Stockholm

Hemma på Söder i Stockholm

Nu känns det som jag, åtminstone för ett tag landat  hemma på Söder i Stockholm. Och det känns bra. Riktigt bra Det mesta är sig likt för så mycket hinner inte ändras på drygt en månad. Men att hösten är mer påtaglig nu med alla sina färger än den var i september märks tydligt. För när jag åkte till Spanien i början av september fanns det lite sommarkänsla kvar. Nu känns den avlägsen. Hösten är här. Men jag kan glädjas åt att träden med alla vackra färger ler mot mig och ibland gör solen det också. Vädret kan en ju inte påverka så jag gör det bästa jag kan för att dels göra roliga saker och dels trivas/förlika mig med tillvaron som pågår här och nu. (I den mån jag just nu orkar eftersom kroppen inte är så pigg. Solskadebehandlingen tär. Dock har jag accepterat, om än motvilligt, att kroppen inte orkar. Och det är ett framsteg. )

Utsikt från balkongen igår kväll. Skanstullsbron, tunnelbanetåg och rosa himmel.

Hemma på Söder i Stockholm

En promenad längs vattnet känns bra. De välbekanta husbåtarna som brukar ligga vid kajen ligger kvar. Känns hemtamt. Ibland byts någon ut, men de ligger här i princip permanent och året om och hyr sina platser med kommunalt vatten och avlopp.  De hör liksom till kajbilden. (Alla husbåtar här måste vara flyttbara för egen maskin och kunna ta sig till de “säkerrhetskontroller/besiktningar som krävs)

Sjörädddningen har en station här med några  båtar och i övrigt är det som vanligt trafik genom Hammarbyslussen för att per båt ta sig mellan Mälaren och Saltsjön. (Vill man inte slussa här eller om fartygen är för stora så är det Södertälje som gäller.)

Restaurang Thaiboat ser  lite öde ut, men å andra sidan pågår där renovering och de öppnar igen i slutet av oktober.

Hemma på Söder i Stockholm. Här Norra Hammarbyhamnen. Till vänster, “vår kaj”- Norra Hammarbykajen/Hammarbyhamnen.  Restaurang Thaiboat är det gamla skeppet till vänster. Här är det Hammarbykanalen, en del av Östersjön. Och på andra sidan slussen ligger Mälaren.

Jag lämnar

området vid Hammarbyslussen när jag sett Kustbevakningens fartyg ta sig genom, det blå fartyget med orange “band”, och fortsätter på Söder längs Årstavikens vatten. Här är det nu  Mälaren som tagit vid och det ligger fortfarande kvar några fritidsbåta vid bryggorna. Och ett par sightseeingbåtar ligger och väntar på sin tur att slussa.

Jag lämnar strandkanten och klättrar högt uppför trapporna och hamnar i Södra Tantolundens koloniområde. Ett område med över ett hundra kolonilotter och som anlades 1918. Men redan några år tidigare användes området som odlingsområde. Marken här ägs av Stockholms stad men den arrenderas ut till olika koloniområden.

Jag hittade idag en för mig ny väg som ledde mig upp till fler koloniområden.

Jag fortsätter min promenad. Det är vackert och tyst. Jag är i storstan men ändå inte. Inte just nu. Men om några minuter så är det i Stockholms och Södermalms fredagspuls och trafik jag befinner mig i.

Solen gör tappra försök att tränga igenom molnen och lyckas stundtals.

Väl hemma har det grå än en gång tagit över. Och när jag ska ta ett foto av Globen, som också är en välbekant utsikt från våra fönster så ser jag en jättefågel på grannhusets tak. Och den flög dit och därifrån. Min tanke är en hök av något slag. Men jag hoppas på hjälp av er läsare. Vad är detta för fågel?

En jättefågel landade på grannhuset. Men vilken fågel är det. Någon som vet?

Jodå, Globen går idag ton i ton med molnen. Men den är fin ändå.

Inte så god sikt just idag för att ta en åktur upp på Globen

32 svar på ”Hemma på Söder i Stockholm”

 1. Tycker du orkade mycket idag, trots att behandlingen tär! Inget fel på din kondis verkar det som:-) Härliga bilder från din hemmaplan. Älskar ju Söder. Å himla roligt att du fick se lite sol, det fick inte vi, men nu fick jag ju lite solterapi här hos dig som tur är:-)

  1. Idag orkade jag en hel del. Men jag sprang inte direkt. Har nog en bra grundkondis
   Kändes roligt att titta lite extra på mitt område här. Och lite nytt blev det, en lååång trappa.
   Jodå, sol var dte mellan varven. Och jag delar gärna med mig.

 2. Vilka fina bilder! Men du… Fågeln är en (något tufsig) duva… 😉

  Har tänkt på dig många, många gånger idag. Håller tummarna för behandlingen och att du inte ska behöva ha alltför ont!
  Stooor KRAM!

  1. Tack för detta. Oh, är det bara en vanlig tufsig duva. Ja, de finns ju här i mängder. Jag som trodde på en hök eller liknande…

   Ont har jag och snart är det dags för “sista smörjelsen” i denna omgång. Men jag misstänker att det flir en omgång till. Jag är ju inte så gnällig men detta gör ont och kroppen påverkas rejält. TYvärr faller himöret lite….
   Tack för din stooora kram. Den piggar upp.
   Skickar tillbaka en rejäl kram!

 3. Glömde ju säga: vilken konstig fågel med rosa fötter. Har aldrig sett en sådan förut. Hoppas någon vet vad det är för sort. Ama brukar ju vara duktig på fåglar.

  1. Visst är fågeln märklig. Och den var verkligen stor. Undrar vad den gör här inne i stan.
   Hoppas på Ama, Anki eller någon annan….

 4. Inte helt fritt från saknad när du nu är hemma igen och knallar mot Årstaviken och hittar en sån fin trappa att gå i. Det är fantastisk då en på hemmaplan hittar nytt 🙂
  Ta nu hand om dig fortsatt och lyssna på din kropp!
  Stor fredagskram!

  1. Jag lyssnar på kroppen, men jag förstår inte alltid vad den säger. Dock försöker jag förstå.
   Och att gå här hemma på Söder längs Årstaviken, en fredag den 13de och filosofera är inte alls tokigt- Här har jag idag sett nya saker och det är alltid trevligt.
   Tankar till dig.
   Stor kram!

 5. Hola! Håller med Ama – ser ut som en skabbig duva! ? Söder är härligt! Älskar att ströva i våra kvarter!

  Här har precis den “förlorade sonen” kommit hem. ? I morgon bär det av till Värmland för firande av brorsonens tillika gudsonens 18-årsdag! Och så är vi nere på ensiffrigt i sommarstugenedräkningen! ?
  Kram till dig och Mr B! ❤️

  1. God sen kväll! Ja, en skabbig duva, men i i modell extra large. Ingen vanlig duva för de har vi gott om i trakterna.
   Visst är Söder fint och idag blev dte en naturprommis. Behövligt.

   Mysigt med sonen hemma och trevligt att ni tillsammans tar en tur till Värmland för att fira gudsonens 18-års dag. Önskar er en trevlig fest och trevlig resa.
   Och snart sommarstugedax. Förstår att ni räknar och längtar.
   Kram till er.

 6. Hej Ditte!
  Du orkade gå ut en sväng. Fint där i krokarna, roligt namn på trappan!
  Goolade på fågeln…kanske en Guineaduva 😀 bara för att Ama sa duva 😛
  Kram och animo! P ♥

  1. God sen kväll! Ja, idag blev det en längre prommis på 6 kilometer och det kändes bra- Men jag gick i “lagom takt” – ingen brådska.
   Tack för tipset om fågeln. För en vanlig duva var det inte. Denna var mycket större. Ska titta nu.
   Ska se om den kommer tillbaka, har aldrig sett den innan.
   Stor kram!

 7. Så härligt med en höstpromenad på fina Söder! Men den där fågeln såg läbbig ut!
  Tänker på dig litet extra nu, sköt om dig. Varm kram?

  1. Att komma ut en sväng tycker jag ju om, men nu blir det i lite kortare format. Orken är inte riktigt på plats.

   Fågeln var verkligen stor, men som Ama och några andra skrev är det säkert någon form av jätteduva. DEn var minst fyra gånger så stor som en vanlig duva.
   Tack för din omtanke. Den värmen
   Kram!

 8. Det kanske är bra att stanna upp och ta det lite lugnt emellanåt. Lyssna på kroppen och samla nya krafter.
  Det verkar vara härligt i Stockholm nu… fick sån längtan när jag såg bilden du la ut på instagram… och nu ännu mer. 🙂
  Ta hand om dig!
  Försiktiga kramar!

  1. Jadå, jag har tvärbromsat. Något annat har inte riktigt varit möjligt.
   Jag tycker ju om stockholm med sina möjligheter och att det mesta är så nära. Just nu blir det inte så många utsvävningar, men några orkar jag med. Bra för humöret att komma ut lite
   Tack! Skickar försiktiga kramar tillbaka.

 9. Förstår att saker o ting känns av och att själv känna vad man orkar är bra, men gud vilken bamsing säkert en art från duv släktet det syns på ansiktet, finns ju olika sorter av dom oxå ..aldrig sett vackra bilder Ditte önskar dig en fin dag kram <3

  1. Jag har nu blivit bra på/bättre på att respektera kroppens signaler och nu är inte annat möjligt.

   Fågeln var säkert en sorts duva, men en bamseduva.

   Önksar dig också en fin lördag.
   Kram!

 10. Visst kan hösten vara mysig. Och visst är alla färgerna helt magiska när man tar sig för att ta den där promenaden i höstlöven… Eftersom det just nu verkar som om det har slutat droppa uppifrån och solen släppts genom så får det nog bli en härlig höstpromenad idag 🙂

  1. Det vill bara till att ta på sig lämpliga kläder. Här väntar jag på lite uppehållsväder och sen blir det nog en tur ut.
   Önskar dig en fin lördag med mysig promenad.

 11. Jag ser i kommentarerna att det är en duva. Men visst ser den stor ut….
  Skickar en extra varm och stor kram till dig och hoppas det onda snart går över!
  Tänker på dig!

  1. En verkligt rejäl bamseduva! Har aldrig sett dess make här på taken innan.
   Ont har jag så en extra kram känns väldigt bra. Tankemässigt är jag nu i Madrid och det känns bättre.
   Stort tack för omtanken. DEn hjälper och värmer.
   Kram!

 12. Vilken underbar liten promenadstig du hittade. Av erfarenhet vet jag att behandlingen tar på krafterna och man måste verkligen lyssna på kroppens signaler. Så är det bara.

  Kram och ha det så bra som det går.

  1. Skönt är det att komma ut en sväng, men jag orkar inte så långt. Och kraftläs är jag ju förvisso. Nu även med feber…Men jag vilar mig i form.
   Ja, du vet ju hur dte är…
   Tack för omtanken.
   Kram och trevlig kväll.

 13. Härliga bilder igen från en skön promenad! Så bra att du orkar promenera i alla fall även om du inte mår så bra just nu. Jag har en svampkonsulentkollega som har en kolonilott i Tantolunden och har sett en del bilder därifrån – ser mysigt ut 🙂
  Vilken jätteduva! Ringduvan ska ju vara den största av dem vi har i Sverige, men jag har dålig koll på hur stora de är…
  Krya på dig!
  Önskar dig en fin lördagskväll!
  Kram

  1. Jag försöker att ta mig ut en sväng var dag, men det tar på krafterna. Men bra för humöret.
   Vad trevligt med en svampkollega i Tanto och här finns inom Tanto flera koloniområden och dedan Eriksdal och ytterligare ett par. Så mysigt att strosa här och alla lotter är så välskötta.

   Visst var fågeln stor. Och kanske var dte en ringduva.

   Nu sitter jag och vilar i min fåtölj och hoppas på en piggare morgondag.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram!

 14. Aha du har landat nu ? Hösten tar sitt intåg ja… önskade jag hade haft tid att promenera runt de fina ställena du visar upp… Har nog inte varit där på 20 år… Vädret ka, har någon grad varmt just nu, frosten står på glänt, det mulnar på vid horisonten… knappast någon frostbild blir det av idag… Har spanat på norrsken inatt men med dåligt resultat ? Sköt om dig ?

  1. Jag tittade på dina fina bilder från huvudstaden och njöt. Du hade fångat så fina miljöer och stämningar och just där går jag ofta.
   Nu ör jag “landad” hemma igen och det känns bra det också.

   Vad gälller norrsken så har jag aldrig sett det. Men den tiden hoppas jag också ska komma.

   Ha det bra du också.

 15. Underbara bilder som vanligt och söder kan jag verkligen sakna så här på hösten alla fina grönområden som ändå finns där och så mycket utbud av allt !! Ta hand om dig vännen min och hoppas att du njuter av lite lugn och ro nu
  KRAM

  1. Tack! Ja, dessa fina dagar är som gjorda för att vara utomhus. Och här har jag en fin blandning av både stad och natur helt inpå.

   Tack för din fina omtanke.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *