka på att du också gör mycket undersökande innan både resejobb och eget; en pärla i havet 🙂
  Stor kram!

  1. Jag är också förtjust i Marie Jungstedt så det var extra roligt att höra henne samtala med Ulf Elfing. Han är ju verkligen proffs och brukar få de han talar med att berätta- Så även här. Har ännu inte lästa något från Gran Canariaserien, men det ska snarast bli.

   Vad gäller att “kolla upp” så är jag ganska bra på det också…..

   Bara roligt Tove att du är med oss. Klart uppiggande!
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *