Södermalm

Hemma – I trevligt sällskap

Redan tisdag! Lite ljusare utsikter idag vad gäller vädret och det är i mitt tycke en stor fördel. Jag är snart på väg till “tisdagsträffen” med väninnan Agneta. Vad vi hittar på är en öppen fråga och helt klart väderberoende. Gårdagen spenderade jag här hemma på Söder och det blev en rejäl promenad här hemmavid.  I övrigt blev det i går här hemma en del röjningsarbete i lådor, skåp och bland gamla papper. Välbehövligt. Ägnade mig också åt att bekanta mig mer med vår nya spis och ugn. Något som jag kände gick från en ytlig men ganska trevlig bekantskap till att bli en vän.

Och som spännande sällskap hade jag i lurarna boken  “X” av Pascal Engman. En thriller som jag har svårt att släppa. (Uppläsare är Stefan Sauk och jag tycker han gör det väldigt bra.)

Stockholm. Södermalm. Vackra höstblommor här hemma på vår innergård. Vackra höstblommor som jag såg igår här hemma på innergården.Tycker de ser ut som en sorts tagetes.  Namn? Någon som vet.

Här hemma

låg i går morse dimman tät över Hammmarbykanalen.  Hammarbyslussen var vsår att utskilja och sikten mot, Hammarbyslussen, Skansbron och de övriga broarna var begränsad. Även Hammarby sjöstad, tvärs över vattnet var insvept i dimma.

Stockholm. Södermalm. Här hemma låg dimman i går morse tät över Hammarbykanalen. Här hemma i går klockan 8 på morgonen låg dimman tät över Hammarbykanalen.

Strax efter nio hade det mesta av dimman lättat.

Stockholm. Södermalm. Ser hemma från köksbordet hur kanske säsongens sista fritidsbåt är på väg in i Hammarbyslussen. Kanske är detta den sista fritidsbåten för i höst som är på väg in i Hammarbyslussen. Sitter hemma vid köksbordet och tar bilden. 

Och någon timme senare var det lite soltendenser när jag zoomade in gondolerna som just kommit upp på Globen/Avicci Arena.

Stockholm. Zoomar hemma på balkongen i Globen/Avicii arena som ligger ca 700 meter härifrån. Står hemma och ute på balkongen och zoomar i Globen/ Avicii Arena. Avståndet hit är fågelvägen är runt  700-800 meter.

Även när jag gick i väg till fysioterapeuten strax efter 10 försökte solen hålla sig framme. Men inte med större framgång. Och för egen del spenderade jag sedan tid att strosa runt här hemma i mina kvarter på Söder .

Några timmar senare

stärkt av rundan och med ny energi, tog jag mig an det mer praktiska här hemma.Och i detta ingick också att lära mig mer om ugnen. Tack och lov finns en bra instruktionsbok. Den nya spisen med induktionshäll kom i torsdags och då sorterade vi också ut en del kastruller och grytor som inte är magnetiska i botten. (Något de måste vara för att fungera på induktionshällen)  En hel del fick utgå och dotter Liv ska ta hand om dem. Men några fungerar. Tyvärr inte traktörpannorna i koppar, Nya kastruller skulle vi köpa och i fredags gav vi oss ut på stan för nyinköp och fann det vi sökte. Lite komplettering kvarstår.

Bilden nedan är från i söndags men det såg ungefär likadant ut här hemma  i går. Men med annan mat i formen och i grytan. En av fördelarna med spisen som vi kände till är att den har utdragbara skenor. Underlättar väldigt för min rygg.

Är så glad över att denna röda gryta, med emalj på insidan fungerar på den nya spisen. Den är designad av finländaren, designern, Timo Sarpenava och är ett arvegods från mina föräldrar.

Kvällen i övrigt bjöd på en del ljus i mörkeret. Och det tackar vi inte nej till.

34 svar på ”Hemma – I trevligt sällskap”

 1. Trevligt du börjar bli god vän med spisen.
  Låter som det går bra.
  Grått även norröver igår men idag skiner solen.
  När maken kommer hem ska vi ta en tur till IKEA.
  Behöver bl.a. en bra sängbotten-bäddmadrass ( sängram ingick i köpet) i Thailand och en del annat.
  Hoppas tisdagsträffen blev trevlig.

  1. Spishällen och ugnen verkar väldigt bra och har hitintills fungerat till belåtenhet.
   Ingen sol här idag men ganska varmt med +8.
   Tisdagsträffen blev väldigt trevlig med lite av varje.
   Hoppas ni hittar det ni vill ha på IKEA. Jag vet ju att det som finns i Sverige på IKEA inte alltid finns på varuhus utomlands. Men säkert kan ni få tag på bäddmadrasser.
   Trevlig kväll.

    1. Så bra att ert thailöndska IKEA har det ni vill. I Spanien upplevde vi att det vi sett där inte fanns i STockholm och även tvärt om. Likaså i Peking. Och leverans till hem vill en ju ha.

 2. Nej tyvärr fungerar inte traktörpannor i koppar vilket är synd för de är också väldigt fina. Nu bor vår på Kungsholmen i stället för sonen har gasspis.
  Spontant tycker jag att blommorna ser ut som tagetes men jag är absolut ingen expert. Dock vet jag att de kan blomma långt in på hösten.
  Hoppas du och väninnan fick en trevlig promenad. Själv har jag precis kommit hem efter långpromenaden och det var mycket behagligt väder.

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Visst är det lite trist med traktörpannorna men jag ska se efter alternativ. Vill gärna ha en, men får bli med annan botten. Och säkert blev sonen glad för dem och de är perfekta på en gasspis.
   Tack, för förslaget och jag har fått fler “tagetsförslag” så vi kör på det.
   Här blev det en kortare runda, ett besök i Östernmalmshallen och en fotoutställning. Trevligt alltihop.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 3. Visst är det en tagets – men vilken specifik sort det kan jag inte. Men den piggar helt klart upp i november=)
  Allt ljus är välkommet. Ha en fin eftermiddag.

  1. Tack! Vet att det kan finnas olika sorter men då var jag på rätt väg. Fint att den blommar i november.
   Visst är allt ljust välkommet.

 4. Det är alltid lite spännande (och besvärligt) med nya apparater.
  Eftersom vi har köksmaskiner på tre ställen har jag fullt upp med att komma ihåg hur allt funkar.
  Bra att din ugn passadvindar rygg. Där ska nog god mat lagas.
  Undrar vad det blev för äventyr idag.

  1. Så är det; Men det har gått bra att komma in i de tekniska finesserna och bruksanvisningen var riktigt bra.Kan tänka mig att det är knepigt med apparater på tre ställen. Nu har vi ju minskat “ställen” och har bara ett.
   Jättebra med utdragbara skenor i ugnen när vi nu inte kunde få till det med en ugn i ett skåp. Ett bra alternativ.
   Har spenderat dagen på museum för Scenkonsten” och en fotoutställning där. Men även tittat på annat där som har med det sceniska att göra. Trevligt. Plus en vända i Östermalmshallen.

 5. Ja, så har jag läst två inlägg av dig om dina kvarter och om hur du har det hemma. Intressant!
  Det var väl bra att få en bekväm spis och ugn som underlättar för ryggen!
  Jag har haft min Hemstäd här hemma och de kommer åter om fyra veckor, så skönt. Under tiden gör jag något roligt.
  Önskar dig en bra kväll nu.
  Stor kram!

  1. Jag är så glad både för mina kvarter och likaså att bo just där vi bor.
   Är så glad för valet av spishäll och ugn. Och visst är det en del att sätta sig in ivad gäller det tekniska. Men det har gått snabbt och varit enkelt. Perfekt med utdragbara galler och plåtar så en inte behöver krypa in i ugnen för att sätta in och ta ut mat.
   Hjälp med städningen är ju toppen och jag förstår helt att du tar den hjälpen. Här hemma har jag hjälpen på nära håll. Här har jag turen att ha maken som fixar städning, fönsterputs, tvätt och mangling. Och han gör det så bra. Men den dag han inte kan orkar så blir det städhjälp varannan vecka.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Det var riktig Londondimma hos er. Vi har varit förskonade från sådant väder, men jag tycker det blir mörkt så ofantligt snabbt på eftermiddagarna. Julen är min favorithögtid, men just nu känns det mest stressande när jag tänker på den. Jag vill ha långa, ljusa eftermiddagar och långa, mörka kvällar. Ska det vara så svårt att få till det? Kram

  1. Just så kändes det. Men det händer ibland här på kajen. Ofta försvinner dock dimman snabbt. Lite senare blev det ljusare men ingen direkt sol.Å andra sidan har hösten här varit fin så det här är ganska ok. i november. Visst blir det mörkt tidigt om dagarna och det känns lite dystert. Fint då med alla tända ljus inomhus.
   Jag önskar som du kånga, ljusa eftermiddagar men också helst jusa och varma kvällar. Knepigt att få till det också.
   Julen avstår jag gärna numer och tänker inte alls på den
   Kram

 7. Vilken makalös utsikt du har!
  Har du hittat google lens? Den lilla rutan bredvid rutan som kommer upp när du ska googla. Den fotar det du vill ha svar på – med alternativ och bilder. Den använder jag ofta.
  Jag hittade till dig från Klimakteriehäxan. Jag har nästan helt slutat blogga efter många år som ivrig bloggare.

  1. Tack, vi bor väldigt fint här. Och lugnt. Mitt i stan men med naturen helt nära.
   Vad trevligt att du tittade in här. Välkommen!
   Jag har den appen men glömde använda den när jag var ute. Nu när bilden fanns på datorn var det svårt. Fick olika förslag men inget som stämde- En tagetis är det men de finns nånga varianter så vilken vet jag inte.
   Tittar gärna in hos dig.

 8. Det ska bli spännande att läsa imorgon var ni hamnade idag. Kanske hade du bättre tur med vädret på Söder än vad jag hade här. Det har nämligen regnat hela dagen här. Ni kanske gjorde en långpromenad på MoS på Susjos hemmaplan;-)
  Å vilken soppa du fotade. Bilden med dimman påminner en aning om Themsen och Jack the Ripper;-)
  En himla tur att den röda grytan kan användas på er fina nya spis. Älskar den grytan, och det gör du ju också:-)
  Kvällsbilderna utan soppa är magnifika. Kan aldrig se mig mätt på Hammarbykanalen från sjätte våningen:-)

  1. Det blev en trevlig dag med spontana inslag. Delrapport kommer i morgon.
   Nej, då vi höll oss i City och på Östermalm.
   Dimma var det och det är så här ibland vid vattnet. Men den är sällan långvarig. Lite kul att se hur snabbt den försvinner. Och Globen syntes ju nästan i sol.
   Den röda grytan gör mig glad och har även tidigare varit flitigt i bruk. Och är vi många tar jag fram den större varianten. Häftig den också.
   Jag är så förtjust i att sitta i soffan elle rmin fåtölj och har kanalen och alla ljus framför mig och till vänster när jag tittar ut.

 9. Har ingen sådan spis. Har hört att de ska fungera bra.
  Tar alltid tid att lära nytt, men det tycks ha gått som en dans för dej.
  Dimma och november, det hör ihop. Även för 390 år sedan.. Kram

  1. Vår gamla spis var från mitten av 1990-talet så det var dags att byta. Den var inte längre pålitlig men fungerade oftast. Så nu blev det dags för en ny. Bra bruksanvisning fanns och vi har testat olika funktioner. Fick bra info också av de som installerade den.
   Jodå, dimma och november hör ihop. Men den lättade.
   Kram och trevlig kväll

 10. Heja dig Ditte för uttrycket bli vän med din nya ugn o spis 🙂 Helt nödvändigt dessutom!
  Engman har jag nu påbörjat att lyssna in, Sauk är en fin uppläsare, men jag har inte kommit i stämning trots att jag förstår at författaren är skicklig och träffsäker om samhället, människan och det som hör till.
  Men jag ska testa igen att börja på hans första.
  Dimma ger finfina bilder, liksom mörkret!
  Kram

  1. Nu är hällen, ugnen och jag vänner.Något som känns bra. Men visst har jag ännu mycket att utforska. Men nu skyndar jag långsamt. Hör ju inte till vanligheterna.
   Vad gäller Pascal Engman så kan det vara så att du inte alls gillar boken och då är det inte mer med det. Jag har svårt att släppa den. Å andra sidan finns det så många böcker så att kämpa men en bok är bara trist.
   Dimma och mörker ger en speciell stämning.
   Varm kram

 11. Så skönt för er att morgonens dimma och gråväder lättade. Här har det varit konstant grått i flera dagar…
  Att få en ny spis och ugn är inte alltid så lätt, de blir som gamla vänner även om jag tyckte det blev ett riktigt lyft att få en induktionshäll (även om inte traktörpannor och annat gick att använda). Härligt att du verkar bli god vän med din nya spis.
  Din stekgryta är riktigt läcker, så härligt med en färgklick!

  1. Dimman kan ligga över kanalen men brukar lätta. Och visst blev det en ganska grå dag men helt ok.
   Den gamla spisen var en vän, en trotjänare, men som tjänat färdigt. Tror den var från 1996 men väldigt väl bibehållen.
   Jag är så glad för den nya hällen och spisen och letar anledningar att testa och ha den i bruk. Men en ny traktörpanna får det bli när mina trogna kopparpannor inte kan användas här.
   Stekgrytan som jag ärvde efter mina föräldrar är en favorit som piggar upp. Är ofta i bruk. Och toppen att den fungerar på den nya hällen.

 12. Roligt med lite nyheter hemma och det finns så mycket bra numera med nya funktioner. Och skönt om det är mer lättskött, bara lite att läsa in sig på men roligt det med.
  Tagetes blommar ovanligt länge i år men hösten är mild. Det är bolltagetes eller säger man bara stora tagetes om dem. Så fina!
  Och trevligt med promenader i stan som du gör. Finns så många “vägar” att ta.
  Ha det fortsatt så fint.

  1. Vår gamla spis var från mitten av 1990-talet när huset var nytt . Så en ny spis nu var behövligt. Och med bra bruksanvisning har den nu blivit en vän. Jättebra också att kunna dra ut skenor och att plåtar och galler följer med.
   Roligt att se tagetes på innergården och de lyste upp. En mild höst har det varit. Såg en stockros i går som överlevt.Men ännu ingen frost i Stockholm hos oss.
   Jag rör mig gärna men fint också att vara hemma.
   Ha det fint du också

 13. Jag håller med Bokblad här, Lens är en toppen-app. Går lätt att ladda ner och lätt att använda.
  Sammetsblomster kallas just den där typen av tagetes men tagetes är det således. Finns många varianter.
  Timo Sarpanevas gryta är så vacker, tror jag skulle laga mat i den varje dag om jag hade en sådan. Mat lagar jag varje dag men inte i en så vacker gryta.
  Fina bilder, sköna november! Om vi inte hade november skulle vi kanske inte njuta så mycket av de andra månaderna?
  Funderar Karin som ger kram!

  1. Jag har “Lens” men tänkte inte på den när jag passerade tagetesen. Var knepigt att få den till hjälp framför datorn.
   Tack, då vet jag att varianten heter sammetsblomster.
   Är så glad att den här röda grytan fungerar på den nya spisen och den har varit en hel del i bruk både hos mig och min mamma. Har en variant som är större och oval och även den är i bruk när vi är många till bords.
   Vi har ju haft en fin höst så för mig är det helt ok med dimma och mörker nu. Och ibland riktigt vackert.
   Jag trivs så bra här så för mig är vädret inte så viktigt.Men troligen tar vi oss en tur om ett tag till lite varmare trakter.
   Kram

 14. Vilken härlig blomsterprakt i form av tagetes, ser att du fått ett specifikt svar på vilken sort det är. Fint att ni lärt känna spisen bättre och bättre, grytan du har ser ljuvlig ut, skönt att den passar till induktionshällen.
  Dimman missar jag, sover ju så tidigt på dagen oftast!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Otroligt att tagetes blommar i november.Och dagen innan såg jag en stockros.
   Supernöjd med hällen och ugnen och enkel även att komma underfund med. Den röda grytan var även tidigare en favorit men så glad att den fungerar här på hällen.
   Oftast sover jag också längre så dimman hinner lätta men denna morgon var jag vaken. Den lättar dock snabbt.
   Ha det fint du också.

 15. kul med lite nya köksgrejer! Vi har också köpt en ny ugn, att ha i uteköket till våren. Fick den till ett bra pris nu så vi har invigt och testat den, men den får stå i garderoben över vintern.

  1. Här var det behövligt med ny spis. Och vi är verkligen jättenöjda med allt. Bra också att den drar ytterst lite el och induktionshällen är ju snabbare än en vattenkokare. Skönt att ni köpte en ugn till uteköket för visst är det praktiskt med både en bra ugn och en bra spishäll även ute när en lagar mat så mycket utomhus. Bra komplement till en grill.

 16. Vilken fin gryta, känner till designern. Trodde alla ugnar har utdragbara skenor? Jag har en gammaldags spis o ugn men visst kan jag dra ut spjällen, fast tror du har en nya teknik där.
  Häftigt med dimman, tror inte jag sett dimmiga foton från din balkong tidigare.

  1. Grytan är en favorit. Och den är finsk! Ärvde den av mina föräldrar och förutom att den är bra piggar den också upp.
   Jodå, du har helt rätt. Man kunde även på gamla ugnen dra ut plåtar och galler. Men inte “hela vägen” utanför ugnen som det går här på ugnen. Fungerar bra och hjälper mig.
   Vi bor ju på kajen vid vattnet men oftast är jag inte uppe så tidigt att jag ser dimman. Men nu så.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *