Resor i Sverige Skyltar

Helgresa norrut – Och Skyltsöndag #322 är med

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans skyltning kommer från Norrland  för det är där jag är.  På  en helgresa till Medelpad Närmare bestämt så är jag strax utanför Timrå, alldeles vid Indalsälven. Härifrån och även från Södra Berget i Sundsvall kommer också skyltarna. Välkomna med på skyltpromenaden.

Helgresa till Medelpad och Indalsälven.Så blev det då av. En helgresa norrut för att hälsa på barnbarnen deras mamma och farmor här på landet vid Indalsälven.

En trevlig helgresa

är det och eftersom det är söndag så bjuder jag på helt nytagna bilder/skyltar från just helgen.

Precis där vi vistades, vid Hästudden och Indalsälven finns skylten ”Ej genomfart”. Att köra ner i älven kändes  inte som ett bra alternativ. Men om man nu gjorde det så finns också en livboj bredvid. Bra med extra säkerhet. 

Vid Timrå finns ett konstverk, Y: et, av konstnären Bengt Lindström. Ett konstverk som under många år varit föremål för oändliga diskussioner. Enligt denna artikel var skulpturen inte tänkt som ett Y och den skulle varit högre och placerad utanför Östersund. Men så blev det inte. När skulpturen blev 30 m i stället för 40 kom den att se ut sm ett Y och det var ju förr Västernorrlands länsbokstav på bilar. Y:et har renoverats nyligen och är mönsterskyddat.

Vid Y:et, eller snarare inne i det, finns numer också en liten turistinformation för Timrå kommun.

Och runt Y:et finns tydliga skyltar ov olika slag om förslag på olika sevärdheter och upplevelser inom kommunen och i närheten.

Timrå kommun erbjuder olika förslag till rutter för att uppleva och se olika saker. Och även på en helgresa är det trevligt att se sig omkring-Även på en helgresa vill man kanske se och uppleva mer av omgivningarna. Här finns olika förslag.

Den blå vägen  är mer kustnära. Mer skog och natur erbjuds på den gröna. Den röda erbjuder rutter där olika aktiviteter finns och den gula platsen är området runt Y:et och vad man kan göra här.

Södra berget i Sundsvall

Vi bodde på hotell i Sundsvall och i lördags när det regnade passade vi på att ta oss upp till Södra Berget och deras friluftscentrum.Här uppe finns mängder av aktiviteter och några kommer med här.

Högt och lågt” är klätterbanor i naturen och finns för barn och ungdomar i olika åldrar och svårighetsgrader, samt för  vuxna.  Olika svårighetsgrader finns där också.

Visst är ”grönt skönt”. En av banorna hette så.

Tyvärr vräkte regnet ner så någon aktivitet i träden valde vi inte. Däremot blev det en skogspromenad längs Propagandastigen. Fanns många olika att välja på.

Sundsvall och området här återkommer jag gärna till och det behöver ju inte alls vara på en helgresa. Men just denna gång passade det bra. Propaganda stigen passade bra eftersom jag gärna gör lite propaganda för  både en helgresa och en längre tur till området runt Sundsvall. Och då ska jag helt klart ta en vända till Alnön.

På vår runda längs Propaganda stigen passerade vi också en ”Discgolfbana”.  Här är det inga golfklubbor i bruk utan en typ av ”frisbee” man kastar sig runt med. Vi tänkte testa men i ösregnet lockade det inte.

Vi satsade i stället på uppmaningen ”Tillsammans mot nya äventyr. Skaru mä?”

Och visst ska vi ”mä”.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

28 svar på ”Helgresa norrut – Och Skyltsöndag #322 är med”

 1. Vilken härlig tur ni är ute på också mycket spännande att se och uppleva tillsammans med barn och barnbarn. Perfekt bildmaterial dessutom till en skyltsöndag!
  Kul att få se Y:et för det har jag missat helt. Mina svärföräldrar besökte Lindströms ateljé i Paris och det var en intressant upplevelse, både han och ateljén. Två fina tavlor fick följa med hem och hänger numera på svärmors boende. Det enda som hon känner igen av sina saker…

  Kram och god söndagskväll!

  1. Jag är så glad för att det blev möjligt för oss att ta en vända hit. Extra roligt att se den miljö och den trakt där barnbarnen tillbringar så mycket tid.Y:et är nu målat igen och det var ju mängder av färg som gick åt och frågan var ju vem som skulle betala.Är osäker på hur det blev till sist. Vad roligt att dina svärföräldrar besökte Bengt Lindström i Paris och att din svärmor har ett par tavlor av honom. Extra roligt att hon också känner igen dem.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag.
   kram

 2. Så mycket fint som du fick vara med om nu i helgen! Vackra vyer, konstverk mm. Plus gemenskapen med barn och barnbarn.
  Detta Y har jag hört talas om men inte sett eller upplevt. Det var spännande information!
  Tänk, vad människor har blivit påhittiga i något strängare tider 😀 Så mycket finurligheter och tillvaratagande av naturens resurser i att vara i.
  Ett toppenskyltinlägg, Ditte!
  Stor kram

  1. Tack! Vi har verkligen haft en härlig helg tillsammans med bästa sällskapet och i så fin miljö- Och så mycket roligt vi gjort. Ren kvalitetstid.
   Y:et är speciellt och många synpunkter finns på det.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Ah, så trevligt med en tur till Timrå/Sundsvall. 🙂
  Gillar namnet Hästudden och skylten och livbojen som står där. 😀
  Y:et gillar jag också men har bara passerat det på väg söderut eller norrut. Men nästa gång ska jag se till att vi stannar där.
  Fint med Sinnenas vägar och tips på vad man kan göra.
  Fina skyltar på Södra berget och mycket att roa sig med där.
  Jag har aldrig testat discgolf trots att vi har en discgolfbana i stan sedan länge, så nu är det dags att testa den!

  1. Vi har haft en jättefin helg här vid Hästudden, men vi bodde på hotell i Sundsvall. Så vi fick lite av varje. Tog bara 20 minuter att köra till Hästudden. Så vackert här vi älven.
   Y:et är ju speciellt och nu är det ju målat. Har varit många diskussioner vem som skulle betala för det.
   Stanna gärna till här nästa gång för det är mastigt.
   Jag tyckte om de olika tipsen och fint att turistbyrån var inrymd i Y:et.
   Discgolf hade jag inte hört talas om men nu vet jag. Men vi testade inte. Inte denna gång. Vore kul att pröva.

 4. Bengt Lindströms konst är otroligt ofta förfalskad, men inte de jättestora verken – han har ett i Örebro också. Folk betalar enorma summor för han original, jag tillhör inte fanklubben …

  1. Nej, dessa stora verk är knepiga att förfalska och dessutom svårplacerade. Har sett hans verk i Örebro och är inte direkt förtjust.
   jag tillhör inte heller fanklubben men när man passerar Timrå söderut så står Y:et där. Och nu tämligen nymålat.

 5. Trots regnet lyckades du med ett toppen skyltinlägg:-)
  Kul att läsa bakgrunden till Y:et. Jag trodde att det var V-tecknet när jag såg statyn för första gången, men det var fel det också… Ser att varken du eller Klimakteriehäxan gillar konstnären. I en tidning som jag layoutade för mitt förlag skrev vi om ett av hans verk i Örebro och ett annat i Västerås tror jag det var, men då var det en ful damm som han målade i fräcka färger. Jag gillar hans verk.
  Gillar Timrås vägskyltar och deras namn. Finurligt!
  Så du ska till Alnö framöver. Då ska du väl hälsa på Åke antar jag, eller…

  Tusen tack för en härlig skyltning från Medelpad. Stort tack för länken också:-)

  1. Tack! Regn hade vi i går och då var det i princip dagsregn. Gillar eller inte? Jag kan inte påstå att jag tycker Y:et är direkt i min smak Men konst ska ju ge upphov till diskussioner. Tyckeer nog att Y:et känns lite felplacerat för kommer man norrifrån syns det knappast. Mest diskussioner har det ju varit om vem som skulle bekosta färgen och underhållet. Inte är det billigt inte.
   Alnön har jag länge haft på min lista och så småningom ska jag ju ta mig dit. Har genom barnbarnens farmor, Åke och andra förstått att jag skulle uppskatta både naturen och miljön där och inte minst att havet är nära.

 6. Snyggt skyltat med fina skyltar från Sundsvall och Timrå. Y:et ser bekant ut, har säkert varit med på nån blogg tidigare, kanske din eller? Oj, så det regnade där uppe, här i Solna kom det aldrig något regn igår, fast det såg så mörkt ut ett tag.
  Hoppas ni fick en bra resa hem igen, kanske lite fotboll på TV nu?
  Må så gott!
  Varm Kram!

  1. Tackar! Y:et kan du ha sett hos mig tidigare men jag har inte stannat till här. Men har passerat många gånger från Höga Kusten och det är då man ser det mer tydligt. Mycket regn i går och även i natt. Men idag var det sol igen.
   Hemresa gick smidigt och nu är det förstås fotboll.
   Ha det så bra du kan.
   Varm kram

 7. Timrå tillhör inte platserna på jorden som jag besökt. Ganska få platser tillhör dem faktiskt när jag tänker efter. Y:et är inte bekant men gillade utseendet och färgerna. En färgklick helt enkelt. Äventyrsbanan lockar säkert både stora och små, och discgolf har vi i Falun och det har jag testat. Riktigt skoj, o inte så ansträngande mer än att man går en del mellan korgarna.Ni hade otur med vädret, ingenting lockar ju när det regnar och allt är blött.
  Ni får ta en ny resa med förhoppningsvis bättre yttre omständigheter! Kram

  1. Timrå har jag passerat många gånger på jobbresor och även privat. Men inte direkt stannat till. Nu skulle vi ju hit och passade på att titta runt lite. Y:et är ju speciellt och många och långa diskussioner har det varit om vem som ska betala renovering och målarfärg. För det går ju åt en hel del. En färgklick är det men från motorvägen norrifrån syns det knappast om man inte kör av.
   Södra berget här i Sundsvall och det fritidscentra som finns här är stort och mycket av dte mesta finns för aktiviteter hela året. Kul att du testat discgolf. Jag har inte gjort det men ska göra det. Här i ösregnet lockade det inte.
   I fredags och idag var det riktigt fint men gårdagen var riktigt blöt. Synd, men vi hade roligt ändå och är så nöjda på alla sätt.
   Kram

 8. Y var verkligen en häftig skylt, Men roligast var genomfartsskylten. Äventyrsområdet såg kul ut men att klättra på halt trä som är blött förstår jag att du undvek

  1. Y:et är spektakulärt och det har diskuterats mycket om vem som ska betala renovering och målning. Men nu var allt målat så någon har alltså betalat. Äventyrsområdet hade mängder av olika aktiviteter an och avpassade för olika årstider. Nu kändes det väl blött att ge sig upp i träden för att vara aktiv.Men aktiva var vi på marken.

 9. Men så trevligt att du besöker Timrå. Dina skyltar har jag sett dem alla av. Gick ni föresten Trollstigen vid Y:et kanske med barnen… Här finns en enorm historia i Timmerå, jag hit flottades det timmer på Indalsälven. Samlades ihop där på Lövudden i en ränna, buntades ihop och bogserades till alla sågverk som låg i bukten, kasernerna finns kvar. Mina förfäder jobbade med flottningen. Jag tror flottningen pågick in till ca 1970. Y:et ja, det är många som är emot det i mina hemtrakter. Det har kostat för mycket. Sundsvall backade på det. Bara för några år sedan stängdes det av, det rostade inifrån. Det är gjort av plåt och personligen tycker jag det är fint men passar inte i Timrå. Bengt Lindström bodde i Sundsvall när han skapade monumentet. Timrå och Sundsvall är olika kommuner lite viktigt det sedan länge. Varsitt hockeylag, varsitt fotbollslag osv. Underhållet på Y:et är stora summor. Och det ska målas på ett speciellt sätt. Som många tycker pengarna skulle läggas på skola, vård och omsorg i stället… På hösten när löven är borta så ser jag det hemifrån där jag bor nu (rakt över fjärden) Mannen som stred för att det skulle komma till Timrå gjorde det bra, han såg även till att golfbanan vart till i närheten. Han livade upp mycket till just Deltat som vart liksom exploaterat och naturligtvis gjorde han det bra för kommunen liksom. Jag hade min dotter på samma dagis. Som du sett har jag det med på en av mina headerbilder med den gamla bron i dimman. Jag har ansökt om att få flyga där med min drönare, 5 km från flygplats är det förbud, men jag ger inte upp. Solen i dimman kommer till hösten igen 😉 I våras hade jag en bild som sträcker sig 50 år tillbaka i tiden där jag står och fiskar med min far, 50 år senare står jag exakt likadant och fiskar med min dotter. Hela deltat är vackert och jag har tillbringat många råtkmmar av min fritid där, tittar jag ut nu över Klingerfjärden ser jag älvens utlopp. Det händer att jag åker båt upp där ibland… glider ned i någon utav älvens alla fåror. Som du även vet så ligger flygplatsen där. Timrå Sundsvall AirPort för att vara noga. Vi Sundsvallsbor / Timråbor är noga med namnen 😉 Där tillbringade jag 49 veckor som flygplatsbrandman när jag gjorde min värnplikt. Jag är nämligen född i Timrå och bodde där i 30 år innan jag utvandrade till Alnön som ligger strax utanför i Sundsvalls komun 🙂 När du var däruppe på Södra berget fick du ju en fin blick över Norrlands Hawaii 🙂 För visst ligger Alnön vackert utefter kusten 🙂 Men ni hade utur med vädret. Södra bergets hotell är ett mycket fint ställe att bo på med enorm utsikt och ett mycket fint spa. Jag har visat bilder över Sundsvall i mörker då jag bodde där sist… som du såg är det vackert däruppe. Min måg vart uppdragen dit bland alla klättringsleder på svensexa bara för några veckor sedan av sina kompisar… på några ställen tog dom sig vatten över huvudet. Jag vet dom fick backa på några saker. Till Östersund: Där står ett till av Bengts skapelser, En blå Volvo på en hammare, jag mins inte storleken men tippar på ca 15 meter. Den stod i inre hamnen Sundsvall ett tag vid Selångersåns mynning till havet, vet inte varför de gjorde sig av med den. Sist jag såg den stod den utanför Volvo i Östersund. Bilen var en Volvo 240. Bengt målade ett av sina konstverk på en enorm pressening som syntes på det norra berget också för x antal år sedan. Du såg ett torn kanske mot norr från södra berget? Det tornet kan man gå upp i och spana utsikten över staden. Där uppe finns mycket vackert att kika på också. En kyrka tex och flera gamla hus med utställningar och hantverk i. Och där förvaras även Skvadern. Även en utsökt resturang finns däruppe. Många stigar att promenera på i det vackra landskapet. Bureplatsen är ett populärt mål också. Barnen har mycket att titta på däruppe också. Bengt Lindström finns det mycket att berätta om, jag kände inte honom personligen med bekanta till mig har haft att göra med honom, så där vet jag mycket. En annan fd Sundvallskontsnär vid namn Bengt Åberg som hade anknytningar med Lindström har jag varit tillsamman med på ett stort födelsedagskalas (gemensam vän) och har även jobbat med hans bror. Timrå har en plats i mitt hjärta nu även om jag är hemma nu på Alnön. Ishockeylaget med många år på nacken som jag beskriver om mig på hemsidan är stort. I år blir vi giftiga i den stora serien 🙂 (på paperet före) En fin vecka önskas.

  1. Hej Åke!
   Kan tänka mig att du känner igen precis allt här i skyltväg.
   Barnens farmor har sitt hus här vid Hästudden, Bergeforsen så de har tidigare gått Trollstigen.
   Jag har ju varit på jobbresor i flera år till Höga kusten och har då passerat Y:et på hemvägen (då har vi sett det) men för två år sedan var det in inplastat och jag vet att diskussionerna gick om ven som skulle betala underhåll och färg. Kan nog hålla med om att det passat bättre i Sundsvall som då också fått betala. Håller helt med dig om att er kommuns pengar kunde använts på bättre sätt.
   Jag har läst på en del om Timrås historia och den är väldigt intressant med timret och flottningen. Du kan så mycket om din trakt och en del har jag ju läst på din blogg och även sett dina fina bilder. Historia är jag ju väldigt förtjust i.
   Tyvärr var det mycket dimma när vi var upp till Södra Berget men vi såg Alnöns konturer. Och utsikten var ändå vacker i dimman. Jag åker till Höga kusten på torsdag och på söndag när vi ska hem ska vi äta lunch på ”Grankotten” på Norra Berget. När jag var på jobbresa för ett par år sedan och vi också stannade här var jag uppe i utsiktstornet. Och en trålande utsikt var det.
   Tidigare har vi stannat och lunchat vid Timrå gårdsbutik och det har varit jättetrevligt. Men de har knepigare att ta emot lite större grupper så därför blir det nu Norra Berget och Grankotten. Men det är fint där också.
   Stort tack, Åke för allt du berättar. Jag suger till mig precis allt.
   Och jag kommer tillbaka.

 10. Ja, det där Y:et kan man ju inte missa. Verkligen färgglatt och iögonfallande. Du har fått det att se fint ut på dina bilder…och nog kan jag tänka mig att det är armar som sträcker sig uppåt som det står i artikeln du länkade till.
  Blir allt sugen på att resa norrut och upptäcka fjällvärlden.

  Ha en fin dag! Kramar Christina

  1. Y:et är nu målat och syns bättre. Men det har varit väldiga diskussioner om vem som skulle betala. Otroliga mängder färg har ju gått åt. När jag passerade här för två år sedan var det inplastat och väntade på att bli målat. Men nu är det alltså gjort.
   Jag ska nu på torsdag på jobbresa till Höga kusten och set ser jag verkligen fram emot. Har varit där några somrar, just på jobbresa, men förra året blev det ju ingen.
   Önskar dig också en bra start och en trevlig vecka.
   Kram

 11. Många häftiga aktiviteter må jag säga. Kul att det byggs och fixas med såna 🙂
  Haha! Ja, vissa skyltar är ganska malplacerade må jag säga. Men den där ”Ej genomfart” är kanske bra på vintern då det kanske ligger svag is på älven?

  Jag tycker det är synd att inte länsbokstäverna finns kvar. Det var kul att se varifrån bilarna kom (om man nu kunde bokstävernas innebörd, jag kunde långt ifrån alla). Samma sak i Spanien, regionsbeteckningen är borttagen, fast här kan man fortfarande se den på vissa äldre bilar/skyltar.

  Snyggt skyltat!

  Ha en skön söndag 🙂

  1. Tack! På många platser runt om i landet är man bra på att se till att det finns en del att göra hela året vilket ju är riktigt bra. ”Ej genomfart” – Indalsälven ligger helt nedanför så det skulle vara att man inte skulle köra genom isen då. Men det är strömt så det ska nog en del till innan isen lägger sig.
   Jag saknar också länsbokstäverna och himla roligt att kunna de olika länen. Upptäckte att jag fortfarande i stort sett minns dem.
   Och en fin dag blir det.
   Tack detsamma.

 12. Nu förstår jag varför det var något bekant med personen som satt i fruktostmatsalen på hotellet i Sundsvall både på lördag och söndagmorgonen =)

  1. Aha! Var det? Vad roligt! Nu får jag fundera ett tag. Men det var ju ganska många här i matsalen.J odå, här bodde vi i två nätter.

 13. Skylten med ”ej genomfart” var ju lite lustig, hur tänkte de där kan man ju undra, haha.
  Men antar som skrivet i ovan kommentar, det kan ju vara för ”is-tider” förstås.

  Fantastisk helg du haft, synd på vädret förstås med tanke på aktiviteterna i träden, men man kan ju inte få allt som man vill alltid tyvärr.
  Tackar för detta blogginlägg, alltid kul att se vad du tagit dig för.

  Ha det bäst.

  1. Visst är den! Kanske är man här rustad för vintertid. Att man inte ska köra genom isen. Annars vet jag inte hur man tänkt. Helgen har varit så fin och omväxlande med många nya upplevelser.
   Så glad att vi kunde göra resan. Härligt att träffa både barnbarnen, deras farmor och döttrarna.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *