Stockholm

Höstpromenad i mitt närområde på Södermalm

Jag har nog inte förrän igår insett att hösten är här. En vända ut blev det fram på eftermiddagen, säsongens första höstpromenad. Fötterna styrde mig per automatik mot grannområdet Årstaviken och Eriksdalsområdet. Här går jag ofta och det är alltid roligt  att se och följa  årstidernas växlingar här i koloniområdet  i Eriksdalslunden  

Säsongens första höstpromenad

är nu avverkad. När jag gick här i augusti och då skrev ett blogginlägg om den rundan så var var det ju fortfarande sommar. Nu var höstkänslan mer påtaglig och den förstärktes helt klart av det gråmulna vädret. Men det var ändå påfallande grönt och många vackra blommor finns kvar. I Årstaviken, en del av Mälaren, låg många fritidsbåtar kvar men man får nog konstatera att båtsäsongen i princip är slut.

Koloniområdet ligger på en sluttning ner mot Årstaviken och det är stundtals ganska brant att ta sig upp eller ner om man kommer från sjösidan.Men att slå sig ner här uppe och blicka ut över nejden är behagligt. Så även denna gråa dag. Kolonilotterna i Eriksdalslunden blev anlagda 1906 och är ett av Stockholms största koloniområden med 140 lotter. Här var det  två damer, Anna Lindhagen och Anna Åbergsson,  som var drivande för att få till koloniområdet här och de stod även bakom många andra koloniträdgårdar som växte fram i Stockholm i början av 1900-talet. Tanken var att ge mindre bemedlade och trångbodda familjer möjlighet till odling och avkoppling i frisk luft. Båda damerna har i Eriksdalslunden fått var sin liten väg uppkallad efter sig. Här, precis som i övriga koloniområden i innerstan och även i ytterområdena, har intresset  för lotterna konstant ökat och köerna är långa.

Jag testade att göra ett litet bildspel och är osäker på om det kommer att fungera. Men hoppas. Friskt vågat är hälften vunnet.

22 svar på ”Höstpromenad i mitt närområde på Södermalm”

  1. Temat för min jobbresa var “Kvinnor runt Vättern” men natur, kultur, historia och en del annat kom ju också med. En bra blandning blev det.
   Kul att bildspelet från årets första höstpromenad fungerade. Jag kunde se det men var osäker hur det skulle bli som publicerat. Det blev inte som jag tänkt men ett gott försök.
   Önskar dig också en fin lördag. Här har vi kalasat i Uppsala hos yngsta barnbarnet.

 1. Bildspelet fungerade alldeles utmärkt och även till tillhörande musiken. Trevligt att se 😀 Ja, nog märks det att hösten kopplar greppet sakta men säkert. Även om det solar upp här just nu så är det en tre fyra grader kallare än förra veckan och det gör skillnad.

  Hoppas du får en fortsatt trevlig lördag!

  Kram

  1. Tack, bra att veta. Var tveksam till om det skulle fungera när jag publicerat det. Det fungerade på förhandsgranskningen men sen vet man ju inte.
   Ganska grönt är det fortfarande med luften kändes höstaktig. Och visst gör några grader lägre temperatur sitt till.
   Har varit i Uppsala på kalas utomhus och firat William och vi slapp regnet.
   Önskar dig en trevlig lördag eftermiddag.
   kram

 2. Ja nu är hösten onekligen här, här i Finland var vädret på sin höstigare sida redan i augusti tyvärr.. Men höstpromenader- och vandringar är ju nåt att se fram emot 👍

  1. Jag inser att så är det. Vi hade också några dagar med höstkänsla i augusti men de gick över.Men nu får även jag inse att det är höst. Helt ok. det också.Och vandringar lär det bli.

 3. Ett bildspel fullt med fina höstbilder. Här är det ungefär likadant, grått väder men fortfarande grönska och lite blommor. Men nog märker man att höstfärgerna börjar komma sakta men säkert.

  1. Kändes roligt att se om jag fick till ett bildspel från gårdagens promenad. Och det verkade gå vägen. Grönt är det här också men visst faller löven och höstblommorna tar vid.
   Önskar dig en fin helg.

 4. Duktig tjej! Videon är ju helt suverän och dessutom med musik. Jag är mäkta imponerad måste jag säga. Att det är höst framgår helt klart och tydligt av alla löv som redan nu täcker gräsmattan, den gråa himlen och ThaiBoats tomma solstolar. Nu är det bara att sätta upp igloorna igen. Koloniområdet och de fina blommorna är inte riktigt “höstiga” än tycker jag.

  1. Visste inte om det skulle fungera med ett bildspel. Men värt att testa. Och faktiskt blev detta den första höstpromenaden för i år.
   Nej, koloniområdet är fortfarande ganska grönt men en del löv har fallit från träden och höstblommorna är i gång- Bra så. Igloorna på Thaiboat kommer nog snart. Men jag ser att gäster nu sitter ute på “pontonen” Ochs det finns tack och lov bra värmare. Men snart räcker de nog inte till.

 5. Bildspelet blev ju jättebra! Vad har du för program. Gjorde förr i PhotoStory. Vet inte om den finns kvar. Antar att du också gått PIM. Där fick man en hel del bra tips, men bäst före datumen på de tipsen har gått ut för länge sedan.
  Japp, nu är det höst! Hösten är SÅ vacker. Tog en skogspromenad idag och njöt av färgerna. Sen fick jag ta bilen tillbaka och plocka kantareller. Det fanns en hel del utmed skogsvägen. Ha det fint! Kram !

  1. Jag har en MacBookAir och använde programmet bilder. Där är det lätt att i sig få till ett bildspel. Men att sedan få in det på bloggen, WordÅress, fick jag trixa lite med det. Det är ju ett visst bildutrymme så jag fick “minska” bilderna.En del bloggplattformar gör ju det automatiskt men så är det inte på WP. Jag gör det manuellt och kan då bestämma hur mycket. Bilderna jag tar är ofta på mellan 4-9 Mb och för att använda dem i WordPress bör de inte överstuga 800 k.
   Detta med olika program är ju en färskvara.
   Skönt med en skogspromenad och trevligt att du kunde ge dig ut och plocka kantareller.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Kul att jag fick bildspelet att fungera. Var lite osäker men det fungerade när jag tittade på förhandsgranskning. Men visst inte om det skulle göra det när jag hade publicerat.
   Detta var säsongens första höstpromenad men det var ändå fortfarande ganska grönt i Eriksdalslunden.

 6. Snyggt bildspel, det var länge sedan jag gjorde. Kul med lite musik till också. Kanske ska testa någon dag…
  Vi har nog mera höst häruppe, men den smyger på även hos dig.
  Kramen

  1. Tack! Det var som omväxling roligt att testa att göra ett litet bildspel från årets första höstpromenad. Var osäker på om jag skulle kunna ladda upp det på Wp,men det verkade fungera.Har inget direkt program för detta testade att använda det som finns på min MacBook.
   Här var det ändå ganska grönt i koloniområdet men visst finns det gula löv på marken och det är mer höstblommor som gäller-
   Kram

  1. Tack! En skön promenad! Hösten är här men i koloniområdet är det fortfarande grönt och med många vackra höstblommor.
   Önskar dig också en fin söndag

  1. Tack! Det blev en fin runda och med en hel del grönska kvar i koloniområdet. Men ändå med höst i luften. Roligt att testa att få till ett litet bildspel. Har gjort några tidigare men då inte publicerat dem i bloggen. Var tveksam till om det skulle fungera. Men det gjorde det. Och i min MacBook finns många möjligheter men jag har inte lärt mig alla ännu.
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Stor kram

  1. Det kändes som årets första höstpromenad och det kommer att bli fler. Men det var ändå grönt uppe i koloniområdena och med många höstblommor. Roligt att testa med ett bildspel. Var tveksam till om jag skulle kunna publicera det. Men det fungerade.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *