Resor i Sverige

Högbo Bruk – Ett bruk där gammalt och nytt samsas

Vår minisemester här på Högbo Bruk i Gästrikland blev verkligen lyckad. Detta är verkligen fortfarande ett levande bruk på många sätt och man har här varsamt lyckats blanda gammalt med nytt.  Den historiska miljön är påtaglig och  och fint bevarad och samtidigt har man utvecklats till ett modernt och levande bruk. Och här finns, om man så önskar, fullt av aktiviteter för stora som små. Vill man inte vara så aktiv går det lika bra ändå.

Otroligt vackra och gröna omgivningar. Och att området är väldigt stort gör att det är gott om plats för alla.

Kort om historien bakom Högbo Bruk

och den längre varianten finns att läsa här på brukets hemsida.  (Tycker inte det finns någon anledning att skriva den en gång till)

Från tiden före mitten av 1600-taletså finns det inget som skriftligt berättar om Högbo men man antar att det även då pågick enklare smide. Men det man vet är att tre av Högbos sexton bönder fick betala betydligt mer i skatt än sina grannar. Och detta var i samband med Älvsborgs lösen. (En stor summa pengar som Sverige skulle betala till Danmark för att få tillbaka gamla Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp.) Och det finns en anledning att tro att just dessa tre var bergsmän. Alltså en bonde som vid sidan av sitt jordbruk ägnade sig åt bergsbruk. 

Högbo bruk var i början av 1700-talet, en av flera anläggningar,  “biskopinnan” Catharina Bröms ägde. (Hon ägde också Wiij säteri i Ockelbo.) Och  hennes dotterdotter kom 1727 att gifta sig med Hans Hierta, en överste som tidigare suttit i rysk fångenskap efter slaget vi Poltava. Han lät nu bygga bruksherrgården i Högbo som idag kallas för “Gamla Herrgården”.

Gästrikland. Att Högbo bruk haft tillverkning av järn framgår tudligt runt om på bruket och i olika sammanhang. Att det här på Högbo bruk varit tillverkning av järn framgår lite varstans. (Snyggt rostig. Tänkte här på bloggvännen BP)

Gästrikland. Högbo bruk. Staket i järn för bl.a. tomater. tillverkat här på bruket skulle jag gärna ha hemma. Skulle gärna hemma i Stockholm  ha detta smidestaket, tillverkat här på Högbo bruk, till mina tomater.

Högbo Bruk och Sandvik

Högbo Brukligger några kilometer från Sandviken och där växte ju det stora företaget Sandvik fram. (Idag en global industrikoncern inom verktyg och maskiner och som utarbetade tekniska lösningar för gruv och anläggningsindustri. Och en hel del annat finns också i deras produktion. Och företaget Sandvik är  förknippat med Högbo Bruk.

Grundaren av Sandvik, Göran Fredrik Göransson, föddes i Gävle och arbetade som grosshandlare med sin far. Men han insåg tidigt att den den nya tiden som var på väg med järnvägar, ångmaskiner och annat skulle komma behöva järn och stål. I mängder och grundade Sandvik 1862.

Och det var på bruket i Högbo som Göran Fredrik Göransson var aktiv  i början av 1866-talet.Här startade han det företag och den industri som skulle bli betydelsefull för så många.

En konverter, en tippbar ugn,  från 1875 års Bessemerverk i Sandviken. (Nedlagt 1947) Bessemermetoden gjorde att järnet kunde bli smidbart.

Företaget hette från början Högbo Stål & Jernverk och bytte sedan namn till Sandvik och så kom då också staden Sandviken att växa fram. Göransson var aktiv och drivande inom företaget och bygden hela tiden fram till sin död år 1900. Och han lämnade då efter sig grunden till det som idag är Sandvik, en världsomfattande koncern med ca. 50 000 anställda. Och det var alltså i Högbo Bruk grunden till detta lades.

Hantverk

Vi tittar in till “Smeden från Sweden”, i SméJohans smedja. Här är det gediget hantverk på gång. Smeden hade förr en av samhällets viktigaste funktioner. Järnet byggde upp Sverige och smederna såg till att det fanns verktyg , vapen och hushållsredskap. Att var smed var ett viktigt yrke och i hierarkin i byarna stod smeden högt. Idag är smederna få och mycket av deras arbetet har  ersatts av maskiner.  Men på Högbo Bruk finns smeden kvar. Här kan man titta in och se hur han arbetar och även handla i butiken.Och vill man kan man också själv få pröva på att smida. (Jag gjorde det inte eftersom axeln fortfarande är konvalescent)

Gästrikland. Vi är på Högbo Bruk där järnet alltid varit viktigt och är så än idag. Vi är på Högbo Bruk där järnet alltid varit viktigt och är så än idag.

Från smedjan gick vi vi vidare till glashyttan och glasblåsaren. Detta är brukets äldsta byggnad, från 1666. Här håller glasblåsaren, glaskonstnären, Olle Brozén till. (Tidigare formgivare för Kosta Boda men kom hit till Högbo Bruk 2017)  Och så fort vi kliver här in genom dörren slås vi av värmen från den gamla glasugnen. Med samma metoder och verktyg som var i bruk för flera hundra år sedan skapar Olle moderna glasprodukter. Både sådant som är “skådeglas”, konstglas och bruksglas.

Gästrikland. Högbo Bruk. Här ett besök i glashyttan.På Högbo Bruk kan man se hur glasblåsaren arbetar.

 

Vill du gå med på den morgonpromenad vi var ute på igår här på bruket så kan du göra det här.

16 svar på ”Högbo Bruk – Ett bruk där gammalt och nytt samsas”

  1. Hänger på låset och väntar på inlägg haha.. Rost är helt underbart och skulle jag ha trädgård så vet jag att … och en smed och glasblåsare, de där skålarna gillar jag!
    Än en gång vilken trevlig resa och att den blev lyckat. Inte ofta när jag tänker efter att dina resor inte blivit det heller då ..
    Lite Järn – lady över dig här på bruket!
    Glad fredagskram!

    1. Och det kom ett. Vi har haft det så bra i denna härliga historiska och avkopplande miljö. Hade kunnat stanna betydligt längre.
      Trivdes verkligen med allt. Väldigt gott om plats dessutom. Maten ska få ett eget inlägg för här handlar det om att använda det som finns på nära håll.
      T.o.m ost görs på bruket.
      Önskar dig en fin fredag.
      Stor kram

  2. Så mycket att se och uppleva. Glasblåsning är fascinerande att se tycker jag och hantverkarna är verkligen skickliga. Färgade glasskålar är jag mycket förtjust i så jag hade nog inte kommit hem tomhänt om de fanns till försäljning.

    Kram och god fredag!

    1. Här fanns mängder av glas till försäljning och tomhänt blev jag inte. Svårt bara att välja.
      Vi är supernöjda med vår minisemester och en hel del kommer på bloggen. Hit åker vi väldigt gärna tillbaka.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Kram

  3. Mycket intressant Ditte och vi får nog ta den svängen nästa tur ner till Fkp. Allt har avlöpt på bästa sätt idag och vi drar vidare mot Halmstad i morgon och förhoppningsvis lite foto och blogglust.

    1. Vi har haft fina dagar här och jag har samlat på mig lite energi. Vi har även sett en del av omgivningarna och var en kortare tur till Färnebofjärdens nationalpark. Skulle gärna se mer av den. Den är jättestor.
      Skönt att det gått bra på er resa och önskar er en fin tur mot Halmstad.Hoppas att du får lust till både foton och blogglust.

  4. Det var mycket intressant läsning. Hade ingen aning om att Sandvik hade sitt ursprung i bruket i Högbo. ´
    Den rostiga skylten var verkligen helt i min smak. Så kul att du tänkte på mig här:-) Ja, lyftkranar och rost är nog min grej:-) Tusen tack för länken.
    Mycket intressant att se hur man jobbade i ett glasbruk förr. Och alstren var riktigt läckra.

    PS. Visst är det balkonghäng även hos dig ikväll!? Vilken underbar dag och kväll:-) DS.

    1. Brukets historia är väldigt intressant och jag tog här den kortare varianten.(Den längre fanns i länken.)
      Jag gillade både den rostiga skylten med “H” som i Högbo och även ställningen för tomater eller andra växter. Mycket med rost gillar jag också. Jodå, jag fastnar också för lyftkranar. vi har ju följt många vid byggandet av “Stockholm New”.
      Jadå, balonghäng pågår här också. Och med underhållning. Så skönt nu i kväll.

    1. Alltid roligt att se hur glas växer fram och en hel del både prydnads och bruksföremål fanns att se och och köpa. Väldigt roligt även att se smeden i arbetet- Mycket fint där också. Högbo Bruk återvänder vi gärna till.

  5. Spännande läsning om bruket! Gillar det rostiga … och glaset är också fint! Det ser ut som ni har trevliga dagar där!
    Kram

    1. Vi har haft jättefina dagar och i så vackra omgivningar. Och idag kommer vår lilla svampplockningstur som tyvärr inte gav några svampar att men dock lite lingon. Och jag fick en fästing.
      Kram!

  6. Tack igen Ditte från bruket i Högbo!
    Jag kände till att det ligger nära Sandviken men inte desto mera.
    Rost och tomater går bra ihop, glasbruk är alltid något som drar mig till sig.
    Härligt att ni fick det härligt men jag gissar att ni ser till att få det så! 🙂
    Kram till er båda!

    1. Det blev ett väldigt lyckat besök på alla sätt och konceptet här med “hållbarhet” tyckte vi extra mycket om. Och det var genomgående.
      Denna, lite rostiga ställning, borde jag köpt med hem. Hade nog passat våra tomatplantor. Tyvärr är de väldigt sena med sin blomning och har titintills bara 4 synliga sådana. Men vi hoppas.
      Väldigt intressant att se hur både glasblåsaren och smeden jobbade.
      Kram till er också-

    1. Så fint här! På alla sätt! Och med ett intressant stycke historia.
      Önskar er också en fin helg.
      Härligt sommarväder i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *