Stockholm Utflykter

Havet lockar och sjön “suger – En bra kombo

Till havs! Ja, i varje fall dras vi gärna till havet dessa varma dagar. Och visst är det så att jag då och då saknar vårt tidigare båtliv, men den tiden är förbi sedan några år tillbaka.  Tursamt nog har jag ändå, på nära håll, tillgång till hav och vatten och på olika sätt. Dessutom är jag flyttbar.

Havet lockar, även om det bara är Stockholms inlopp. “Balkonplock” i den ljumma kvällen hemma hos Helenfamiljen (dotter) i Nacka strand. Härlig utsikt över Stockholms inlopp .

Havet lockar

på olika sätt och särskilt nu dessa heta dagar när termomterern håller sig runt +30 även hemma i Stockholm. Visserligen bor vi på kajen och med en del av Östersjön 20 meter från huset, men så öppet är det inte och fläktandet från vattnet är just nu ganska begränsat. Det är nästan vindstilla om dagarna.

En sval balkongmiddag  i skuggan hos dotter Helen med familj, i Nacka strand, blev ett trevligt och gott  inslag och havsutsikten ingick.

Gott “balkongplock” – melon, pastasallad, försvinnande god bruchetta, grillad kycklingfilé, halloumi/zucchinibiffar, ostar och olika röror. Perfekt mat en varm sommarkväll .

En njutbar kväll men omväxlande utsikt. Här nedanför  passerar alla båtar och fartyg  som ska ut och in till Stockholm. Fjäderholmarna, ett populärt utflyktsmål ligger mitt emot och dit kan man ta sig med båt från Stockholm eller från Nacka strand.

Njutbar utsikt ingår .

Luften i Stockholm känns tämligen stillastående och att promenera här inne i huvudstaden har inte lockat mig just nu. Men mindre varma dagar så rör jag mig gärna runt. Men å andra sidan finns det gott ocm trevliga och havsnära utflyktsmål i närheten. Bilburna är vi inte sedan tre år tillbaka  så det blir de allmänna kommunikationena som gäller. Och trots det trassel  som nu  råder med trasiga rulltrappor, stängda stationer, banarbeten m.m. så går det bra att ta sig fram. Man får läsa på innan vad som gäller.

Gårdagens resmål, en timme med pendeltåg från Stockholm, bjöd både på havs och stadsmiljö och blev en fin njutflykt. (En utflykt som är extra njutbar . Men alla utflykter blir inte njutflykter.)

Var är vi?

En timme med pendeltåg (hade fungerande ac) tog oss sex mil söderut från Stockholm till den lilla havsnära staden Nynäshamn. Pendeltågsstationen ligger nästan vid hamnen och på några steg är man på kajen. Svalkande vindar mötte, liksom hav, båtar, turister och små röda bodar. Från Nynäshamn kan man också ta båtar vidare ut i den södra skärgården. Och vill man åka mer båt finns “Kustlinjen” (artikel från 2017)  Nord/Sydlinjen som kör  hela sträckan från Nynäshamn, via Stockholm upp till Arholma i norra Roslagen.

Några meter från pendeltågsstationen ligger hamnen.

Röda bodar finns det gott om längs kajen och här finns också  restauranger, kiosker, caféer och en turistbyrå. 

Alldeles här till höger ligger pendelågsstationen. Bra att veta att man åker hit från Stockholm med två SL kuponger.

Soligt var det och praktiskt är det att ha med egna parasoll för att få skugga. Här spanska turister.

En dansk båt, modell större, fick inte plats i gästhamnen p.g.a. sin storlek utan fick söka sig till Gotlandsfärjornas kaj.

Vi slog oss ner i skuggan för att äta lunch och lät oss bli svalkade av den svaga brisen. Havsluften, havet och miljön  gav skön semesterkänsla.

 

22 svar på ”Havet lockar och sjön “suger – En bra kombo”

 1. Två fina utflykter!
  Ja, det finns att hitta på. Hav och vatten överhuvudtaget, lockar alltid.
  Älskar dina vackra båtbilder.
  Dottern bor väldigt fint där i Nacka Strand också, bedårande utsikt!
  Jag kanske tar mig en kort promenad vid Vänerns strand. Hade tänkt mig fram till torget, men kom av mig.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Här i närheten finns många fina platser med tillgång till havet. Kvällen med balkongmiddag och tillhörande utsikt var suverän på alla sätt-
   Och Nynäshamn mötte med mycket trevligt.
   Hoppas du fick till en fin promenad längs Vänerns strand och lite svalka ger det oftast nära vattnet.
   Önskar dig en fin kväll. Här ska jag se den nya “Mamma Mia” filmen och först restaurangmiddag.(En lätt – kanske sallad)
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Det var det! Och utsikten ingick. Även turen till Nynäshamn blev lyckad-
   Önskar dig också en bra lördag.

 2. Vilka härliga dagar både hos Helénfamiljen och i Nynäshamn. Även om ni bor vid vattnet så kan jag tänka mig att det inte fläktar på samma sätt för det är ju samtidigt inne i stan. Men du är som sagt flyttbar och många alternativ finns att tillgå. Med tanke på att ni delar av året bor i Spanien så är egen båt nog inget att rekommendera. Var sak har sin tid 😉

  Kram och ha en riktigt härlig lördagskväll nu!

  1. Visst bor vi vid vattnet, 20 meter därifrån, men det är också i stan så det är ju inte direkt “öppet” så svalkan här blir inte stor. Vår lägenhet har till störta delen söderläge så här blir det nuriktigt varmt. Även balkongen är i söder så den görr sig nu bäst tidiga mornar och på kvällarna. Men å andra sidan kan vi börja sotta här i slutet av mars och till sent fram på hösten.
   Och jag är flyttbar och mycket med svalka finns i närheten
   Var sak har ju sin tid och nu är vår båttid över. Men visst gillar jag båtar.
   Tidigare i kväll blev det den nya “Mamma Mia ” filmen. Riktigt bra och fyndig.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Saknar Thailandshavet.
  Där fläktar det alltid skönt.
  Vi är inte heller bilburna så ta sig till havet för oss är lite svårt.
  Får bli älven i så fall!
  Min mamma jobbade på Nynäshamns Kuranstalt som ung.
  Fint i Nynäshamn och bra man kan åka billigt dit.
  Titti

  1. Vi har lätt att kommunalt och med båtar ta oss till havet och det uppskattar vi. Men ni har älven här och havet i Thailand. Bra så! Kul att din mamma jobbade i Nynäshamn. Ha det fint! Trevlig kväll!

 4. Maten så verkligen jättegod ut! Som du säger, perfekt när det är varmt för sådär väldigt mycket matlust har man ju inte. Båt har vi aldrig haft men barndomsvänner hade och dessutom var jag sjöscout så det har ändå blivit en del turer i Stockholms skärgård. Här på Solkusten är det rätt värdelöst, finns egentligen inget att se – bara hav – och svindyra hamnplatser.

  1. Gott och jättefint att sitta där på balkongen och äta och ha Stockholms inlopp framför sig. Stockholms skärgård är fin, både norr och söderut och även den åländska och finska. Och det är ju skärgården som gör det hela när man seglar elle rär ute med båt. Nej, båt på Solkusten och Costa Blanca känns ganska värdelöst.

 5. Nynäshamn är en charmig och fin sommarstad. Har varit där tre gånger (man kan ju fråga sig varför man inte åker dit oftare…) och då stannade vi lite längre på väg till Polen och Gdansk. För Polferries avgår ju från Nynäshamn. Gillar staden och det minst sagt livliga hamnområdet med sina bodar under sommaren.
  En suverän bildserie!

  1. Tack! Var nu länge sedan jag var där så kul att komma hit igen. Och det är verkligen en fin sommarstad. Enkelt att ta sig hit med pendeln.
   Vi har också tagit färjan härifrån till Polen en stormig dag 2005. Hemskt!!!! Bedrövlig båt och service och det blåste storm. Gör inte om det.
   Hamnen och närheten här till havet tycker jag om och det fläktade skönt.

 6. Vilken utsikt Helenafamiljen har! Fjäderholmarna var ett populärt utflyktsmål när Ronja var mindre. Vi var ofta på utomhusteatern där.
  Nynäshamn verkar trevligt… därifrån gick vissa finlandsfärjor förr, kanske fortfarande? Har alltså bara varit i hamnen. 🙂
  Värmen håller i sig. Pratade med Johanna och hon sa att de håller sig i skuggan och far och badar på kvällarna. Hon jobbar ju dessutom.
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  1. Att sitta på Helenfamiljens balkong dessa kvällar är ljuvligt. Fin utsikt och så god mat . Turen till Nynäshamn blev lyckad och där ute var det svalare . En fin dag. Numer åker jag bara någon gång om sommaren till Fjäderholmarna men när barnen var små blev det också teater där och lunch. Önskar dig en fin söndag. Kram

 7. Din dotter bor otroligt fint. Vilken utsikt! Balkongplocket. WOW!!!
  Min bror bodde i Nynäsham i ett hus med utsikt över Nynäsviken. Det var underbart
  att sitta på deras altan och se ut över vattnet. Tomten gick ända ner till viken. där man
  kunde bada.
  1949 tog min f.d. fästman och jag båten till Gotland fr Nynäs. Det gick en båt per dygn;
  den avgick vid midnatt och kom till Visby kring kl. 7 nästa morgon. Vi låg med våra
  cyklar i lastrummet. Hade en underbar cykeltur Gotland runt. Nyförlovade!

  1. Det blev en fin kväll här på balkongen i Nacka strand och härlig utsikt är det.
   Turen till Nynäshamn blev lyckad. Många år sedan jag var där. Väldigt roligt att läsa att du varit där en del hos din bror. Kan tänka mig att de bodde fint där med närheten till havet.
   Fina minnen från din cykeltur på Gotland. Har också cyklar där i olika omgångar men långt senare än dig. Minns också nattbåtarna.Nu går båtarna mycket snabbare, men blåser det alltför mycket kan det hända att de ställs in…

 8. Härliga bilder! Havet lockar oss också alltid, och vi brukar oftast resa mot havet. I år har det blivit lite mer inland och berg på husbilsresan, men det har varit intressant som omväxling. Vi kommer nog hinna med lite hav också 😉 Ha det fint!

  1. Tack! Ja, berg är inte heller tokigt och fint att varva. Men värmen här hemma i Sverige gör att havet lockar. Ha det fortsatt bra.

 9. Hej, när jag flyttade till Sverige 1978 bodde jag första tiden i Nynäs. Där bodde nämligen mina halvsyskon och deras mor. Brorsan hjälpte mig sedan att fixa lägenhet, jobb hade jag redan ordnat i Farsta. Älskar Nynäs på sommaren, mina båda halvsystrar bor kvar och jag besökte en av dem i fjol somras tillsammans med äldsta barnbarnet. Är man inte stadd i kassa kan det dock vara en dyr stad att bo i sommartid för man lockas ner till hamnen o pubarna… Vad mycket du hinner med, läser vidare

  1. Vad roligt att du har föränkringar i Nynäshamn. Förr blev det många turer dit sommartid både med bil och båt, men nu hae det blivit mer sällan. TRor dte var fem år sedan jag senast var där. Vi hade en fin dag där. NU var vi bara där över dagen, men är man längre får man hålla i pengarna för visst dras man ner till hamnen.
   För oss tar det ca en time med tåg till Nynäs och man åker frö med SL kortet så resan är billig.
   Men i värmen tryter orken så vila en dag och utflykta en annan.
   Ha det så gott det går i värmen.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *