Skyltar Stockholm

Hemma på Södermalm och runt Skanstull – Skyltsöndag #349

Redan söndag! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Idag bjuder jag på skyltar/bilder som till största delen är från mitt närområde, Skanstull, hemma på Södermalm i Stockholm. Bilderna är tagna  i fredags och igår och inom en radie på ca. 700 meter från kajen där vi bor. Och inom det avståndet ingår också några bilder/skyltar från och i Hammarby Sjöstad. En stadsdel som ligger helt nära men  på andra sidan kanalen. (Separeras från Södermalm av kanalen och ett par broar. Men stadsdelen hör till Sofia församling på Södermalm och får räknas som “nästgårds”.)

Jag står på kajen på Sjöstadssidan, nästan vid Hammarbyslussen och ser en bogserbåten Victor passera passera i kanalen. 

Hemma på Södersidan

blickar vi ju nästan ständigt över till Sjöstadssidan men det är ju inte varje dag jag är där med mina fötter. Igår passerade jag och stannade till vid kajen och såg över till Söder. Här reser sig försäkringsbolaget Folksams hus som är byggt helt i marmor och reser sig majestätiskt med sina 27 våningar. Vid invigningen 1960 var byggnaden den näst högsta i Stockholm. Bara gamla “skatteskrapan” på Götgatan var högre. ( Plus några kyrkor och stadshuset)  Folksamhuset har under åren som passerat fått flera lägre tillbyggnader. Inte minst  i slutet av 1970-talet när IT utvecklingen tog fart.

Hammarby Sjöstad. Från kajen här blickar jag över Folksamhuset, restaurang Thaiboat och Norra Hammarbyhanmen hemma på Södermalm. Från kajen på Sjöstadssidan, blickar jag över Hammarbykanalen och ser “Folksamhuset” och restaurang Thaiboat hemma på Södermalm. Till vänster uppe vid Skanstull lyser Åhlénsskylten röd.

Innan jag åter gick tillbaka till Södersidan gick jag förbi Skyskrapan Stockholm New/Stockholm 01,ett 28 våningar högt kontorshus med en bar Sjöstaden Skybar högst upp. Här var vi varit ett par gånger och en solig dag blir det ett nytt besök.

Högst upp här till  ligger Sjöstaden Skybar och det finns även en restaurang där finns också en restaurang.

Skanstull

På  Ringvägen, inom mitt närområde,  finns en riktig kultskylt. En BP- skylt. (Har varit med tidigare i Skyltsöndag men platsar  ändå) Här, vid denna gamla mack från 1954 är det många som tankat genom årens lopp. Macken hade sin plats här fram till år 2000  då man bestämde att riva den till förmån för nya bostäder. Själva skylten består av 50 000 bitar i glasmosaik i grön, gul och svart färg och är 3,20 x 3.10 meter.

Stockholm. Hemma på Södermalm, på Ringvägen finns denna BP skylt. En riktigt "kultskylt. En kultskylt  som finns här hemma på Södermalm är  BP- skylten som också fått utmärkelsen “Sveriges vackraste vägreklam”

Helt nära  BP skylten ligger Clarion hotell Stockholm och här noterade jag i fredags en ny målning på gaveln. Reklam för Mercedes.

Stockholm. Skanstull hemma på Söder är ett område som fick sitt namn i mitten av 1600-talet. Här fick man betala tull för att ta in varor till huvudstadenSkanstull hemma på Söder har bra kommunikationer både vad gäller bussar och tunnelbana om man inte vill promenera. Ofta vill jag det…

Namnet Skanstull kommer från Södra skans, en befästningsanläggning som blev uppförd här i mitten av 1600-talet. Det var också en av många tullstationer som fanns vid infarterna till Stockholm och som fanns kvar till mitten av 1800-talet. Alla varor som skulle in till huvudstaden för försäljning fick man betala tull för.

Varuhuset Åhléns Söder, (tidigare Åhlén & Holms) tillhör kedjan Åhléns och ligger vid Skanstull. Redan 1915 invigdes varuhuset som då var betydligt mindre än idag. Under 1920-talet byggde man på och till huset men själva varuhuset ligger fortfarande på ett plan, entréplanet.  Klockan på varuhuset, “Åhléns tidskula” är en neonskulptur som väger 3500 kg och har fyra urtavlor och ovanför svävar en röd neonljusring.Klockan är gjord av Anders Beckman som vann tävlingen om vem som bäst kunde utforma klockan.

Åhlénsklockan är med oss. Åhlénshuset uppfördes 1915, samma år som varuhuset NK men klockan kom till 1942. Med sina fyra urtavlor syns den vida omkring.

Åhlénsklockan i närbild. Observera Dalahästen i toppen som finns här för att påminna om Dalarna. Och det var just i Insjön i Dalarna som Åhlén &Holm grundades i slutet av 1800-talet. 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Hemma på Södermalm och runt Skanstull – Skyltsöndag #349”

 1. Trevligt att få följa med runt Skanstull och Söder med solsken och vårkänsla.
  Jag tänker på Skyskrapan Stockholm New, där har nog kontoren stått tomma under pandemin.
  BP-skylten är helt klart Sveriges vackraste vägreklam, visste inte att den utmärkelsen fanns.
  Jag gillar Åhlénsklockan med Dalahästen högst upp.

  1. Kul att du gick med.
   Åhlénsklockan är jag också förtjust i och den var på reparation under några år och då var et så tomt. Den är ett fint landmärke. BP- skylten är lite “kult” och är kvar men ska man tanka en bil idag i innerstan så är det knepigt. Tror inte ens det är möjligt sedan man stängde Katarinagaraget vid Slussen.
   Stockholm New som är tänkt att ha kontorslokaler för kreativa jobb har många lediga. Men Skybaren är populär.

 2. Då har jag lärt mig ett och annat denna söndag! Du är duktig på att skriva =) BP kommer att bli extra glad för “hennes skylt ” Kul med dalahästen på toppen. Jag gillar dalahästar- det känns som en riktig svensksymbol. Ikväll blir det säsongspremiär för Allt för Sverige, det ser jag framemot. Snyggt skyltat! Ha det gott =)

  1. Tack! Ja, lite fakta slinker liksom med.
   BP skylten har varit med tidigare men när jag nu passerade i fredags så fick den en ny bild och visst platsar den här.
   Dalahästen tänker nog inte så många på eller funderar på varför den finns där. Jag gillar den och det är ju en symbol även för Sverige.
   Ha det gott du också.
   Trevlig kväll.

 3. Bp gjorde jag min praktik hos när jag gick i sjuan, eller om det var åttan.
  Det var tider det, “ägaren” rökte bakom kassan till och med, oj oj oj.
  Får tacka för denna rundvandring, vem behöver åka till stockholm på upptäcktsfärd när man har tillgång till din blogg? 😉

  sv: Ja då, putin är en knepig figur, och ganska farlig, det är ju så han vill bli betraktad antar jag.

  Ha det fint Ditte.

  1. Vad kul att du hängde med. Det hade kanske blivit ett extra stopp vi BP skylten. Här låg ju förut en mack. Numer går det nog inte alls att tanka i innerstan. Tyvärr. Fint att skylten är sparad åt omvärlden.
   Putin är en läskig typ och vill försöka att skrämmas.
   Ha det fint du också-
   Trevlig kväll! Och jag önskar dig en bra start på veckan.

  1. Förstår att det är välbekanta skyltar för dig. Vi rör oss ganska nära varandra. BP skylten gillar jag men så där vacker tycker jag kanske inte den är. Men den har karaktär och ett hästjobb att få till.

 4. Tack för en trevlig promenad och snyggt skyltat där. Skanstull var ju sonens gamla station så där har man stigit av ett par gånger. Stäm träff där på hörnet…

  Klockan har jag självklart noterat men faktiskt inte dalahästen så det var lite kul. Förstår inte hur jag har missat den…

  Kram och god kväll!

  1. Tänkte just att du kände igen dig här. Sonen och jag bodde ju tämligen nära varandra.
   Kul att jag kunde bidra med dalahästen på klockan. Vet många som missat den. Och just symboliken är lite rolig. Klockan är ju också ett känneteckan för området.
   Kul att du gick med. Kanske kommer fler tillfällen till en promenad här.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Älskar din skyltpromenad från Söder! Ja, inte bra skyltarna utan även texterna. Hos dig lär jag mig alltid nåt nytt, vilket är så himla roligt:-) Skanstulls bakgrund var helt ny för mig liksom dalahästen på topp av “pinnen”. Har aldrig lagt märke till den. Borde skämmas, jag vet.
  BP-skylten är ju kult, alltså given att få vara med igen – säger bara “mitt signum”;-) Dessutom har min svåger jobbat för BP i England.
  Att Folksamhuset var byggt i marmor visste jag inte heller. Gissar att Stockholm New med sin skybar inte är byggd i det materialet;-)

  En härlig söder-mix av skyltar. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Himla roligt att du är med. Vet ju många som tycker det är roligt med lite bakgrund till olika saker och man kan ju hoppa över om man inte vill läsa-
   Dalahästen är det många som missar. Jag tycker det är roligt med bakgrunden till den.
   BP-skylten passerar jag ofta men nu var det ett tag sedan den var med så det fick bli ett nytt foto. Fint att den är sparad. Men illa att i princip alla mackar nu är borta från innerstan. Tror den sista att gå i graven bar den i Katarinaberget.
   Vad gäller Stockholm New så är det inte byggt i marmor utan i glas och aluminium. Och här ska det bli sju huskroppar när allt är klart. Men de andra blir i mer blygsam höjd vad jag förstått.

 6. Lite kul och passande med dalahästen över Åhlénsklockan. Den får mig att tänka på Zoégasklockan i Helsingborg. Den ser inte alls likadan ut, men är ett riktmärke för Helsingborg och det blev stora rubriker när den var tvungen att tas ner för översyn. Kram

  1. Visst är det roligt här att dalahästen fått en plats på toppen av klockan. Och det finns ju en anledning till att det blev just en dalahäst. Roligt att en liknande klocka finns i Helsingborg.Kan tänka mig att det blev stora rubriker. Så blev det här också och jag tror klockan var borta i ett par år.
   kram

 7. Victor såg däckad ut 🙂 Så trevligt att du får se så många farkoster och dessutom visar upp dom 🙂 Det där Folksamhuset har jag varit med och betalt 🙁 Inte undra på att mina premierna är dyra. Kul info om BP skylten. Så vacker den är. Lyllo dig som både har tunnelbana och bussar…

  1. Här passerar mycket av det mesta vad gäller fartyg om man nu inte vill ta sig via Södertälje. Vi såg för ett tag sedan delar av den nya “Victoriaslussen” vid slussen komma. En sluss i en annan sluss. I Hammarbyslussen. Men då var det trångt.
   Jag tror att jag också varit med och betalat Folksamhuset. Men det är fint och håller stilen.
   Vi har ingen bil längre så tacksam för de kommunala transporterna. (Behöver ingen bil i stan men vi hade i många år. Men dottern som bor i Nacka fick den och kan ta den till jobbet i Solna, via Nackatunneln och Essingeleden.

  1. Jag gillar den. Nej, vad jag vet finns den inte på Åhléns i City utan bara här på Åhléns vid Skanstull och den kom på plats redan 1942.Men dte finns en annan modell av stor klocka på varuhuset i City, mot Klarabergsgatan.

 8. Nämen nu har du åter lärt mig något nytt. Jag hade ingen aning om att Åhlens grundades i Dalarna! Varuhuset i Falun finns kvar, tyvärr stängde man i Ludvika för några år sedan, inga nya butiker kom istället utan nu är det kontor där, sorgligt.
  Vilket skylteldorado du har i grannskapet, men det är ju inte så konstigt, du bor ju mitt i smeten!
  Kram

  1. Jodå, i Insjön. Och extra roligt att det också här på Åhléns på Söder finns en dalahäst i toppen av klockan. Tror det är lätt att missa den.
   Gamla Åhléns här är lite “kult”. Och i bottenvåningen ligger en rejäl och bra Hemköpsbutik.
   Och visst finns skyltar också att tillgå här i kvarteren.
   Kram

 9. Vi brukar konstatera att det känns som det är flera söndagar varje vecka, dom kommer så tätt inpå varandra!

  Snyggt skyltat från dina fina hemtrakter 🙂

  Ha en braig start på veckan!

  1. Tack!Just så tycker vi också att det är. Redan söndag?
   Vi bor riktigt bra här med både småstads och storstadskänsla och med naturen helt inpå. Och vattnet förstås.
   Strålande sol här idag så det ser lovande ut.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

  1. Tack! Och roligt att du var med. Hade varit fint att få lära mig några fågelläten av dig. Jag behöver mycket träning där.
   Kram

 10. Intressant.
  Skanstull besökte jag när jag var i Stockholm senaste gången i november förra året.
  Mötte en väninna vid Clarion hotell för att sedan äta och dricka gott i området.
  BP-skylten har jag missat. Fantastiskt med denna mosaik. Måste ta mig en titt på den nästa gång. Gillar dessa typ av detaljer.
  Ha det bra!

  1. Roligt att du känner igen dig här vid Skanstull. BP skylten finns ca 100 meter västerut från Clarion, strax efter parken.
   Ha det fint du också.

 11. Thaiboat lyser upp riktigt mysigt! -)
  Skybar ligger otroligt högt upp! Men vilken utsikt därifrån ,-))
  Fin kulturskylt av BP, saknar våra gamla mackar! ,-)
  WOW är det där en målning? Inte ett foto.Så snyggt!
  Wow till Åhlèns tidskula ,-)) mycket fin , så stor o tung!
  Ännu en promenad med dig -) Tänk så många du har med dig!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jättetrevligt att du gick med i mina kvarter. Och vi är en ganska stor grupp som går här tillsammans. Lite gott och blandat blev det. Skybaren är trevlig och bjuder på en jättefin utsikt. Men helst ska det vara klart väder för att utsikten ska komma till sin fördel.
   Att idag tanka en bil i Stockholms innerstad låter sig nog inte göras. Tror inte det finns några mackar kvar. Kul att man bevarat BP skyltenmed all mosaik.
   Åhléns tidskula är fin och hör hemma här.
   Ha det fint du också-
   Kram

 12. Kul att BP-skylten finns kvar, trodde den var borta. Åhlensklockan är en klassiker, ser att du var där och fotade med en timmas mellanrum. Thaibåten ser ut som ett vikingaskepp.

  1. BP- skylten finns kvar som ett minne. Men skulle man ha bil idag i Stockholm så finns det nog inga bensinstationer kvar. Tror en av de sista som försvann var OK macken i Katarinagaraget.
   Jodå, jag passerade Åhlénsklockan med en timmes mellanrum . Kul att du noterade det.
   Thaiboat i sig påminner helt klart om ett Vikingaskepp som man byggt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *