Stockholm

Helt inpå knutarna – 30 minuters promenad hemma längs kajen

I skrivandets stund befinner jag mig på böljan blå. På Ålands hav. Redan i går eftermiddag lämnade vi Stockholm för en tur genom Stockholms skärgård och över Ålands hav. (Att jag både gillar hav, vatten och skärgård tror jag ingen som läst min blogg kunnat undgå.)  I dagens inlägg lämnar vi höjderna på Södermalm, där vi varit under veckan och håller oss på platten. Men lite vatten blir det. I mindre skala. Vi håller oss hemma på Söder och helt inpå knutarna. Längs kajen i Norra Hammarbyhamnen.

Stockholm. Södermalm. Helt inpå knutarna, på restaurang Thaiboat, hade en häger slagit sig ner. Helt inpå knutarna på kajen hemma hos oss , på restaurang Thaiboat, hade en häger slagit sig ner.

Helt inpå knutarna

Herr eller kanske är det  fru häger som spanar på vad som händer längs kajen,.

Vid Hammarbyslussen, Skanstull. Snabbt ombyte och påklädnad för att ge sig ut till sjöss. Kanske är det Sjöräddningen som är på väg. Här vid Hammarbyslussen  finns nämligen an av landets Sjöräddningsstationer.

En liten del av vår innergård. Fin blandning av det gröna och körsbärsträden som klätt om till höstfärger.

Vattnet, HammStockholm, Södermalm. Hammarby sjö och Hammarbykanalen ligger helt inpå knutarna och här ligger också många husbåtar. Vattnet, Hammarbykanalen och Hammarby sjö, ligger helt inpå knutarna. Här finns många husbåtar som ligger på kommunala platser finns det gott om längs kajen. Och alla båtar som ligger här måste vara flyttbara-

Husbåten från en annan vinkel.

Några har satsat på kaffepaus i Anna Linds park, som ligger alldeles vid Hammarbykanalens vatten.Anna Lind bodde här i närheten och 2013, efter 10 års funderande, blev detta parkens nya namn. Tidigare hette den Vintertullsparken och området här heter just Vintertullen och det sedan gammalt.

Vintertullen, eller som det också hette Hammarby Vintertull, var området dit varor blev fraktade med släde över isarna från Nacka och södra Stockholm. Här fick bönderna betala tull för att få föra varorna in i Stockholm. (Sommartid var det tullstationer vid Skanstull och Danvikstull för varor som kom söder och öster ifrån. Och i Stockholm i övrigt fanns det i stort sett tullstationer vid alla infarter.

Mer av Anna Linds park och utsikt över Hammarby sjö och  Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad.

Har i sommar sett att egna odlingar runt om i stan blivit väldigt populära. Så även här i området Vintertullen och Anna Linds park.

Stockholm . Södermalm. Norra hammarbykajen västerut mot Skanstull och hammarbyslussen. Här finns alltid mycket att titta på helt inpå knutarna. Vår kaj, Norra Hammarbykajen, västerut. Skansbron och Hammarbyslussen ligger rakt fram. På väg hem igen. Här i området och längs kajen finns  i sig mycket att titta på och det helt inpå knutarna.

 

26 svar på ”Helt inpå knutarna – 30 minuters promenad hemma längs kajen”

 1. Första bilden! är superfin!
  Egen odling i lådor är toppen. Jag har tingat en här där jag bor på baksidan av huset där ett grönområde finns.
  Fortsatt fin tur på havet önskar jag er!
  Stor kram

  1. Har sett på många ställen här i närheten att intresset för odling i pallkragar ökat mycket i sommar. Jätteroligt! Vad fint att du tingat en i din närhet. Blir jättebra.
   Tack! Vi kom just hem och har haft det så bra. Verkligen coronasäkrat överallt.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Jag behöver ju inte gå så långt för att få till lite variation, trots att jag oftast gör det.
   Tack! Vi kom tillbaka i eftermiddag och i har haft en väldigt fin resa på alla sätt och maken till “Coronaanpassad” resa finns nog inte. Och 85% av passagerarna var i riskgruppen så dett med avstånd gick galant.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram-

 2. Härligt med vatten så nära för dig.
  Nere vid Vintertullen har jag också promenerat ett antal gånger.
  Hos oss i norr finns tre mindre dammar och en bäck på gångavstånd.
  Önskar dig en bra helg.

  1. Jag är så förtjust i vatten överlag och att omges av det som vi gör är en behaglig känsla. Jag behöver ju inte ens gå ut för jag ser vattnet från var jag än är i lägenheten. Vintertullen är också ett gammalt område liksom hela kajen. Roligt att du känner igen dig här.
   Skönt att du också har vattnet nära för det är ju en speciell känsla med just vatten.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 3. Underbara bilder från din stad igen <3 Tänk att krassen fortfarande är så vacker, här kom första frostnatten i natt och troligen blir det fortsatt så framöver men snön får gärna vänta! Kram fina du!

  1. Nu blev det en kortare runda här längs kajen men det finns en hel del att titta på här också. Jag blev också förvånad över krassen som fortfarande blommar. Oj, första frostnatten. Ja, de komme rnog snart här också.
   Många tankar till dig.
   Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad resa på alla sätt och bra att värma upp lite innan här hemma på kajen.
   Kram

 4. Bilderna på hägern är helt suveräna:-)
  Gissar att ni sitter på båten nu och avnjuter en à la carte middag. Skönt med lite miljöombyte trots coronabegränsingar.
  Märkligt att dina körsbärsträd fortfarande har de röda löven kvar. Hos mig är det ena trädet helt kalt, medan det andra som brukar ligga efter har hälften av löven kvar.
  Ha det så skönt där i Skärgården och NJUT!

  1. Har inte så många gånger sett en häger just här så roligt att de ville vara med på bild. Nu är det ju lugnare på Thaiboat så hägern har ju ett bra spaningsläge där.
   Jag blev också förvånad över att löven var kvar på våra körsbärsträd. Men det kanske är varmare här vid vattnet.
   Vikings Cinderella har bara 300 passagerare med sig denna resa och kan ta dryga 2500. Allt är verkligen av och anpassat och de flesta är i “känslig ålder”. Är förvånad över hur välorganiserat allt är och passagerarna är utspridda både i i matsalar och allmänna utrymmen. Verklig ordning både på personal och resenärer.
   Ett miljöombyte är alltid trevligt och att bo högst upp på däck 11 i en bekväm hytt gör det hela än bättre.Jodå,god mat och dryck därtill.

 5. Så härligt att kunna åka iväg på en tur på havet. Har ju sett på instagram hur mysigt ni hade det. Är lite avis på att ni har så fint höstväder i Stockholm. Vi har bara fuktigt och kallt väder och nu lovar de snö till och med.
  Sköt om er och ha det bra!
  Kram!

  1. Resan blev så lyckad och allt ombord var så av och anpassat för de tider som vi har. Fantastiskt av Vikinglinjen att ordna det så bra. Vi har haft fint väder här både i september och nu i oktober och visst hjälper det också till att pigga upp.
   Var rädd om dig!
   Varm kram

 6. Så fina bilder du fick på hägern! Ja, de andra också förstås. Riktig höstkänsla i dem …
  Så trevligt med en tur över Ålands hav!
  Ha en fin dag och hoppas ni får lite sol på färden tillbaka till Stockholm.
  Kram

  1. Tack! Vet att hägern kan finnas längs Årstaviken men den här hade tagit sig ut till oss här vid kanalen (En vik av Östersjön) Och härifrån masten på restaurang Thaiboat hade den ju god utsikt.
   Vår tur blev så lyckad på alla sätt och att på hemvägen glida över havet och in genom vår svenska skärgård gjorde det hela än bättre.
   Kram!

 7. Härliga bilder och vilken fin häger!
  Hoppas kryssningen blev till belåtenhet, längtar själv ut på böljan den blå men det får vänta ett tag till. Fortsätter att se oss om bilvägen. Har ju liksom inga Ålandskryssningar att tillgå. I och för sig finns ju Balearerna, men dom “kryssningarna” är ju mer av en transport till öarna.

  Ha det gott!

  1. Tack! Kul med hägern här för den/de brukar hålla sig på Mälarsidan men nu tog den sig en tutt här.
   kryssningen blev så lyckad och väldigt gott organiserad av Vikinglinjen. Endast 300 passagerare ombord denna dag och mer än 500 brukar det inte vara. Fartyget kan ta runt 2500 så det var väldigt gott om plats och av och anpassat till rådande tider. (Säkert var 80% av resenärerna från 60 år och uppåt.)
   Och en resa genom den vackra höstskärgården gillas alltid. (När vi åkte började det skymma)-
   Förstår att du längtar ut till havs. Men en längre tur känns ju osäkert.
   Önskar er en fin lördag-

 8. Helt fantastiskt hur mycket du har omkring dig att utforska, fina bilder och historier om vår älskade huvudstad.
  Ha en fortsatt fin båttur nu, ser fram emot fina bilder från detta.

  1. Här omkring finns mycket att se och jag rör mig ju både ofta och gärna en hel del. Roligt att du hänger med.

 9. Så fin hägern är. Vi brukar skämta och kalla alla hägrar vi ser till Bengt för på Åland finns en Häger som heter Bengt i förnamn. Kanske att Bo känner till honom? Tack för en trevlig längs-kajen-promenad och också få se en glimt att Anna Lindspark. Så fint att hon har fått en egen park.
  Allt gott!

  1. Hägern, eller kanske hägrarna, brukar vara längs Mälaren/Årstaviken så det var roligt att se den här. Bra utsikt från masten på restaurang Thaiboat hade den också. Jadå, Bosse kände igen namnet B.Häger på Åland. Ön är ju inte så stor.
   Här längs kajen går jag ofta men det blir inte så mycket bilder eftersom jag oftast är på väg någonstans. Anna Lind bodde just här vid parken, i området Vintertullen här vi kanalen så det känns bra att parken nu bär hennes namn. Parken är populär och många söker sig hit den varma årstiden. Så roligt att man också här har pallkragar. Något jag sett blivit mer och mer populärt här i området.
   Önskar er en fin helg.

 10. Vilken fin häger ,-)
  Är det där den mysiga husbåten ? Känner inte riktigt igen den. Men läckert med husbåtar!
  Kul med egna odlingar. Fin innergård har ni, höstfärgerna är vackra, men lite vemodigt tycker jag.
  Tur att ni bor så vackert, vatten drar, mysigt att gå längs med kajer, rogivande, solig härlig dag. Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst var hägern ståtlig ädr den parkerat sig i masten. Har tidigare sett hägrar längs Mälaren/Årstaviken men inte på vår sida, mot Hammarbykanalen och Östersjön. Gott om husbåtar är det längs kajen och de passar in i miljön.
   Jag tycker också att det är lite vemodigt nu med hösten och vi har fina innergårdar som fortfarande har lite grönt kvar. Roligt att här följa årstidernas växling. Och så även i kanalen och längs kajen.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *