Resor i Sverige

Hemresa från Bohuslän – Stopp hos Lars Lerin och i Arboga

I morgon är det en vecka sedan vi  startade vår hemresa från det vackra Bohuslän. Visserligen var inte det soliga vädret med oss hela tiden men det soliga humöret var ständigt närvarande hos alla. Hela resan var lyckad och vi upplevde lite olika platser, Marstrand, Lysekil, Smögen och Fjällbacka,var och en med sin karaktär. Och hela tiden var vi omgiven av den vackra bohuslänska naturen.

Ingen hemresa över Uddevallabron. Men en titt på den blev det. Vår hemresa gick inte över Uddevallabron. Men jag tog mig en sista titt på den, i alla fall för denna gång.

Vår hemresa från Bohuslän

gick längs Vänerns västra sida. Vi lämnade Uddevalla i Bohuslän och kom snart in i Västergötland och passerade i utkanten av “lilla Paris” alltså Vänersborg, som ligger vid Vänerns södra spets.  Vänersborg är ett passande namn på staden eftersom det här fanns en borg vid sjön Vänern som skulle skydda staden. Strax efter Vänersborg körde vi in i ett grönskande och vackert Dalsland. Här hade ledigt många stopp kunnat göras. Men nu var resan på fyra dagar och då kan inte allt få plats i programmet eftersom det är viktigt att ha tid att ta in det man upplever och ser. För egen del ska jag satsa på  en tur på Dalslands kanal med akvedukten i Håverud i sommar.

Värmland och Karlstad – Nästa stopp på vår hemresa

Efter ett kort “bekvämlighetsstopp” i Säffle gick färden vidare mot Karlstad och Sandgrund, akvarellkonstnären Lars Lerins permanenta konsthall. Här skulle vi stanna för lunch, en guidad visning och ha egen tid  att i lugn och ro titta på målningarna.Till Sandgrund har jag i resejobbet haft förmånen att komma många gånger och det är alltid med stor glädje jag kommer hit.

Sandgrund i Karlstad blev ett lyckat stopp på vår hemresa till StockholmSandgrund i Karlstad är Lars Lerins permanenta konsthall. Ett uppskattat stopp på vår hemresa.

Jag har i tidigare inlägg berättat om  Lars Lerin och Sandgrund och det har även blivit en och annan repris på Lars Lerin.Men titta gärna in via länkarna om du vill veta mer och se andra tavlor än de jag har med i dagens inlägg. De tavlor jag har med idag tror jag är tämligen nyuppsatta. Här byter Lars Lerin då och då ut tavlorna.  En del är nyproducerade och andra har varit ute och rest runt på utställningar. De tavlor jag har med hade jag inte tidigare sett.

Ett collage som jag stannade länge vid. Tänk att få till detta vackra  ljus i bilderna. 

Vår guide Karin berättar både om Lars Lerin, hans måleri och vi går sedan runt och bland ett urval av tavlorna.

En vägg på ca 10 meter täcks av målningar av bokhyllor av skilda slag med pärmar och böcker. Även här är det “Lerinska ljuset” påtagligt.

En av alla målningar från Lofoten, “Storöya, Solwaer”  från 2018. Här bodde ju Lars Lerin under flera år.

“Apel skugga” från 2005.

Dags att fortsätta

färden och det gjorde vi längs Vänerns norra utkant och passerade Kristinehamn (namn efter drottning Kristina och en hamn finns här) och Karlskoga. ( Kung Karl den IX, en av Gustav Vasas söner, hade skogarna här som sin kungliga jaktmarker.) Strax var vi inne i Närke.

TRevlig astopp på vår hemresa. Sandgrund i karlstad och caféet "Två Skator" i Arboga. Ett par trevliga stopp blev det på vår hemresa. Både Sandgrund i Karlstad och caféet  “Två skator” i Arboga.  (Mer om caféet via länken)

Lämnar man bara de större vägarna så finns det gott om fina “smultronställen” att pausa på. Och Café Två Skator inne i Arboga är ett av dem. Är någon här i närheten så  gör gärna ett besök.  Goda smörgåsar, gott kaffe och kaffebröd,  fin service och miljö  erbjuds.

Café Två Skator i Arboga är ett trevligt stopp både för både en bort och hemresa. Café “Två Skator” är ett trevligt ställe att pausa på vare dig det gäller en bort eller hemresa .

Delar av byggnaderna har anor från 1700-talet. Platser finns det gott om både utomhus och inomhus. 

 

Från Arboga blev det sedan vägen norr om Mälaren – via Kungsör, Västerås och Enköping tillbaka till Stockholm.  Och härmed är Bohuslänsresan slut. I alla fall för i år. Jättetrevligt att så många följt med på resan via bloggen.

 

18 svar på ”Hemresa från Bohuslän – Stopp hos Lars Lerin och i Arboga”

 1. Sandgrund står alltid högt upp på måstegöralistan, men det har inte blivit av. I sommar ska vi ta en liten tripp och ett av stoppen ska bli i Kalkstad är det tänkt!
  Två skator har vi u alla fall besökt. En mycket trevlig upplevelse.’
  Kram

  1. Sandgrund är fint och bra att kombinera med Alsters herrgård i Alsterdalen, Frödings födelsegård Kan även rekommender aett besök i Arvika och på Rackstadmuseet.
   Och vår Bohusresa blev lyckad. Kanske ses vi där nästa år. Eller innan dess…
   Visst är “Två Skator” ett bra ställe att pausa på.
   kram!

 2. Ja, så har jag följt med igen på din bohusresa. Ser också att ni åkt med Delfinbuss. Den ska jag åka med i augusti.
  Repriser är inte dumma. Jag gjorde ju min vinresa i repris. Fjärde gången gillt. Men varje resa är ny. Man kan inte bada i samma flod två gånger 😀
  Ha det så skönt dagen före Midsommarafton. Stor kram!

  1. Även om rutten och programmet i stort är lika så blir det ändå helt nya upplevelser. Vi använder ofta Delfinbuss som är jättebra men även Traveller som också är väldigt bra. Viktigt med bra och bekväm buss och framförallt en bra chaufför.
   En fin och varm dag här i huvudstaden idag och jag har en lugn dag med en del inläsningsjobb inför kommande resor. Imorgon blir det midsommarbrunch med vänner uppe på Fåfängan, varifrån man har ne strålande utsikt över hela Stockholm.
   Önskar dig också en fin fortsatt dag.
   Stor kram!

 3. Ävem om vädret busade litet med er verkar ni ha haft en jättefin resa! En resa med många intressanta stopp

  Så önskar jag dig och maken en riktigt härlig midsommarhelg!MM

  1. Vädret rår en ju inte på men vi hade trots lite “bus” med vädret en väldigt fin resa.
   Vädermässigt ser det lovande ut inför helgen och hoppas det håller i sig.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Bilden på Uddevallabron är helt underbar! Lika fantastiska är Lars Lerins akvareller. Hand sätt att “färgsätta” ljus är enastående. Känner ingen annan konstnär som målar på det sättet.
  Ni gjorde verkligen det bästa av situationen – tänker på vädret alltså.

  1. Jag är också förtjust i bilden på Uddevallabron. Och bara man ser den är den så fin.(Dimma kan ju förekommma)
   Även denna gång blev besöket på Sandgrund väldigt lyckat. Och många tavlor var “nya”. Fint att de byts ut då och då. Och ljuset är ju helt fantatsiskt i det han målar. Går ju inte att återge på en bild.
   Resan blev väldigt lyckad även i år, trots sämre väder än 2018 men solen i Fjällbacka gjorde väldigt mycket.
   Antar att du också tittat på fotboll.. Men USA var svårslaget i kväll.

 5. Hej, Dalsland har varit ett av mina absoluta favoritlandskap länge. Det har liksom allt, ett Sverige i miniatyr. För några år sedan gick jag en cirkel på PRO som heter läs och res. Då var det Dalsland vi studerade. Och resan dit var så mysig och intressant. Vilken trevlig resa ni var på, förstår att det var ett gäng nöjda deltagare!
  Lars Lerins bokhyllor måste bli klassiker. Man kan på håll inte ana att det inte är riktiga bokhyllor o böcker man ser…så verklighetstroget så man gapar.
  Trevlig midsommar o kram från pörtet

  1. Dalsland är väldigt vackert och som du skriver ett Sverige i miniatyr. Vad trevligt med “läs och lär” och jag kan tänka mig att både kursen, resan och upplevelserna blev fina
   Vi hade en väldigt fin resa i Bohuslän och även resan till och från erbjöd flera höjdpunkter.
   Att besöka Sandgrund med Lars Lerins målningar är alltid lika roligt och givande. Bokhyllorna är verkliga klassiker och de upptar en lång vägg- Och även här får han till det berömda ljuset. Fantastiskt.
   Önskar också dig och de dina en fin midsommar.
   Kram!

 6. Nu har jag läst hela din Bohuslänsresa på datorn (har läst delar på telefonen) och är så imponerad över hur du hinner dokumentera allt med många fina bilder och intressant text. Är det nattsömnen som blir lidande? Härligt är det i alla fall att få vara med.
  Kram!

  1. Tack Marja för fina ord! Bohuslänsresan blev väldigt lyckad och med fina platser att besöka och likaså många fina upplevelser. Bilder tar jag och det är roligt att dokumentera när jag har intrycken färska. Men visst kan nattsömnen bli lite kortare.
   Jätteroligt att du var med.
   Önskar dig en fin midsommar.
   Kram!

 7. Bron är verkligen superfin! Och favorit i repris med Lars Lerin är ju aldrig fel. Gillar både hans målningar och honom som person (som jag har sett på TV i alla fall) 🙂

  Vilken bra hemresa det blev.

  Ha nu en finfin midsommarafton och en riktigt Glad Midsommar!
  Kramar från oss båda till er

  1. Utsikten mot den fina Uddevallabron från hotellrummet är svårslagen. Det är ju även ett besök hos Lars Lerin.Men de går ju inte direkt att jämföra.
   Hela resan blev väldigt lyckad och fint med bra stopp undervägs för då blir ju resan också en del av hela resan.
   Önskar er också en riktigt fin midsommar.
   Strålande väder i Stockholm och midsommarbrunch väntar på Fåfängan.
   Kramar till er.

  1. Sandgrund besöker jag både privat och i resejobbet så det blir några gånger per år. Alltid fint att komma hit.
   Bohuslän är absolut en annan favorit. Ja, jag har nog många…

  1. Sandgrund är alltid trevligt att besöka och ofta är många nya målningar också på plats. Roligt att bli överraskad.
   Hoppas du kommer hit igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *