Stockholm

Hemma på Södermalm – En kvällspromenad

Gårdagen försvann i rask takt och tanken på att ge mig ut på en promenad kom inte för mig under dagen. En del jobb av olika slag stod på agendan och när det var klart fastnade jag i i en bok. En speciell bok om Stockholm som heter ”Stad i bild” och är skriven av Per Anders Fogelström. Det är en Stockholmskrönika som behandlar tiden 1860-1970 med många bilder, ritade och fotograferade av Fogelström och där stadens förvandling tydligt framgår.

Bilderna i boken har Fogelström haft med sig i tankarna just när han skrivit sin ”Stockholmsserie”. Stort tack till finaste Ruth i Virgina som skickat mig denna. (Ruth är född i Sverige men reste i ungdomsåren till USA, gifte sig och blev kvar. En fin bloggvän.) Och Ruth, du ska veta att jag nästan dagligen tittar och läser i boken. Men till slut blev det en runda här hemma på Södermalm.

Hemma på Södermalm och bakom vårt kvarter reser sig det ståtliga Folksamhuset. Här hemma på Södermalm, bakom vårt kvarter reser sig Folksamhuset högt över nejden med sina 27 våningar och hela byggnaden är 79 meter. Byggnaden var klar 1960 och har sedan dess varit försäkringsbolagets Folksams huvudkontor. 

 

Hemma på Södermalm

sänkte sig mörkret raskt och jag kunde konstatera att det inte blev någon promenad i dagsljus. Men en kvällspromenad fick det i alla fall bli. Och i ganska kända kvarter. Många av gatorna här på Södermalm i Stockholm har namn efter olika landskap För egen del har jag både Bohusgatan och Östgötagatan som grannar. Jodå, Skånegatan, Hallandsgatan och Gotlandsgatan ligger också i närheten.

Gården till bar och hotell  Nofo var inbjudande och vackert upplyst.

Jag fortsatte västerut och kom ut på den livliga Götgatan. Här blåste det milt sagt ”snålt” så jag skyndade på stegen. Men ett stopp fick det bli vid skyltfönstren till Gunnarssons konditori. Här var det godsaker i mängder och, i mitt tycke, en inbjudande skyltning.

Läcker skyltning här hemma på Söder. Hos Gunnarssons konditoriLäcker julskyltning hos Gunnarssons konditori här hemma på Södermalm.

Och från Götgatan blåste jag sedan med vinden i ryggen ner till kajen hemma hos oss.

Restaurang Thaiboat är vackert upplyst.  Och där det sommartid i aktern på fartyget finns en sandstrand har man nu byggt upp några ”igloos”. Värme finn i dem och rejäla fårskinn.

 

Jag tycker det ser inbjudande ut och ska vid tillfälle titta in här.

Hemma igen.

30 svar på ”Hemma på Södermalm – En kvällspromenad”

 1. Tack för kvällspromenaden.
  Tjusigt skyltat hos Gunnarssons men priserna……
  Här blir det en cykeltur ner till centrum.
  Ska besöka bl.a. Nya Konditoriet för inköp av små marsipantomtar och kanske något annat.
  Ganska dyrt även där.
  Bakar en hel del själv.

  1. Kvällspromenaden var verkligen behövlig. Och regn slapp jag men en del motvind friskade upp det hela. Vad gäller Gunnarssons så är det ingen lågbudget direkt. Och jag är fortfarande sur över den trista och jättedyra räkmackan jag åt där i höstas. Men fin skyltning har de. Oj, fantastiskt att du kan cykla i december. Och lite marsipantomtar känns trevligt.
   Trevligt med bak. Här blir det mycket lite av det eftersom vi är borta först över jul och sedan över nyår. Men lite blir det.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Vilken härlig promenad! Väldigt välbekanta vyer numera! Skyltningen hos Gunnarssons var mycket tilltalande och helt i min smak 😀

  Kram och got torsdag!

  1. Jag hade suttit inne hela dagen så en promenad kändes mer än behövligt. Förstår att du numer känner igen dig här i trakterna. Och Gunnarssons brukar alltid ha fina skyltningar. Kul att stanna upp och titta.
   Önskar dig en fin torsdag em och kväll.
   Kram!

 3. Tack, kära Ditte! Ja, jag visste, att boken skulle få ett gott hem hos dej. 🙂
  Kvällspromenader är nästan alltid fina – inget fult syns.
  Att besöka Washington ”after dark” brukade vara standard för vänner som
  kom och hälsade på.
  Thaiboat-bubblorna är sååå läckra! Tack för turen!
  Solen skiner i nnorra Virginia, och tempen ligger runt nollan. Härligt!

  1. Jadå, Ruth! Boken har ett mycket gott hem hos mig och Bosse och den ligger ständigt framme. Och nästan varje dag tittar jag i den men i går fastnade jag länge med näsan och ögonen i den.
   Kände att jag behövde komma ut ett tag och då fick det bli även fast mörkret lagt sig.
   Washington ”after dark” har jag haft förmånen att få besöka ett par gånger och det är så fint.
   Vad trevligt Ruth att du gick med mig via bloggen. Och tänk så mycket vi hade att prata om.
   Skönt med fint och klart väder hos dig. Även Stockholm har idag bjudit på lite sol och så även Uppsala där jag varit på eftetrmiddagen.

  1. Lite så blir det och visst är det just Stockholm. En blandning både av gammalt och nytt och av sött och salt. Dagen hann bli sen eftermiddag innan jag kom ut men så blir det ibland. Och en vända ut vill jag gärna varje dag.Och belysningen piggar upp extra mycket nu när vi haft en hel del grå dagar.
   Men idag var det lite sol. Bra så.

 4. Stockholm är vackert upplyst denna mörka årstid. Jag känner igen mej både från Hotell Nofo, där jag varit på vinprovning, och Gunnarssons har man fikat på för länge sedan.
  Thaiboat kan verkligen hitta på perfekta inbjudande saker så man vill gå dit även på vintern! Snyggt!
  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Kan tänka mig att detta är kända delar av Söder för din del också. Jag ska testa någon av Thaiboats ”igloos” vid tillfälle i vinter. Men det får bli efter julen. Och helat Thaiboat lyser ju upp omgivningarna så fint.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Många upplysta saker att glädjas åt och bli nyfiken över!
  Mörkret kommer tidigt och nu längtar jag bara till våren. Men här är många ljuspunkter inne hos mig. Sköna filtar och krypa upp i soffa eller fåtölj och bara vara eller lyssna på bok.
  Trevlig torsdagkväll, stor kram!

  1. Jag brukar ta en sväng ut varje dag men igår hann det bli mörkt innan jag kom iväg.Men ut kom jag. Och att det är vackert upplyst piggar upp.
   Snart går vi mot ljusare tider och visst blir det skönt. Men jag vet ju att det är mörkt hemma så här års och vädret rår en inte på. Men visst finns det här också många ljuspunkter. Varje dag erbjuder fler även här. Och böcker läser jag gärna eller lyssnar på.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. Så mycket mysigt det finns i ditt närområde. Igloorna (heter det så i plural?) blev jag väldigt nyfiken på. Det skulle vara kul att se dem inifrån. Ha en trevlig kväll.

  1. Här finns en hel del trevligheter och Söder är som en mindre stad. Jo. det heter igloorna i plural, helt rätt. Jag har inte besökt någon ännu men har tänkt att göra det. Lovar att återkomma med bild och recension.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Hade jag inte läst Amas inlägg om juldekorationerna i Murcia hade jag nog gillat ditt inlägg ännu bättre;-) Gunnarssons mousse-tårtor är enastående, men jag minns din ”eländiga” räkmacka. Men skyltfönstret var läckert dekorerat.
  Åså himla fyndigt av Thaibåten att sätta upp igloos på sandstranden. Då slipper man ju åka/gå till Icebar i Nordic Ice Hotell granne med centralstationen;-)

  1. Juldekorationerna/belysningen i Murcia är verkligen fin. Vi har varit där vid ett par tillfällen i juletider. Men nu är jag så nöjd med att vara hemma i Stockholm. Vad gäller min räkmacka minns jag den också och har inte varit här sedan dess. Men dock stannat till utanför och tittat på skyltningen.
   Både ”Ice Bar” och dessa igkoos här är trevliga. Men på Thaiboat har jag inte testat dem. Men ska göra det. På Ice Bar har jag dock varit.
   Och att gå ut en sväng piggade upp.

 8. Men oh, jag trodde Thaibåten hade gått till vintervila, o så har dom hittat igloos! Underbart och kreativt, är det första igloona i Stockholm tro? Vilken mysig kvällspromenad, ibland kan jag sakna pulsen och allt det artificiella vackra…för det är vackert…många gånger…inte alla…men det är inte glesbygden heller,…vacker alla gånger.
  Nattikram från pörtet

  1. Thaiboat vilar inte. Man följer säsongen. Dessa igloon har hängt med nu i ett par säsonger och verkar populära. Har ännu inte testat men det finns med på ”listan”. Jag brukar vilja ta en vända ut varje dag men nu blev det en tidig kvällspromenad och visst är det fint med alla ljus. Och de lyser upp. Har haft tämligen grått väder i veckan. Ingen snö.
   Tror att en lagom blandning av stad och land skulle passa mig.
   kram

  1. Här är tämligen grått och det går inte en dag utan att vi pratar och eller har tankarna till Thailand och Chackpong. Trots vädret försöker jag ta mig ut en sväng varje dag och ibland har mörkret hunnit sänka sig innan jag kommer mig ut. Men jag strosar gärna runt här närområdet och fint upplyst är det. Visst är det kreativt med dessa igloos och vid tillfälle ska jag testa.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Kul med igloosarna! Ser verkligen inbjudande ut 🙂 Härliga bilder från ditt Södermalm!

  Här blåser det också. Har inte ens gått ut på terrassen för att kolla ifall jag skulle blåsa upp till er eller ned till Cura ifall jag stack näsan utanför porten. Vilket jag inte alls har några planer på att göra. Fy sjutton vilka stormvindar det är där ute!

  Hoppas du har lite mindre blåst idag 🙂

  1. Vi har haft en hel del gråväder så det är fint att det finns gott om lampor som lyser upp runt oss. Och visst bidrar både igloosarna och Thaiboat till detta. Här har det blåst lite men ändå ganska marginellt och idag ganska lugnt. Men gråskalan håller i sig. Såg på tv-kartan att det är rejäl blåst hos er och gråväder. Men hoppas att det snarast blåser vidare.
   Önskar er en fin fredag och kanske blir den inomhus.

 10. Gunnarssons konditori är en affär i min smak helt klart…i jultider duger det inte med en vanlig liten kaka inte…lite av ett måste….gott gott. 🙂
  Fick ett par tusen tillbaka från Folksam i år…jag hade inte dött i år heller…eller vad det nu var som inte kostat som beräknat…ett fint tillskott i julkassan tycker jag….fast jag tror det snart vandrar över till reskassan istället…har redan köpt allt ju som ska till för en jul.

  Fina julbelysningar där…tack för det.

  Ha det fint och god jul.

  1. Gunnarssons har i bakverksväg alltid det där lilla extra. Eller mycket av det mesta. Tyvärr är jag lite sur på dem efter att i höstas köpt en jättedyr räkmacka där som inte alls var god. Men bakverken är nog klart bättre. Liksom deras matbröd.
   Trevligt med pengar tillbaka från Folksam och att sätta in dem på resekontot tycker jag verkar bra.
   Trots trist väder försöker jag ta en promenad varje dag. Och vacker upplyst är det här i trakterna.
   Önskar dig också en riktigt God JUL

  1. Jag är väldigt förtjust i Söder och rör mig ofta i Fogelströms fotspår just i Stockholmsserien. Åsöberget är en favorit där jag ofta promenerar.

 11. Stockholm är vackert såväl i isommarskrud som i juletid. Iglona ser inbjudande ut, skulle kunna tänka mig att titta in där, ja det gäller att sticka ut litet för att få uppmärksamhet i dagens samhälle.

  Södermalm är mycket vackert att bjuda på, utan tvekan. Sommartid gillar jag att vandra där, stannar gärna vid något torg då för att titta på folkvimlet.

  Önskar dig ett riktigt behagligt jul- och nyårsfirande!

  1. Nu i dessa gråtider är det fint med all belysning för snöns frånvaro gör ju att allt känns betydligt mörkare. Har sett att man här på Söder på flera ställen nu byggt upp en eller flera igloo utanför restauranger och har de som ”rökrutor”.(Hål i taket) Men de känns inte direkt inbjudande. På Thaiboat är det ingen rökning i dessa.
   Och visst är Söder sommartid fint med både sina grönområden och torg.
   Önskar dig också en trevlig jul och ett Gott Nytt År.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *