Stockholm

Hemma en grådaskig fredag – Och matnyttig på olika sätt

Hemma! Ja, det var jag i princip hela dagen igår. Något som är ganska sällsynt. Men jag får tillstå att en hel del regn  gjorde att motivationen inte var på topp för några längre rundor. Å andra sidan bestämde jag mig för att ta tag i lite plantor på balkongen. Plantor, som helt klart haft sitt “bäst före datum. I alla fall utomhus. Och jag tog mig också an lite annat när ångan ändå var uppe. Av mer praktisk och ätbar karaktär

Stockholm. Södermalm. Hemma och morgonens frukostutsiktHemma. Morgonens frukostutsikt. Lugnt i både kanalen och slussen. En liten båt på väg och tunnelbanan passerar uppe på bron.

Hemma och fullt sysselsatt.

Ja, att vara fullt sysselsatt nu som pensionär är ju inte alls att jämföra med fullt sysselsatt som fulltidsarbetande med villa, barn och Volvo. Och jag vill minnas att på den tiden så räckte både krafter och tid till så mycket. Så tycker jag inte det är nu när en del åldersringar kommit till. Allt tar  liksom längre tid. Har svårt för att riktigt acceptera det. Dessutom behöver både rygg och min trassliga axel pauser ganska regelbundet.

Men lika bra att sätta fart. Så i ett lätt regn tog jag mig an de ledsna plantorna på balkongen. Först blev det en mer översiktlig inspektion innan jag skred till verket. Kunde rentav några plantor kunna övervintra.  Ett par “vanliga” med trötta pelargoner, en doftpelargon, en chokladblomma (nu utan blommor) och sex förfallna tomatplantor som vi drivit upp från frön. Några andra växter fanns också här i somras men fick utgå redan i oktober. (Bl.a blåklint, fuchsia, prästkragar  och hängpelargoner)

Före på balkongen

Stockholm. Södermalm. Hemma på balkongen. Växterna har passerat bäst före datumHemma på balkongen. Inte direkt så glatt med dessa växter som ser ut att ha passerat sina “bäst före datum”. (I den stora krukan finns ett gäng tomatplantor.

Mina tankar gick till Anki , Karin och LillaSyster som är några av bloggvänner med stor kunskap om växter. De skulle säkert ha kunnat ge mig tips. Men de hade jag inte till hands. Däremot kunde jag rådgöra med datorn och förhoppningsvis få några råd angående övervintring av pelargoner och chokladblomman. Och tips fick jag många. Som varierade. Så jag bestämde mig för att kombinera de tips jag fick. Så nu återstår det att se hur jag lyckas hålla liv i dem. Återkommer i ärendet. (Något svalt garage har jag ju inte att tillgå.)

En hel del tips hittade jag via internet fick jag om hur jag kanske skulle få några växter att övervintra.

Efter och inomhus

Överst till vänster en blomma fanns kvar på doftpelargonen och placerades i en vas.  Till höger är växten nerklippt. Doftpelargon heter också Dr. Westerlund och är oftast ingen direkt blommande pelargon. Namnet Dr. Westerlund kom till i slutet av 1800-talet när denne läkare i Enköping rekommenderade att man skulle ha växten i sovrum eller sjuksal eftersom dess doft ansågs välgörande.  Nu klippte jag ner den och förhoppningsvis kan jag få till skott av några grenar som jag tog bort och satt i vatten.

Tyvärr gav inte våra sex tomatplantor någon riklig skörd. Sammanlagt fick vi 12 mycket små tomater och de första kunde vi skörda i september. Men även igår såg jag några gröna tomater i modell mini på ett par plantor. INser att vi får vara ute med sådden tidigare nästa år. Eller köpa färdiga plantor.

Sista bilden är chokladblomman som jag köpte i juni i handelsträdgården på Steninge slott. (Härifrån kommer också doftpelargonen.) Den friserade jag  också och är nu placerad tämligen svalt bakom gardinen i vårt sovrum.

Även ett par av de “vanliga” pelargonerna tog jag in.De blommar fortfarande men ska sedan göras klara för vintervila.

Matigt

När blommorna var ansade blev det rast i form av en rejäl läspaus som avlöstes av  en kortare promenad. Och under gång kom jag på att köpa ett par ingredienser till ett bak. Hade i en kokbkok /matbok jag har och även hos bloggvännen Gerd sett tips på ett lättbakat matbröd (utan jäst) “drömstadslimpan”. (Recept i länken) Beroende på ugn kan den behöva lite längre tid där än angivet i receptet.

Snabbt gjord och väldigt god. Jag modifierade receptet lite för jag ville inte ha den så söt. Hade inga linfrön så ersatte dem med mer solrosfrön. Sirap 1 dl bytte jag ut mot 1/2 dl honung. Jag tog också mindre lingonsylt och fyllde på med  osockrade lingon som vi hade i frysen.

Hemma. Bakning av den goda "drömstadslimpan" med ursprung i LIdköping och på ett café i Rörstradsfabriken. Här hemma blev det förutom pyssel med blommor också bakning. Och “Drömstadslimpan” blev riktigt god. 

Lunch hemma. Jag bjöd på härliga räkmackor av drömstadslimpan; der nybakade brödet.Brödet skulle förstås avsmakas och jag bjöd på en god lunch hemma. Rejält tilltagna räckmackor med ägg.

Mer matigt hemma

men betydligt senare. Raster är viktiga och jag varvar gärna med att både läsa och lösa korsord. Kvällens middag blev sen men inte desto mindre smakrik. Nu har jag vid ett par tillfällen, strax efter varandra, överraskats av paket i brevlådan. I ett av paketen som kom fanns fina magasin med texter som anknyter till jul och i ett annat fanns det svamp. Torkade trattkantareller.Och denna fredag kväll skulle se avsmakas. Jag bestämde mig för att laga en sås av trattkantareller, scharlotttenlök, vitlök, grädde,  italiensk pancetta och tomater. Kryddning med lite soya, salt, peppar och färsk timjan. (Pancetta är lufttorkat och rimmat sidfläsk.  Säkert går det fint även med bacon) Här kan man variera i det oändliga.

Tillagning av middag hemma i köket. En pastasås bestående av tratkantareller, pancetta, kryddor, tomater och grädde. Tillagning av middag pågår hemma i köket. Blötläggning av trattkantarellerna som sedan stektes och blev basen i en försvinnande god pastasås- Även en del av svampspadet använde jag till pastasåsen.

Kvällens middag är serverad.

 

42 svar på ”Hemma en grådaskig fredag – Och matnyttig på olika sätt”

 1. Känner verkligen igen mig i mycket av det du beskriver. Hur hann man allt förut??? Och hur mycket tid kan man ägna åt sina växter innan det blir snudd på fånigt? Inte kom jag ut på nån promenad jag heller, usch som det regnade, usch så grått det var … Hoppas på bättre i helgen men det ser inte lovande ut. Ha det bäst!

  1. Ja, hur hann vi förr. Men inga problem och barn med fritidsaktiviteter. Å andra sidan fick de ju ofta ta sig dit själva och vi samverkade med andra föräldrar. Men ändå. Här har växterna på balkongen inte direkt tagits om hand. Milt uttryckt. Så nu ser det bättre ut. Inne har jag förutom de räddade varianterna från igår ett antal orkidéer och de kräver bara enstaka vattningar och en och annan nedklipppning.
   Har varit ute en kort sväng idag och då var det tendens till sol. En kort stund.
   Önskar dig en skön lördag.

 2. Vilken god och bra dag på alla vis och jag kan tänka mig att det smakade bra. Även här finns några växter som behöver lite omsorg så jag får väl ta mig i kragen fast inte just nu…

  Kram och ha en fortsatt fin lördag!

  1. Visst blev det! Och med variation. Växterna behövdes verkligen tas om hand så nu ser balkongen betydligt mer inbjudande ut. Och bättre ska det bli.
   Önskar dig också en bra lördag .
   Kram

  1. Vi får se hur det kommer att gå. Men just nu ser de pigga ut. Tog in dem igår.
   Grått till största delen här också men det blev en runda på 4 km. Skönt ändå att komma ut.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Vilken fin dag som du fick! Roligt med växterna och baket, det blev ju helt perfekt! 😀 Tusen tack för länken! Så kul att jag bor i Drömstan, därifrån receptet startade. Ska allt baka detta igen, måste bara köpa hem yoghurt naturell nästa gång jag handlar. Fina räkmackor du gjorde 😀

  Jag har också många gånger undrat hur jag hann med förr i tiden.
  Fyra barn, sommarbarn, heltidsjobb, fackligt ombud, eget företag, utbildningar, friskvårdsledare, djur på gården, ah, bara så roligt att rabbla upp allt detta.
  Nu sitter jag här själv.
  Idag tog jag en cykeltur (det roligaste jag kan göra utanför väggarna) och fotade lite grand vid älva.
  Trevlig lördag, stor kram!

  1. Det blev en trevlig och blandad dag. Och kul att testa brödet. Ändrade lite vad gäller ingredienserna men tror inte det påverkade smaken. Tror nog man även kan ta filmjölk men då kanske lite mer havregryn och mjöl.
   Ja, visst var det märkligt att man hann med förr. Men så var det nog för alla. Tänker på farmor med 10 barn på landet, med djur och ett litet lantbruk och sen jobbade hon på ett mejeri. Aldrig att jag hörde pappa berätta att hon var trött.
   Fint med en fototur per cykel.
   Jag var också ute en runda på 4 km idag men det var grått väder. På eftermiddagen kom Liv med yngsta barnbarnet och hade en ljuvlig princesstårta med från Uppsala. Ett överraskande besök.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram
   Önskar

  1. Visst var det! Men jag satsade på lite matnyttigt hemma. Och sedan blev det ändå en vända ut.
   Lite bättre idag. Men grått ändå.
   Önskar dig en så bra helg som möjligt.

 4. Visst hann man med mera när man var ung. Tror det berodde på att man inte hade så mycket att välja på. Hur man sedan även hann med träningar och matcher – ja du, det flöt ju bara på. Nu prioriterar vi nog annorlunda, för allt som heter tidspress är ju borta. Rätt skönt egentligen.
  När jag ser dina tappra försök att sätta liv på din balkong minns jag mina/våra på 1980-talet. Så ambitiösa vi var då. Men inte blev det några större skördar av potatis, tomater och kryddor. Så de var en engångsföreteelse hos oss. Nu är det blomsterlösa utsmyckningar som gäller, då slipper man höstjobbet också… Men bra jobbat!
  Lunchen och pastan – MUMS:-)

  1. Nej, valen var ju inte så många och omfattande. Visst är det skönt att tidspressen är borta. Njuter av att disponera min tid. Här fick ju tomatplantorna lämna huset och balkongen men vi får se om jag klara att hålla liv i resten. Nej, här blev det en ytterst klen tomatskörd. Vill minnas att vi i Torrevieja lyckats få upp 10 små potatisar vid ett par tillfällen och och likadant här. I år satsade vi på tomater. Men….Kul att läsa om dina erfarenheter i odlingsbranschen.
   Blommor på balkongen gillar jag att ha när vi är hemma och så var det ju i våras, somras och höstas.
   Men blomjobbet är klart. Inne har vi orkidéer och de är bekymmerslösa. Pastan med trattisarna blev så lyckad och även matbrödet till räkmackorna. Har nog mer hand med mat än blommor.

 5. Hur vi hann? Vi befann oss på ett annat stadie då 🙂
  Alt är relativt; så även dagarna om går i regn och grått.
  Omplantering , brödbak och god måltid gör gott!
  Stor kram

  1. Jag funderade just på det. Men inga problem. Nu, vill det till att vila lite nu och då mellan varven.Men jag tycker ju om att vila i rörelsen. Visst är allt relativt och bra är ju det.
   Stor kram

 6. Ser ut att vi har samma fina golv på våra balkonger 😉
  Jag har två stora pelargoner kvar på vår inglasade balkong, och har just börjat fundera på om de ska kunna övervintra? Tar gärna emot tips!
  Maten och limpan ser så god ut! Får kolla in recpetet!
  HA en skön kväll!
  Kram!

  1. Tänkte på det en annan gång… Vi har ingen inglasning så växterna har milt sagt förlorat sin skönhet.(Inglasning fungerar inte eftersom vi inte har något tak över oss Men vi har ett plexiglas som hjälper mot blåsten. Vad gäller pelargonerna ska de stå svalt och mörkt men sådant utrymme har vi inte ens i källaren. Ett garage kunde nog fungera . Här i länken finns några tips https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/om-odling-och-skotsel-av-tradgard-och-vaxter/overvintring-av-vaxter/overvintring-av-pelargoner
   Limpan är enkel att göra och väldigt god. Men några minuter längre tid i ugnen tror jag blir än bättre. Brödet var suveränt till en god räkmacka.
   Kram

  1. Jodå! Ut kom jag ändå men någon direkt långpromenad i det gråtrista vädret fick anstå. Fyra km blev det och sedan mer matnyttigt hemma. Brödet är riktigt gott men gärna några minuter till i ugnen än vad receptet säger. Men det beror ju på ugnen.

  1. Ja, hur hann man förr.Visserligen var man yngre och orken, i alla fall för min del, betydligt större. Allt gick snabbare trots många “järn i elden”.
   Slutade jobba när jag var 62 snart 10 år sedan men fullt upp är det verkligen ändå. (Jo, jag brukar resejobba en del men nu har det varit stopp med det sedan i mars)

 7. Tycker du hann med en hel del! Fint att du försöker övervibtra blommorna, att de får en chans. Tyvärr är det ju inte alltid det fungerar men då har man i alla fall försökt.

  Ser riktigt gott ut med svampen!

  1. Jadå, det blev en varierad och väldigt trevlig dag. Och en promenad blev det också.Vill helst ut några km varje dag.
   Vi får se hur det går för blommorna men jag testar. Orkidéerna är ju betydligt mer lättsamma.
   Ska i morgon se till att få hem några amaryllis också plus en julros och lite annat till balkongen.

 8. Så mycket gott du gjorde och eget matbröd är det bästa. Nu har jag hittat recept på teacakes, blev inspirerad hos Lena i Wales. Vår balkong blev en riktig rosengård detta år, helt paff när det dök upp 30 vackra rosor som övervintrat och sen minst 30 igen och sen slutade jag räkna. Helt fantastiskt. Pelargonsticklingar tog jag förra året och blommorna blev meterhöga ute men tror jag struntar i det i år, var mycket pyssel med sticklingarna. Känner igen lite trötthet och minskad snabbhet, accepterade inte det i början men nu inser jag att jag inte behöver fara fram och hinna allt. Och fattar knappt hur man hann. Men ser ju de yngre, de har som ett schema fullspäckat och helt planerat. Livet är krävande, ja du ser väl hos dina döttrar så mycket det är och jag här. Ta hand om dig, du berättar så bra om alla Stockholmspromenader, gjort mycket samma men kul att läsa vad du iakttagit.

  1. Tack! Jag blev också nyfiken på att baka dessa tekakor som Lena berättade om. Får bli i veckan. Så fint det låter när du beskriver din balkong med alla vackra rosor. Fantastiskt! Kan tänka mig doften. Vad gäller pelargonerna så är de ganska få men jag tror inte jag bryr mig om sticklingar utan ser om jag kan få de jag tog in att överleva.
   Så rätt! Vi behöver inte längre skynda oss. Det har vi gjort tillräckligt i livet. Men jag vill ändå både går ut varje dag, läsa och göra annat som jag blir glad av. Visst tar det tid att acceptera att kroppen inte längre har samma takt som förr.
   Roligt att du känner igen dig i mina turer och ofta ser man ju också saker och ting från en annan vinkel när man tar sina favoritrundor.
   Ha det så bra du kan.

 9. Ja, visst är det konstigt hur mycket man hann med förr … och som alla med barn och jobb måste fixa hela tiden. Håller med dig om att det känns lite svårt att acceptera vad åldrandet gör med oss.
  Bra med bröd som inte måste knådas – sånt fixar inte dåliga axlar, Tack för länken till receptet – och tack för länken till mig. Mackorna ser fantastiskt goda ut!
  Pelargoner bruka gå att klara över vintern … placera dem i det svalaste fönstret och vattna sparsamt – lättaste sättet att döda dem på är att övervattna! Westerlundsblommor fanns alltid i mitt barndomshem, då min farmor växte upp i Enköping vid den tiden dr. Westerlund bedrev sin läkargärning där – och hon blev även behandlad av honom några gånger 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Förr var det ju inte så mycket annat som lockade men utbudet idag är ju så mycket större. Jag tycker det stundtals är kämpigt när kroppen inte vill, inte orkar men jag vill och har energi. Blir en rejäl krock vissa dagar. Brödet rekommenderar jag men kanske lite längre tid i ugnen än vad receptet visar. Ugnar är ju olika och vår är gammal. Trattisarna blev så bra! Och jag har många kvar. Ska ha till renskav senare i veckan. Har nu placerat pelargonerna där det är svalast och vi har fönstret öppet på natten.Tack för tipset! Kul att din farmor blev behandlad av Dr Westerlund. Jag fick ju ett par blommor av den men trodde nog den skulle ge fler. Läste sedan att den ibland inte blommar alls-
   Önskar dig också en fin söndag. Lite mindre grått här idag.
   Kram

 10. Vilken fart och energi, härligt när den kommer. Så duktig du är och kul att blommorna kan övervintra. Det har säkert varit fint på din balkong i sommar men allt har sin tid ju. Kram på dig och ha en skön söndag.

  1. Det är lätt att skjuta upp saker och ting för i princip har jag ju all tid i världen. Nu får vi se hur det går med de växter jag tagit in men kanske att de klarar sig över vintern. Då har jag i alla fall försökt. Balkongen var fin under våren, sommaren och hösten men i i mitten av oktober började en del växter se hängiga ut.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 11. Många matiga recept, alltid inspireande.
  Du skrev att fredagen var grådaskig.
  Lyssnade på “Spanarna” samma dag.
  De tipsade om ett nytt ord: Gråmysig!
  Inte så tokigt…

  1. Missade tyvärr “Spanarna” men brukar oftast lyssna. Ordet gråmysig känns klart bättre. Få anamma det. Vädret kan man ju inte direkt påverka men däremot vad man gör av dagarna och den tid vi har.
   Jag hade en bra fredag så nen var nog lite gråmysig ändå.

 12. Oj vad duktig du har varit – snyggt jobbat. Håller tummarna att växterna klarar övervintringen nu.
  Dr Westerlunds blomma ger mig en tillbakablick till barndomen. Minns när vi flyttade ut till sommarstugan när sommarlovet började och mamma tog med blommorna ut, bland annat den där doktorn. Sista milen var på skumpiga grusvägar – gissa om det luktade i bilen när blommorna ruskades om på det där viset. Då var det inte nån doftpelargon utan snarare en stinkpelargon om man frågade mig 🙂

  Ha en fin söndag! Nu har du gjort dig förtjänt av att helga vilodagen 😀

  1. Energin dök upp så jag tog hand om den. Och en del matnyttigt blev det.Läste igår om att Doktorn kan stinka under vissa omständigheter….
   Här får jag se hur det blir. Den här verkar ganska luktfri om man inte rör den. Nu står den avklippt i köket så vi får se…
   Hyfsat väder idag så jag ser fram emot en långpromenad.
   Önskar dig en fin söndag.

 13. Härligt med nybakat, den sortens bröd har vi nog aldrig bakat här, sparar det här så jag kan visa frugan.
  Energi måste man ju lägga på hemmet också och om man då kan kombinera det med vila så är det ju optimalt minst sagt.
  Har ju inga växter som kan övervintra här, de som stod ute på balkongen höll bara en säsong ju, den enda som jag tog in var vår växt jag fick när jag fyllde 50 på kneget, ja, en inneväxt egentligen men den trivdes ute också.

  Bra jobbat där Ditte, ser fram emot din nästa promenad.

  SV: Ja fyyyy sjutton, inget “så mycket bättre” igår, riktigt ruggigt om man frågar mig 😉

  Ha det bäst.

  1. Brödet blev riktigt bra och ingen jäsning. Kanske lite längre tid i ugnen men det beror ju på tp av ugn. vår är gammal.
   Vissa dagar finns lite mer energi och då är det lika bra att “köra”. Men en del läspauser blev det också.
   Blir en ny promenad idag.
   Ha det bäst du också.
   (Och du! Har konstaterat att Markus Krunegård bor i vårt grannhus. Har inte tänkt på det förrän jag såg honom i programmet)
   Ha det så bra du kan denna söndag.

 14. Oj, så mycket mumsigt hos dig! Man måste inte följa recept slaviskt, ibland kan det t.o.m bli bättre med lite egna idéer 🙂 Brödet ser verkligen gott ut, ja pastarätten också, jag har mycket trattkantareller så det får bli en pastadag till veckan..
  Sen håller jag med dig vad gäller tiden, att man hann så himla mycket när man jobbade men inte alls numera….här är det rygg och höfter som spökar, bara att gilla läget, kram på’re Ditte!

  1. En del matnyttigt blev det. PÅ olika sätt. Brödet blev riktigt bra men gjorde det mindre sött. Svamp har jag inte hittat något så jag blev jätteglad när det kom ett paket på posten med så mycket trattisar. Pastasåsen blev väldigt god och nästa vecka ska jag ha några till sås till renskav.
   Det här med tiden, visst är det en konstig känsla- Men man får acceptera att det är som det är. Men knepigt är det ibland.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 15. Så mycket du hann med på en dag. Du kan vara mer än nöjd. Jag känner också av att orken inte är lika stor som för en del år sen, men man får göra det bästa av det hela. Chokladblomma har jag aldrig försökt övervintra. Jag trodde inte att det gick, men nu ska jag försöka efter att ha läst ditt inlägg. Ha en fortsatt skön söndag.

  1. En del matnyttigt blev det. Balkongen var i “beredskapsläge” och eftersom vi inte kan undgå att titta ut på den från flera fönster så fick den prioriteras. Ska köpa lite “vinterväxter” idag. Vill också gärna ha en julros. Vi får se hur det går med chokladblomman men jag har placerat den svalt i sovrummet där vi har fönstret öppet på natten. Roligt att se om din övervintrar. Vi får följa upp detta.
   Önskar dig också en skön söndag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *