Resor i Sverige

Hjo- Välkomna till denna fina stad vid Vättern

Välkomna till Hjo som ligger vid Vätterns västra strand, på västgötasidan. Hit kom jag i fredags på jobbresan runt Vättern och det blev ett kärt återseende. När jag var barn, alltså väldigt länge sen, så bodde vi i Töreboda och därifrån blev det utflykter både hit och  till städer som låg i närheten; Karlsborg, Skövde, Skara, Mariestad och Lidköping. Och att komma till Hjo var en utflykt jag alltid uppskattade. Jag har varit här senare i livet men det blev ett kärt återseende.

Västergötland. Hjo är en vacker stad och med ett fint lägen vid Vättern.Hjo ligger så vackert vid Vättern och det var här några av oss först tog oss.(Det är en liten stad så avstånden är små.)

Hjo

är en liten stad med ca. 6000 invånare och räknar man med de som bor i ytterområdena i kommunen så blir antalet invånare ca. 9000. Namnet Hjo skrevs på 1300-talet Hyo och kommer från Hjoån. (Namnet i sig lär betyda den oklara eller grumliga.) Hjo var landskapet Västergötlands hamnplats vid Vättern och hade under medeltiden en viktig förbindelse österut. Till den viktiga staden Vadstena. Vadstena kloster hade t.o.m . ett hamnmagasin och en gård här i stan.

Gott om fritidsbåtar i Hjos hamn- Här i hamnen finns också en fin gästhamn och det är många besökare som gärna kommer hit. 

Riktigt när Hjo fick sina stadsprivilegier, att räknas som stad,   vet man inte men troligen i början av 1400-talet och det var regerande kung som delade ut dem. Att just att få dessa innebar fördelar för man kunde då få resa mer fritt inom landet och ibland utanför rikets gränser, och att ägna sig åt handel som komplement till jordbruk och bergsbruk.

Hjo kom att förbli en liten stad men ett uppsving kom i samband med att byggandet av Göta kanal blev färdigt 1832 och den nya hamnen kom till ett antal år senare, 1854. Hamnen var  då ansedd som den bästa vid Vättern.

Västergötland.Torget i Hjo med den gamla kyrkan. Torget i Hjo med kyrkan som ursprungligen blev byggd på 1200- 1300-talet

Trästaden

Runt torget finns en hel del gammal träbebyggelse där det både finns butiker, restauranger, caféet och bostäder. Och vi passade på att titta in på några av gårdarna.

1990 fick Hjo en speciell utmärkelse; en hedersmedalj “Europa Nostra” – “Vårt Europa” för att man så fint bevarat trädstaden med sin charm. Andra “trästäder “som fått medaljen eller diplom är Eksjö, Nora, Alingsås och Kalmar.

Västergötland. Hjo kallas också för trästaden och det är gott om mång agamla och fint bevarade trähus. Att Hjo också kallas för “trästaden” är lätt att förstå.

En vattenkuranstalt

kom till i området runt stadsparken i slutet av 1800-talet. En kuranstalt skiljer sig från en brunnsort på så sätt att här är vattnet för utvärtes bruk. På en brunnsort dricker man “brunn”. Alltså dricker vatten som kommer från en källa i närheten som anses ha vatten med läkande egenskaper.

Här i stan var det fyra ortsbor som startade verksamheten och med järnvägen och utökad båttrafik på Vättern så kom besökarna. Och i samband med kurortsverksamheten kom man att anlägga stadsparken. Runt om parken fanns vackra trävillor och även en varmbadhus kom att byggas. I villorna hade läkarmottagning, sällskapsrum och logi för besökare.

Järnvägshotellet i Hjo var också välbesökt av de som kom till Vattenkuranstalen under slutet av 1800-talet, men det brann ner 1932 och då lades vattenkuranstalten ner. De flesta trävillorna runt  Stadsparken finns kvar än idag och är välbevarade.

Västergötland. Hjo. En av gatorna vid torget. En av gatorna runt torget i Hjo. Här är det skönt småskaligt. (Observera balkongen i järn uppe på det gula huset. )

Västergötland. En del av stadsparken i Hjo. En del av stadsparken i Hjo.

I gårdagens inlägg finns mer från Hjo och även lite tankar om Grönköping.

32 svar på ”Hjo- Välkomna till denna fina stad vid Vättern”

 1. Alla de städer som du nämner har jag besökt och jag tyckte också mycket om Hjo fast dit blev det bara en snabb visit.
  Vackra bilder över en fin liten stad. Det var så länge sedan som jag var där så jag känner inte igen mig. Eller det kanske har ändrats en del också.
  Balkongen är fin där uppe på toppen av huset. Undrar vilken funktion den har?
  Många fina gamla trähus.
  Grönköping fann du också.
  Tack för all information om staden Hjo.
  Ha det fint.
  Varm kram till dig.

  1. Vad roligt att du känner igen och varit i dessa vackra städer. Du skulle känna igen dig i Hjo. Absolut. Alla gamla hus finns kvar och miljön är densamma. Vad gäller balkongen är det nog en vacker utsiktsplats som byggts här i de övre delarna av huset.
   Ibland har man trott att Hjo är Grönköping men det lär vara Värsås, som ligger i närheten som är Grönköping. Men vem vet.
   Ha det fint du också.
   Och många tankar till dig.
   Kram

 2. Vilken tjusig stad, ser fantastiskt ut! Vilken fin balkong där på toppen. Den gamla kyrkan är så fin. Och så ligger staden så nära vattnet, mysigt!
  Ha en fin start på veckan!
  Kram

  1. Hela vår resa runt Vättern blev väldigt lyckad och så även det fina stoppet i Hjo- Verkligen intresssant att se utställningen om och med Estrid Eriksson och Svenskt Tenn. (Hon bodde delar av sitt liv här i Hjo.)
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 3. Hjo verkar vara en väldigt fin och mysig stad! Själv har jag inte varit där utan bara passerat förbi men det var intressant att få veta mer om Hjo. Det får bli ett stopp där om eller när vi har vägarna förbi.

  Kram och god kväll!

  1. Det var så länge sedan jag var här men jag kände ändå till viss del igen mig. Den vackra, gamla stadskärnan med sina trähus är kvar och en del annat också. Har ni vägarna förbi så är ett stopp här väldigt trevligt-
   Kram!

 4. Skövde och Lidköping besökte jag ofta som barn, riktigt fint där tyckte jag då, min morfar växte ju upp där i trakterna och arbetade som dräng i sin ungdom, det var roligt att få se var han växte upp och levde sin första fjärdedel av sitt liv.
  Hjo minns jag inte om vi besökt, får höra med lillebror nästa gång vi pratas vid i telefon.

  Ha det jättefint nu och tack för de fina bilderna. 🙂

  1. Just nu är jag i Skövde. Kom hit idag och åker hem i morgon. Men nu är det privat. Roligt att du varit både i Skövde och Lidköping och att din morfar växte upp i trakten.
   Jag är född i Mariestad och har många släktingar kvar i Västergötland och den här trakten-
   Ha det fint! Och nu har du ju via mig varit i Hjo.
   Ha det fint du också.

 5. Här var det ytterligare en gång en massa matnyttig info om Hjo som jag inte hade en aning om. Tusen tack för det:-)
  Hjo är verkligen en söt liten stad, även om det bär mig emot att kalla en ort med endast 9 000 invånare som stad;-) Har aldrig besökt Hjo, men har bara hört positivt. Å ditt fina inlägg har gjort att jag börjar bli sugen att besöka Hjo någon gång.

  1. Hjo är en trevlig stad. Även jag skulle kalla den “söt”. Men å andra sidan heter det nog numer tätorter/kommuner.
   Men med tanke på att Hjo fick sina stadsprivilegier så är det nog en stad trots litenheten.
   Nu var jag ju här i jobbsammanhang men kommer att ta en ny titt vad det lider.

 6. Jag förmodar att de gamla trähusen är bebodda precis som på söder i Stockholm och i andra städer, de ska ju inte bara vara museala. Att ge sig ut på böljan den blå från hamnen är inte fel, och det finns många fina öar i Vättern. Vill minnas att jag läste en bok om Vättern med fantastiska skärgårdsmiljöer.
  Kram

  1. Jadå! De gamla trähusen är i högsta grad bebodda. Och det finns även butiker och caféer i dem- Vättern, båtar och Hjo är en riktigt bra kombo.
   Och visst finns det en ganska stpr skärgård här. Jga har testat att segla på Vättern och det kan blåsa rejält och gå hög sjö.
   Kram

  1. Nu passade det så bra med ett stopp här på vpr resa runt Vättern. Väldigt roligt att vi också fick en guidad tur genom den fina utställningen om Estrid Eriksson, Josef Frank och Svenskt Tenn. (Estrid Eriksson bodde delar av sin barn och ungdom i Hjo så det är därför det är en utställning. Så roligt att se den.)
   Jag ska nog ta en ny tur hit vad det lider.

 7. Härliga Hjo! Vi stod några gånger vid Stampens kvarn … uppströms Hjoån … vacker ravin att promenera i 🙂
  En mysig stad och så trevligt med de gamla husen och den fina hamnen.
  Tack för du delar med dig!
  Kram

  1. Förstår att du känner igen dig i fina Hjo. Ett lyckat stopp och inte minst utställningen av Svenskt Tenns grundare Estrid Eriksson. (Hon bodde i unga år i Hjo.)
   Hann inte denna gång med Stampens kvarn men harvarit där i unga år.
   Kul att du var med.
   kram

 8. Hjo verkar vara en mycket pittoresk stad…ett perfekt utflyktsmål. Jag hoppas att jag nån gång kan besöka den staden. Tack för förhandstitten. Kram

  1. Sverige har så många fina städer och Hjo är en av dem. Nu passade det väldigt bra att stanna här på vår resa runt Vättern. Och en av huvudanledningen till att vi stannade i Hjo var att se utställningen om Estrid Eriksson, grundaren till Svenskt Tenn och Josef Frank. En väldigt bra utställning spm ska få ett eget inlägg.
   Trevligt att du kom med.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Kram

  1. Just detta med lugnet här i Hjo kändes väldigt skönt och till det den vackra miljön. Dessutom strålande sol.
   Önskar dig också en bra tisdag.

 9. Alltid trevligt att återse barndomsplatser och återuppleva gamla minnen 🙂 Såg väldigt fint ut där och vädret var ju på er sida också 😀

  Ha en braig dag!

  1. Hjo är verkligen en fin stad som bevarat sin småskalighet och charm med de vackra trähusen. Och vädret gjorde ju sitt till
   Önskar dig också en bra dag.

 10. Hjo är så småstadsvackert. Vi var där flera gånger med husvagnen. Ja, vi körde runt hela Vättern såklart.
  Fint att få se nya bilder från dig och en massa information.
  Trevlig tisdag och stor kram!

  1. Verkligen och även en hel del kultur och historia finns ju här. Jag har varit i Hjo en hel del, dock nu länge sen. Och runt Vättern har det blivit många trevliga varv. Nu blev det fikus på Hjo, Visingsö, Vadstena och Ellen Keys “Strand” och allt blev så lyckat och mycket vacker natur är det ju.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Sitter fast på ett tåg som gått sönder strax utanför Katrineholm så vi ska snart evakueras. Spännande att resa.
   Stor kram

 11. Vi har länge tänkt göra en resa runt Vättern men av någon anledning har det inte blivit av. Nu har du inspirerat mig till att göra slag i saken 🤗

  1. Vad roligt att jag kunde inspirera till detta. Kan verkligen rekommendera rutten-. Ett stopp i Hjo är trevligt både för stadens del och för den utställning som pågår om Estrid Eriksson, Svenskt Tenns grundare. (Vet inte hur länge den pågår men går att hitta på internet) Rekommenderar även ett besök på Ellen Keys “strand” uppe på Omberg. Och mycket annat.

  1. Verkligen en fin stad och eftersom vi skulle runt Vättern passade det fint med ett stopp här. Vi passade också på att se den utställning om butiken Svenskt Tenns grundare,Estrid Eriksson.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *