Trevligheter Utflykter

Höstskärgård – En vacker hemresa över Ålands hav

I mitten av förra veckan bestämde vi oss spontant för att göra en kortkryssning mellan Stockholm och Mariehamn/Åland.   Avresa torsdag kväll och tillbaka i Stockholm igen fredag eftermiddag. Och det kom på alla sätt att bli en lyckad tur.  Förutom god mat och dryck, en bra hytt och trevlig omväxling, såg vi fram emot att på hemvägen glida genom en vacker höstskärgård. Öar klädda i vackra höstfärger.

Fredag morgon. Vi har lämnat Mariehamn och är en bit ut på Ålands hav. Jag går ut på däck för att se havet, solen och molnen.

 

I väntan på en höstskärgård

Just på den finska sidan, utanför Mariehamn, är det inte så mycket till skärgård om man är på väg mot Sverige. Här öppnar sig strax Ålands hav. Drygt en timme är man på öppet hav innan man skymtar de första öarna på den svenska sidan. Men visst finns den  vackra åländska skärgården med sina ca 6700 öar nära inpå. Och skärgården här, liksom Åland i sig, är  verkligen ett fint besöksmål.  (Om man nu gillar skärgård förstås. )

Dock värt att notera är att med nuvarande restriktioner får vi från Sverige sitta i karantän om vi vill gå  iland på Åland. Jo, man kan som transferpassagerare ta en dagstur Stockholm – Mariehamn och med båtbyte i Mariehamn. (Något vi testade i somras med en dagstur från Stockholm till Mariehamn.) 

Till att börja med är det mycket av Ålands hav jag ser. Skärgården låter vänta på sig ett tag. Ännu inga öar eller skär inom synhåll. Inte på någon sida av fartyget- En skärgård består ju av öar, kobbar, holmar eller skär och har vatten runt sig. Men just här är det vatten som gäller.

Ålands hav. Vikinglinjens Conderella. Ännu inte någon höstskärgård inom synhåll. Någon direkt höstskärgård ser jag inte ännu. Men däremot en hel del öppet vatten och spännande molnformationer.

Molnens formationer och himlens olika nyanser ändrar sig nästan snabbare än att jag hinner med.

Ålands hav. Vikinglinjens Cinderella. Fortfarande ingen höstskärgård synlig. Ålands hav. Fortfarande ingen höstskärgård synlig.

Kobbar och skär

Men snart så dyker lite kobbar, öar och skär upp. Först ser jag Tjärven, ett skär med en fyr som är 14 meter och som byggdes 1903.  Strax bakom skymtar Torskär med fyren Söderarm. (Inlägg med bilder från en resa med båt vi gjorde norrut genom Stockholms skärgård just mot Söderarm finns här.)

Yttersta havsbandet på svenska sidan, på gränsen till Ålands hav.  Närmast ligger skäret med fyren Tjärven och i fjärran skymtar fyren Söderarm som ligger på Torskär. 

Söderarm och fyren (Kraftigt inzoomad bild)

Så kom då den höstskärgård

jag väntat på. Men jag tyckte nog inte att de riktiga höstfärgerna ersatt det gröna. Men på sina ställen var det tydligare.

Stockholms norra skärgård. Kapellskär. Här kommer öar med viss känsla av höstskärgård. Här kommer den. Viss känsla av höstskärgård. Vi är en bit utanför Kapellskär i Roslagen och jag tittar extra på den ö och de hus jag i många år haft bra koll på. Undrar om jag vår, sommar och höst skulle trivas här.

Ser lovande ut. Absolut!  Klippor som jag verkligen gillar. Strandtomt/naturtomt och havsutsikt.

Skärgården ändrar karaktär. Från ytterskärgård till mellanskärgård. Växtligheten tilltar och höstfärgerna blir mer påtagliga.

 Fler öar här i närheten är bebyggda men under den “gröna tiden” är det svårt att upptäcka de hus som finns.

Vikinglinjens Cinderella. Utsikt från däck 11 ut mot en vacker höstskärgård utanför Kapellskär i Roslagen. Nu  kommer så den höstskärgård jag väntat på. Noterar här från fartygets däck 11, där vi bor att ljuset ändrar snabbt ändrar sig. Himlen är också snabb med att ändra färg.

Stockholms innerskärgård har även den bytt om från grönt till mer gult och orange och förvandlat sig till höstskärgård. Ytterskärgård, mellanskärgård och här innerskärgård. Några timmar kvar till Stockholm och vi njuter vidare av en vacker skärgård. Och en vacker höstskärgård är det. Ja, Stockholms skärgård  tycker jag är vacker alla årstider.

 

38 svar på ”Höstskärgård – En vacker hemresa över Ålands hav”

  1. Vad trevligt att du följde med. Och en riktigt vacker resa blev det.
   Kan tänka mig att snön slaskar bort och visst kan den hålla sig borta ett tag till
   Trevlig måndag.

 1. Skärgård och hav
  stilla eller kav
  styrka och kraft
  så många som det haft
  Kobbar och skär
  jag ser dig här
  klintar
  flintar
  Ta mig till havet och gör mig till kung
  låt mig känna mig evigt ung
  Stor kram och tack för fint inlägg!

  1. Tack bästa Tove!En härlig vers! Hav och skärgård är jag ju väldigt förtjust i. Så roligt att du var med och det var du i tankarna ombord.
   Stor kram

 2. Stockholms skärgård är så vacker att åka igenom med båt. Så lugn också när Ålands hav stormar och har sig. Bara man kommer Tjärven tvärs som man säger ombord på kryssningsfarygen så blir vattnet lugnt att åka i. Tack Ditte, det känns nästan som hemmavatten det här 🙂
  Kram och tack!

  1. Du var med här i tankarna. Och vi saknar ju att kunna ta oss till Åland och att komma iland.Men ett gott smakprov fick vi . Vi hade det lugnt från Mariehamn men på vägen till Mariehamn var det lite sjö och det efter just Tjärven-
   Vi var väldigt nöjda med allt.
   Kram!

 3. Vilken underbar tur i skärgården! Visst är det något speciellt med hav och öar och att se hur naturen förändras. Kul att få hänga med på ett litet hörn.

  Kram och god måndag!

  1. Vi var verkligt nöjda och med allt. Och en skärgården är vi ju väldigt förtjusta i.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 4. Så många fin bilder ,-)
  Höstbilder från skärgård, mycket vackert. Tror du att du hade trivts, byta lägenheten mot det där . Jag tror nog inte det, fast det är så vackert och ser inbjudande ut. Ett år skulle vara kul att få prova på, då skulle jag stortrivas ,-)
  Men vill nog ha folk omkring mig ,-)
  Härlig fin resa ni gjorde. Havsbilder är vackert.
  Nu är det tjusigt med höstfärger, så egentligen är hösten vackrare än våren alla fall början av våren.
  En fin resa på avstånd, tack ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag är ju väldigt förtjust både i skärgård och hav och nu var det också fint väder vilket gjorde allt än bättre- Skulle nog kunna tänka mig att bo härute vår, sommar och tidig höst. Men vill nog ha kvar lägenheten- Vill också ha fart runt mig då och då.
   Resan blev så bra och allt ombord var så genomtänkt med tanke på rådande tider med pandemin.
   Och en smak av det hela fick du också.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 5. Alla skärgårdar gillas av mig, men Ålands ligger lite närmare hjärtat. Har ingen anknytning som du har, men vi har ju seglat runt de åländska öarna och det var en riktig drömsemester. Fast just seglatsen från Kapellskär till Åland var ganska spännande, kontrasten mellan vår lilla barkbåt och de stora finlandsfärjorna som dök upp som gubben ur lådan lite nu och då var mer än lovligt spännande. Det var ju alltid vi som fick ge företräde oavsett från vilket håll de kom…ibland riktigt nära. Skärgården är lite vemodig på hösten, men inte mindre vacker.
  Tack för alla fina foton som gjorde att jag kände mig delaktig i er vackra kryssning
  Kram

  1. Minns att du berättat att ni också seglat här och visst är det fint. Och Ålands hav kan vara nog så blåsigt och med många stora båtar man möter. Känner igen detta. Ler när jag läser dina intryck av turen över här- Mina är är likadana.
   Jag är förtjust i skärgården alla årstider och just variationen tilltalar mig.
   Kul att du hängde med oss här.
   Kram

  1. Vädret var fint men himlen skiftade snabbt i olika nyanser. Jag är ju så förtjust i skärgården och det alla årstider.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 6. Vilken fin skärgårdstur du bjuder på. Övärlden mellan Stockholm och Åland är minst sagt skiftande, vilket ju gör den extra intressant. Himlarna du fotade är väldigt spännande att titta på. Men jag håller med dig, de riktiga klara och lysande höstfärgerna syns inte på öarna. Undrar om “färgbytet” redan ägt rum, eller om det kommer om en vecka eller så.

  1. Tack! Och vi hade ganska bra tur med vädret. En strålande morgon var det och sedan varierade molnen på olika sätt- Vi räknar med att kanske ta en ny tur lite senare i höst för att se mer av höstfärgerna. Tror att färgbytet kommer om en vecka eller två. För mycket grönska var kvar.

  1. Kul! Och jag är inte sponsrad på något sätt. Vädret är ju viktigt och kanske är torsdag en bra dag att åka. Vi var ju bara 300 resenärer. Vet att fredag och kördag har dryga 500 och att åldern då är yngre. Säkert är även söndagar bra. Vi kommer att ta ännu en tur.

 7. En skärgård i förändringens tid, en lisa för själen vare sig det är grönt, gult eller orange. Men jag förstår att du längtar efter höstfärgerna. De är sena i år, speciellt hos dig, men även neråt i Europa. Allt här är grönt, sett enstaka flammande träd på väg upp och ner via Tatra, men det är det lilla.
  Jag blir så glad när jag ser och läser att ni är ute och rör på er…helt rätt, man måste leva också!

  1. Jag vill så gärna ut och på längre turer men kroppen kan inte ännu. Och att vara begränsad är något jag ogillar starkt. Detta var möjligt och då fick dte bli så. Omväxling var det och en fin skärgård passerade vi genom. Men kanske kommer mer av höstfärgerna om någon vecka och då tar vi en ny vända.
   Jag har glatt mig så över dina/era resor och haft så stor glädje av att få följa med via dina fantastiska bilder och levande text. Stort tack!
   Och visst måste man leva.
   Önskar er nu bättre väder och fortsatt fina upplevelser. Förstår att mycket händer.

 8. Tack för vacker skärgårdstur! Det är trevligt att resa gratis med dig.
  Som alltid väldigt vältagna foton och berättelser.
  Ha en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Trevligt att du var med. Vi hade en väldigt fin tur och detta är ju ett bra sätt nu när jag inte kan resa så långt- Vi gör nog en ny tur om några veckor och kanske har då höstens färger än mer dykt upp-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. En fin hemresa blev det men de mer sprakande höstfärgerna hade inte anlänt ännu så det får nog bli en ny vända.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 9. Både det öppna havet och skärgården är oerhört fascinerande och vackra. Jättefina bilder! Ja, jag gillar molnen också – så länge dom inte ligger som ett jämngrått täcke över hela himlen 🙂

  Ha det gott!

  1. Tack! Det blev en jättefin tur men vi får nog ta en vända till snart när skärgården bytt dräkt till ännu vackrare höstfärger. Molnen var spännande och ändrade sig snabbt och så grå var de ju inte.
   Fint och bekvämt att ha en sådankort resa helt nära.
   Önskar dig en trevlig måndag.

 10. Gomorron Ditte!
  Riktigt mysiga och vackra höstbilder från skärgården. Det var riktigt länge sedan jag gjorde en båttur, kanske börjar det bli dags för en sådan igen.

  1. Gomorron!
   En fin tur blev det och trevlig omväxling.Allt var dessutom “avståndsanpassat” och resenärerna minst 60+ så det var en “coronasäkrad” tur dessutom. Skärgården är ju fin och god mat och dryck blev det också.

 11. Härlig utsikt över havet, men riktigt fint blir det inte förrän man kommer in i skärgården som du visar, härliga bilder. Känns lite ödsligt så här års, inga båtar eller människor, men fina höstfärger på kobbarna.

  1. En fin tur blev det.Gillar skärgården alla tider på året Men just nu hade inte inte så många höstfärger kommit på plats.

  1. Turen blev riktigt lyckad och vi gör gärna om den. Och Stockholms skärgård tycker vi om alla årstider. Nu var allt ombord så av och anpassat efter rådande tider. En eloge till rederiet.

  1. Det blev en väldigt lyckad tur och vi gör gärna o den. Är ju så förtjust i både skärgård och en tur men båt. Allt ombord var också väldigt av och anpassat för rådande tider vilket gjorde allt väldigt säkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *