Resor i Sverige

Höga kusten – En spännande och vacker favorit i repris

God tidig morgon! Jag befinner mig just nu på en jobbresa till Höga kusten och har både  roliga och intressanta dagar framför mig.  Vi har vår bas, vårt hotell, i Örnsköldsvik och härifrån utgår vi för dagsturer. Varierade turer med fina upplevelser där  mycket natur, en hel del kultur, skärgård, goda måltider och ännu mer av den fantastiska naturen är huvudingredienser. En natur som verkligen är speciell och väldigt vacker. Och det är  landhöjningen efter inlandsisen som format landskapet

På väg till Höga kusten. Stopp söder om Sundsvall vid Svartviks herrgård. På väg  till Höga kusten. Stopp vid Svartviks industriområde en mil söder om Sundsvall-

På resan mot Höga kusten

finns det en hel del att  titta på. Och det är roligt att se hur de olika landskapen ändrar karaktär efter hand. Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och så Ångermanland. (Höga kusten är ett kustområde  i Ångermanland,   mellan Härnösand och  Örnsköldsvik, och har fått namnet just p.g.a. den speciella naturen.)

Svartviks herrgård är ett bra lunchstopp på vägen från Stockholm till Höga kusten Svartviks herrgård är ett bra lunchstopp på Vägen från Stockholm till Höga kusten.

Baksidan av herrgården.  Och här finns en fin uteplats där det är mysigt att slå sig ner för att äta lunch. Särskilt om vädret är “passande”.

Jag har arbetat på/med den här resan några gånger och på vägen upp till Örnsköldsvik har de stopp vi gjort varit desamma. För visst är god mat och intressanta saker att se och uppleva helt klart också en del av resan. ( juli 2017, skev jag mer i detalj om de olika stoppen så tryck gärna på länken om du vill läsa mer)

Vi stannade till i Lunde i Ådalen för att se monumentet som är till minne av de fem strejkande fabriksarbetare som här av militärer blev skjutna till döds 1931 – “skotten i Ådalen”. Monumentet står på den plats i Lunde där dessa fem män dödades.

Monumentet i Lunde vid Höga kusten minner om de som dödades just här vid en strejk 1931Monumentet här i Lunde, i Ådalen, vid Höga kusten, visar en häst som stegrar sig och som är delad i två delar. Mycket symbolik finns här. 

Utsikt från monumentet i Lunde över Ångermanälven.

Nästa stopp blev vid  Ytterlännäs gamla kyrka strax norr o Kramfors.En gammal kyrka med anor från 1200-talet. (Det finns också en nyare kyrka från  Här smakade  kaffe och äppelpaj bra innan vi tog oss an den guidade visningen av kyrkan.

Ytterlännäs gamla kyrka (Det finns även en “ny kyrka” i närheten som är byggd på 1800-talet)

Höga kusten - Ångermanälven, grönska och vackra omgivningar. Höga kusten och Ångermanälven. Vackra omgivningar i ett grönskande landskap.

 Efter besöket

i Ytterlännäs gamla kyrka körde vi direkt till Örnsköldsvik. Hotell Elite Plaza, alldeles vid havet, välkomnade oss med snabb incheckning, trevliga rum och en riktigt god middag.

Hotell Elite ligger alldeles vid vattnet. Vacker middagsutsikt.

Och visst kände jag mig extra välkommen tillbaka hit till hotellet. Också en favorit i repris. 

Idag blir det en heldag och kväll med omväxlande program. Full fart!  Kultur i olika former, båtresa och besök på Ulvön som ligger en bit ut skärgården här utanför Örnsköldsvik. Besök hos en silversmed och kvällen avslutas med middag och viskväll i Nordingrå gårdsbutik. Nu håller vi också tummarna för bra väder.

19 svar på ”Höga kusten – En spännande och vacker favorit i repris”

 1. Vilket härligt och varmt mottagande på hotellet!
  Vackra bilder. Kul att få se mer därifrån Höga Kusten. Själv har jag bara susat förbi dom gånger jag har åkt bil eller buss mellan Stockholm och Skellefteå. Hade inte tiden då att stanna och se mig omkring, semestern räckte inte till för det. (Fast visst, det är såklart en prioriteringsfråga också).

  Ha det fortsatt bra!

  1. Hit återvänder jag gärna.Så vackert! Sverige nu är verkligen fantastiskt vackert med all grönska. Och Höga kusten är svårslaget i vackert väder. Nu på väg hem från Ulvön.

 2. Ådalen ja…starten på något nytt kanske man kunde kalla det…ett elände var det ju hur som helst…stackars satar.

  Gamla kyrkor är alltid kul att kika på…bror min var ju präst en gång i tiden så jag har allt fått lära mig en hel dem om olika kyrkor här i GBG…och lite om saker som kanske inte folk får reda på 😉
  Intressant och spännande.

  God mat är ju en förutsättning för det mesta om man frågar mig …jodå.

  Ha det bäst.

  1. En givande resa upp blev det och med fina stopp. Monumentet är mäktigt och bra att det står som en påminnelse. Ytterlänna gamla kyrka är fin och läget är spektakulärt här ovanför Ångermanälven.
   Idag har vi varit på Ulvön och fortsätter nu i em resan här i området.😀
   Ha det fint du också.

 3. Från ett just nu regnigt Arvika håller jag tummarna for bra väder och fortsatt fina upplevelser för dig oh din resegrupp! Så roligt du/ni blev uppmärksammade 🙂
  Härliga bilder från vackra turen!
  Stor kram!

  1. Tack!Strålande sol på Höga kusten idag. Vi har det så bra. Hoppas solen snart är tillbaka hos dig. Stor kram😀😍

 4. Jag gillar det dramatiska monumentet. Tycker det verkligen beskriver känslor som följde i spåren av händelserna.
  Hoppas ni haft tur med vädret, hos oss är det perfekt utflyktsväder idag, varmare ska det bli framöver. Trevlig helg och kram från pörtet

  1. Visst är monumentet både dramatiskt och starkt. Och en viktig del i vad som hände i Sverige och här 1931. Vi har haft toppenväder idag när vi var ut till Ulvön .Hoppas det håller i sig även i morgon . Kram! 😀

 5. Härligt med Höga Kusten och Ulvön.
  Favoriter hos mig.
  Var nog ca 10 år första gången jag bodde 1 vecka på pensionat i Häggvik med mina föräldrar.
  Trevligt bo på Plaza i Ö-vik. Tjusig utsikt minns jag.
  Fint väder i Umeå, blir utomhusmiddag.

  1. För mig också! Höga kusten är så fin och det finns så mycket vackert både på landvägar och sjövägar. Kul att du också har fina minnen härifrån. Hotell Elite PLaza här är riktigt bra. Fina rum , bra utsikt, god mat och väldigt bra service. Även läget vid vattnet är ett klart plus.
   Vi har haft strålande sol hela dagen och ulvön var helt fantastisk denna dag. Härligt att Umeå också har sol. Och utemiddag är alltid mysigt.

  1. Förstår att detta är bekant för dig. Kommer en bildkavalkad från dagens besök i morgon. Ser nu att det är en ny dag, så alltså idag, lördag. Vi hade en fantastisk dag ute på Ulvön och med strålande sol.båtresan dit är ju en fantastisk upplevelse i sig. Så vackert.

 6. Sån trevlig resa du gör igen! Men höga kusten kan man inte få nog av!
  Å så trevligt att få lite extra uppskattning på hotellet!
  Kram!

  1. Detta är en väldigt fin resa på alla sätt- Så vacker natur och så mycket fint att se och uppleva. Hotellet här i Örnsköldsvik är verkligen bra och extra roligt är att även våra gäster är så nöjda med både service, mat och boende. Sddan har jag npg också varit till belåtenhet…
   Kram!

 7. Vilka bilder och vilket fint välkomnande på hotellet! Är man VIP så är man. Tycker det är extra personligt med ett handskrivet välkomstbrev. Kul att din önskan om bra väder uppfylldes och att ni hade sol idag. Allt blir ju så mycket roligare med en blå bakgrund om man säger så:-)

  1. Tack! Ja, hotellet här är verkligen bra. Och våra gäster är också väldigt nöjda med allt här. Nog så viktigt. Och jag har nog skött mig bra. Visst är det extra trevligt med fint väder och det tycks hålla i sig. Förstår att även huvudstaden haft fint idag. Bar att tacka och ta emot.

 8. Vissa saker tål att göras om och om och om igen. Vissa känns för mycket med EN enda gång. 😉 Denna resa hade jag gärna gjort.
  Härligt inlägg.
  Kram

  1. Tack!Höga kusten är så fin och hit återkommer jag väldigt gärna. Så omväxlande och vacker natur och en helt fantastisk tanke är ju att det är inlandsisen som gett kusten sitt utseende.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *