Södermalm Stockholm

Höjdarläge – I dubbel bemärkelse

I går, tidig kväll, var jag ute på en kortare runda här hemma på Söders höjder. Trevligt  sällskap hade jag av dotter Helen och några av hennes arbetskamrater. Tanken var att vi under drygt en timmen skulle skulle ta oss an några miljöer med höjdarläge här på Södermalm. Och höjdarlägen här finns det gott om, både bildligt och bokstavligt.

Höjdarläge

är vad Södermalm kan erbjuda i mångt och mycket.  Fram till vikingatiden var Södermalm en ö, Åsön. Men genom den landhöjning som kom växte Åsön mer och mer ihop med landskapet söderut. Namnet i sig kom av as-ås, den ås. Stockholmsåsen, som gick genom Stockholm och tvärs över Södermalm. Namnet Åsön använde man fram till 1600-talet och går idag igen i namn som just Åsöberget och Åsögatan.

Stockholm. Södermalm. Åsöberget. Ett höjdarläge om man vill få en vacker vy över huvudstaden. Ett höjdarläge på Södermalm. Både bildligt och bokstavligt.  Åsöberget, 37 m.ö.h. Härifrån har man en fin vy över Stockholm och inloppet hit. Här dagens kryssningsfartyg Rotterdam från Holland. Tvärs över vattnet ligger Kungliga Djurgården. 

Vy mot Kungliga Djurgården. Beckholmen med sitt varv längst fram i bild.

Uppe på Åsöberget och de små gränderna här finns många små hus bevarade. Hus som funnits här sedan 1700-talet och ofta förekommit i författaren Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm.  Om Åsöberget, miljöerna , invånarna och husen här har jag berättat om i blogginläggen “Söders höjder med Åsöberget”. Och har man läst Fogelströms böcker så är detta miljöer som förekommer där.

Här på Åsöberget och Åsögatans äldre delar hade konstnären Carl Larsson sin ateljé. Han och fru Carin bodde också här  i slutet av 1800-talet när de kom tillbaka till Sverige från Paris.

Även Albert Engström bodde i ett av dessa hus och det var här hans karaktär Kolingen kom till.

Här uppe på Åsöberget bodde varvsarbetare och deras familjer och även andra so hade anknytning till sjön och sjöfart. Husen förvaltas i dag av företaget “Stadsholmen” och bor en i Stockholm kan man genom bostadskön här kanske efter många, många års köande få hyra ett hus

Stockholm. Södermalm. Åsöberget. Lotsgatan. Ett höjdarläge på alla sätt. Centralt och på en höjd. Gatan/gränden här heter Lotsgatan.Och visst har husen här ett höjdarläge. I dubbel bemärkelse. Läget är perfekt mitt på Söder och de ligger på Åsöberget.

Från Åsöberget till Stigberget  och hem

Vi lämnade Åsöberget och tog oss tvärs över Folkungagatan upp till Stigberget och Fjällgatan. Här uppe var jag för ett par dagar sedan och utsikten var inte sämre denna tidiga kväll. Inte mer än att ljuset avtagit en del i styrka. (Mer om Fjällgatan och höjderna här berättade jag om i “Dagens utsikt”, inlägg från i lördags.

Här har vi tagit oss uppför  “Sista Styverns trappor”och är i Stigbergstäppan. Även här ett höjdarläge. En offentlig park med utsikt. Okänd för många. 

Bredvid Stigbergstäppan ligger Anna Lindhagens täppa. Också tillgänglig för alla. Här i det  gula lusthuset från 1776 hyrde Anna LIndhagen in sig för att kunna odla och ha en trädgård. Men i övrigt bodde hon nedanför, på Fjällgatan.

 

Stockholm. Södermalm. Stigberget. Anna Lindhagens täppa. Ett lusthus med höjdarläge. Det gula lusthuset här är ännu ett exempel på höjdarläge här på Söder i Stockholm. Både miljö och utsikt.

Strosar sedan sakta hemåt och konstaterar att jag  också har ett höjdarläge där jag bor.

 

24 svar på ”Höjdarläge – I dubbel bemärkelse”

 1. Ja, nog är det ett höjdarläge i dubbel bemärkelse. Jag hade gärna bott där i ett litet rött hus om jag bodde i Stockholm men jag kan förstå att det krävs väldigt många år i kö för att det ska bli aktuellt. Det ser verkligen idylliskt ut. Mitt i staden men ändå något helt annat än en storstadsmiljö.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Höjdarläge kan ju betyda så mycket. Och husen här uppe på berget eller motsvarande på andra berg här på Söder har verkligen både charm och historia-
   Ibland har också en del “kulturpersoner” visst företräde i kön men vet att man som köande i bostadskön kan ha tur. Men tid tar det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Verkligen fina höjdarlägen på söder, inte minst från din balkong! Härliga höstlika foton från söders höjder, tack för dem!
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Visst är det och i stor variation.Roligt att ta med några så här på en rundtur.
   Och vad gäller boende så är jag jag är så nöjd med vårt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Dottern Helen är väldigt smart:-) Jag menar har man en mamma som är världens bästa och kunnigaste guide på Söders höjder, så är det ju perfekt att anlita dig som guide för arbetskamraterna. Bra där Helen:-)
  Härliga bilder för oss läsare blev det också:-)

  1. Jadå! Med eftertryck! Ska hälsa henne detta från dig. Troligen har hon läst det…
   Och visst hjälper jag gärna till med guidningen här hemma på Söder. Förstod att Helens arbetskamrater var väldigt nöjda med rundan vi gjorde.
   En fin men blåsig kväll blev det. Och väldigt trevlig.

 4. Ja, du bor verkligen i ett höjdarläge, i dubbel bemärkelse. Så fint att få en guidning bland höjderna, av en så kunnig guide som du.
  Härliga gamla bostäder, på bilderna.
  Ha en fin kväll! Kram

  1. Jodå! Visst had evi tur när vi flyttade hit. Mer än vad vi då egentligen visste. Mitt i stan men med naturen helt inpå. Ja, inte “landet” men helt ok.
   Jätteroligt att promenaden här uppe på Söder blev så omtyckt både av födelsedagsbarnet, dotter Helen och arbetskamraterna.
   Här finns så mycket av det gamla kvar och det är miljöer spm är så fint bevarade men med sin historia.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 5. Hola! Trevliga och bekanta höjder! Extra kul är att se Anna Lindhagens lusthus. Var ”vår sommarstuga” under våra två första år på Södermalm. Kompisars släktingars skrivarstuga som inte nyttjades så vi fick nycklarna och lyxen att ha det som vårt. Hade många härliga kvällar där på verandan. ❤️ Om Anna Lindhagen finns mycket att läsa om på nätet. 😊

  Kram och hälsa Mr B! 😘

  1. Kul att ses som hastigast! Kul med lusthuset och att ni kunde använda det. Känner nu de som kan disponera lusthuset så hoppas på att få ta en titt där. Här satt ju även Fogelström en hel del och skrev. Ja, många andra också.
   Anna Lindhagen är spännande och har verkligen bidragit till mycket i Stockholm. Även till att Eriksdalslundens koloniområde kom till och att kvinnor, även ensamstående, kunde köpa och äga kolonilott och tomt.
   Kram och hälsa J.

 6. Fantastiska ställen du visar. Lotsgatan ser så hemtrevlig ut, så jag kunde tänka mig att bo längs den någonstans.
  Jag gick förbi butiken som brukar sälja Birkenstock här i Funchal men den fanns inte längre. Tydligen så bar det sig inte längre nu efter pandemin och under pandemin. Men du kan ju komma hit ändå eller hur? 🙂
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Vi har många fina områden helt nära och nu blev det ju väldigt trevligt att ta med dotter Helen och hennes arbetskamrater på en runda.
   Tänk, vad synd att Birkenstockbutiken är nerlagd hos er. Här i Stockholm kan jag köpa sandaler men dessa känkor jag vill ha till vintern eller när det blir kallt är en bristvara. Har nu mailat, efter tips från BP, till huvudfabriken i Sverige och frågar var de säljs. Hoppas på svar.
   Men visst kommer vi vad det lider att ta en tur till Madeira. Många år sedan vi var där.
   Ha det gott ni också.
   Kram

 7. Åsöberget och Åsögatan blev två nya bekantskaper för oss så det är väl bara att ta en ny promenad på Söders höjder vid ett Stockholmsbesök. Sedan får vi återigen tacka dig för historielektion ihop med fina bilder från er promenad!

  1. Tack! Kul att ni gick med!Och en del historia finns förutom fin utsikt och trevliga miljöer. Och kommer ni hit så kanske vi kan ta en tur tillsammans här i kvarteren om ni har lust-

 8. Som alltid intressant och trevligt att få hänga med! Många sevärda höjdarlägen där på Söders höjder. Har inte varit så mycket i Stockholm, men jag har jag fina minnen från tonåren, när jag emellanåt tillbringade några dagar hos farmors väninna Gigi i ett litet rött hus i närheten av en kyrka, som jag tror kan vara Katarina kyrka. Tror jag nämnt det tidigare i något av dina inlägg …
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  1. Nu var det extra roligt att ha med dotter Helen och hennes arbetskamrater på en tur här uppe.
   Ler, när jag tänker på dina minnen hos din farmors väninna här ie det röda huset. Kanske kan vi hitta det. Vet ju var dessa röda hus finns. Säkert är det också kvar.
   Önskar dig också en fin onsdag,
   Helt molnfritt här idag.
   Kram

  1. Det var roligt att visa runt här och fint väder hade vi också med oss. Och Söder har så många fina miljöer-
   Är så glad över att vi bor där vi gör.
   Kram och trevlig onsdag.

 9. Det är ju fantastiskt att du alltid har havet så nära när du rör dig i dina hemmatrakter. Finns mycket kvar att uppleva på Söder för mig och när det är dags vet jag vilken blogg jag ska hämta inspiration ifrån 🙂 Tack!

  1. Jag gillar verkligen att vara omgiven av vatten och här hemma är jag ju det. Söder har mycket och har en så fin blandning av gammalt och nytt.
   Tror du skulle tycka om fler aav miljöerna här.
   Roligt att du hänger med runt i mina trakter.

  1. Tack! Jodå, visst har vi också ett höjdarläge. Och vi hade väldig tur som hamnade här . En slump var det också- En lyckad sådan-
   Visst är Stockholm med omgivningar en vacker stad. Instämmer helt.
   Önskar dig också en fin onsdag. Och vackert väder är det ju.
   Kram

 10. Det var många höjdarlägen.
  Jag känner igen mig på många platser så det var trevligt att få följa med på denna guidade tur på Söder.
  Fogelströms böcker har jag läst och tyckte att det var så intressant eftersom man kände igen gatunamnen och en hel del platser.
  Åsöberget, helt underbart.
  Utsikten ifrån Fjällgatan är så fin. Har stått där och beundrat den många gånger.
  Tack för så fina bilder.
  Varm kram och trevlig kväll.

  1. Det blev en del av dem och på lite olika sätt. Vet att du känner igen dig och har strosat här en hel del och det gör att det är extra roligt att vi nu kan göra det tillsammans via bloggen.
   Jag traskar ofta här och i andra trakter här på Söder och känner mig så glad för allt jag har helt nära.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *