Stockholm

Hoppfull och hoppfullt

Så gjorde idag den andra veckan i  januari entré. En dimmig och grå morgon mötte oss och det var knappast att vi ens så vare sig kajen eller kanalen. Även ett lätt regn föll så den lilla snö som funnits drog sig raskt tillbaka. Inte heller vädret under helgen var i mitt tycke mycket att jubla åt. Men så idag plockade jag raskt fram minnen, i form av ett blogginlägg,  från mitten av januari 2022. En dag då det var lite vår i luften och dessutom sol. Så visst är jag  hoppfull både om solens återkomst, våren och andra trevligheter. Hoppas också att min höftoperation  ska ske i februari och med gott resultat.

Hoppfullt

(Dagens dimma och gråväder fanns här, bara att konstatera. Men snabbt som attan, ja nästan i alla fall, dök  solskenspromenaden och de soliga inläggen från förra veckan upp i minnet och jag blev genast lite gladare.  (“Mer sol och blå himmel”och “En utflykt med Roslagsbanan”)

Stockholm. Södemalm-Hammarbykanalen. Jag var inte direkt hoppfull vad gällde vädret. Klockan 10 i förmiddags såg det ut så här. Vädermässigt kände jag mig inte direkt hoppfull. Men å andra sidan kan en inte påverka vädret så jag bestämde mig för att försöka uträtta ett par ärenden i City. Och de var tämligen oberoende av vädret.

Lite mer färgglatt än de olika nyanser av grått  som visade sig idag var gårdagen. Hastigt blev det bestämt att maken och jag skulle  spenderade julen på Teneriffa så vi  träffade inte de “våra”  innan vi reste.  Dotter Liv med familj träffade jag förra veckan i Uppsala och i går kom Helenfamiljen förbi  med julklappar. “Svenskt Tenn” här i Stockholm  är en favoritbutik  och hit styr jag ofta stegen. Ofta bara för att titta men en del inköp har det blivit. Allt som finns i butiken är tidlöst och bestående och mycket som jag inspireras av. Inte minst färgerna och mönstren.( Ibland kan det dock bli väl mycket färg och mönster )

Är så förtjust i dessa mönster gjorda av Josef Franck som under många år var kompanjon med Estrid Ericson. Här fick jag två grytunderlägg/karottunderlägg.

Vas speciell för att odla ekollon design, Estrid Ericson, Svenskt Tenn. Hoppfull över att nu hitta ekollon och att få dem att gro i rätt vas. Jag fick också belgisk konfekt och en speciell vas, design Estrid Ericson, för att odla ekollon i. Hade sent i höstas ett projekt för att göra detta. Men hittade då inga ekollon.  Med vasen min ägo så är jag nu hoppfull. Återkommer med resultat

Till City

blev det delvis promenad och delvis buss. I Kungsträdgården stannade jag till en stund och tittade på entusiasterna som åkte skridskor. En den både barn, ungdomar och vuxna var på plats. Förstod att en del skolor och öfrskolor i Stockholm har studiedag idag

Kul med isbanan i Kungsan.

Stannade också till vid allén i Kungsan där körsbärsträden i april brukar vara helt rosa med sina utslagna blommor. Och i Stockholm säger vi att det är vår just när körsbärsblommorna slagit ut.

Om drygt tre månader så är det dags för körsbärsträden att stå i blom.

Tog mig sedan med glatt sinne an NK:s saluhall.  En del av butikerna och restaurangerna som även finns i Hötorgshallen, Söderhallarna och Östermalmshallen har även här öppnat filialer.Och även en del andra ost, chark och delikatessbutiker har installerat sig. Inte många besökare denna måndag i januari.

Stockholm. NK saluhall. Inte många besökare denna måndag i januari. Vill till att vara hoppfull för ägarna om att det ska bära sig. Vill nog till att som ägare här vara hoppfull.

Ingen trängsel här vid lunchtid.

Gott om plats hos Melanders fisk också.

Butiken “ROT” har även etablerat sig här med en variant i modell större. VI har den på Södermalm, ganska nära där vi bor och en annan del  av den (andra ägare) ligger vid St:Eriksplan och heter Kajsa Warg. Urval och kvalité är bra. Och det är som en snabbköpsbutik men med fokus på  det ekologiska och  närproducerade. Här ett samarbetet med Högtorp gård som ligger i Södermanland.Rot säljer också färdiga rätte som de tillverkat och har i NK också en restaurangdel.

Några inköp blev det innan jag gick vidare till “Gallerian” som ligger mitt emot NK. Här var  det tänkt ett IKEA besök

Ingen trängsel alls i Gallerian. Så för att vila ben, höft och rygg tog jag en paus innan jag tog mig an IKEA.

Tanken var att jag på IKEA

skulle hitta ett par eldfasta porslinsformar. Nu är ju detta ett litet IKEA så sortimentet är begränsat. Och vad gällde de ugnseldfasta formarna så fanns det två. Båda jättetunga. Anledningen till att jag skulle ha två nya var att min högra handled inte riktigt kan bära. Och glömmer jag då att staga upp med vänster så hand/arm så tappar jag lätt saker. Inte minst när jag tar något ut ugnen.  Att be maken om hjälp glömmer jag oftast eftersom jag alltid tidigare klarat detta. Men nu gör jag ju inte det.

Tittade även på Åhléns och Cervera efter ugnseldfasta formar men även där var sortimentet magert. Så hem kom jag utan formar men med en del ätbart.

 

28 svar på ”Hoppfull och hoppfullt”

 1. Här ser jag igen att det var ett tag sedan jag besökt NK. Saluhallen där måste väl vara ganska ny, eller!? Bra med konkurrens i innerstan tycker jag. ROT har jag inte hört talas om. Känner mig nästan som en “äkta” lantis här;-)
  Otur med det ugnseldfasta formarna. Har två från Le Creuset, men det är absolut i tyngsta laget även för mig. Kolla på internet efter företag som erbjuder formar i rostfritt stål. De brukar ju vara lättviktiga.
  Härligt med Helenfamiljens julklapper i januari. Helen vet precis vad hennes mamma älskar, eller hur!?

  1. Ja, Saluhallen här är ganska ny. Men i mitt tycke ingen hit. Inte hos KLimakteriehäxan heller. Den är ganska charmlös om en jämför med Hötorgshallen och Östermalmshallen. Men jag fick köpt det jag tänkt.
   ROT hette förr Kajsa Warg men desan delade ägarna på sig. En flyttade till ST. Eriksplan och har där Kajsa Warg och den andre har en butik nu här på NK och den andra på Söder, Renstiernas gata. Där tittar jag in och handlar då och då. Bra varor.
   Tittade idag på Le Creuset men tyvärr väl tunga för mig. Men de är ju både snygga och bra.
   Ska titta efter rostfritt. Inte så snyggt men jag inser att jag måste tänka praktiskt. (Har nu tappat två stengodsformar som spruckit och maten hamnat på golvet.)
   Vi är ju ingen julmänniskor men presenter tycker jag om. Och nu med rätt vas ska jag leta ekollon igen.

 2. Jösses du hann med många stopp på den turen! Jag gillar inte NK:s saluhall så värst, går alltså sällan dit – det blir kanske en ond cirkel??? Ser hur som helst ödsligt ut på dina bilder, positivt med det är väl att kunderna slipper kö. Men synd att man skrotade Ica-butiken som låg i samma lokal, den var faktiskt väldigt bra.

  1. En del stopp blev det. Nej, jag håller med dig ang. Nk:s saluhall. Gar varit här några gånger nu och “nej”. Östermalmshallen och Hötorgshallen blir det. Trevligare, mer känsla och med ett större utbud.
   Tycker också att ICA butiken här var bra. “Rot” är ok och har priser utsatta. Blir irriterad på andra butiker här som inte har det. Men vad gäller ROT så har jag ju en här hemma på Söder. Behöver alltså inte ta mig över ån för att besöka den-

 3. Nej vädret lämnar en del övrigt att önska, snömängder i norr.
  Så tacksam över våra två fina veckor i Las Palmas.
  Saluhallen i NK gillas, mycket att välja på.
  Har så bra ugnsformar i rostfritt stål, ärvda.
  Väger inte mycket.
  Önskar dig fortsatt fin vecka.

  1. Förstår att du är nöjd med era veckor i Las Palmas. Vi var också väldigt nöjda med vår vecka på Teneriffa. Hade inte förväntat oss +26 dagtid och +23 sent på kvällen- Gav mersmak.
   Vad gäller Saluhallen på NK så blir det inga fler besök där. Könns lite torftig och jag jämför med Östermalmshallen och Hötorgshallen. Båda med bättre utbud i mitt tycke. Och lite roligare atmosfär. ROT gillar jag men den finns här på Söder.
   Får nog bli ugnsformar i rostfritt som inte är så tunga. Ska titta efter de.
   Önskar dig också en bra vecka.

 4. Det är bra med hoppfull hoppfullt 🙂 Dessa grådimmiga dagarna vill ju vika och solen och ljuset återkomma. Våren kommer med försmak några dagar tidigt också i år ska vi tro 🙂
  Vilka fina julklappar från Helenfamiljen kom med; mycket att njuta av och vasen till ekollon kan brukas till annat i väntan på om så behövs 🙂
  Hoppas införskaffande att lätta fat o kärl går dig till mötes.
  Din dag är i mål med mångt fångad på bild och text .
  Varm kram

  1. Jag är hoppfull inför det mesta och vädret rår en ju inte på. Men visst var dte idag vädermässigt et rist dag. Men upplevelsemässigt hoppfull-
   Vi är ju inge julpersoner men jag blev så glad över vasen för ekollon. Nu ska jag väl både hitta dem och få dem att gro.Grytundeläggen är så vackra så frågan är om de inte får bli lite som tavlor.
   Får nog tänka om här vad gäller fat i stengods och satsa på rostfritt.
   Ja, jag är i mål och det blev en bra dag idag också.
   Varm kram

  2. Så väl utvalda julklappar. Och så fint av döttrarna att uppmärksamma mamma, trots att du var bortrest under julen.

   Jag skulle besökt återbruk för att hitta en ugnsfast form. Där finns det mesta. Gissar att den typ av butik inte är så vanlig i Sthlm innerstad.

   Imponerad…återigen… att du kan gå så länge och långt med dålig rygg och artroshöfter.

   Kram

   1. Jag blev så glad för dessa underlägg och för den lilla vasen för att odla ekollon i. Så nu ska jag bara hitta dem. Förra veckan träffade jag dotter Liv och fick även där en försenad julpresent.
    Tack för tipset om “återbruk”. Ska givetvis titta där och redan idag, Finns faktiskt många sådana butiker här i närheten. (Stadsmissionen bl.a.)
    Kan gå? Med mycket god vilja. Och ont gör det. Men det är nödvändigt. Ser fram emot en operation och hoppas på februari.
    Kram

 5. I stora staden har IKEA:s centrala lilla butik fått slå igen på grund av bristande kundunderlag. Både tråkigt och förvånande.
  Svenskt Tenn har så mycket fint som står sig i längden. Klassiskt och stilrent vilket är helt i min smak. Så fina grytunderlägg du fick.

  Kram och god kväll!

  1. Aha! Här på IKEA i City, i Galllerian, är det välbesökt. Förvånande att det inte bar sig i “stora staden”.
   Svenskt Tenn är ju en favorit och så roligt att nu både få vasen för ekollon och grytunderläggen- Och det klassiska och stilrena gillar jag också.
   Hoppas du haft en fin dag och kväll men antar att vädret mest även hos dig var grått.
   kram

 6. Idag har vi nog haft liknande väder här som du har haft i Stockholm. Det har varit grått och fuktigt men vi tog lite motvilligt en timmes promenad i eftermiddag och så gott kaffet smakade när vi kom hem! Lars som varit rejält sjuk en vända till njöt nog extra mycket av att orka gå ut igen.
  Vilken fin julklapp du fick, grytunderläggen är ju underbara!

  1. Ja, som en fuktig matta var det här- I grått.
   Skönt att ni kom ut en vända och fint att läsa att Lasse är piggare. Hoppas nu att ni båda ska hålla er i form-
   Svenskt Tenn är ju en favorit sp jag blev så glad. Frågan är om jag kommer att använda grytunderläggen. Jo, visst ska jag göra det De är verkligen dekorativa.

 7. Köp lätta ugnsformar i rostfritt istället för tungt stengods. Klart att man vill klara sig själv i köket……för övrigt också såklart ♡
  Ett grått täcke över er idag.
  Nu är det bara ekollon som saknas:)

  1. Ja, det får nog bli så. Dessa i stengods var så tunga. För mig är det nytt att nu inte höger handled lyder.Känns sorgligt. Ryggen är skit, benen och höfterna också. Men tur att humöret inte är det- Och inte envisheten heller. Den frodas.
   Verkligen grått ute idag. Men, efter grått kommer blått.
   Och ekollon ska hittas nu när jag dessutom är med en fin vas.
   Ha det fortsatt bra.

 8. Så fina julklappar du fick! Synd att du inte hittade bra nya ungsformar, men du fick med dig hem lite gott att äta istället!
  Många nyanser av grått ute idag förstår jag, jag har ju sovit bort dagen, lika bra det!
  Ha det fint!
  Kram!

  1. Visst, fick jag! Blev så glad. Och undrar om jag kommer att “våga” använda underläggen. Tänk om de får fläckar. Mej,då…
   Tyvärr var ugnsformarna så tunga men det borde finnas lättare. Vet ju att det finns i plåt, men jag ville ha i keramik.
   Jo, lite gott kom med hem- Bra så.
   Ja, idag var det lika bra att du sov bort dagen. Absolut.
   Kram

 9. Lika grått som här … men du hann med besök i flera butiker – hoppas du hittar passande ugnsformar. Stengods är ju tyvärr nästan alltid tungt. Jag har lite av samma bekymmer … men numer är jag oftast ensam, så då funkar det ju med mindre formar.
  Svenskt tenn har mycket fina saker – grytunderläggen du fick är underbara, men nästan för vackra för att använda 🙂
  Kram

  1. Grått var det! I olika nyanser. Ska idag titta i “second hand” butiker och leta. Jag behöver inte heller ha en stor form för inser att den kan jag inte lyfta. Har några större formar att ta till när vi är många. Får kanske också satsa på en rostfri variant.
   Blev så glad för grytunderläggen och just som du skriver känns det nästan synd att använda dem.
   Fick veckan innan en så fin, handgjord skärbräda av dotter Liv så nu är jag väl rustad.
   kram

 10. Det såg verkligen ut som du var ensam ute på stan igår. En tom saluhall, det säger en del tänker jag. Ni har ju andra fina saluhallar så kanske det blev en för mycket? Vädret ser onekligen väldigt svenskt (för årstiden) ut. hoppas ni får lite sol snart.

  1. Här var det igår olika nyanser av grått men så är det ju ofta i januari. Å andra sidan minns jag det strålande vädret vi hade förra vecka och gläds åt det.Att det sedan finns mycket överlag att ta sig för var gäller muséer, utställningar och annat är ju ett stort plus.
   Önskar dig en fin tisdag.

 11. Vilket gråväder igår och vilken dimma. Och jag minns också förra veckans solskensdag så ger inte upp hoppet.

  Och skönt ändå att gå ut och träffa lite folk eller bara se dem. Tyckte rent av det var trevligt hos tandläkaren idag fast hon drog ut en tand🙂, ja tror det blev bäst efter ett tags tänkande, hade säkert blivit nödvändigt sen ändå. Är hungrig bara, för ska helst inte “störa” det djupa hålet idag.

  Tittade också förut efter ugnsformar och jag köpte i rostfritt, de är riktigt snygga och har handtag. Minns inte om det var på Ica Maxi kanske eller Coop jag hittade dem. Och har ju andra med men dessa är bra i vardagen.

  Fina julklappar du fått nu, så roligt med överraskningar.

  Och lite god choklad är aldrig fel.

  1. Riktigt trist men så kan det ju också vara. Men efter det grå kommer ju det blå tillbaka. Jag ger mig ut en sväng varje dag och det oavsett väder. Vill till att ligga i så att kroppen är i så bra trim som möjligt inför kommande operation.
   Oj, att dra ut en tand kan vara nog så plågsamt och hoppas du inte har ont idag . Kanske har du fått med smärtlindring hem också- Håller tummarna att det är ok.
   Får bli rostfritt här också, är ju så mycket mer lätta vad gäller vikt. Måste ha något som handleden klarar.
   Blev så glad för julpresenterna men känns nästan lite avigt att använda underläggen till just underlägg. DE är så fina i sig.
   Ska också hitta ekollon så jag kan börja odla i vasen. Spännande att se om jag får till det.
   Önskar dig en fin kväll.

 12. Tackar för denna utflykt, fint fotat Ditte.
  Skönt att snön börjar försvinna förstår jag, likaså här, yrkesmässigt är snön ett elände men privat älskar jag det.

  Tillönskar dig en fin kväll. 🙂

  1. Olika nyanser av grått men skönt att ta sig ut en sväng är det oavsett väder.
   Här är det i princip snöfritt och det gör omgivningarna lite mörkare förstås-
   Kan tänka mig att snön ställer till det på jobbet för dig men visst lyser den upp.
   Önskar dig också en fin kväll.

 13. Att det är lugnt på affärsfronten i januari har nog sina naturliga skäl. Fattigaste månaden på året för de flesta. Och de som inte behöver bry sig kanske tar igen sig efter jul- och nyårshelgerna.
  Tänk vad trist det är när inte kroppen lyder. Jag har också handledsproblem, något min senaste inflammation tydligt talade om. Nu är den bättre och värkfri men trycköm o lite svullen. Jag tycker det är skönt med handledsstödet, tyvärr har jag inte rätt storlek på mitt, skulle behöva prova ut för bägge handlederna. Då man har dem på brukar även lyftande bli mycket enklare. Jag tillagade en hel kyckling i lergryta igår, oj så tung den var att lyfta. Men, då tar man ju i med bägge händer för att man vet om att det är extra tungt. Ja nu är det gråväderstid, hur trist som helst, bara att gilla läget. Kram

  1. Ja, många har nog förköpt sig på presenter till jul. Märkligt när en vet varje år att julne kommer och en kan tänka lite i god tid.
   Sämre har det blivit med kroppen som inte lyder. Handlederna är ju nypåkommet så jag är inte van. Vill minnas att du också har trassel med dem- Så bra att du nämnde detta med handledsstödet. Ska testa. Just att komma ihåg att ta i med båda händerna måste jag träna på.
   Att gilla läget är det jag gör. Alternativen är få.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *