Resor i Sverige

Höga kusten dag 2 – Några höjdpunkter

Höga kusten dag 2 blev trots en del regn och moln en riktigt lyckad dag med flera höjdpunkter. Vi bor bra på  hotell Elite Plaza i Örnsköldsvik  och härifrån utgick vi för en heldag i trakten. En dag som både natur och upplevelsemässigt bjöd på en hel del gott och blandat. Välkomna med!

Höga kusten dag 2. Vi är här på Skags udde, en fyr och lotsplats. Höga kusten dag 2. Här Skags udde som är en fyr och lotsplats.

Höga kusten dag 2

Vi startade dagen med att köra några mil söderut från Örnsköldsvik och målet var det lilla fiskeläget Skeppsmalen och Skags udde.  Här har jag varit många gånger men då i solsken. Så att det nu var lätt regn och en massa moln gav en helt annan upplevelse.

Skags udde i Bottenhavet /Södra kvarken

Höha kusten dag 2 och ett besök i det lilla fiskeläget Skeppsmaln. Höga kusten dag 2. Och det var ovant att besöka “Skeppsmaln” i lätt regn. men nu har jag gjort det också. 

Det lilla kapellet på Skeppsmaln. Här rymdes på sin tid ett hundratal besökare.

Höga kusten och surströmming. Och, visst blev vi bjudna på en liten “klämma”. För min del tyckte jag det nu nästan smakade ok.

Från Skeppsmaln åkte vi tillbaka till Örnsköldsvik och nu bar det uppför. Rejält. Vi var helt imponerade av att vår chaufför kunde få med hela vår stora  buss i kurvorna upp på Varvsberget.

Uppe på Varvsberget, på 100 meters höjd har man god utsikt över stan. Här står jag nästan i hoppbacken.

Nästa stopp för oss blev den vackra Själevads kyrka.

Kyrkan är åttkantig och även härifrån har man fin utsikt över både Själevadsfjärden och Moälven. Att kyrkan är åttkantig beror på att man ville att den skulle passa in här i naturen och ge en vidsträckt utsikt. Och luft och rymd är något som kyrkan verkligen har.

Höga kusten dag 2. Besök i Själevads kyrka strax utanför Örnsköldsvik. Höga kusten dag 2. Besök i Själevads kyrka. För min del var det första gången jag besökte kyrkan.

Luft, ljus och rymd inuti kyrkan.

Dags för lunch och den åt vi på Veckefjärdens golfrestaurang som finns. Även här kunde vi ta del av vacker utsikt.

Veckefjärdens golfbana med dagens lunchutsikt. Inte bara utsikten var god utan också maten.  Denna golfbana anses vara en av de vackraste i Norrland.  I bakgrunden Själevads kyrka. Bakom golfbanan står ishockeylegenden Peter Forsberg och hans pappa Kent. 

Nästa stopp

blev Skuleberget, Skuleskogen och naturrum. Och här i “Naturum” fick vi en guidad tur för att få veta än mer om den landhöjning som skett här och gett landskapet sim prägel.

Skuleberget. Mäktigt att tänka sig att detta berg en gång legat under havsytan.

Vår guide Ida från “Naturum” berättade entusiastiskt om den landhöjning som skett och som fortfarande pågår. Nu är landhöjningen 0,8 cm/år.

Från Skuleberget och naturum tog vi bussen en bit för att sedan vid “Entré Väst” ta oss an Skuleskogen. Regnet hade upphört och vi njöt av en riktigt trolsk John Bauerskog med fantastisk grönska.

Höga kusten dag 2. Kan detta vara orkidéen Marias nycklar?Om detta nu är orkidén Marias nycklar (andra sa att det var så) är detta också något extra  att minnas från Höga kusten dag 2.

 

Idag är det en ny dag. Dag 3 här och vi ska bege oss  iväg på en heldag och bl.a med båt till Ulvön.Natten och morgonen har bjudit på rejält regn så vi hoppas och önskar att solen så småningom ska titta fram. Eller i alla fall att det inte ska fortsätta regna.

32 svar på ”Höga kusten dag 2 – Några höjdpunkter”

 1. Själevads kyrka har passerats många gånger men har aldrig besökt den.
  Vacker kyrka.
  Önskar er en bra dag med eller utan nederbörd.
  Ulvön alltid trevligt.
  Var ett tag sedan ön besöktes för min del.

  1. Rekommenderar ett stopp i Själevads kyrka. Just ljuset som kommer in från tak och stora fönster och den åttkantiga formen men den vakcra naturen runt om gör den speciell.
   Ulvön har jag med stor glädje nu besökt varje sommar i sju års tid. Alltid roligt att komma hit och skärgårdslunchen på hotellet är så bra. Rekommenderas.

 2. Häftigt att ni åkte upp till hoppbacken och vilken utsikt därifrån!
  Surströmming är ingen höjdare och den äter jag inte, så jag är imponerad över att du börjar vänja dig vid smaken. 🙂
  Håller med om att Själevads kyrka är vacker både inuti och utanpå.
  Vackra vyer från restaurangen vid golfbanan och likaså för de som spelar golf.
  Det är fascinerande med att landhöjningen pågår fortfarande och nog är det högt alltid, på höga kusten! Man får ju nästan svindel när man kör/åker över Högakustenbron.
  Så roligt att få följa med på resan. Jag tycker mycket om Höga kusten och får se till att åka dit fler gånger.

  1. Jag är ju här i år på jobbresa för sjunde gången och det är lika roligt och intressant som det var den första. (Sedan har jag ju innan dess varit här en hel del privat också.)
   Vi har ett bra och varierat program som heller aldrig blir jäktigt. Nog så viktigt.
   Landhöjningen och det den gjort med landskapet här är ju så fascinerande och hur naturen har påverkats och fortfarande påverkas av den.
   Kul att vi kunde komma upp till Varvsberget och se utsikten. Och jag är glad för att jag inte är backhoppare.
   Höga kustenbron är magnifik och den ska vi köra över på hemvägen. Vi stannar också på den norra sidan för att på plats titta närmare.

 3. Då hoppas jag att det har regnat klart nu så att ni kan njuta av lite bättre väder i alla fall. Själevads kyrka är verkligen speciell och fin. Själv har jag inte besökt den men har bekanta i trakterna.

  Önskar en fin lördag nu!

  Kram

  1. Tack vi har haft en riktigt fin och bra lördag.
   Det regnade mängder i natt och i morse. Men sedan klockan 9 har det varit regnfritt på vår resa under dagen. Men en del blåst på vägen ut till Ulvön var det. Resan är inomskärs så det var inga höga vågor. Dagen på Ulvön blev väldigt lyckad även om inte solen ville delta.
   För mig var det första besöket här i Själevads kyrka och just formen och allt ljus från tak och stora fönster tilltalade mig.
   Kram

 4. Tack igen Ditte för en härlig upplevelse tillsammans med dig.
  Ni får mycket till er på dina resor.
  Bilden av Skeppsmaln, den med sjöbodarna är så fin.
  Den åttkantiga kyrkan så ljus, rymlig och vacker. Folk kan bygga vackert.
  Orkidéen på bilden är en jungfru Marie nycklar som tillsammans med skogsnycklar har det gemensamma namnet Fläcknycklar.
  Dactylorshiza maculata. Familj Handnyckelsläktet. Allt detta ifall att du vill forska vidare.
  Ha en god fortsättning på Höga Kusten-resan.
  Kram

  1. Jag tycker det är så roligt att också så många är med på resan via blogginläggen. I övrigt har jag med 34 gäster-.
   Resorna är väldigt bra planerade och med bra upplägg och det blir aldrig jäktigt. Gott om tid för allt.
   Besöket på Skeppsmaln var som vanligt lyckat och uppskattat att också testa surströmming. FRå att inte alls ha ätit det har jag på några år avancerat till att ta tre små klämmor.Gott? Njae…
   Kyrkan tyckte jag extra om just p.g.a. formen och allt ljus som kom in via taket och stora fönster. Sedan är också omgivningarna väldigt vackra.
   Tänk att det var en orkidé! Tack! Och nu vet jag att de också heter fläcknycklar. Jodå, jag ska lära mig mer så tack än en gång.
   Vi har haft en jättebra dag idag på bl.a. Ulvön. Men det blev en lång dag med kväll på jobbande fot.
   kram

 5. Synd att det regnade, fiskeläger är ju charmiga hav och klippor, JAA härligt!
  Skeppsmaln ser jättesött ut, men där skulle solen ha kunnat visa sig!
  Åttakantig kyka , låter fint och att de tänkt till gillar jag, så vidsträckt utsikt och rymd ,-)
  Vacker kyrka! Men nu har jag ju redan sett min favorit ,-)) Dem lilla från igår.
  Utsikten och naturen är ju väldigt vacker, vi är ju sällan norrut. Men tjusigt är det.
  Skuleberget under havsytan , ja det är underligt att tänka på. Marias nycklar, vilket namnet, härligt låter det, söt orkide, då är det säkert den.
  Tack för dag två ,-) Mycket fint,
  Ha det bra och håller tummen för sol, allt är ju lika intressant ändå, men sol blir lite bättre ,-)) KRAM Primrose ,-)

  1. Lite trist med regnet men vi slapp det senare under dagen. Jag är så förtjust i naturen här och tyckte att det var riktigt fint även i regn. Men vi blev rejält blöta.
   I de sex år som jag varit här ungefär denna tid i juli har det alltid varit sol. Så att det nu var mulet var jag inte alls beredd på. Den lilla kyrkan från igår är i en annan division.
   Jättetrevligt att du var med.
   Idag blev det bl.a. en tur till Ulvön och inget regn. Så en riktigt bra och omväxkande dag idag också.
   Kram och ha det bra du också.

 6. Skeppsmaln där tilltalade mig, skärgårdsbarn som jag var i liten ålder, helt i min smak….vackert.
  Hade ett golfset en gång i tiden, blev inte mycket med den karriären men en fin golfbana hade ni där, nästan värt att slå ett par slag enbart för den utsikten. 😉

  Ha en fin lördag Ditte.

  1. Skeppsmaln är väldigt fint och likaså Skags udde med lotsstation och fyr. Tyvärr regn i år men det var en upplevelse det också.
   Golfbanan här är väldigt vacker men för vår del var det lunch som gällde.
   Har haft en fantastisk lördag men den blev lång.
   Hoppas du också haft en fin lördag

 7. Ännu en vacker kyrka! Vädret ser däremot inte så roligt ut … Konstigt vilka enorma skillnader det är just nu, med extremhetta i södra Europa och kyla i nord …

  1. Själevads kyrka tilltalade mig just p.g.a den åttkantiga formen och allt ljus som kom in genom stora fönster i väggar och tak. Ofta är kyrkor så mörka och dystra. Och de vackra omgivningarna gör ju sitt till.
   Så kallt har vi inte haft men ingen direkt sommarvärme heller. Och eftersom vi är tämligen aktiva så är det bra att det är hyfsat svalt.iNget regn idag i alla fall. Bra så.

 8. Som du förstår är jag väldigt avundsjuk på er surströmmingsklämma, och tänk att du tyckte den var helt okey! När jag såg golfbanan på bild så tänkte jag att den har nog Peter Forsberg varit med och fixat, och mycket riktigt! Hihi!
  Jättefin kyrka, och visst är det så att naturen är lite trevligare att besöka i solsken än i regn, men det brukar dofta gott i naturen när det regnar, alltid nånting!
  Ha det fortsatt fint, och hoppas ni fatt en fin dag på Ulvön!
  KRAM

  1. Jag tänkte både på dig och BP när jag åt min lilla klämma Det blev ändå tre stycken i modell S.
   Kul att du hade rätt vad gällde golfbanan. Den är verkligen vacker. Och god mat fick vi i fina omgivningar.
   Vi slapp regn på Ulvön idag och under hela dagen och skönt var det. Vi har haft en toppendag.
   Kram

 9. Som du brukar säga – vädret kan man ju inte göra något åt. Å dig spelar det ju mindre roll, då du varit där många gånger förut. Men som alltid när man är på semester och solen skiner så är det vackrare. Å du har ju sett vyerna förr med en blå bakgrund.
  Kul att ni fick en surströmmingsklämma igen. Å surströmming smakar lika gott oavsett väder;-)

  1. Helt rätt! Och det var en ny upplevelse att nu se denna vackra trakt u grått. Men det gröna trädde ändå fram så fint. Jag är så förtjust i alla gårdar so ligger på vackra gröna sluttningar.
   Och i sol vet jag ju hur det ser ut.
   Jodå, det blev tre små klämmor i år. Jag tar mig.

 10. Återigen en upplevelserik jobbresa, till för mig kända marker. Bra blandning och variation dessutom, allt från kyrka till surströmming och golf…i alla fall mat på banan. Veckefjärden ligger verkligen vackert. Har som du förstår åkt förbi många gånger, dock aldrig stannat för spel. Däremot har vi bott över i Ö-vik och både ätit och bott bra, det var lagom etapp när vi åkte uppåt vid midsommar.
  Händer även nu och då, men har fastnat för en ny favorit, Strandpiren i Hudik, fantastisk mat och nästan ute på vattnet…ett tips?
  Regnar gör det tydligen överallt just nu, men iofs så behövs det efter den torra och varma sommaren. Vi är i nordligaste Norge, på Sommaröya utanför Tromsö. Har varit här ett par gånger förut, då vädret var fantastiskt…nu regn och så lite mer regn.
  Detta blev i stället för Longyearbyen…tack för det SAS!
  Tröstar oss med att Svalbard i regn inte är någon höjdare…

  1. Vet ju att detta är väl kända trakter för dig och vist är det en lisa för själen att passera Höga kusten. Vi har haft lite trist väder men å andra sidan så är det ett vackert landskap även i grå nyanser.
   Tack för tips om Strandpilen i Hudik
   Vad roligt att läsa att ni nu är i norra Norge. Ser med glädje fram emot en rapport därifrån.
   Så trist för er att ni inte kom till Longyearbyn.
   Och du har rätt; Svalbard i regn kan man undvara.
   Svalbard finns även på vår önskelista.
   Önskar dig fina dagar.

 11. Så vacker kyrka, verkligen ljus och fin! Vyerna du bjuder på är magnifika, försöker förlika mig med känslan att stå där längst upp i hoppbacken och slänga sig ut.. nej, inget för mig!

  1. Själevads kyrka är verkligen speciell både vad gäller sin form och ljuset. Den tilltalade mig verkligen.
   Utsikten från hoppbacken var fin men inget jag tror en backhoppare ens noterar.

 12. Skags udde är sånt man känner igen från Sjörapporten förr i tiden.
  Fina vyer, synd att regnet förföljde er men det ska väl bli bättre!
  Stor kram!

  1. Trots regnet ute på Skags udde så blev det en jättefin dag med så fina upplevelser. Och regnet försvann stundtals.
   Stor kram

 13. Själevadkyrka, min själ (e) vad fin du är!
  Härlig resa igen – och du nu närmar sig min surströmmingsupplevelse också. Minst två blir det när jag kommer upp 🙂
  Upplevelserikdom att ha insatt på kontot gör gott!
  Bara namnet Höga kusten ger fina vibbar som dina bilder förstärker – men en orkide till och med!
  Må fortsatt gott på resan! Vi hörs!
  Stor kram

  1. Visst är den vacker! Så mycket ljus och rymd. Och en åttkantig kyrka.
   Tänkte på dig här med den sura strömmingen. I år smakade jag tre små bitar. Har vant mig lite.
   Du är med mig här på resan. I tankarna.
   Vi hörs.
   Varm kram

  1. Jag är så förtjust i Höga kusten och naturen här och som fint tillskott finns också mycket att att fästa blicken på.
   Kram

 14. Skuleskogen lockar väldigt mycket så jag hoppas kunna på en ny resa uppåt ett annat år. Kyrkan hade en ovanligt ljus interiör, inte tokigt alls, men helt annorlunda mot mörka murriga kyrkorum.
  Så roligt att du börjar vänja dig vid surströmmingen, jag hade nog lassat på ett tiotal snittar jag…
  Kram

  1. Skuleskogen är så fin och tillgänglig. Gillas! Hoppas innerligt att du kan göra ett nytt besök här.
   Jag är ju tämligen oreligiös men tittar gärna in i kyrkor som brukar ha en historia att berätta- Själevads åttkantiga kyrka föll jag för. Inte minst för ljuset som kom in både från taket och de stora fönstren.
   Väldigt trevligt att vi blev bjudna på en lite surströmmingsklämma. Och eftersom det fanns kvar små bitar så tog jag tre. Ökning från förra året med +1
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *