Stockholm

Höjd och ljuspunkter en söndag i november

Visst är det extra trevligt  med både höjd och ljuspunkter i tillvaron. Och för min del är de välkomna när som och året om. Både i  mindre och ev. större skala. Gårdagens punkter höll sig till det mindre formatet men lyste ändå upp en tämligen jämngrå söndag.

Södermalm. Höjd och ljuspunkter hemma. Blommande orkideer.

Höjd och ljuspunkter en mulen söndag. Blommande orkidéer.  Jag har  ytterligare ett antal orkidéer men de vilar sig i form inför kommande blomning och flera av dem har knoppar. 

Söndagen bjöd på några olika höjd och ljuspunkter

En av höjdpunkterna, både på höjden och att jag hann med med att ta bilder, var när vi på förmiddagen såg att ekorren på granntaket var i högform. Vi har sett den vid olika tillfällen och senast var i  förra veckan då ekorren satt på en terrass tillhörande grannhuset.  Vi har sett ekorren en del under sommaren och hösten och just på grannhusets tak. Att ekorrar är goda klättrare är väl känt och även att de kan hoppa långt. Men vi har inte riktigt vetat hur den kommit upp på taket. Vi har anat att den använt sig av träden på andra sidan huset men inte sett “Kurre” klättra. Nu har vi det.

En närbild på  vildvinet som växer på huset tvärs över gatan och  har så här års tappat nästan alla sina löv.

Vildvinet slingrar sig från gatan och uppför husväggen sex trappor upp. Och just här i vildvinet tyckte vi se något som rörde sig. 

Stockholm. Södermalm. En höjd och ljuspunkt denna dag är att se Kurre Ekorre ta sig ner från sjätte våningen på grannhuset. Och att jag fick till en bild. Och visst var det rörelse i vildvinet. Hann med att fånga Kurre som här visade vägen ner till gatan. Kurre var lite svår att upptäcka mot husväggen i tegel  och bland vildvinet.  En bra zoom bidrog till att det blev en bild. Och att jag var snabb.

Kurre satt stilla ett tag och tittade ner och såg ut att fundera på hur detta skulle gå till. Han hade här på bilden fyra våningar kvar ner till marken. Och två våningar upp för att ta sig tillbaka till taket.

Södermalm. Ekorre på husväggen. En verklig höjd och ljuspunkt både att se den klättra och dånga den på bild. För mig var det både en höjd och ljuspunkt att både se hur ekorren betedde sig och att jag även fick med honom på bild.

Kurre bestämde sig för att ta sig ner. Och det gjorde han så snabbt att jag inte hann med. Men jag såg att han kom ner på trottoaren.Och snabbt gick det. I ilfart.

Den här bilden är från förra veckan då Kurre befann sig på terrasssen till en lägenhet i huset mitt emot vårt.

 

Fler höjd och ljuspunkter blev det

fram på eftermiddagen då det dags att ta en sväng ut. Målet var att hitta lite belysning/lampor till balkongen (ingen julbelysning) och se om jag kunde hitta några passande växter. Vi har inget tak över balkongen så det är något man får ha i åtanke i sammanhanget. Så länge det är snöfritt går det fint men när och om snön kommer så  blir det knepigare.

Stockholm. Södermalm. Folksamhuset är alltid en höjdpunkt med sina 27 våningar och nu den här mörka årstiden är det både en höjd och ljuspunkt. Folksamhuset är alltid en höjdpunkt i grannskapet men så här års blir den tidigt på dagen både en höjd och ljuspunkt.

Svårt att välja växter. Men jag vill nog gärna köpa ett par julrosor. Får  väl ta in dem om och när snön ev. kommer. Och ett par amaryllis  för innevistelse vill jag också ha. 

En belysning till balkongen hittade jag  hos “lilla  Clas Ohlson” här i närheten. Men utbudet av dem var så stort att jag fick dra lott. Och jag ska i eftermiddag testa mina dolda praktiska talanger och sätta upp den. På balkongväggen.

Med uträttade ärenden drog jag mig hemåt och valde som vanligt att gå längs kajen. En kaj längs Hammarbykanalen(en del av Östersjön) som är en levande miljö på olika sätt. Husbåtar,  fritidsbåtar, grönområden, bostadshus, restaurang Thaiboat och alltid många människor i omlopp bidrar till detta. (Husbåtarna här måste vara flyttbara och uppfylla speciella säkerhetskrav och de ligger vid kommunala platser som det är kö till. Husbåtarna bör också ha sin speciella historia)

Restaurang Thaiboat lyser alltid upp så fint. Tvärs över kanalen skymtar delar av Hammarby sjöstad, den nya skyskrapan Stockholm New (kontor för kreativa verksamheter) och till vänster värmeverkets torn. Världens största i sitt slag.

Här sitter ett sällskap i den igloo som är närmast. (Syns om man tittar noga)

På restaurang Thaiboats akterdäck har än mer belysning kommit upp. Och visst är det fint med alla lampor som upp i mörkret. (Är väldigt tacksam för att de inte blinkar hysteriskt.)

Nästan hemma.

20 svar på ”Höjd och ljuspunkter en söndag i november”

 1. Ljuspunkter kan vi verkligen inte få för många av. Även här hemma behövs det lite nytt men det gäller att hitta rätt. Med andra ord så får jag börja med att undersöka marknaden för att se vad som finns. Hoppas belysningen blir bra.

  Kram

  1. Känner likadant. Vet inte om mitt “ljusfönster” blev så där jättebra men det lyser upp fint. Vi har ingen “hel vägg” på balkongen att fästa det på men ljust blev det.
   Jag tyckte det var svårt att se när saker och ting ligger i små boxar och man bara ser en liten bild.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Trevligt se bilder på “kurre”.
  Visst är de snabba.
  Ungar kan vara lite nyfikna och inte så rädda av sig.
  Vi har ofta ekorrar i träden bakom vårt hus i Huay Yang, men de är ju grå.
  Nu skärps råd och restriktioner.
  Till stor del har vi en “mörk tid”, både bokstavligt och bildligt, och värre kan det bli….

  1. Vi blev så förvånade när vi såg hur han/hon tog sig ner. Helt lodrätt och på vildvinet.
   Mörkare blir det ännu några veckor innan det vänder igen. Så mycket ljus och trevligheter får pigga upp.
   Trevlig kväll.

 3. Visst är det fint med alla ljus överallt. Nackdelen är att det är mörkt redan vi 4-tiden. Usch! Fast jag skulle gärna sitta i en igloo på thaiboat!
  Du är duktig med dina orkidéer. Lite thaikänsla på det!
  Ha det fint och var rädd om dig!
  Kramar

  1. Man hinner ju knappast ut innan det är mörkt.Thaiboat ger oss även hit hem fin belysning som vi ser från soffan och vi suckar, saknar och längtar till Thailand. Så jag gläds över dina fina bilder därifrån. Ja, orkidéer förknippar jag också med Thailand och blir genast piggare.
   Ja, tillvaron är som den är och vi kan ju bara förhålla oss till det.
   Tankar till er och en varm kram.
   Var rädda om er ni också.

 4. Fån din balkong har du ju jättemånga ljuspunkter!
  Vad skoj att se lille Kurres vandringsväg upp och nerför vildvinet. Klart att det gick snabbt och fint att du fick honom på bild!
  Orkidéerna är tacksamma. De blommar, går i vila och blommar igen, hela tiden. Ljuspunkter.
  Stor kram och trevlig kväll!
  ———————
  PS: De här idiotiska bilderna rår jag inte över. Jag har inte beställt dem, kan inte se att de finns och således inte ta bort dem. Har ingen granskning, inga restriktioner alls. Fritt fram. – Så himla tråkigt. Men dessa bilder förekommer på andra bloggar än Blogger också. så vete sjutton hur de uppkommer. DS

  1. Visst här vi både ljus och höjdpunkter härifrån. Och sitter jag i soffan, läsfåtöljen eller vid matbordet så är det vackra lysen överallt. Thaiboat inte minst.
   Vi blev så förvånade när vi såg Kurre igen och nu på en balkong först. Vi undrade hur han skulle komma ner. Men det blev via vildvinet och helt lodrätt.Lite knepigt att se honom bland vildvinet och husväggen men kan fastnade på bild. Bra här med zoomkameran. Orkidéer har jag ett helt gäng och nu är det några som blommar, andra har knoppar och ytterligare några är på gång med att bilda knoppar. Blir genast lite skön Thailandskänsla med dem.

   (Har sett att bilderna förekommer på en del blogspotbloggar, men inte alla och likaså hos en del Blogg.se. Hos dig var bilderna borta ett långt tag men säkert har Blogspot lagt dit dem för att undvika spam. Men de kunde ju ha annat än bilder. Känns tröstlöst att sitta och klicka i många gånger eftersom de anser att man tar fel bilder…)
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Tänk så högt vildvinet klättrar – och så bra för “Kurre” som lått kan ta sig både upp och ner – kula att se!
  Ja, lite ljuspunkter behövs så här års … måste se om jag kan förnya mig lite på den fronten 🙂
  Så fina orkidéer du har … jag har ett par som vilar nu, men de brukar komma igen med nya blommor så småningom 🙂
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Vildvinet här växer ganska fritt men är så fint. Trädgårdsmästarna i föreningen har god hand med och om det. Att ekorrar är bra på att klättra visste jag men att se “Kurre” ta sig lodrätt nerför vildvinet var speciellt. Bilderna blev lite suddiga men det var svårt att upptäcka honom. Nere på gatan had ejag inte en chans att hänga med.
   Orkidéer samlar jag på och är så förtjust i. De kräver inte så mycket skötsel och de blommar ganska länge. Några i blom, några i knopp och några som vilar sig i form.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Härligt med Kurre! Där svarade du på mina frågor från förra veckan. Så skickligt av Kurre och av fotografen Ditte som lyckades utmärkt att fånga Kurre i bild. Ekorrar är ju ju snabba som helst och är ju kamouflerade också. Så det gjorde du bra där:-)

  Kan lugnt säga att många har tjuvstartat med ljusslingor runt sina balkonger i år. Gissar att det har med en viss eländig pandemi att göra, som ju gör november ännu gråare och mörkare än vanligt. Ska bli skoj att se resultatet.

  När jag läste om dagens nya förbud med max åtta personer i sammankomster så tänkte jag faktiskt på Thai Boat. Gissar att det är precis 6 till 8 personer som får plats i en igloo där. Så himla smart, och när de började med sina igloon var ju pandemin inte ens påtänkt.

  PS. Är avis på dina gröna fingrar. Vilka härliga orkidéer:-) DS.

  1. Roligt att se Kurre igen. Vi har ju trott att han/hon kom upp på taket från träden på gården men nu såg vi i varje fall ett alternativ här i vildvinet.
   Svår att upptäcka var han. Var inte ens säker på att hen kom med på bilden.
   Jag vet inte om jag är helt nöjd med mitt resultat av belysning men stannar den kvar kommer ett bildbvevis på onsdag.
   Jodå, Thaiboat är rustade för detta med åtta personer i varje igloo. De har framförhållning här.
   Orkidéer är lättsamma och de enda växter vi i princip har.Kräver minimal skötsel och är i mitt tycke vackra. Nu har jag dock tagit in några av balkongväxterna för övervintring.Får se hur det går.

 7. I vår brf har ett antal lägenheter haft besök av ekorre som ätit både det ena och det andra, inte så poppis … dock har så vitt jag vet vårt hus klarat sig. Men de är söta, de små rackarna!
  Juleljusen är verkligen på g och det känns faktiskt inte helt fel, så mörkt som det blir, så tidigt. Även om det är långt till jul.

  1. Inte alls bra om ekorrarna kommer så nära och får man i dem är det ett elände. Hände oss en gång på landet och att få ut en skrämd ekorre var knepigt. Har bara sett en här i närheten och på granntaket. Å andra sidan vet jag ju inget om vårt tak.
   Jag är ju inte mycket för att börja julen redan före första advent och någon julig person är jag inte heller. Så jag köpte en annan variant av belysning som inte kändes direkt julrelaterad. Men visst lyser all belysningar upp i mörkret och det piggar ju upp.

 8. Fina bilder från din dag! Å visst finns det mycket växter att välja på nu…nånting till jl ska jag väl också köpa.
  Visst är det kul att följa ekorrens roliga vägar.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Några växter ska det bli men vi har en öppen balkong utan tak så det får bli några tåliga varianter. Kul att se ekorren igen ich hur den tog sig ner med hjälp av vildvinet. Antagligen tar den sig upp också med hjälp av det.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 9. Härligt med ljus som lyser upp mörkret så fint 🙂 Ska bli kul att se din lottade belysning sen.

  Du fångade Kurre snyggt där! Ekorrar kan verkligen inte vara höjdrädda…

  Ha en fin dag!

  1. Visst är det. Min inköpta belysning är ganska diskret men visst lyser den upp. Kul med ekorren på hustaket mitt emot och det var knappt jag hann med att gånga honom/henne på bild. Såg inte att ekorren var med förrän bilden kom i datorn. Men jag hoppades. Lite suddig och svår att se dock mot tegelväggen och det gråbruna vildvinet.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 10. Vilken spännande underhållning du har utanför ditt fönster. Jag ska börja så smått att kolla över vad jag har hemma nu inför julpyntandet. Även om jag vet att jag har ganska mycket, brukar det ändå bli något jag tycker att jag fattas. Ska bli så härligt att sätta upp lite extra belysning nu.

  1. Man får ju inte roligare än man gör sig. Och att studera ekorren var riktigt underhållande men jag var tveksam till om jag fått med honom/henne på bild. Hoppades och jag hade tur. Intressant att se hur den så snabbt klättrade och hoppade lodrätt nedför vildvinet.
   Jag är sens början av 2000 -talet inte direkt så “julig” och vi har ofta varit bortresta över jul. Men i år blir vi ju hemma som situationen nu är så lite julsaker kommer allt fram. Och adventsljusstakar förstås. Men inte före första advent.
   Extra belysning piggar upp.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *